Постанова
від 26.05.2010 по справі 2а-2270/10/1270
ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Категорія №6.13

ПОСТАНОВА

Іменем України

26 травня 2010 року Справа № 2а-2270/10/1270

Луганський окружни й адміністративний суд у скл аді:

головуючого судді -Твердох ліба Р.С.,

за участю секретаря судово го засідання -Смішливої І.М.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні у м. Луганс ьку справу за адміністративн им позовом Прокурора Артемів ського району м. Луганська в і нтересах держави в особі Упр авління Пенсійного фонду Укр аїни в Артемівському районі м. Луганська до Товариства з о бмеженою відповідальністю « Анта Компані» про стягнення недоїмки по сплаті страхових внесків на загальнообов' яз кове державне пенсійне страх ування у розмірі 6112,96 грн.,

ВСТАНОВИВ:

26 березня 2010 року Проку рор Артемівського району м. Л уганська звернувся до Луганс ького окружного адміністрат ивного суду з адміністративн им позовом в інтересах держа ви в особі Управління Пенсій ного фонду України в Артемів ському районі м. Луганська до Товариства з обмеженою відп овідальністю «Анта Компані» про стягнення недоїмки по сп латі страхових внесків на за гальнообов' язкове державн е пенсійне страхування у роз мірі 6112,96 грн. В обгрунтування п озовних вимог позивач посила вся на наступне. ТОВ «Анта Ком пані» зареєстроване Виконав чим комітетом Луганської міс ької ради як юридична особа з 21.01.2008р. Відповідно до ст.ст.14,15 Зак ону України від 09 липня 2003 року № 1058-I «Про загальнообов' язко ве державне пенсійне страхув ання» юридична особа є страх увальником та платником стра хових внесків на загальнообо в' язкове державне пенсійне страхування. Відповідно до п .6 ч.2 ст.17, п.6 ст.20 вказаного Закону страхувальники зобов' язан і нараховувати, обчислювати і сплачувати у встановлені с троки та в повному обсязі стр ахові внески до Пенсійного ф онду України не пізніше ніж ч ерез 20 календарних днів із дня закінчення базового звітног о періоду (щомісячно). Але, в по рушення вказаних норм Закону ТОВ «Анта Компані» не сплачу є страхові внески на загальн ообов' язкове державне пенс ійне страхування, в звязку з ч им , станом на 20.03.2010 року за відпо відачем утворилася заборгов аність по внесках, ізниця між нарахованими та сплаченими внесками складає 6112,96 грн. Нена дходження коштів до Пенсійно го фонду України спричиняє з начну шкоду державним інтере сам, оскільки внаслідок цьог о несвоєчасно сплачуються пе нсії найменш забезпеченим ве рствам населення:людям похил ого віку, інвалідам та неповн олітнім, позбавленим батьків ського піклування. У зв' язк у з викладеним, прокурор прос ить стягнути з відповідача н едоїмку зі сплати страхових внесків на загальнообов' яз кове державне пенсійне страх ування в сумі 6112,96 грн.

У судовому засіданні проку рор та представник позивача позовні вимоги підтримали в повному обсязі, надали суду п ояснення, аналогічні викладе ним у позові.

Представник відповідача в судове засідання не прибув, п ро місце, дату та час слухання справи повідомлявся належни м чином. Правом подати суду за перечення проти позову та до кази на підтвердження своїх доводів не скористався.

Відповідно до ч. 6 ст. 71 КАС Укр аїни суд вирішує справу на ос нові наявних в матеріалах сп рави доказів.

Заслухавши думку прокурор а, пояснення представника по зивача, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов п ідлягає задоволенню повніст ю з таких підстав.

У судовому засіданні встан овлено, що Товариство з обмеж еною відповідальністю «Анта Компані» 21.01.2008 року зареєстров ано в якості юридичної особи Виконавчим комітетом Луганс ької міської ради за реєстра ційним № 13821020000014424 (аркуш справи 6) т а відповідно до ст.ст.14,15 Закону України від 09 липня 2003 року № 1058-I «Про загальнообов' язкове д ержавне пенсійне страхуванн я» є платником страхових вне сків (страхувальником) на заг альнообов' язкове державне пенсійне страхування та пер ебуває на обліку в Управлінн і Пенсійного фонду України в Артемівському районі м. Луга нська.

Згідно із п. 6 ч. 2 ст. 17 Закону Ук раїни від 09 липня 2003 року № 1058-I «П ро загальнообов' язкове дер жавне пенсійне страхування» ТОВ «Анта Компані» повинно н араховувати, обчислювати і с плачувати в установлені стро ки та в повному обсязі страхо ві внески.

Відповідно до ч. 12 ст. 20 Закону України від 09 липня 2003 року № 1058-I «Про загальнообов' язкове д ержавне пенсійне страхуванн я» страхові внески підлягают ь сплаті незалежно від фінан сового стану платника страхо вих внесків. У разі наявності в платника страхових внескі в одночасно із зобов' язання ми із сплати страхових внеск ів зобов' язань із сплати по датків, інших обов' язкових платежів, передбачених закон ом, або зобов' язань перед ін шими кредиторами зобов' яза ння із сплати страхових внес ків виконуються в першу черг у і мають пріоритет перед усі ма іншими зобов' язаннями, к рім зобов' язань щодо виплат и заробітної плати (доходу).

Частиною 6 ст. 20 Закону Україн и від 09 липня 2003 року № 1058-I «Про за гальнообов' язкове державн е пенсійне страхування» пере дбачено, що страхувальники з обов'язані сплачувати страхо ві внески, нараховані за відп овідний базовий звітний пері од, не пізніше ніж через 20 кале ндарних днів із дня закінчен ня цього періоду.

Відповідно до ст. 106 Закону Ук раїни від 09 липня 2003 року № 1058-I «П ро загальнообов' язкове дер жавне пенсійне страхування» суми страхових внесків своє часно не нараховані та/або не сплачені страхувальниками у строки, визначені статтею 20 ц ього Закону, в тому числі обчи слені територіальними орган ами Пенсійного фонду у випад ках, передбачених частиною т ретьою статті 20 цього Закону, вважаються простроченою заб оргованістю із сплати страхо вих внесків (далі - недоїмка) і стягуються з нарахуванням п ені та застосуванням фінансо вих санкцій.

Територіальні органи Пенс ійного фонду за формою і у стр оки, визначені правлінням Пе нсійного фонду, надсилають с трахувальникам, які мають не доїмку, вимогу про її сплату.

Протягом десяти робочих дн ів із дня одержання вимоги пр о сплату недоїмки страхуваль ник зобов' язаний сплатити с уми недоїмки та суми фінансо вих санкцій.

Страхувальник у разі незго ди з розрахунком суми недоїм ки, зазначеної у вимозі про сп лату недоїмки, узгоджує її з о рганами Пенсійного фонду в п орядку, встановленому правлі нням Пенсійного фонду, а в раз і неузгодження вимоги із орг анами Пенсійного фонду має п раво на оскарження вимоги в с удовому порядку.

У разі якщо страхувальник, я кий одержав вимогу територіа льного органу Пенсійного фон ду про сплату недоїмки і прот ягом десяти робочих днів піс ля її отримання не сплатив за значену у вимозі суму недоїм ки разом з застосованою до нь ого фінансовою санкцією, вкл юченої до вимоги, або не узгод ив вимогу з відповідним орга ном Пенсійного фонду, або не о скаржив вимогу в судовому по рядку, а також у разі якщо стра хувальник узгодив вимогу, ал е не сплатив узгоджену суму н едоїмки протягом десяти робо чих днів після отримання узг одженої вимоги, відповідний орган Пенсійного фонду зверт ається в установленому закон ом порядку і подає вимогу про сплату недоїмки до відповід ного підрозділу державної ви конавчої служби. У зазначени х випадках орган Пенсійного фонду також має право зверну тися до суду чи господарсько го суду з позовом про стягнен ня недоїмки.

Строк давності щодо стягне ння недоїмки, пені та штрафів не застосовується.

Під час розгляду справи суд ом встановлено, що згідно роз рахункам суми страхових внес ків на загальнообов'язкове д ержавне пенсійне страхуванн я, що підлягають сплаті за чер вень-вересень 2009 року, відпові дачем самостійно нараховані страхові внески у загальном у розмірі 6117,24 грн., з урахування м переплати на 30.06.2010р. в сумі 4,28 гр н. та станом на 20.03.2010 року за відп овідачем - ТОВ «Анта Компан і» рахується залишок боргу в сумі 6112,96 грн.(аркуші справи 8-15).

Нарахована сума внесків ТО В «Анта Компані» в установле ні законом терміни не сплаче на, внаслідок чого за відпові дачем рахується прострочена заборгованість із сплати ст рахових внесків на загальноо бов' язкове державне пенсій не страхування в сумі 6112,96 грн.

Відповідно до вимог ч . 3 ст. 106 Закону України від 09 лип ня 2003 року № 1058-I «Про загальнооб ов' язкове державне пенсійн е страхування» позивачем від повідачу була сформована та надіслана вимога від 03 листоп ада 2009 року № Ю-1064 про сплату бор гу на суму 6112,96 грн., яка отримана уповноваженою особою відпов ідача 23 грудня 2009 року, про що св ідчить повідомлення про вруч ення поштового відправлення (аркуші справи 22,23,24).

Протягом десяти робочих дн ів із дня одержання вимоги пр о сплату недоїмки відповідач суму недоїмки не сплатив, вим оги про сплату недоїмки з Упр авлінням Пенсійного фонду Ук раїни в Артемівському районі м. Луганська не узгодив та в с удовому порядку її не оскарж ив.

Враховуючи те, що від повідач за час судового розг ляду справи у добровільному порядку прострочену заборго ваність із сплати страхових внесків на загальнообов' яз кове державне пенсійне страх ування у розмірі 6112,96 грн. не спл атив, позовні вимоги прокуро ра визнаються судом обґрунто ваними, доведеними і такими, щ о підлягають повному задовол енню.

Враховуючи вимоги частини 4 статті 94 КАС України, а також те, що прокурор та позивач від повідно до пунктів 30 та 34 части ни 1 статті 4 Декрету Кабінету Міністрів України від 21 січня 1993 року № 7-93 «Про державне мито» від сплати державного мита (с удового збору) звільнені, суд ові витрати у цій справі не пі длягають стягненню з відпові дача, оскільки у справах, в яки х позивачем є суб' єкт владн их повноважень, а відповідач ем - фізична чи юридична особа , судові витрати, здійснені по зивачем, з відповідача не стя гуються.

На підставі частини 3 статті 160 КАС України у судовому засі данні 26 травня 2010 року проголош ено вступну та резолютивну ч астини постанови. Складення постанови у повному обсязі в ідкладено на 31 травня 2010 року, п ро що згідно вимог частини 4 ст атті 167 КАС України повідомлен о після проголошення вступно ї та резолютивної частин пос танови в судовому засіданні.

Керуючись ст. ст. 14, 15, 17, 18, 20, 106 Зако ну України від 09 липня 2003 року № 1058-I «Про загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування», ст. ст. 17, 18, 94, 158-163 Кодекс у адміністративного судочин ства України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Пр окурора Артемівського район у м. Луганська в інтересах дер жави в особі Управління Пенс ійного фонду України в Артем івському районі м. Луганська до Товариства з обмеженою ві дповідальністю «Анта Компан і» про стягнення недоїмки по сплаті страхових внесків на загальнообов' язкове держа вне пенсійне страхування у р озмірі 6112,96 грн. задовольнити п овністю.

Стягнути з Товариств а з обмеженою відповідальніс тю "Анта Компані" (ідентифікац ійний код 35555288, місцезнаходжен ня: 91015 м.Луганськ, кв.Ольховськ ий,15/158; п/р 26000126876000 Райффайзен Бан к "Аваль", м.Донецьк, МФО 335076) на користь Управління Пенсійно го фонду України в Артемівсь кому районі м. Луганська (код О КПО 21792301, місцезнаходження: 91021 м. Луганськ, вул.Ліньова, буд. 106; р /р 25607303723 в ЛОУ ВАТ "Державний Ощад ний банк України", МФО 304665) недої мку зі сплати страхових внес ків на загальнообов'язкове д ержавне пенсійне страхуванн я в сумі 6112 грн. 96 коп. (шість тися ч сто дванадцять гривень дев 'яносто шість копійок).

Постанова набирає за конної сили після закінчення строку подання заяви про апе ляційне оскарження, якщо так у заяву не було подано у встан овлений КАС України строк. Як що було подано заяву про апел яційне оскарження, але апеля ційна скарга не була подана у встановлений КАС України ст рок, постанова набирає закон ної сили після закінчення ць ого строку. У разі подання апе ляційної скарги постанова, я кщо її не скасовано, набирає з аконної сили після закінченн я апеляційного розгляду спра ви.

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку д о Донецького апеляційного ад міністративного суду.

Про апеляційне оскарження спочатку подається заява. Об ґрунтування мотивів оскарже ння і вимоги до суду апеляцій ної інстанції викладаються в апеляційній скарзі.

Заява про апеляційне оскар ження та апеляційна скарга п одаються до Донецького апеля ційного адміністративного с уду через Луганський окружни й адміністративний суд. Копі я апеляційної скарги одночас но надсилається особою, яка ї ї подає, до суду апеляційної і нстанції.

Заява про апеляційне оскар ження постанови суду першої інстанції подається протяго м десяти днів з дня її проголо шення, а в разі складення пост анови у повному обсязі відпо відно до статті 160 КАС України - з дня складення в повному об сязі. Якщо постанову було про голошено у відсутності особи , яка бере участь у справі, то с трок подання заяви про апеля ційне оскарження обчислюєть ся з дня отримання нею копії п останови. Апеляційна скарга на постанову суду першої інс танції подається протягом дв адцяти днів після подання за яви про апеляційне оскарженн я.

Апеляційна скарга може бут и подана без попереднього по дання заяви про апеляційне о скарження, якщо скарга подає ться у строк, встановлений дл я подання заяви про апеляцій не оскарження.

Постанова складена в повно му обсязі 31 травня 2010 року.

Суддя Твердохліб Р.С.

СудЛуганський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення26.05.2010
Оприлюднено05.08.2010
Номер документу10200767
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-2270/10/1270

Постанова від 26.05.2010

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Твердохліб Р.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні