Рішення
від 16.12.2021 по справі 243/9519/21
КОСТЯНТИНІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

233 № 243/9519/21

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 грудня 2021 року м.Костянтинівка

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області у складі:

головуючої судді Бєлостоцької О.В.,

секретаря Теліціної О.О.,

за участю

представника позивача ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Костянтинівка цивільну справу за позовом Органу опіки та піклування Виконавчого комітету Миколаївської міської ради Краматорського району Донецької області в інтересах малолітньої дитини ОСОБА_2 до Дебальцевської міської ради Донецької області, третя особа - Служба у справах дітей Виконавчого комітету Миколаївської міської ради Краматорського району Донецької області про визнання рішення таким, що втратило чинність,-

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до суду з позовом в інтересах малолітньої дитини - ОСОБА_2 , в якому зазначив, що матір`ю ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 є ОСОБА_3 , відомості про батька - ОСОБА_4 внесені до актового запису про народження відповідно до ч.1 ст.135 СК України. 12 квітня 2012 року ОСОБА_2 була залишена в дитячому відділенні Дебальцевської центральної міської лікарні, про що складено акт № 327 від 17 квітня 2012 року. Рішеннями Дебальцевської міської ради № 170,171 від 18 квітня 2012 року малолітній ОСОБА_2 було надано статус дитини, позбавленої батьківського піклування та влаштовано в дитячий заклад на повне державне утримання. Відповідно до наказу директора Маріупольського дошкільного дитячого будинку № 4 Сонечко від 30 грудня 2013 року № 161 дитину було влаштовано до вказаного закладу, а згодом 19 жовтня 2017 року переведено до Миколаївської спеціалізованої загальноосвітньої школи-інтернату № 7. 30 серпня 2017 року Слов`янським міськрайонним судом Донецької області ухвалено рішення про позбавлення ОСОБА_3 батьківських прав відносно її доньки - ОСОБА_2

18 квітня 2012 року рішенням Виконавчого комітету Дебальцевської міської ради № 170 малолітній ОСОБА_2 було надано статус дитини, позбавленої батьківського піклування на підставі ч.10 п.24 Порядку провадження органами опіки та піклування діяльності, пов`язаної із захистом прав дитини, оскільки було складено акт про покинуту дитину. На теперішній час змінились підстави надання дитині статусу, оскільки 30 серпня 2017 року Слов`янським міськрайонним судом Донецької області ухвалено рішення про позбавлення ОСОБА_3 батьківських прав, що передбачено ч.1 п.24 вказаного вище порядку.

Пунктом 29 Порядку провадження органами опіки та піклування діяльності, пов`язаної із захистом прав дитини передбачено, що у разі зміни статусу, служба у справах за місцем проживання дітей повідомляє службу у справах дітей за місцем їх походження для прийняття відповідного рішення. На теперішній час служба у справах дітей Дебальцевської міської ради (за місцем походження дитини) знаходиться на території, яка не контролюється українською владою, тому надати відповідне повідомлення неможливо, зважаючи на що у виконавчого комітету Миколаївської міської ради відсутня можливість винести рішення про надання ОСОБА_2 статусу дитини, позбавленої батьківського піклування на підставі рішення суду, що унеможливлює постановку дитини на регіональний облік усиновлення та приведення у відповідність особової справи.

Позивач просить визнати рішення Виконавчого комітету Дебальцевської міської ради від 18 квітня 2012 року № 170 Про надання малолітній ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 статусу дитини, позбавленої батьківського піклування таким, що втратило чинність.

Ухвалою судді Костянтинівського міськрайонного суду Донецької області від 23 жовтня 2021 року позовну заяву прийнято до розгляду, відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін.

В судовому засіданні представник позивача ОСОБА_1 підтримав заявлені позовні вимоги, посилаючись на обставини, викладені в позовній заяві.

Представник відповідача в судове засідання не з`явився, про час і місце його проведення був належним чином повідомлений, відзив на позовну заяву не подав. Зі згоди представника позивача суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає положенням ст.ст.280, 281 ЦПК України.

Представник третьої особи - Служби у справах дітей Виконавчого комітету Миколаївської міської ради Краматорського району Донецької області в судове засідання не з`явився, надав заяву про розгляд справи за його відсутності та письмові пояснення, в яких зазначив, що вирішення порушеного позивачем питання відповідає інтересам малолітньої дитини - ОСОБА_2 , надасть можливість поставити її на регіональний облік усиновлення.

З`ясувавши позицію учасників справи, дослідивши докази по справі, суд встановив наступні факти та відповідні їм правовідносини.

Судом встановлено, що батьками ОСОБА_2 , яка народилась ІНФОРМАЦІЯ_2 в м.Дебальцеве Донецької області, в свідоцтві про народження зазначені ОСОБА_3 та ОСОБА_4 (а.с.13).

Як вбачається з копії витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про народження, відомості про батька дитини ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 - ОСОБА_4 внесені до актового запису про народження № 3 на підставі ч.1 ст.135 СК України (а.с.14-15).

Рішенням Виконавчого комітету Дебальцевської міської ради від 18 квітня 2012 року № 170 малолітній ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , було надано статус дитини, позбавленої батьківського піклування, з огляду на те, що мати дитини - ОСОБА_3 залишила її у дитячому відділенні Дебальцевської центральної міської лікарні, про що складено акт від 17 квітня 2012 року Про дитину, покинуту в пологовому будинку, іншому закладі охорони здоров`я, або яку відмовилися забрати батьки чи інші родичі, про підкинуту чи найдену дитину (а.с.12).

Рішенням Виконавчого комітету Дебальцевської міської ради від 18 квітня 2012 року № 171 малолітню ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , влаштовано в дитячий державний заклад на повне державне утримання (а.с.11).

Рішенням Слов`янського міськрайонного суду Донецької області від 30 серпня 2017 року у цивільній справі № 243/6045/17 ОСОБА_3 позбавлено батьківських прав відносно її доньки - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.9-10).

У зв`язку із закінченням терміну перебування в дитячому будинку та переводом до першого класу за віком ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , переведено до Миколаївської спеціальної загальноосвітньої школи - інтернату № 7, що підтверджується копією наказу Маріупольського дошкільного дитячого будинку № 4 Сонечко від 18 жовтня 2017 року № 127 (а.с.7).

На підставі наказу від 19 жовтня 2017 року № 45 ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зараховано до першого класу Миколаївської спеціальної загальноосвітньої школи - інтернату № 7 (а.с.6).

Механізм провадження органами опіки та піклування діяльності, пов`язаної із захистом прав дитини, зокрема набуття дитиною статусу дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, влаштування дітей, які залишились без батьківського піклування, визначено Порядком провадження органами опіки та піклування діяльності, пов`язаної із захистом прав дитини, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 24 вересня 2008 року № 866.

Пунктом 3 зазначеного Порядку встановлено, що органами опіки та піклування є районні, районні у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчі органи міських, районних у містах, сільських, селищних рад, у тому числі об`єднаних територіальних громад, які відповідно до законодавства провадять діяльність з надання статусу дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування, влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, встановлення опіки та піклування над дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування, із захисту особистих, майнових та житлових прав дітей.

Безпосереднє ведення справ та координація діяльності стосовно захисту прав дітей, зокрема дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, покладаються на служби у справах дітей районних, районних у мм. Києві та Севастополі держадміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах (у разі утворення) рад, сільських, селищних рад об`єднаних територіальних громад.

Згідно п.п. 22, 23 вказаного Порядку рішення про надання статусу дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, приймається районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом міської чи районної у місті (в разі утворення) ради, сільської, селищної ради об`єднаної територіальної громади за місцем походження такої дитини за поданням служби у справах дітей.

Відповідно до пункту 29 Порядку у разі зміни статусу дитини служба у справах дітей за місцем проживання дітей повідомляє службу у справах дітей за місцем їх походження для прийняття відповідного рішення.

Пунктом 7 Порядку провадження діяльності з усиновлення та здійснення нагляду за дотриманням прав усиновлених дітей, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 08 жовтня 2008 року № 905 передбачено, що з діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти, батьки яких дали згоду на усиновлення, беруться на місцевий облік службою у справах дітей за місцем їх походження протягом місяця після виникнення підстав для усиновлення.

У разі коли місцем походження дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування, дитини, батьки якої дали згоду на усиновлення, є тимчасово окуповані території у Донецькій та Луганській областях, Автономній Республіці Крим і місті Севастополі‚ або район проведення антитерористичної операції і заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, та взяття дитини на облік дітей, які можуть бути усиновлені, не відбулося, і дитина була переміщена до іншої адміністративно-територіальної одиниці, постановку такої дитини на місцевий облік здійснює служба у справах дітей за місцем проживання (перебування) дитини.

Відповідно до ч.ч.1,2 ст. 5 ЦПК України здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

У випадку, якщо закон або договір не визначають ефективного способу захисту порушеного, невизнаного або оспореного права, свободи чи інтересу особи, яка звернулася до суду, суд відповідно до викладеної в позові вимоги такої особи може визначити у своєму рішенні такий спосіб захисту, який не суперечить закону.

Приймаючи до уваги вищенаведене, враховуючи, що служба у справах дітей Дебальцевської міської ради (за місцем походження дитини) знаходиться на тимчасово непідконтрольній українській владі території, що унеможливлює дотримання п.29 Порядкупровадження органами опіки та піклування діяльності, пов`язаної із захистом прав дитини, з метою захисту прав та забезпечення найкращих інтересів малолітньої дитини - ОСОБА_2 , суд дійшов висновку про задоволення позову.

Відповідно до 141 ЦПК України судовий збір слід покласти на відповідача по справі.

Керуючись ст, ст. 4,19,259,263, 264, 265 ,280-282 ЦПК України, -

В И Р І Ш И В:

Позов Органу опіки та піклування Виконавчого комітету Миколаївської міської ради Краматорського району Донецької області (адреса місцезнаходження: Донецька область, м.Миколаївка, пл.Енергетиків, 2/14; ідентифікаційний код 26480670) в інтересах малолітньої дитини ОСОБА_2 до Дебальцевської міської ради Донецької області (адреса місцезнаходження: Донецька область, м.Дебальцеве, вул.Радянська, 85; ідентифікаційний код04052755), третя особа - Служба у справах дітей Виконавчого комітету Миколаївської міської ради Краматорського району Донецької області (адреса місцезнаходження: Донецька область, м.Миколаївка, пл.Енергетиків, 2/14) про визнання рішення таким, що втратило чинність - задовольнити.

Визнати таким, що втратило чинність рішення Виконавчого комітету Дебальцевської міської ради від 18 квітня 2012 року № 170 Про надання малолітній ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , статусу дитини, позбавленої батьківського піклування .

Стягнути з Дебальцевської міської ради в дохід держави судовий збір в розмірі 908 (дев`ятсот вісім) гривень 00копійок.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Донецького апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Повний текст рішення по справі виготовлений 16 грудня 2021 року.

Суддя

Дата ухвалення рішення16.12.2021
Оприлюднено17.12.2021
Номер документу101948008
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання рішення таким, що втратило чинність

Судовий реєстр по справі —243/9519/21

Рішення від 16.12.2021

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Бєлостоцька О. В.

Ухвала від 26.11.2021

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Бєлостоцька О. В.

Ухвала від 22.11.2021

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Бєлостоцька О. В.

Ухвала від 23.10.2021

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Бєлостоцька О. В.

Ухвала від 08.09.2021

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Дюміна Н. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні