Ухвала
від 17.12.2021 по справі 520/9403/19
КАСАЦІЙНИЙ КРИМІНАЛЬНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 грудня 2021 року

м. Київ

справа № 520/9403/19

провадження № 51-4056ск21

Верховний Суд колегією суддів Третьої судової палати

Касаційного кримінального суду у складі:

головуючого ОСОБА_1 ,

суддів ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,

розглянув касаційну скаргу представника Товариства з обмеженою відповідальністю (далі ТОВ) «Енергія і газ Україна» адвоката ОСОБА_4 на ухвалу Одеського апеляційного суду від 08 вересня 2021 року про відмову у відкритті апеляційного провадження.

Суть питання

Як убачається з долучених до касаційної скарги копій судових рішень, слідчий суддя Київського районного суду м. Одеси ухвалою від 06 травня 2021 року задовольнив частково клопотання слідчого СУ ГУНП в Одеській області ОСОБА_5 у кримінальному провадженні № 12014160020000076 та постановив передати Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів речові докази, які належать ПАТ «Одеський нафтопереробний завод» і ТОВ «Енергія і газ Україна»: нерухоме майно, рухоме майно та земельні ділянки ПАТ «Одеський нафтопереробний завод» і ТОВ «Енергія і газ Україна», які розташовані за адресою: вул. Шкодова гора, 1 та 1/1 м. Одеса, а саме все майно, зазначене в інвентаризаційному опису необоротних активів від 30 березня 2018 року, що передані до ДП «Одеський нафтопереробний завод», крім житлових квартир, зазначених в описі у розділі «Квартири» з пункту 35 по 51 включно, у зв`язку з тим, що квартири не є знаряддям злочину.

Також зобов`язав службових осіб ДП «Одеський нафтопереробний завод» Фонду державного майна України передати арештоване майно, яке належить ПАТ «Одеський нафтопереробний завод» і ТОВ «Енергія і газ Україна», а службових осіб Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів прийняти вищевказане майно в управління відповідно до чинного законодавства України.

В іншій частині клопотання відмовив.

Не погоджуючись з указаним рішенням слідчого судді представник ТОВ «Енергія і газ Україна» адвокат ОСОБА_4 звернулася до апеляційного суду з апеляційною скаргою.

Одеський апеляційний суд ухвалою від 08 вересня 2021 рокувідмовив у відкритті апеляційного провадження за апеляційною скаргою представника на вищезазначену ухвалу слідчого судді, оскільки апеляційну скаргу подано на судове рішення, яке не підлягає оскарженню в апеляційному порядку.

Не погоджуючись з рішенням апеляційного суду адвокат ОСОБА_4 звернулася до Верховного Суду з касаційною скаргою, в якій просить скасувати ухвалу Одеського апеляційного суду від 08 вересня 2021 року і призначити новий розгляд у суді апеляційної інстанції.

Встановлені обставини та мотиви Верховного Суду

Пункт 8 ч. 2 ст. 129 Конституції Українивідносить до основних засад судочинства «забезпечення права на апеляційний перегляд справи». Це означає, що Конституція Українизабезпечує можливість апеляційного перегляду саме справи, що реалізується шляхом оскарження судових рішень, якими завершено розгляд справи (кримінального провадження) по суті, а не всіх судових рішень у межах цієї справи (провадження).

Так, ст. 309 КПК встановлений перелік ухвал слідчого судді, які можуть бути оскаржені під час досудового розслідування.

Водночас ухвала слідчого судді про визначення порядку зберігання речових доказів у кримінальному провадженні шляхом передачі в управління Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів майна, яке є речовим доказом у цьому кримінальному провадженні і на яке накладено арешт, оскарженню в апеляційному порядку не підлягає з огляду на положення ст. 309 КПК.

Зазначене узгоджується і з висновком об`єднаної палати Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду, викладеним у постанові від 27 січня 2020 року (справа №758/16546/18).

Як убачається з долучених до касаційної скарги копій судових рішень, ОСОБА_4 подала апеляційну скаргу на ухвалу слідчого судді, якою частково задоволено клопотання слідчого щодо передачі Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів речових доказів, тобто на судове рішення слідчого судді, апеляційне оскарження якого не передбачено ст. 309 КПК.

Відповідно до ч. 4ст. 399 КПКсуддя-доповідач відмовляє у відкритті провадження, якщо апеляційну скаргу подано на судове рішення, яке не підлягає оскарженню в апеляційному порядку.

Тому суддя Одеського апеляційного суду, встановивши, що апеляційну скаргу подано на ухвалу слідчого судді, яка відповідно до положень КПК не підлягає апеляційному оскарженню, керуючись положеннями ч. 4ст. 399 КПК правомірно відмовив у відкритті апеляційного провадження за апеляційною скаргою адвоката.

Пунктом 2 ч. 2 ст. 428 КПКпередбачено, що суд касаційної інстанції постановляє ухвалу про відмову у відкритті касаційного провадження, якщо з касаційної скарги, наданих до неї судових рішень та інших документів убачається, що підстав для її задоволення немає.

Ураховуючи викладене, Верховний Суд згідно з п. 2 ч. 2 ст. 428 КПК відмовляє увідкритті касаційного провадження.

На цих підставах Верховний Суд постановив:

Відмовити у відкритті касаційного провадження за касаційною скаргою представника ТОВ «Енергія і газ Україна» адвоката ОСОБА_4 на ухвалу Одеського апеляційного суду від 24 червня 2021 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Судді:

ОСОБА_1 ОСОБА_2 ОСОБА_3

Дата ухвалення рішення17.12.2021
Оприлюднено03.02.2023
Номер документу101990835
СудочинствоКримінальне
Сутьвідмову у відкритті апеляційного провадження. Суть питання Як убачається з долучених до касаційної скарги копій судових рішень, слідчий

Судовий реєстр по справі —520/9403/19

Ухвала від 01.07.2022

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Федулеєва Ю. О.

Ухвала від 01.07.2022

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Федулеєва Ю. О.

Ухвала від 02.06.2022

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Федулеєва Ю. О.

Ухвала від 02.06.2022

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Федулеєва Ю. О.

Ухвала від 17.12.2021

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Ковтунович Микола Іванович

Ухвала від 08.09.2021

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Котелевський Р. І.

Ухвала від 25.08.2021

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Ковтунович Микола Іванович

Ухвала від 24.06.2021

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Котелевський Р. І.

Ухвала від 17.06.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Федулеєва Ю. О.

Ухвала від 17.06.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Федулеєва Ю. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні