Рішення
від 15.12.2021 по справі 200/13245/21
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

15 грудня 2021 р. Справа№200/13245/21

приміщення суду за адресою: 84122, м.Слов`янськ, вул. Добровольського, 1

Донецький окружний адміністративний суд, у складі головуючого судді - Арестової Л.В., розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження (в порядку письмового провадження) адміністративну справу за позовом Державної служби геології та надр України (місцезнаходження: вул. Антона Цедіка, буд. 16, м. Київ; код ЄДРПОУ: 37536031) до Товариства з обмеженою відповідальністю Донуглеком (місцезнаходження: вул. Складська, буд. 5, м. Донецьк, Донецька область; код ЄДРПОУ: 38355748) про анулювання спеціального дозволу на користування надрами,

В С Т А Н О В И В:

06 жовтня 2021 року на адресу Донецького окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов Державної служби геології та надр України до Товариства з обмеженою відповідальністю Донуглеком про припинення право користування надрами шляхом анулювання спеціального дозволу на користування надрами № 5856 від 18.10.2013 року, наданого Товариству з обмеженою відповідальністю Донуглеком .

В обґрунтування позовних вимог зазначено, що ТОВ Донуглеком надано 18 жовтня 2013 року спеціальний дозвіл на користування надрами № 5856. З моменту отримання спеціального дозволу у відповідача як у надрокористувача виникли права та обов`язки, встановлені Кодексом України про надра та Порядком надання спеціальних дозволів на користування надрами, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 30 травня 2011 року № 615. Відповідач своїх обов`язків не виконав, що, враховуючи п. 5 ч. 1 ст. 26 Кодексу України Про надра , є підставою для припинення права користування надрами шляхом анулювання спеціального дозволу на їх користування. Згідно з ч. 2 ст. 26 Кодексу України Про надра , право користування надрами припиняється органом, який надав надра у користування, а у випадках, передбачених пунктами 4, 5, 6 цієї статті, у разі незгоди користувачів, - у судовому порядку. З огляду на те, що Відповідачем не надано згоду на припинення права користування надрами, у зв`язку з чим наявні підстави для припинення цього права в судовому порядку.

У зв`язку з чим просить позовні вимоги задовольнити у повному обсязі.

Відповідач правом надання відзиву на позовну заяву не скористався, про розгляд справи повідомлений належним чином.

Ухвалою Донецького окружного адміністративного суду від 11 жовтня 2021 року відкрито провадження по справі за правилами спрощеного позовного провадження без виклику сторін.

Дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд встановив наступне.

Позивач - Державна служба геології та надр України, є суб`єктом владних повноважень, на якого чинним законодавством покладені владні управлінські функції для забезпечення реалізації державної політики у сфері надрокористування.

Відповідач - Товариство з обмеженою відповідальністю Донуглеком , зареєстроване в якості юридичної особи за кодом ЄДРПОУ 38355748 за адресою: Україна, 83059, Донецька обл., місто Донецьк, вулиця Складська, будинок 5, що вбачається з відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців (https://usr.minjust.gov.ua/ua/freesearch).

18 жовтня 2013 року Державною службою геології та надр України видано відповідачу спеціальний дозвіл на користування надрами № 5857, для видобування вугілля кам`яного. Назва родовища - поле шахти Горизонт , виділене у межах закритої шахти № 12 Похила , пласт g(2). Місцезнаходження - Донецька область, м. Макіївка. Строк дії дозволу на користування надрами - 10 років.

В матеріалах справи наявна Угода № 5857 від 18 жовтня 2013 року про умови користування надрами з метою видобування корисних копалин, яка є додатком до спеціального дозволу на користування надрами, наданого з метою видобування кам`яного вугілля - антрациту, ділянка надр розташована на території м. Макіївка Донецької області.

Особливі умови спеціального користування надрами, відповідно до положень угоди, полягають в покладенні на надрокористувача низки обов`язків, зокрема дотримування вимог законодавства України, чинних стандартів, норм і виконання робіт, пов`язаних з надрами, своєчасної і в повному обсязі сплата обов`язкових платежів до Державного бюджету України, передбачених чинних законодавством.

Таким чином, подання до ДНВП Геоінформ України щорічних звітів відповідно до форми державної статистичної звітності 5-гр є обов`язковою умовою спеціального користування надрами, яка прямо визначена дозволом.

Державним науково-виробничим підприємством «Державний інформаційний геологічний фонду України направлено директору Департаменту державного геологічного контролю лист від 07.04.2015 року № 02/302-0972 на його запит з інформацією про суб`єктів господарювання, власників спеціальних дозволів на користування надрами, які за 2014 рік не направили до ДНВП «Геоінформ України» щорічну статистичну звітність за формою 6-гр, 7-гр за 2014 рік. У вказаному переліку міститься за № 11 вказано ТОВ «Донуглеком» .

Наказом Державної служби геології та надр України № 122 від 19 травня 2015 року зупинено дію спеціального дозволу на користування надрами у зв`язку з пропущенням надрокористувачами особливих умов спеціальних дозволів на користування надрами в частині надання звітів щодо руху запасів за формами 5-гр, 6-гр, 7-гр. за 2014 рік. У наданому суду витягу з переліку спеціальних дозволів на користування надрами, дія яких зупинена, було вказано ТОВ «Донуглеком» .

Листом Державного науково-виробничого підприємства «Державний інформаційний геологічний фонду України» від 03.07.2020 року № 03/303-1826 надано інформацію щодо надрокористувачів, власників спеціальних дозволів на користування надрами, які не надали звітність станом на 03.07.2020 до ДНВП «Геоінформ України» щорічну статистичну звітність за формою 5-гр 6-гр,, 7-гр за 2019 рік. Відповідно до наданого переліку, ТОВ «Донуглеком» не надавало звітність у 2019 році.

Наказом Державної служби геології та надр України № 346 від 14 серпня 2020 року зупинено дію спеціального дозволу на користування надрами у зв`язку з пропущенням надрокористувачами особливих умов спеціальних дозволів на користуванн надрами в частині надання звітніх балансів запасів корисних копалин за формою 5-гр, 6-гр, 7-гр. У наданому суду витягу з переліку спеціальних дозволів на користування надрами, дія яких зупинена, було вказано ТОВ «Донуглеком» .

Листом Державного науково-виробничого підприємства «Державний інформаційний геологічний фонду України» від 11.11.2020 року № 03/303-3539 надано інформацію щодо надрокористувачів на території Луганської та Донецької областей, власників спеціальних дозволів на користування надрами, які не надали звітність до ДНВП «Геоінформ України» щодо балансу запасів корисних копалин за формою 5-гр 6-гр,, 7-гр за роки, які вказані в переліку. Відповідно до наданого переліку, ТОВ « Донуглеком » не надавало звітність у 2017, 2018, 2019 роках.

На сайті Державної служби геології та надр України розміщено 27 липня 2021 року повідомлення про надання власної позиції (згоди/незгоди) на припинення права користування надрами, яким просило у 15 денний строк надати переліченим у додатку переліку надрокористувачів власну позицію (згоду/незгоду) на припинення права користування надрами, згідно з спеціальними дозволами. У такому переліку за № 13 вказано ТОВ «Донуглеком» .

При прийнятті рішення у справі суд виходить з наступного.

Регулювання гірничих відносин з метою забезпечення раціонального, комплексного використання надр для задоволення потреб у мінеральній сировині та інших потреб суспільного виробництва, охорони надр, гарантування при користуванні надрами безпеки людей, майна та навколишнього природного середовища, а також охорона прав і законних інтересів підприємств, установ, організацій та громадян належить до завдань Кодексу України про надра.

Відповідно до ст. 13 цього Кодексу, користувачами надр можуть бути підприємства, установи, організації, громадяни України, а також іноземці та особи без громадянства, іноземні юридичні особи.

Згідно зі ст. 16 Кодексу України про надра, спеціальні дозволи на користування надрами надаються переможцям аукціонів, крім випадків, визначених Кабінетом Міністрів України, центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері геологічного вивчення та раціонального використання надр, або Радою міністрів Автономної Республіки Крим щодо розробки родовищ корисних копалин місцевого значення на території Автономної Республіки Крим.

Державна служба геології та надр України є центральним органом виконавчої влади, який наділений функціями для забезпечення реалізації державної політики у сфері надрокористування та діє відповідно до Положення про Державну службу геології та надр України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2015 року за № 1174.

Пунктом 4 зазначеного Положення визначено, що Державна служба геології та надр України відповідно до покладених на неї завдань, зокрема: видає в установленому порядку спеціальні дозволи на користування надрами (у тому числі на користування нафтогазоносними надрами); зупиняє та анулює в установленому порядку дію спеціальних дозволів на користування надрами (у тому числі на користування нафтогазоносними надрами), поновлює їх дію у разі зупинення.

Відповідно до ч. 1 ст. 24 Кодексу України про надра, користувачі надр зобов`язані виконувати вимоги щодо користування надрами, встановлені законодавством України та угодою про розподіл продукції.

Пунктом 5 ч. 1 ст. 26 Кодексу України про надра встановлено, що право користування надрами припиняється у разі використання надр не для тієї мети, для якої їх було надано, порушення інших вимог, передбачених спеціальним дозволом на користування ділянкою надр.

Отже, порушення вимог, передбачених спеціальним дозволом на користування ділянкою надр, є самостійною підставою для припинення права користування ними.

Судом встановлено, що однією з умов користування надрами, яка передбачена дозволом від 21 червня 2013 року № 5802, є своєчасна і в повному обсязі сплата обов`язкових платежів (в тому числі відрахувань за геологорозвідувальні роботи) до Державного бюджету згідно з чинним законодавством.

Відповідач цього обов`язку не виконав.

Відповідачем не надано ані позивачу, ані суду Сертифікату (висновку) Торгово -промислової палати, яким засвідчено форс-мажорні обставини стосовно зобов`язань підприємства.

Згідно з ч. 2 ст. 26 Кодексу України про надра, право користування надрами припиняється органом, який надав надра у користування, а у випадках, передбачених пунктами 4, 5, 6 цієї статті, у разі незгоди користувачів, - у судовому порядку.

Отже, орган, який надав надра у користування, повноважний припинити право користування надрами у випадку, передбаченому п. 5 ч. 1 ст. 26 Кодексу України про надра, лише за наявності згоди на це користування надрами.

З огляду на те, що Відповідач не надав згоду на припинення права користування надрами, наявні підстави для припинення цього права в судовому порядку.

Позивачем вжито всі необхідні заходи щодо встановлення достатніх строків для усунення відповідачем порушень вимог користування надрами, а також у зв`язку з відсутністю будь-яких відомостей від нього, в офіційному виданні «Урядовий кур`єр» та на сайті Державної служби з геології та надр України оприлюднено відповідне оголошення.

Аналогічна правова позиція викладена в постанові Верховного Суду від 3 листопада 2021 року у справі № 812/1743/17.

За загальним правилом, юрисдикція адміністративних судів поширюється на справи у публічно-правових спорах, визначені у ч. 1 ст. 19 КАС України.

Відповідно до п. 5 ч. 1 цієї статті КАС України, адміністративним судам підсудні справи у публічно правових спорах за зверненням суб`єкта владних повноважень у випадках, коли право звернення до суду для вирішення публічно правового спору надано такому суб`єкту законом.

На підставі наведеного вище, суд дійшов висновку про наявність підстав для задоволення позову.

Відповідно до ч. 2 ст. 139 КАС України, при задоволенні позову суб`єкта владних повноважень з відповідача стягуються виключно судові витрати суб`єкта владних повноважень, пов`язані із залученням свідків та проведенням експертиз.

Керуючись ст.ст. 2, 6, 8-9, 19-20, 22, 25-26, 72-78, 90, 139, 241-246, 255, 295-297 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

В И Р І Ш И В:

Позов Державної служби геології та надр України (юридична адреса: вул. Антона Цедіка, буд. 16, м. Київ, ЄДРПОУ: 37536031) до Товариства з обмеженою відповідальністю Донуглеком (місцезнаходження: вул. Складська, буд. 5, м. Донецьк, Донецька область; код ЄДРПОУ: 38355748) про анулювання спеціального дозволу на користування надрами - задовольнити.

Припинити право користування надрами шляхом анулювання спеціального дозволу на користування надрами № 5856 від 18.10.2013 року, наданого Товариству з обмеженою відповідальністю Донуглеком .

Повний текст рішення складено 15 грудня 2021 року.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів, з дня його проголошення до Першого апеляційного адміністративного суду. Учасниками справи, які не були присутні в судовому засіданні, рішення суду першої інстанції може бути оскаржено в апеляційному порядку шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня вручення судового рішення.

У разі порушення порядку подання апеляційної чи касаційної скарги відповідний суд повертає таку скаргу без розгляду.

Текст рішення розміщений в Єдиному державному реєстрі судових рішень (веб-адреса сторінки: http://www.reyestr.court.gov.ua/).

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Суддя Л.В. Арестова

Дата ухвалення рішення15.12.2021
Оприлюднено17.12.2021
Номер документу101916844
СудочинствоАдміністративне
Сутьанулювання спеціального дозволу на користування надрами

Судовий реєстр по справі —200/13245/21

Ухвала від 07.08.2022

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Арестова Л.В.

Рішення від 15.12.2021

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Арестова Л.В.

Ухвала від 11.10.2021

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Арестова Л.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні