Рішення
від 16.12.2021 по справі 171/2083/21
АПОСТОЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 171/2083/21

2-о/171/73/21

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

16 грудня 2021 року м. Апостолове

Апостолівський районний суд Дніпропетровської області у складі: головуючого - судді Чумак Т.А. за участю секретаря Жандарук В.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , представник заявника ОСОБА_2 , заінтересована особа - Грушівська сільська рада Дніпропетровської області, про встановлення фактів, що мають що мають юридичне значення,

встановив:

20.09.2021 року представник заявника ОСОБА_1 - ОСОБА_3 звернувся до суду із заявою про встановлення про встановлення фактів, що мають що мають юридичне значення, посилаючись на те, що 26.05.2021 року ОСОБА_1 , звернулася до приватного нотаріуса Апостолівського нотаріального круту Богомолова В.І. із заявою про видачу на її ім`я свідоцтв про право на спадщину за законом, що відкрилась після смерті її батька ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , на житловий будинок з надвірними господарчими будівлями, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , та земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 5,1129 га, у межах згідно з планом, розташовану на території Ленінської сільської ради Апостолівського району, Дніпропетровської області, кадастровий номер №1220384400:01:049:0009 .

На відповідну заяву Заявниця отримала постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії, а саме у видачі свідоцтв про право на спадщину за законом, так як прізвище, ім`я, по батькові спадкодавця - ОСОБА_4 згідно його свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , виданого Апостолівським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро) від 07 грудня 2020 року. В той же час на підтвердження права власності спадкодавця на спадкове майно Заявницею надано оригінал свідоцтва про право власності на нерухоме майно, а саме житловий будинок з відповідними господарчими та побутовими будівлями і спорудами, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , виданого виконкомом Ленінської сільської ради 30.11.2009 року та оригінал Державного акту на право власності на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 5,1129 га, у межах згідно з планом, розташовану на території Ленінської сільської ради Апостолівського району Дніпропетровської області, кадастровий номер №1220384400:01:049:0009, серії ДП №031438, виданого Апостолівською райдержадміністрацією 17.01.2004 року, де власником майна зазначений - ОСОБА_4 .

Просить заяву задовольнити та встановити факт родинних відносин між ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та її померлим батьком ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , встановивши що ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , є рідним батьком - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , а також просить встановити факт належності Державного акту на право власності на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 5,1129 га у межах згідно з планом, розташовану на території Ленінської сільської ради

Апостолівського району, Дніпропетровської області, кадастровий номер

№1220384400:01:049:0009, серії ДП №031438, виданого Апостолівською райдержадміністрацією 17.01.2004 року на ім`я ОСОБА_4 - ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Заявник, представник заявника ОСОБА_3 до судового засідання не з`явилися, подали заяву про слухання справи у їх відсутність.

Представник заінтересованої особи в судове засідання не з`явився, заперечень на заяву не надав.

Суд, дослідивши матеріали справи, дійшов висновку, що вимоги обґрунтовані та підлягають задоволенню з таких підстав.

Судом встановлено, що 26.05.2021 року ОСОБА_1 звернулася до приватного нотаріуса Апостолівського районного нотаріального округу Богомолова В.І. із заявою про прийняття спадщини після смерті її батька - ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 (а. с. 36).

Відповідно до наданої приватним нотаріусом Апостолівського районного нотаріального округу Богомоловим В.І. копії спадкової справи, судом встановлено, що 24.05.2021 року до нотаріуса звернулася ОСОБА_5 із заявою про відмову від прийняття належної їй спадщини, що залишилась після смерті її чоловіка на користь доньки- ОСОБА_1 (а. с. 41).

Матеріалами справи підтверджено, що 02.08.2021 року приватним нотаріусом Апостолівського районного нотаріального округу Богомоловим В.І. винесено постанови про відмову у вчиненні нотаріальних дій, якими відмовлено ОСОБА_1 у видачі свідоцтв про право на спадщину за законом після померлого ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , на житловий будинок та земельну ділянку, у зв`язку тим, що неможливо підтвердити факт належності спадкодавцю вказаного житлового будинку та родинних відносин між ОСОБА_4 та ОСОБА_1 . (а. с. 53).

Також судом встановлено, що ОСОБА_4 народився ІНФОРМАЦІЯ_4 с. Верблюжка Новгородківського району Кіровоградської області, помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , місце смерті - с. Грушівка Апостолівського району Дніпропетровської області, що підтверджується свідоцтвом про смерть Серії НОМЕР_1 , виданого Апостолівським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро) (а. с. 11).

Крім того, 12.02.1965 року ОСОБА_4 , 1940 року народження, уродженець с. Верблюжка Новгородківського району Кіровоградської області, та ОСОБА_6 , 1942 року народження, уродженка с. Кам`янка Березновського району Ровенської області, зареєстрували шлюб та після реєстрації шлюбу ОСОБА_6 змінила прізвище на ОСОБА_7 , що підтверджується свідоцтвом про одруження Серії НОМЕР_2 від 12 лютого 1965 року, виданого Куцівською сільською радою Новгородківського району Кіровоградської області, про що зроблено актовий запис № 4 (а. с. 46).

Від подружнього життя у ОСОБА_4 та ОСОБА_5 народилася донька - ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , що підтверджується свідоцтвом про народження Серії НОМЕР_3 , виданим Куцівською сільською радою Новгородківського району Кіровоградської області, про що зроблено відповідний актовий запис № 48 (а. с. 47).

Відповідно до копії паспорта серії НОМЕР_4 виданого 13.05.2002 р. Апостолівським РВ УМВС України в Дніпропетровській області ім`я померлого на українській мові, зазначено як ОСОБА_4 , на російській мові ОСОБА_4 , дата народження ІНФОРМАЦІЯ_4 , місце народження с. Верблюжка Новгородківського району Кіровоградської області. Відповідно до штампу про сімейний стан 12.02.1965 року Куцівською сільською радою Новгородківського району Кіровоградської області зареєстрований шлюб з ОСОБА_6 (а.с. 9).

Відповідно письмового пояснення ОСОБА_9 більше двадцяти років знає ОСОБА_4 як свого свата. Підтверджує, що ОСОБА_1 є дочкою ОСОБА_4 . Також відомо, що ОСОБА_4 як члену КСП належала земельна ділянка.

Згідно письмового пояснення ОСОБА_10 вона більше 10 років є сусідкою ОСОБА_1 , до цього була знайома з нею з дитинства, добре знала її батька ОСОБА_4 . Також зазначила, що ОСОБА_4 дійсно належала земельна ділянка як члену КСП Ілліча .

Проаналізувавши відомості, відображені у вказаних вище документах, які логічно та послідовно доповнюють одне одного, не суперечачи по своїй суті та змісту, письмовими поясненнями свідків, суд вважає доведеними обставини, викладені у заяві про встановлення факту родинних відносин.

Суд не вбачає суперечностей у наданих заявником документах та письмових поясненнях свідків, обставини, які можуть ставити під сумнів той факт, який просить встановити заявник, матеріали справи також не містять.

Згідно із ст. 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими, речовими і електронними доказами; висновками експертів; показаннями свідків.

Відповідно до п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Пунктом 1 частиною 1 статті 315 ЦПК України , передбачено, що суд розглядає справи про встановлення факту: родинних відносин між фізичними особами. Частиною 2 передбачено, що у судовому порядку можуть бути встановлені факти від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Згідно із п. 1 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 31.03.1995 р. № 5 Про судову практику про справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян.

У відповідності із п. 7 Постанови Пленуму ВСУ №5 від 31.03.1995 року Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення суд вправі розглядати справи про встановлення фактів родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину, для оформлення права на пенсію в зв`язку із втратою годувальника.

Згідно із Постанови Пленуму Верховного Суду України Про судову практику у справах про спадкування №7 від 30.05.2008 року , якщо виникнення права на спадкування залежить від доведення певних фактів, особа може звернутися в суд із заявою про встановлення цих фактів, яка у разі відсутності спору, розглядається за правилами окремого провадження.

Як визначають приписи ч. 1 ст. 1258 ЦК України спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово. Кожна наступна черга спадкоємців за законом одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття, крім випадків, встановлених статтею 1259 цього Кодексу .

У відповідності до ч. 1 ст. 1265 ЦК України в п`яту чергу право на спадкування за законом мають інші родичі спадкодавця до шостого ступеня споріднення включно, причому родичі ближчого ступеня споріднення усувають від права спадкування родичів подальшого ступеня споріднення.

Тим самим факт, про встановлення якого просить заявник, має для неї юридичне значення, оскільки надає право на спадкування, що передбачено Цивільним кодексом України , оскільки вона подала заяву про прийняття спадщини як спадкоємець п`ятої черги за законом.

Відсутність документального підтвердження факту родинних відносин унеможливлює право заявника на оформлення спадщини та/або вирішення інших питань пов`язаних зі спадкуванням, а тому звернення до суду є правомірним. Як вважає суд, вирішити питання в іншому, крім судового, порядку не можливо.

Крім того, пунктом 6 частини 1 статті 315 ЦПК України передбачено, що суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з ім`ям, по батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

Факт, про встановлення якого просить заявник, має для неї юридичне значення, оскільки забезпечує їй реалізацію майнових прав.

У пункті 1 постанови Пленуму Верховного Суду України Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення № 5 від 31.03.1995 року звернено увагу судів на те, що в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення факту, зокрема, якщо чинним законодавством не передбачено іншого порядку його встановлення.

Отже, враховуючи вищезазначене, суд вважає, що ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , є рідним батьком - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , а також державний акт на право власності на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, виданий на ім`я ОСОБА_4 , дійсно належить ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

З огляду на зазначене вбачається, що обставини, викладені у заяві знайшли своє підтвердження письмовими доказами, наявними в матеріалах справи, показаннями свідка, є достовірними та обґрунтованими, сумніву в суду не викликають, а відтак суд дійшов висновку про обґрунтованість заяви та задовольняє її у повному обсязі.

Відповідно до ч. 7 ст. 294 ЦПК України при ухвалені судом рішення у справах окремого провадження судові витрати не відшкодовуються.

Керуючись ст. ст. 12 , 13 , 76 , 81 , 89 , 142 , 264 , 265 , 268 , 272 , 273 , 294 , 354 ЦПК України , суд

В И Р І Ш И В:

Заяву ОСОБА_1 , представник заявника ОСОБА_2 , заінтересована особа - Грушівська сільська рада Дніпропетровської області, про встановлення фактів, що мають юридичне значення, задовольнити.

Встановити факт родинних відносин між ОСОБА_1 ,

ІНФОРМАЦІЯ_2 , та її померлим батьком ОСОБА_4 , який

помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , встановивши що ОСОБА_4 , який помер

ІНФОРМАЦІЯ_1 , є рідним батьком - ОСОБА_1 ,

ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Встановити факт належності державного акту на право власності на земельну

ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 5,1129 га, у

межах згідно з планом, розташовану та території Ленінської сільської ради

Апостолівського району Дніпропетровської області, кадастровий номер

№1220384400:01:049:0009, серії ДП №031438, виданого Апостолівською райдержадміністрацією 17.01.2004 року на ім`я ОСОБА_4 , дійсно належить ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення може бути оскаржено до Дніпровського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги на рішення суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом тридцяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Повний текст рішення суду виготовлено 16 грудня 2021 року.

Суддя:Т. А. Чумак

СудАпостолівський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення16.12.2021
Оприлюднено19.12.2021
Номер документу101972353
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —171/2083/21

Рішення від 16.12.2021

Цивільне

Апостолівський районний суд Дніпропетровської області

Чумак Т. А.

Ухвала від 01.11.2021

Цивільне

Апостолівський районний суд Дніпропетровської області

Чумак Т. А.

Ухвала від 01.11.2021

Цивільне

Апостолівський районний суд Дніпропетровської області

Чумак Т. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні