Постанова
від 02.07.2010 по справі 2а-2108/10/0970
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКР УЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"02" липня 2010 р. Справа № 2a-2108/10/0970

м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський о кружний адміністративний су д у складі:

Судді Кафарського В.В.

при секретарі Куз ишин Р.М.

за участю представни ків сторін:

від позивача : Кінте р І.А.

від відповідача : не з 'явився

розглянувши у відк ритому судовому засіданні в приміщенні суду адміністрат ивну справу

за позовом: Управл іння Пенсійного фонду Україн и в Рогатинському районі, вул .Галицька, 14, м.Рогатин, Івано-Фр анківська область, 77000

до відповідача: Товариства з обмеженою відп овідальністю "Укрспецбуд-П", с.Пуків, Рогатинський район, І вано-Франківська область, 77041

про стягнення заборг ованості по сплаті страхових внесків в сумі 8486,82 грн.,-

ВСТАНОВИВ:

Управління Пенсійного фонду України в Рогатинсько му районі звернулось до суду з адміністративним позовом до Товариства з обмеженою ві дповідальністю "Укрспецбуд-П " про стягнення заборгованос ті по сплаті страхових внеск ів в сумі 8486,82 грн.

В судовому засіданні предс тавник позивача позовні вимо ги, викладені в позовній заяв і, підтримав, суду пояснив, що Товариство з обмеженою відпо відальністю "Укрспецбуд-П" за реєстроване в управлінні Пен сійного фонду України в Рога тинському районі, як платник страхових внесків. В результ аті фінансово-господарської діяльності відповідач допус тив борг до бюджету управлін ня Пенсійного фонду України в Рогатинському районі по ст рахових внесках в сумі 8486,82 грн .

Представник відповідача в судове засідання не з' явив ся, хоча про дату, час та місце судового розгляду повідомля вся завчасно та належним чин ом, про що свідчить повідомле ння про вручення поштового в ідправлення. Заяв чи клопота нь про відкладення розгляду справи чи про причини неявки суду не подав. За таких обстав ин суд вбачає за можливе розг лянути справу за його відсут ності на підставі наявних в м атеріалах справи доказів.

Розглянувши матеріали адм іністративної справи, вислух авши пояснення представника позивача, дослідивши подані письмові докази, суд приходи ть до висновку, що позов обґру нтований та підлягає до задо волення з наступних підстав.

Судом встановлено, що 05.05.200 8 року Рогатинською районною державною адміністрацією пр оведено державну реєстрацію юридичної особи - товариства з обмеженою відповідальніст ю "Укрспецбуд-П" та відповідач взятий на облік управлінням Пенсійного фонду України в Р огатинському районі, як плат ник страхових внесків на заг альнообов'язкове державне пе нсійне страхування.

Виключно Законом України "П ро загальнообов'язкове держа вне пенсійне страхування" ви значаються: принципи та стру ктура системи загальнообов'я зкового державного пенсійно го страхування; коло осіб, які підлягають загальнообов'язк овому державному пенсійному страхуванню; перелік платни ків страхових внесків, їх пра ва та обов'язки; порядок нарах ування, обчислення та сплати страхових внесків; стягненн я заборгованості за цими вне сками.

Статтею 5 вказаного Закону й ого дію поширено на регулюва ння відносини, що виникають м іж суб'єктами системи загаль нообов'язкового державного п енсійного страхування. Дія і нших нормативно-правових акт ів на ці правовідносини може поширюватися лише у випадка х, передбачених цим Законом, а бо в частині, що йому не супере чить.

Статтею 1 Закону України "П ро загальнообов'язкове держа вне пенсійне страхування" ви значено, що страхувальниками є роботодавці та інші особи, я кі відповідно до цього Закон у сплачують страхові внески на загальнообов'язкове держа вне пенсійне страхування.

Відповідно до пункту 1 час тини 1 статті 14 даного Закону С трахувальниками відповідно є роботодавці: підприємства , установи і організації, ство рені відповідно до законодав ства України, незалежно від ф орми власності, виду діяльно сті та господарювання, об'єдн ання громадян, профспілки, по літичні партії (у тому числі ф ілії, представництва, відділ ення та інші відокремлені пі дрозділи зазначених підприє мств, установ, організацій, об 'єднань громадян, профспілок , політичних партій, які мають окремий баланс і самостійно ведуть розрахунки із застра хованими особами), фізичні ос оби - суб'єкти підприємницько ї діяльності та інші особи (вк лючаючи юридичних та фізични х осіб - суб'єктів підприємниц ької діяльності, які обрали о собливий спосіб оподаткуван ня (фіксований податок, єдини й податок, фіксований сільсь когосподарський податок, при дбали спеціальний торговий п атент), які використовують пр ацю фізичних осіб на умовах т рудового договору (контракту ) або на інших умовах, передбач ених законодавством, або за д оговорами цивільно-правовог о характеру.

Частина перша статті 15 Зако ну України "Про загальнообов 'язкове державне пенсійне ст рахування" визначає, що платн иками страхових внесків до с олідарної системи є страхува льники, зазначені в статті 14 ц ього Закону. Частина третя вк азаної статті встановлює, що страхувальники набувають ст атусу платників страхових вн есків до Пенсійного фонду з д ня взяття їх на облік територ іальним органом Пенсійного ф онду.

Частина 2 статті 17 Закону Укр аїни "Про загальнообов'язков е державне пенсійне страхува ння" встановлює обов'язки стр ахувальників, пункт шостий я кої передбачає, що страхувал ьники зобов'язані нараховува ти, обчислювати і сплачувати в установлені строки та в пов ному обсязі страхові внески.

Таким чином, суд приходить д о висновку, що на відповідача покладено обов'язок нарахов увати та сплачувати страхові внески на загальнообов'язко ве державне пенсійне страхув ання до управління Пенсійног о фонду України в Рогатинськ ому районі.

Пункт 11.11. Інструкції про пор ядок обчислення і сплати стр ахувальниками та застрахова ними особами внесків на зага льнообов'язкове державне пен сійне страхування до Пенсійн ого фонду України, затвердже ної Постановою правління Пен сійного фонду України від 19.12.20 03 року за №21-1 встановлено, що пл атники страхових внесків, що місяця складають у двох прим ірниках розрахунок суми стра хових внесків на загальнообо в'язкове державне пенсійне с трахування, у якому зазначаю ть самостійно обчислені суми страхових внесків.

Частина 6 статті 20 Закону Укр аїни "Про загальнообов'язков е державне пенсійне страхува ння" встановлює обов'язок стр ахувальників сплачувати стр ахові внески, нараховані за в ідповідний базовий звітний п еріод, не пізніше ніж через 20 к алендарних днів із дня закін чення цього періоду.

В судовому засіданні встан овлено, що у відповідача стан ом на 17.06.2010 року утворилась забо ргованість по страхових внес ках на загальнообов'язкове д ержавне пенсійне страхуванн я на загальну суму 8486,82 гривень .

Таким чином, суд приходить д о висновку, що відповідачем п орушено норми статті 20 Закону України "Про загальнообов'яз кове державне пенсійне страх ування", пункт 11.11. Інструкції п ро порядок обчислення і спла ти страхувальниками та застр ахованими особами внесків на загальнообов'язкове державн е пенсійне страхування до Пе нсійного фонду України.

Судом встановлено, що спеці алістом відділу по контролю за сплатою платежів до управ ління ПФУ в Рогатинському ра йоні Чепіль О.Р. була пров едена звірка з ТзОВ "Укрспецб уд-П" правильності повноти на рахування та сплати страхови х внесків до Пенсійного фонд у України станом на 28.05.2010 року, д е встановлено заборгованіст ь по страхових внесках ТзОВ "У крспецбуд-П" на загальну суму 8486,82 грн. (акт звірки а.с. 10).

Враховуючи вищевикладе не, суд вважає вимоги позивач а про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальніст ю "Укрспецбуд-П" заборгованос ті зі сплати страхових внеск ів на загальнообов'язкове де ржавне пенсійне страхування в розмірі 8486,82 грн. обґрунтован ими, а позовні вимоги таким, що підлягають до задоволення.

На підставі ст. 124 Конс титуції України, керуючись с т. ст. 158-163, 167 Кодексу адміністрат ивного судочинства України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити п овністю.

Стягнути з Товарис тва з обмеженою відповідальн істю "Укрспецбуд-П", с.Пуків, Ро гатинський район, Івано-Фран ківська область, 77041, код 35925177, на к ористь управління Пенсійног о фонду України в Рогатинськ ому районі, вул.Галицька, 14, м.Ро гатин, Івано-Франківська обл асть, 77000, код 20550435, - заборгованіст ь в сумі 8486,82 грн.( вісім тисяч чо тириста вісімдесять шість гр н. 82 коп.).

Відповідно до ст. 186 Код ексу адміністративного судо чинства України постанова мо же бути оскаржена протягом 10 д нів з дня її проголошення, а в разі складення постанови у п овному обсязі відповідно до ст. 160 Кодексу адміністративно го судочинства України - з дня складення в повному обсязі ш ляхом подачі заяви про апеля ційне оскарження. Якщо поста нову було проголошено у відс утності особи, яка бере участ ь у справі, то строк подання за яви про апеляційне оскарженн я обчислюється з дня отриман ня нею копії постанови. Апеля ційна скарга на постанову су ду першої інстанції подаєтьс я протягом двадцяти днів піс ля подання заяви про апеляці йне оскарження. Заява про апе ляційне оскарження та апеляц ійна скарга подаються до суд у апеляційної інстанції чере з суд, який ухвалив оскаржува не судове рішення.

Відповідно до ст.254 Код ексу адміністративного судо чинства України постанова на бирає законної сили після за кінчення строку подання заяв и про апеляційне оскарження. Якщо було подано заяву про ап еляційне оскарження, але апе ляційна скарга не була подан а у строк, встановлений Кодек сом адміністративного судоч инства України, постанова су ду першої інстанції набирає законної сили після закінчен ня цього строку. У разі поданн я апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасова но, набирає законної сили піс ля закінчення апеляційного р озгляду справи.

Суддя: Кафарський В.В.

Постанова складена в повному обсязі 02.07.2010 року.

СудІвано-Франківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення02.07.2010
Оприлюднено06.08.2010
Номер документу10200504
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-2108/10/0970

Постанова від 02.07.2010

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Кафарський В.В.

Ухвала від 08.06.2010

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Кафарський В.В.

Постанова від 02.07.2010

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Кафарський В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні