Ухвала
від 13.12.2021 по справі 681/1383/21
ПОЛОНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 681/1383/21

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

"13" грудня 2021 р. м. Полонне

Суддя Полонського районного суду Хмельницької області Горщар А.Г.,

розглянувши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до опорного закладу освіти Новоселицького ліцею Полонської міської ради, Полонського навчально-виховного комплексу № 2 Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 7 - дошкільний навчальний заклад про скасування наказів про відсторонення від роботи та стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу, -

встановив:

ОСОБА_2 звернувся до суду з позовом, в якому просить скасувати накази відповідачів № 214-к від 05.11.2021 року та № 48т від 03.11.2021 року про відсторонення його від роботи та стягнути з відповідача на його користь середню заробітну плату за час вимушеного прогулу за весь період відсторонення від роботи.

Дана позовна заява не в повній мірі відповідає вимогам ЦПК України.

Відповідно до ч.3 ст.175 ЦПК України позовна заява повинна містити зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються (пункт 3); зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них (пункт 4); перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви (пункт 8).

При цьому у позовній заяві не зазначено ціни позову; не конкретизовано зміст позовних вимог щодо стягнення середнього заробітку, а саме з якого відповідача слід здійснити стягнення та не зазначено доказів, з яких можливо обчислити середню заробітну плату; не зазначено щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових доказів, копії яких додано до заяви.

По-перше:

Згідно п.1 ч.1 ст.176 ЦПК України ціна позову визначається у позовах про стягнення грошових коштів - сумою, яка стягується.

Зі змісту позовної заяви вбачається, що позивачем заявлено наступні вимоги: дві окремі вимоги немайнового характеру - про скасування двох наказів про відсторонення від роботи; фактично дві окремі вимоги майнового характеру (хоча у позові і не конкретизовано вимогу про стягнення середнього заробітку з одного чи двох відповідачів!) - про стягнення середнього заробітку за час відсторонення від роботи.

Частиною четвертою статті 177 ЦПК України визначено, що до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Згідно ст.4 Закону України Про судовий збір за подання фізичною особою до суду позовної заяви майнового характеру ставка судового збору становить 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, та за подання позовної заяви немайнового характер - 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до ч.3 ст.6 названого Закону за подання позовної заяви, що має одночасно майновий і немайновий характер, судовий збір сплачується за ставками, встановленими для позовних заяв майнового та немайнового характеру. У разі коли в позовній заяві об`єднано дві і більше вимог немайнового характеру, судовий збір сплачується за кожну вимогу немайнового характеру.

До заяви позивачем додано квитанцію про сплату судового збору в розмірі 908 грн.

Частиною 2 статті 176 ЦПК України, яка кореспондується з положеннями ч.2 ст.6 Закону України Про судовий збір передбачено, що якщо визначена позивачем ціна позову вочевидь не відповідає дійсній вартості спірного майна або на момент пред`явлення позову встановити точну його ціну неможливо, розмір судового збору попередньо визначає суд з наступним стягненням недоплаченого або з поверненням переплаченого судового збору відповідно до ціни позову, встановленої судом при вирішенні справи.

Оскільки позивачем не зазначено ціни позову в частині вимог про стягнення середнього заробітку за час відсторонення від роботи, тому на підставі ч.2 ст.176 ЦПК України розмір судового збору попередньо визначається судом.

З огляду на положення ст.4 Закону України Про судовий збір та Закону України Про Державний бюджет на 2021 рік судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року (станом на 01 січня 2021 року - 2270 грн.), в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Отже, за подачу даного позову ОСОБА_1 має доплатити судовий збір в розмірі 1816 грн. за дві вимоги майнового характеру про стягнення середнього заробітку (908 х 2) та 908 грн. за одну з вимог немайнового характеру про скасування наказу, а всього в загальному розмірі 2724 грн.

По-друге:

Згідно зі ст.83 ЦПК України позивач, особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, повинні подати докази разом з поданням позовної заяви (частина 2).

Якщо доказ не може бути поданий у встановлений законом строк з об`єктивних причин, учасник справи повинен про це письмово повідомити суд та зазначити: доказ, який не може бути подано; причини, з яких доказ не може бути подано у зазначений строк; докази, які підтверджують, що особа здійснила всі залежні від неї дії, спрямовані на отримання вказаного доказу (частина 4).

Відповідно до ч.ч.1, 2 ст.84 названого Кодексу учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. У клопотанні повинні бути зазначені, зокрема, вжиті особою, яка подає клопотання, заходи для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу.

В той же час, у клопотанні про витребування доказів не зазначено вжиті позивачем заходи для отримання доказів (контрактів про прийняття на роботу директорів, які видавали оскаржувані накази, а також довідки про нарахування середньої заробітної плати позивача у Полонському НВК № 2 ЗОШ І-ІІІ ступенів № 7 - ДНЗ ) самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цих доказів.

Одночасно слід звернути увагу, що додана до позовної заяви копія довідки про доходи, отримані у філії опорного закладу освіти Новоселицький ліцей - Прислуцька гімназія, не містить даних про кількість фактично відпрацьованих робочих днів протягом двох місяців, що передували відстороненню, що необхідно для обчислення середньої заробітної плати.

По-третє:

У позовній заяві не зазначено щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових доказів, копії яких додано до заяви.

Відповідно до ч.1 ст.185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

За таких підстав, заява не відповідає вимогам ЦПК України, а тому має бути залишена без руху.

Керуючись ст.ст.185, 260, 261, 352-355 ЦПК України, -

постановив:

Позовну заяву ОСОБА_1 залишити без руху, надавши позивачу строк, протягом десяти днів з дня отримання копії ухвали, усунути недоліки заяви шляхом:

сплати судового збору в загальному розмірі 2724 (дві тисячі сімсот двадцять чотири) грн. за одну вимогу немайнового та дві вимоги майнового характеру на реквізити: отримувач - ГУК у Хмел.обл/Полонська мтг/22030101, код отримувача (ЄДРПОУ) - 37971775, банк отримувача - Казначейство України (ЕАП), номер рахунку (IBAN) - UA908999980313111206000022657, код класифікації доходів бюджету - 22030101 , найменування коду класифікації доходів бюджету - судовий збір (Державна судова адміністрація України, 050) та надання суду відповідного документу про сплату судового збору;

конкретизування змісту позовних вимог щодо стягнення середнього заробітку, а саме слід здійснити стягнення з одного чи з двох відповідачів;

зазначення доказів, з яких можливо обчислити середню заробітну плату, отриману позивачем за два попередні місяці роботи, що передували відстороненню від роботи у закладах освіти, що є відповідачами у справі;

в разі неможливості надання таких доказів, а також інших доказів необхідних для правильного вирішення спору, клопотання про витребування доказів має бути подане з дотриманням усіх вимог ст.84 ЦПК України;

приведення наявного у позовній заяві клопотання про витребування доказів у відповідність п.4 ч.2 ст.84 ЦПК та зазначення вжитих заходів для отримання доказів самостійно, доказів вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу;

зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових доказів, копії яких додано до заяви .

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала в частині визначення розміру судових витрат може бути оскаржена до Хмельницького апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя А.Г.Горщар

СудПолонський районний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення13.12.2021
Оприлюднено19.12.2021
Номер документу101978391
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —681/1383/21

Рішення від 20.02.2022

Цивільне

Полонський районний суд Хмельницької області

Горщар А. Г.

Рішення від 20.02.2022

Цивільне

Полонський районний суд Хмельницької області

Горщар А. Г.

Ухвала від 06.01.2022

Цивільне

Полонський районний суд Хмельницької області

Горщар А. Г.

Ухвала від 13.12.2021

Цивільне

Полонський районний суд Хмельницької області

Горщар А. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні