Ухвала
від 13.12.2021 по справі 523/22508/21
СУВОРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 523/22508/21

Провадження №2-о/523/542/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"13" грудня 2021 р. суддя Суворовського районного суду міста Одеси Сувертак І. В., розглянув заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Великомихайлівська районна Державна нотаріальна контора ГТУЮ в Одеській області, про встановлення факту родинних відносин,-

ВСТАНОВИВ:

До суду надійшла заява ОСОБА_1 , заінтересована особа: Великомихайлівська районна Державна нотаріальна контора ГТУЮ в Одеській області, про встановлення факту родинних відносин.

Згідно ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Суд, розглянувши заяву і матеріали, додані до неї, виявив підстави для залишення заяви без руху, а саме.

Дана заява не відповідає вимогам ст. 177 ЦПК України.

Заявником зазначено заінтересованою особою в заяві Великомихайлівську районну Державну нотаріальну контору ГТУЮ в Одеській області, однак нотаріальна контора у даній категорії справ не може бути заінтересованою особою, виходячи з наступного.

Суд звертає увагу заявника на те, що відповідно до ст. 1 Закону України Про нотаріат нотаріус наділений державою обов`язками посвідчувати права, а також факти, що мають юридичне значення, та вчиняти інші нотаріальні дії, передбачені цим Законом, з метою наданням їм юридичної вірогідності. Нотаріус не може мати спільних інтересів з особами, які звернулися до нього за вчиненням нотаріальної дії. (ст. 9 Закону).

Заявнику необхідно встановити факт родинних відносин задля того, щоб прийняти спадщину після смерті бабусі ОСОБА_2 , котра померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

При розгляді спорів щодо спадкування належним відповідачем (в даному випадку заінтересованою особою) є особа - учасник цивільних правовідносин, яка не визнає або оспорює право власності спадкоємця на спадкове майно, зокрема, житловий будинок, земельну ділянку.

У справах про спадкування нотаріуси не є заінтересованими особами і не повинні залучатися до участі у справі (відповідно до п. 18 постанови Пленуму Верховного суду України від 30 травня 2008 р. № 7 «Про судову практику у справах про спадкування» ). При відсутності інших спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття відповідачами є територіальні громади в особі відповідних органів місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини.

Враховуючи зазначене, заявнику необхідно визначитись із заінтересованою особою по справі та вилучити із заінтересованих осіб Великомихайлівську районну Державну нотаріальну контору ГТУЮ в Одеській області.

Згідно частини 1 статті 185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу , протягом пяти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Враховуючий зазначене, суд дійшов висновку про наявність підстав для залишення заяви без руху, у зв`язку з чим заявнику слід усунути недоліки заяви, які зазначені в ухвалі.

Керуючись ст. 175 , 176 , 177, 185 ЦПК України , суд,-

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Великомихайлівська районна Державна нотаріальна контора ГТУЮ в Одеській області, про встановлення факту родинних відносин - залишити без руху.

Надати ОСОБА_1 строк для усунення недоліків заяви протягом п`яти днів з дня вручення ухвали про залишення заяви без руху. У разі невиконання ухвали суду в зазначений строк, заява вважається неподаною і повертається заявникові.

Повернення заяви не перешкоджає повторному зверненню із заявою до суду, якщо перестануть існувати обставини, що стали підставою для повернення заяви.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя

СудСуворовський районний суд м.Одеси
Дата ухвалення рішення13.12.2021
Оприлюднено15.12.2021
Номер документу101914711
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —523/22508/21

Рішення від 13.09.2023

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Сувертак І. В.

Ухвала від 25.07.2023

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Сувертак І. В.

Ухвала від 15.02.2022

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Сувертак І. В.

Ухвала від 15.02.2022

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Сувертак І. В.

Ухвала від 13.12.2021

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Сувертак І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні