Рішення
від 24.09.2007 по справі 17/106-07-4854а
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

17/106-07-4854А

          

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"24" вересня 2007 р.Справа  № 17/106-07-4854А

Час початку судового засідання: 11 год. 50 хв.

Господарський суд Одеської області  у складі судді Зуєвої Л.Є. при секретарі судового засідання Маркосові Г.К. розглянув у відкритому судовому засіданні  адміністративну справу

за позовом:      Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних

                          випадків на виробництві та професійних захворювань України в

                          Роздільнянському районі Одеської області

до відповідача: Сільськогосподарського закритого акціонерного товариства

                          „Ім. Т.Г. Шевченка”

про стягнення 582,54 грн.

За участю представників сторін:

Від позивача:     Доценко В.А. –повірений;

Від відповідача: не зявився;

СУТЬ СПОРУ: позивач звернувся до суду з адміністративним позовом, в якому просить суд стягнути з відповідача заборгованість по страховим внескам у сумі 548,85 грн.

Відповідач в судове засідання призначене по справі не з'явився, заперечення на адміністративний позов не надав та не повідомив суд про причини неявки у судове засідання, хоча на його адресу судом неодноразово направлялися ухвали суду з зазначенням дати та місця проведення судового засідання.

Розглядом матеріалів справи встановлено:

Сільськогосподарське закрите акціонерне товариство „Ім. Т.Г. Шевченка” зареєстровано в Роздільнянській районній державній адміністрацій як юридична особа.

СГ ЗАТ „ІМ Т.Г. Шевченка” зареєстроване та перебуває на обліку як страхувальник у відділенні виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Роздільнянському районі Одеської області за №153100087 та є платником страхових внесків до фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України.

Відповідно до розрахункової відомості про нарахування і перерахування страхових внесків та витрачання коштів фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України за 2 квартал 2003 року, яку у звітний період надало СГ ЗАТ „ІМ Т.Г. Шевченка” до відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Роздільнянському районі Одеської області заборгованість по сплаті страхових внесків складає 548,85 грн.

Зазначені обставини спонукали відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Роздільнянському районі Одеської області, звернутися до господарського суду Одеської області відповідно до п.6 Прикінцевих та  перехідних положень КАС України, як до окружного адміністративного суду, за захистом порушених прав держави, про стягнення з  відповідача заборгованості по сплаті страхових внесків в сумі 548,88 грн.  

Ухвалою господарського суду від 06.06.2007р. відкрито провадження у адміністративній справі №17/106-07-4854А за позовом Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Роздільнянському районі Одеської області до СГ ЗАТ „Ім. Т.Г. Шевченка” про  стягнення 548,85 грн.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши надані ним докази, суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних правових підстав.

СГ ЗАТ „Ім. Т.Г. Шевченка” зареєстроване та перебуває на обліку як страхувальник у відділенні виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Роздільнянському районі Одеської області за №1531000087 та є платником страхових внесків до фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України.

У відповідності до вимог ст. 6 Закону України „Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання. Які спричинили втрату працездатності” страхувальниками є роботодавці, а в окремих випадках - застраховані особи, а страховик - Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України (далі - Фонд соціального страхування від нещасних випадків).

У відповідності до вимог ст. 7 цього ж Закону роботодавцем відповідно до цього Закону вважається: власник підприємства або уповноважений ним орган та фізична особа, яка використовує найману працю; власник розташованого в Україні іноземного підприємства, установи, організації (у тому числі міжнародних), філії або представництва, який використовує найману працю, якщо інше не передбачено міжнародним договором, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України.

За таких обставин СГ ЗАТ „Ім. Т.Г. Шевченка” являється таким страхувальником, відповідно до вимог вищеназваного закону.

У відповідності до ч.2 ст. 45 Закону СГ ЗАТ „Т.Г. Шевченка”, як роботодавець та як страхувальник зобов'язаний: своєчасно та повністю нараховувати і сплачувати в установленому порядку страхові внески до Фонду соціального страхування від нещасних випадків.

Згідно ст.ст. 1, 2 Закону України „Про страхові тарифи на загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності СГ ЗАТ „Ім. Т.Г. Шевченка” встановлено граничний тариф  у розмірі 0,2% від фактичних витрат на оплату праці найманих працівників.

Згідно ст. 47 Закону страхувальник –СГ ЗАТ „Ім. Т.Г. Шевченка” повинно сплачувати страхові внески згідно страхового тарифу у розмірі 0,2% від фактичних витрат на оплату праці найманих працівників у порядку і строки вказані страховиком. Однак всупереч вимог діючого законодавства відповідач за період 2003 рік не сплатило вищевказані внески.

Як вбачається з наданої представником позивача розрахункової відомості про нарахування і перерахування страхових внесків та витрачання коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України за 2 квартал 2003 року, яку у звітний період надало СГ ЗАТ „Ім. Т.Г. Шевченка” до відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Роздільнянському районі Одеської області заборгованість по сплаті страхових внесків складає 548,85 грн.

У відповідності до вимог ст. 3 КАС України справа адміністративної юрисдикції –це переданий на вирішення адміністративного суду публічно-правовий спір, у якому хоча б однією зі сторін є орган виконавчої влади, орган місцевого самоврядування, їхня посадова чи службова особа або інший суб'єкт, який здійснює владні управлінські функції на основі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень.

При цьому, відповідно до п. 3 ч. 1ст. 17 КАС України компетенція адміністративних судів України поширюється на спори між суб'єктами владних повноважень з приводу реалізації їхньої компетенції у сфері управління, у тому числі делегованих повноважень, а також спори, які виникають з приводу укладання та виконання адміністративних договорів.

Враховуючи вищевикладене, керуючись 1, 2, 6, 7, 47 Закону України „Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання,які спричинили втрату працездатності”, суд доходить висновку про порушення відповідачем вимог чинного законодавства, та наявність правових підстав для стягнення з відповідача заборгованості по страховим внескам у сумі 548,85 грн.

Згідно з п. 4 ст. 94 КАС України судові витрати по держмиту стягненню не підлягають.  

Керуючись ст.ст. 87,94-97,158-163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ВИРІШИВ:

1.          Позов задовольнити.

2.          Стягнути з сільськогосподарського закритого акціонерного товариства                             „Ім. Т.Г. Шевченка” /Одеська область, Роздільнянський район, с. Новоукраїнка, код 03767825/ на користь відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Роздільнянському районі Одеської області /67400, Одеська область, м. Роздільна, вул. Карла Маркса, 19, код ЄДРПОУ 25933170, р/р37178400900381 в УДК Одеської області, МФО 828011/ 548 грн. 85 коп. /п'ятсот сорок вісім грн. 85 коп./ - заборгованості по страховим внескам.   

Постанова набирає законної сили у порядку ст.254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Сторонам надано право на апеляційне оскарження постанови господарського суду Одеської області в порядку передбаченому  ст.ст. 185-186 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя                                                                                       Зуєва Л.Є.

Дата ухвалення рішення24.09.2007
Оприлюднено16.10.2007
Номер документу1020095
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 582,54 грн

Судовий реєстр по справі —17/106-07-4854а

Рішення від 24.09.2007

Господарське

Господарський суд Одеської області

Зуєва Л.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні