Постанова
від 28.04.2010 по справі 2а-2105/10/1270
ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Категорія №6.19

ПОСТАНОВА

Іменем України

28 квітня 2010 року Справа № 2а-2105/10/1270

Луганський окружни й адміністративний суд у скл аді:

Судді: Твердохліба Р.С.

при секретарі: С крипкіній А.О.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні адміністр ативний позов прокурора Лені нського району м.Луганська в інтересах держави в особі Лу ганського територіального у правління Державної комісії з цінних паперів та фондовог о ринку до Відкритого акціон ерного товариства «Краснорі ченський верстатобудівний з авод ім. Фрунзе» про стягненн я суми штрафних санкцій у роз мірі 17000 грн. 00 коп., -

В С Т А Н О В И В:

24 березня 2010 року прокурор Ле нінського району м.Луганська звернувся до суду з позовом в інтересах держави в особі Л уганського територіального управління Державної комісі ї з цінних паперів до Відкрит ого акціонерного товариства «Красноріченський верстато будівний завод ім. Фрунзе», в я кому зазначив, що відповідач в порушення вимог «Положенн я про розкриття інформації е мітентами цінних паперів», з атвердженого Рішенням ДКЦПФ Р №1591 від 19.12.2006 в термін до 25 квітн я 2009 року не подав регулярну кв артальну інформацію за I квар тал 2009 року до Луганського тер иторіального управління Дер жавної комісії з цінних папе рів та фондового ринку. У зв' язку з чим, 02.06.2009 року у відношен ні Відкритого акціонерного т овариства «Красноріченськи й верстатобудівний завод ім. Фрунзе» Луганським територі альним управлінням Державно ї комісії з цінних паперів та фондового ринку було винесе но постанову №101-ЛУ про наклад ення санкції за правопорушен ня на ринку цінних паперів у р озмірі 17000,00 грн. Постанова про н акладення санкцій за правопо рушення на ринку цінних папе рів у встановлений законодав ством строк оскаржена не бул а, копій платіжних документі в, що підтверджують виконанн я постанови до ЛТУДКЦПФР не н адходило. У зв' язку з вищена веденим, Луганське територіа льне управління Державної ко місії з цінних паперів проси ть стягнути з Відкритого акц іонерного товариства «Красн оріченський верстатобудівн ий завод ім. Фрунзе» суму штра фної санкції у розмірі 17000,00 грн .

У судовому засіданні представник позивача підтри мав позовні вимоги, надав поя снення, аналогічні викладено му у позовній заяві.

Представник відповід ача та прокурор в судове засі дання не з' явилися з невідо мих суду причин, про час та міс це слухання справи повідомля лися належним чином, запереч ень проти позову не надали, за яв про розгляд справи за їх ві дсутності до суду не надходи ло.

Відповідно до ст.71 КАС кож на сторона повинна довести т і обставини, на яких ґрунтуют ься її вимоги, заперечення, кр ім випадків, встановлених ст . 72 КАС.

Відповідно до ч. 2 ст. 71 КАС Ук раїни в адміністративних сп равах про протиправність ріш ень, дій чи бездіяльності суб ' єкта владних повноважень о бов' язок щодо доказування п равомірності свого рішення, дії чи бездіяльності поклада ється на відповідача, якщо ві н заперечує проти адміністра тивного позову.

Відповідно до ч.6 ст.71 КАС Укр аїни, суд вирішує справу на пі дставі наявних у матеріалах справи доказів.

Заслухавши пояснення пред ставника позивача, дослідивш и надані докази, суд приходит ь до наступного.

Суд дослідивши матеріали справи, заслухавши поясненн я представника позивача, дій шов висновку про задоволення адміністративного позову з наступних підстав.

Частиною 1 ст.2 Кодексу адмін істративного судовчинства в становлено, що завданням адм іністративного судочинства є захист прав, свобод та інтер есів фізичних осіб, прав та ін тересів юридичних осіб у сфе рі публічно-правових відноси н від порушень з боку органів державної влади, органів міс цевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб, і нших суб' єктів при здійснен ні ними владних управлінськи х функцій на основі законода вства, в тому числі на виконан ня делегованих повноважень.

Пункт 4 частини першої статт і 17 КАС України визначає, що до компетенції адміністративн их судів відносяться спори з а зверненнями суб'єкта владн их повноважень у випадах, вст ановлених законом.

Окрім того, такі справи не п ідпадають під перелік публіч но-правових справ, визначени х частиною другою статті 17 КАС , на які не поширюється компет енція адміністративних суді в. Статтею 19 Конст итуції України встановлено, що правовий порядок в Україн і ґрунтується на засадах, від повідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавств ом.

Органи державної влади та о ргани місцевого самоврядува ння, їх посадові особи зобов' язані діяти лише на підставі , в межах повноважень та у спос іб, що передбачені Конституц ією та законами України.

Порядок і строки розкриття на фондовому ринку регулярн ої, особливої інформації та і нформації про іпотечні цінн і папери емітентами цінних паперів та подання її до Де ржавної комісії з цінних пап ерів та фондового ринку регу люється Положенням «Про розк риття інформації емітентами цінних паперів», затверджен ого рішенням ДКЦПФР №1591 від 19.12.2 006 року.

Згідно п.1 глави 3 розділу IV «П оложення про розкриття інфор мації емітентами цінних папе рів» розкриття квартальної і нформації на фондовому ринку здійснюється шляхом її розм іщення в загальнодоступній і нформаційній базі даних Комі сії та подання до Комісії. Пун ктом 2 глави 3 розділу IV «Положе ння про розкриття інформації емітентами цінних паперів» встановлено, що товариства з обов' язані розкрити кварта льну інформацію у строк не пі зніше 25 числа місяця, наступно го за звітним кварталом.

Відповідно до ст. 11 Закону Ук раїни „Про державне регулюва ння ринку цінних паперів в Ук раїні” Державна комісія з ці нних паперів та фондового ри нку накладає на юридичних ос іб штрафи за ненадання, несво єчасне надання або надання з авідомо недостовірної інфор мації - у розмірі до 1000 неопод атковуваних мінімумів доход ів громадян.

В судовому засіданні встан овлено, що відповідач, Відкри те акціонерне товариство «Кр асноріченський верстатобуд івний завод ім. Фрунзе», не под ав до Луганського територіал ьного управління ДКЦПФР у те рмін до 25 квітня 2009 року регуля рну квартальну інформацію за І квартал 2009 року, про що свідч ить акт № 101-ЛУ від 22.05.2009 року про п равопорушення на ринку цінни х паперів, складений Лугансь ким територіальним управлін ням Державної комісії з цінн их паперів та фондового ринк у (арк.справи 4).

На підставі цього Луганськ им територіальним управлінн ям Державної комісії з цінни х паперів та фондового ринку була винесена постанова № 101-Л У від 02.06.2009 року про накладення санкцій за правопорушення на ринку цінних паперів про зас тосування санкцій у вигляді накладення штрафу у розмірі 1000 неоподаткованих мінімумі в доходів громадян - 17000 грн. (а рк.справи 6).

Згідно з ч.2 ст. 11 Закону Украї ни „Про державне регулювання ринку цінних паперів в Украї ні”, рішення Державної коміс ії з цінних паперів та фондов ого ринку про накладення штр афу може бути оскаржено в суд і, але відповідач своє право н е використав, а тому штрафні с анкції підлягають стягненню .

Таким чином, позовні вимоги Луганського територіальног о управління Державної коміс ії з цінних паперів та фондов ого ринку знайшли обґрунтува ння наданими суду доказами т а нормами чинного законодавс тва. У зв'язку з цим, суд вважає за можливе стягнути з Відкри того акціонерного товариств а «Красноріченський верстат обудівний завод ім. Фрунзе» ш трафні санкції у розмірі 17000,00 г рн.

Питання про розподіл судов их витрат не вирішується, так як прокурор Ленінського рай ону м.Луганська, звільнений в ід сплати судового збору від повідно до ст. 4 Декрету Кабіне та Міністрів України «Про де ржавне мито» від 21.01.1993 року та п ри поданні заяви не сплачува в судовий збір.

На підставі викладено го, керуючись п.3.2. п.3 „Положенн я про надання регулярної інф ормації відкритими акціонер ними товариствами та підприє мствами-емітентами облігаці й”, ст.ст. 2, 17, 87, 94, 98, 158 - 163 Кодексу адмі ністративного судочинства У країни, суд -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністратвиний поз ов прокурора Ленінського ра йону м.Луганська в інтересах держави в особі Луганського територіального управління Державної комісії з цінних п аперів та фондового ринку до Відкритого акціонерного тов ариства «Красноріченський в ерстатобудівний завод ім. Фр унзе» про стягнення суми штр афних санкцій у розмірі 17000 грн . 00 коп. - задовольнити повніст ю.

Стягнути з Відкритог о акціонерного товариства "К расноріченський верстатобу дівний завод ім. Фрунзе" (код Є ДРПОУ 00222120, юридична адреса: вул . Фрунзе, 7, смт. Красноріченськ е, Кремінський район, Лугансь ка обл.) суму штрафної санкції у розмірі 17000 грн. 00 коп. (сімнадц ять тисяч гривень 00 коп.) в дохі д Державного бюджету України - р/р 31112106700151 в ГУ ДКУ в Луганській області, МФО 804013, код 24048615, код бюд жетної класифікації 21081100.

Постанова суду може б ути оскаржена до Донецького апеляційного адміністратив ного суду. Заява про апеляцій не оскарження постанови суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення, а в разі складе ння постанови у повному обся зі відповідно до ст. 160 цього Ко дексу - з дня складення в пов ному обсязі. Якщо постанову б уло проголошено у відсутност і особи, яка бере участь у спра ві, то строк подання заяви про апеляційне оскарження обчис люється з дня отримання нею к опії постанови. Апеляційна с карга на постанову суду перш ої інстанції подається протя гом двадцяти днів після пода ння заяви про апеляційне оск арження. Апеляційна скарга м оже бути подана без попередн ього подання заяви про апеля ційне оскарження, якщо скарг а подається у строк, встановл ений для подання заяви про ап еляційне оскарження.

Постанова суду першої інст анції набирає законної сили після закінчення строку пода ння заяви про апеляційне оск арження, встановленого Кодек сом адміністративного судоч инства України, якщо таку зая ву не було подано. Якщо було по дано заяву про апеляційне ос карження, але апеляційна ска рга не була подана в строк, вст ановлений цим Кодексом, пост анова суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення цього строку.

Суддя Твердохліб Р.С.

Дата ухвалення рішення28.04.2010
Оприлюднено05.08.2010
Номер документу10200720
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-2105/10/1270

Постанова від 28.04.2010

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Твердохліб Р.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні