Постанова
від 16.06.2010 по справі 2а-1620/10/1170
КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

< Список >

Україна

КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖН ИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

-------------------------------------------------------------------------------------- ---------------------------------------------------------------------------------------------------- -------------------------------------------------------------

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

16 червня 2010 року Спра ва № 2а-1620/10/1170

Кіровоградський окружн ий адміністративний суд в ск ладі:

головуючого судді: Чубари Н.В.

при секретарі: Коробченко Є .К.

за участю представників:

від позивача - Зайцевої Н.М.,

від відповідача - Снобко Т.В.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в м. Кірово граді адміністративну спра ву за позовом Управління пен сійного фонду України в м. Кір овограді до Кіровоградськог о міського протитуберкульоз ного диспансеру про стягненн я заборгованості, -

В С Т А Н О В И В :

Позивач звернувся до К іровоградського окружного а дміністративного суду з позо вом до відповідача, в якому пр осить стягнути з Кіровоград ського міського протитуберк ульозного диспансеру заборг ованість по витратах на випл ату та доставку пенсій призн ачених на пільгових умовах, з а грудень 2009 р., січень-лютий-бе резень-квітень 2010 р., з урахуван ням зменшення позовних вимог в сумі 8503,98грн.

Позовні вимоги моти вовані тим, що відповідач є пл атником збору на загальнообо в' язкове державне пенсійне страхування. Відповідно до ч . 2 розділу 15 “Прикінцеві полож ення” Закону України “Про за гальнообов' язкове державн е пенсійне страхування” від 09.07.2003 р. № 1058, п. 6 Інструкції “Про по рядок обчислення і сплати ст рахувальниками та застрахов аними особами внесків на заг альнообов' язкове державне пенсійне страхування до Пен сійного фонду України” затве рдженого постановою Правлін ня Пенсійного фонду України від 19.12.2003 р. № 21-1, підприємства, на яких працювали громадяни і н абули права на пенсію на піль гових умовах, здійснюють від шкодування коштів Пенсійном у фонду України на виплату і д оставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Станом на час звернен ня до суду заборгованість ві дповідача по виплаті, що покр ивають витрати на виплату пе нсій за віком на пільгових ум овах за списком № 2 за 2009-січень -лютий-березень-квітень 2010 рок у, з урахуванням зменшення по зовних вимог складає 8503,98 грн., я ку позивач просить стягнути з відповідача.

Представник позивача в судовому засіданні позов п ідтримав в повному обсязі з у рахуванням зменшених позовн их вимог та просив суд його з адовольнити з підстав, викла дених в позовній заяві.

Представник відповід ача позов визнав повністю з у рахуванням зменшених позовн их вимог.

В судовому засіданн і 16.06.2010 року на підставі ст. 160 КАС України було проголошено вс тупну та резолютивну частину постанови. Виготовлення пос танови в повному обсязі відк ладено до 21.06.2010 р.

Розглянувши долучені до с прави документи і матеріали, заслухавши пояснення предст авника позивача, відповідача та всебічно і повно з'ясувавш и всі фактичні обставини, на я ких ґрунтується позов, об'єкт ивно оцінивши докази, які маю ть значення для розгляду спр ави і вирішення спору по суті , суд приходить до наступних в исновків.

Судом встановлено, що відп овідач є юридичною особою, що здійснює господарську діяль ність, а відтак є платником зб ору на обов'язкове державне п енсійне страхування.

Відповідно до ст. 2 Закону У країни “Про збір на обов'язко ве державне пенсійне страхув ання” об'єктом оподаткування при сплаті збору на обов'язко ве державне пенсійне страхув ання є фактичні витрати на оп лату праці працівників, які в ключають витрати на виплату основної і додаткової заробі тної плати та інших заохочув альних та компенсаційних вип лат, у тому числі в натуральні й формі, які визначаються згі дно з нормативно-правовими а ктами, прийнятими відповідно до Закону України “Про оплат у праці”, а також винагороди, щ о виплачуються громадянам за виконання робіт (послуг) за уг одами цивільно-правового хар актеру, а також фактичні ви трати на виплату і доставку п енсій, призначених відповідн о до пунктів "б" - "з" ст. 13 Закону У країни “Про пенсійне забезпе чення” до досягнення працівн иками пенсійного віку, перед баченого ст. 12 Закону України “Про пенсійне забезпечення” .

Із змісту наведеної норм и вбачається, що на відповіда ча покладається обов'язок сп лачувати у встановлених розм ірах збір, який складають: фак тичні витрати на оплату прац і; витрати на виплату пенсій; в итрати на доставку пенсій.

Відповідно до п. 2 Прикінцев их положень Закону України “ Про загальнообов'язкове держ авне пенсійне страхування” д о запровадження пенсійного з абезпечення через професійн і та корпоративні фонди збер ігається порядок покриття ви трат на виплату і доставку вк азаних пенсій.

Інструкцією про порядок об числення і сплати страхуваль никами та застрахованими осо бами внесків на загальнообов 'язкове державне пенсійне ст рахування до Пенсійного фонд у України, (затверджена Поста новою правління Пенсійного ф онду від 19.12.2003 р. № 21-1), зокрема, пун ктом 6.1 глави 6 Інструкції вста новлено розміри витрат Пенсі йного фонду, які підлягають в ідшкодуванню на виплату та д оставку пенсій, призначених на пільгових умовах працівни кам які працювали або працюю ть на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за сп иском N 2 виробництв, робіт, про фесій, посад і показників, зат верджених Кабінетом Міністр ів України. Зокрема такий роз мір становить 100 відсотків фак тичних витрат на виплату і до ставку пенсій.

Відповідно до пункту 6.4 Інст рукції розмір сум до відшкод ування на поточний рік визна чається відділами доходів ор ганів Пенсійного фонду Украї ни щорічно в повідомленнях п ро розрахунок сум фактичних витрат на виплату та доставк у пільгових пенсій, призначе них відповідно до частини 2 Пр икінцевих положень Закону Ук раїни "Про загальнообов'язко ве державне пенсійне страхув ання", які надсилаються підпр иємствам до 20-го січня поточно го року.

Повідомлення складаються на підставі відомостей відді лів з призначення пенсій орг анів Пенсійного фонду Україн и, які подаються до 1 січня пот очного року (пункт 6.5).

Згідно пункту 6.8 Інструкції підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомле нні місячну суму фактичних в итрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільг ових умовах.

Сума боргу підтверджуєть ся Розрахунком фактичних ви трат на виплату та доставку п енсій за період 2009 р. січень-лют ий-березень-квітень 2010 р. і стан овила 14094 грн.(а.с.6)

З урахуванням зменшення су ми позовних вимог, у зв' язку зі частковою сплатою боргу в ідповідачем загальна сума бо ргу становить 8503,98 грн.(а.с.86), що н е заперечувалось представни ком відповідача в судовому з асіданні.

Факт перебування осіб, яким призначена пенсія на пільго вих умовах, а саме пенсіонері в ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСО БА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7 у т рудових відносинах з відпові дачем на посадах, які дають пр аво на зарахування пільговог о стажу роботи відповідно до п.п. “б”“з”ст. 13 Закону України “Про пенсійне забезпечення” підтверджено довідками (а. с.2 4,33,38,42,48).

Згідно п. 6.9 Інструкції не спл ачені та/або несвоєчасно спл ачені суми фактичних витрат на виплату та доставку пільг ових пенсій, зазначених в абз аці другому пункту 6.1 цієї Інс трукції, стягуються з нараху ванням пені та штрафних санк цій відповідно до норм Закон у України "Про порядок погаше ння зобов'язань платників по датків перед бюджетами та де ржавними цільовими фондами".

Дослідивши матеріали спра ви, суд встановив, що на день р озгляду справи заборгованіс ть відповідача складає 8503,98гр н.

Відповідно до ст. 67 Конститу ції України кожен зобов'язан ий сплачувати податки і збор и в порядку і розмірах, встано влених законом.

Беручи до уваги те, що суми з аборгованості до Пенсійного фонду України у розмірі 8503,98гр н. відповідач у встановле ні законодавством строки не сплатив; наявність у нього вк азаної заборгованості підтв ерджується розрахунками фак тичних витрат на виплату та д оставку пенсій, призначених відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону України “Пр о загальнообов' язкове держ авне пенсійне страхування” в частині пенсій, призначених відповідно до п.п. “б”“з”ст. 13 З акону України “Про пенсійне забезпечення”; доказів погаш ення відповідачем зазначено ї заборгованості станом на д ень розгляду цього спору не н адано, суд приходить до висно вку про обґрунтованість позо вних вимог та вважає їх таким и, що підлягають задоволенню у повному обсязі.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 Кодекс у адміністративного судочин ства України кожна сторона п овинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимог и та заперечення, крім випадк ів, встановлених статтею 72 цьо го Кодексу.

Доказів, які б спростовувал и доводи позивача, відповіда ч суду не надав.

Оскільки спір вирішено на к ористь суб'єкта владних повн оважень, звільненого від спл ати судового збору, а також за відсутності витрат позивача - суб'єкта владних повноважен ь, пов'язаних із залученням св ідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (су довий збір) стягненню з відпо відача не підлягають.

Керуючись ст. ст. 86, 94, 159-163, 167 КАС України, суд, -

П О С Т А Н О В И В :

Адміністративний поз ов задовольнити повністю.

Стягнути із Кіровоградськ ого міського протитуберкуль озного диспансеру (код ЄДРПО У 13746362) на користь Управління Пе нсійного фонду України в м. Кі ровограді заборгованість з в итрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільг ових умовах в сумі 8503 (вісім тисяч п' ятсот три) грн. 98 коп.

Постанова суду на бирає законної сили після за кінчення строку подання заяв и про апеляційне оскарження, якщо таку заяву не було подан о. Якщо було подано заяву про а пеляційне оскарження, але ап еляційна скарга не була пода на у строк, постанова суду наб ирає законної сили після зак інчення цього строку.

Постанова суду може бути о скаржена до Дніпропетровськ ого апеляційного адміністра тивного суду через Кіровогра дський окружний адміністрат ивний суд шляхом подання в 10-д енний строк з дня її проголо шення, а в разі складення пост анови у повному обсязі відп овідно до ст. 160 КАС України - з дня складення в повному обся зі, заяви про апеляційне оск арження і подання після цьог о протягом 20 днів апеляційно ї скарги. Якщо постанову було проголошено у відсутності о соби, яка бере участь у справі , то строк подання заяви про ап еляційне оскарження обчислю ється з дня отримання нею коп ії постанови.

Апеляційна скарга може бут и подана без попереднього по дання заяви про апеляційне о скарження, якщо скарга подає ться у строк, встановлений дл я подання заяви про апеляцій не оскарження.

Повний текст постанови ск ладений 21 червня 2010 р.

Суддя Кіровоградськог о окружного

адміністративного суду Н.В. Чуб ара

Дата ухвалення рішення16.06.2010
Оприлюднено05.08.2010
Номер документу10200520
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1620/10/1170

Постанова від 16.06.2010

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Н.В. Чубара

Ухвала від 17.05.2010

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Н.В. Чубара

Постанова від 16.06.2010

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Н.В. Чубара

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні