Рішення
від 20.12.2021 по справі 574/185/19
БУРИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 574/185/19

Провадження №2/574/7/2021

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 грудня 2021 року м. Буринь

Буринський районний суд Сумської області в складі:

головуючого судді Гука Т.Р.,

з участю секретаря судового засідання Кошелєвої Н.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження в приміщенні Буринського районного суду Сумської області справу за позовом ОСОБА_1 до Приватного сільськогосподарського підприємства "Духанівське" про розірвання договору оренди землі,

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 звернулася до суду з даним позовом, який мотивує тим, що вона є власником земельної ділянки кадастровий номер 5920982400:06:002:0159 площею 2,1485 га, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Гвинтівської сільської ради Буринського району Сумської області, яка була успадковане нею після смерті її матері ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 . Вказана земельна ділянка передана у користування відповідачу строком на десять років, згідно договору оренди землі, який був укладений між ОСОБА_2 та ПСП "Духанівське" 01.01.2011 року. Відповідач порушує умови договору, оскільки за користування земельною ділянкою в 2018 році ним не сплачено орендну плату. Крім того, згідно п.40 договору оренди перехід права власності на орендовану земельну ділянку до другої особи є підставою для зміни умов або розірвання договору.

На підставі викладеного, ОСОБА_1 просить суд розірвати вищевказаний договір.

23.04.2019 року від представника відповідача ПСП "Духанівське" надійшов відзив на позовну заяву, в якому він позовні вимоги не визнав та вказав, що дійсно у користуванні підприємства знаходиться земельна ділянка з кадастровим номером 5920982400:06:002:0159 площею 2,1485 га, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Гвинтівської сільської ради Буринського району Сумської області, відповідно до укладеного з ОСОБА_2 договору оренди земельної ділянки від 01.01.2010 року, строком на 10 років. В подальшому між підприємством та ОСОБА_2 була укладена додаткова угода до договору від 11.05.2016 року, якою внесені зміни до деяких пунктів договору, а також пролонговано термін дії договору до 17.12.2035 року. Зазначає, що підприємством у 2018 році ОСОБА_2 було здійснено нарахування орендної плати в розмірі 6309,52 грн. Крім того, відповідно п. 39 договору, з урахуванням змін, внесених до нього додатковою угодою, розірвання договору оренди землі в односторонньому порядку не допускається, а згідно п. 40 договору перехід права власності на орендовану земельну ділянку до другої особи не є підставою для змін умов чи розірвання договору. Разом з цим, ч.3 ст. 148-1 ЗК України визначено, що особа, яка набула право власності на земельну ділянку, протягом одного місяця з дня набуття права власності на неї зобов`язана повідомити про це її користувачів. Однак позивачка не повідомила підприємство, як орендаря, про перехід права власності на вказану земельну ділянку.

В зв`язку з викладеним представник відповідача, вважає, що позовні вимоги позивачки задоволенню не підлягають.

03.05.2019 року від представника позивачки - адвоката Латишевої В.О. надійшла відповідь на відзив, в якій вона просить задовольнити позовні вимоги ОСОБА_1 в повному обсязі та вказала, що 07.06.2017 року позивачка отримала свідоцтво про право на спадщину за заповітом на спадкове майно померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 матері ОСОБА_2 , в тому, числі на земельну ділянку з кадастровим номером 5920982400:06:002:0159 площею 2,1485 га. Дана земельна ділянка була передана у користування відповідачу строком на 10 років , згідно договору оренди землі , який був укладений ОСОБА_2 та ПСП Духанівське 01.01.2011 року. Про наявність додаткової угоди про внесення змін до даного договору позивачу не було відомо, оскільки її копії у ОСОБА_2 не було, оскільки остання не підписувала вказаної додаткової угоди. Вважає, що не беручи до уваги наявність додаткової угоди, основний договір містить пункт 40, де зазначено, що перехід права власності на орендовану земельну ділянку до другої особи є підставою для зміни умов або розірвання договору.

Учасники справи були належним чином повідомлені про дату, час та місце розгляду справи, однак в судове засідання не з`явилися.

Позивачка ОСОБА_1 подала до суду клопотання про розгляд справи за її відсутності та відсутності її представника, в якому заявлені позовні вимоги вона підтримала в повному обсязі.

Представник відповідача ПСП "Духанівське" про причини неявки суду не повідомив, заяв чи клопотань про відкладення судового розгляду не подавав.

З врахуванням положень ст.223 ЦПК України, суд визнав за можливе справу розглянути у відсутності учасників справи на підставі наявних в матеріалах справи доказів.

В зв`язку з розглядом справи за відсутності учасників справи фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється у відповідності до ч. 2 ст.247ЦПК України.

Повно та всебічно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються заявлені вимоги та заперечення проти них, об`єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення її по суті, суд приходить до наступних висновків.

Судом встановлено, що матері позивачки ОСОБА_2 (дошлюбне прізвище ОСОБА_2 ), на праві власності належала земельна ділянка загальною площею 4,2204 га, до складу якої входила втому числі земельна ділянка кадастровий номер 5920982400:06:002:0159, площею 2,1485 га з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Гвинтівської сільської ради Буринського району Сумської області, що вбачається з копії Державного акту на право власності на земельну ділянку серії СМ №068729, виданого Буринською районною державною адміністрацією 24.12.2004 року, (а.с.16,).

01.01.2011 року між ОСОБА_2 (дошлюбне прізвище Кибальна) та приватним сільськогосподарським підприємством "Духанівське" було укладено договір оренди землі, за умовами якого останнє прийняло в строкове платне користування, на десять років, земельну ділянку площею 2,1489 га (рілля) на території Гвинтівської сільської ради Буринського району Сумської області. Даний договір містить напис про те, що він зареєстрований в Буринському районному відділі Сумської регіональної філії ДП "Центр ДЗК при Державному Комітеті України по земельних ресурсах", про що у Державному реєстрі земель вчинено запис від 17.12.2008 року за №041062704876 (а.с.13-14).

Пунктом 9 договору оренди передбачено, що орендна плата за земельні ділянки приватної власності вноситься орендарем у формі та розмірі 744,51 грн., що становить 3% від грошової оцінки земельної ділянки. Орендна плата вноситься у такі строки до початку наступного року (п.11 договору).

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 померла та право власності на вищевказану земельну ділянку у порядку спадкування набула її дочка ОСОБА_1 (позивачка по справі), що підтверджується свідоцтвами про на спадщину за заповітом та витягами з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності та заповітом (а.с.7-12,17).

Відповідно до ст. ст. 1, 13 Закону України "Про оренду землі" оренда землі - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності.

Договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов`язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов`язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Згідно зі ст. 14 вказаного Закону договір оренди землі укладається у письмовій формі і за бажанням однієї із сторін може бути посвідчений нотаріально.

Типова форма договору оренди землі затверджується Кабінетом Міністрів України.

Згідно зі ст. ст. 18, 20 зазначеного Закону в редакції, яка діяла час укладення договору між ОСОБА_2 (дошлюбне прізвище ОСОБА_2 ) та ПСП "Духанівське", договір оренди землі набирає чинності після його державної реєстрації.

Укладений договір оренди землі підлягає державній реєстрації. Державна реєстрація договорів оренди землі проводиться у порядку, встановленому законом.

У статті 125 ЗК України передбачено, що право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав.

Відповідно до ч. 1 ст. 626, ст. 629 ЦК України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків. Договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Частиною 1 ст. 638 ЦК України передбачено, що договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору. Істотними умовами договору є умови про предмет договору, умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів даного виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди.

На час укладення договору оренди землі між ОСОБА_2 та ПСП "Духанівське" діяли Порядок державної реєстрації договорів оренди землі, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 25 грудня 1998 року №2073, який втратив чинність 05 серпня 2011 року, відповідно до якого забезпечення реєстрації договорів оренди покладалася на відповідні державні органи земельних ресурсів, а також - Тимчасовий порядок ведення державного реєстру земель, затверджений наказом Держкомзему України від 02 липня 2003 року №174, який втратив чинність з 20 серпня 2012 року.

Підпунктом 1.2 п.1 Тимчасового порядку ведення державного реєстру земель визначено, що державний реєстр земель - це складова частина державного земельного кадастру, який складається з книги записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі із зазначенням кадастрових номерів земельних ділянок та Поземельної книги, яка містить відомості про земельну ділянку і формується за допомогою АС ДЗК. Книга записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі (далі - книга реєстрації) - це документ суворого обліку, який є складовою частиною державного реєстру земель та містить відомості про зареєстровані державні акти на право власності на земельну ділянку, на право постійного користування земельною ділянкою та договори оренди (суборенди) землі із зазначенням кадастрових номерів земельних ділянок.

Згідно п.п.4.2. п.4 Тимчасового порядку ведення державного реєстру земель державна реєстрація державного акта на право власності на земельну ділянку, державного акта на право постійного користування земельною ділянкою, договору оренди землі здійснюється шляхом внесення записів реєстрації до книги реєстрації.

Відповідно до відповіді Головного управління Держгеокадастру у Сумській області від 22.11.2021 року на запит суду вбачається, що у Книгах записів реєстрації державних на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі запис про дату проведення та номер реєстрації договору оренди землі від 17.12.2008 року за №041062704876 не існує.

Згідно ст. 651 ЦК України зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом. Договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом. Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору. У разі односторонньої відмови від договору у повному обсязі або частково, якщо право на таку відмову встановлено договором або законом, договір є відповідно розірваним або зміненим.

Частинами 3 та 4 ст. 31 Закону України "Про оренду землі" передбачено, що договір оренди землі може бути розірваний за згодою сторін. На вимогу однієї із сторін договір оренди може бути достроково розірваний за рішенням суду в порядку, встановленому законом. Розірвання договору оренди землі в односторонньому порядку не допускається, якщо інше не передбачено законом або цим договором.

Відповідно до п. 39 договору оренди землі від 01.01.2011 року розірвання договору оренди землі в односторонньому порядку допускається. Умовами розірвання договору оренди землі в односторонньому порядку є невиконання умов договору та ухилення орендаря від виплати орендної плати.

Згідно п.40 договору оренди перехід права власності на орендовану земельну ділянку до другої особи є підставою для зміни умов або розірвання договору.

Тобто наведеними умовами договору передбачена можливість його розірвання на вимогу однієї із сторін та визначенні підстави для такого розірвання, без необхідності встановлення будь-яких інших передумов, зокрема істотного порушення договору. Положення пунктів 39, 40 договору були погоджені сторонами на власний розсуд, не суперечать загальним засадам цивільного законодавства, не змінені та не визнані недійсними, а тому є обов`язковими для виконання сторонами правочину.

Покликання представника відповідача на укладення між ПСП "Духанівське" та ОСОБА_2 додаткової угоди, якою термін дії договору оренди землі від 01.01.2011 року пролонговано до 17.12.2035 року, а також внесено зміни до п.п. 39 та 40 договору, є безпідставними, оскільки рішенням Буринського районного суду Сумської області від 24.02.2021 року, яке набрало законної сили, вказану додаткову угоду визнано недійсною.

Разом з цим, відповідно до ч. 1 ст. 631 ЦК України строком договору є час, протягом якого сторони можуть здійснити свої права і виконати свої обов`язки відповідно до договору.

За змістом зазначених норм розірвано може бути лише чинний (такий, що діє на час звернення до суду з позовом та прийняття відповідного судового рішення) договір.

Такого висновку дійшов Верховний Суд у постановах від 07 серпня 2018 у справі № 910/7981/17 та від 18 листопада 2019 року у справі №910/16750/18.

Як вбачається з матеріалів справи і це встановлено судом, договір від 01.01.2011 року був укладений на 10 років, тобто на даний строк договору закінчився.

Крім того, в матеріалах справи відсутні докази проведення державної реєстрації вказаного договору оренди землі від 01.01.2011 року у відповідності до чинного на час його укладення законодавства, оскільки запис про його державну реєстрацію від 17.12.2008 року за №041062704876 відсутній у Книгах записів реєстрації державних на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі.

При цьому, напис на договорі оренди землі від 01.01.2011 року про його реєстрацію в Буринському районному відділі Сумської регіональної філії ДП "Центр ДЗК при Державному Комітеті України по земельних ресурсах" та вчинення запису про це у Державному реєстрі земель 17.12.2008 року, тобто ще до самого укладення договору оренди землі, ще раз ставить під сумнів проведення реєстрації цього договору.

Враховуючи викладене, оскільки на момент розгляду справи судом спірний договір не є чинним, а тому його не може бути розірвано, суд приходить до висновку про відсутність підстав для задоволення позовних вимог.

Відповідно до ч. 1 ст. 141 ЦПК України, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

В зв`язку з відмовою в задоволенні позовних вимог судові витрати, понесені ОСОБА_1 по сплаті судового збору при подачі позову, покладаються на неї.

Керуючись ст. ст.12, 13, 141, 259, 264, 265, 273, 354 ЦПК України, суд -

у х в а л и в:

В задоволенні позову ОСОБА_1 до Приватного сільськогосподарського підприємства "Духанівське" про розірвання договору оренди землі відмовити.

Рішення суду може бути оскаржене в апеляційному порядку до Сумського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач - ОСОБА_1 , проживає за адресою: АДРЕСА_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 .

Відповідач - ПСП "Духанівське", місцезнаходження: 41300, Сумська область, м. Кролевець, вул. Транспортна, 34; код ЄДРПОУ: 32413966.

Повне судове рішення складено 20.12.2021 року.

Суддя Т.Р. Гук

Дата ухвалення рішення20.12.2021
Оприлюднено21.12.2021

Судовий реєстр по справі —574/185/19

Рішення від 20.12.2021

Цивільне

Буринський районний суд Сумської області

Гук Т. Р.

Ухвала від 05.11.2021

Цивільне

Буринський районний суд Сумської області

Гук Т. Р.

Ухвала від 27.09.2021

Цивільне

Буринський районний суд Сумської області

Гук Т. Р.

Ухвала від 08.06.2021

Цивільне

Буринський районний суд Сумської області

Куцан В. М.

Ухвала від 10.07.2019

Цивільне

Буринський районний суд Сумської області

Куцан В. М.

Ухвала від 24.04.2019

Цивільне

Буринський районний суд Сумської області

Куцан В. М.

Ухвала від 27.03.2019

Цивільне

Буринський районний суд Сумської області

Куцан В. М.

Ухвала від 13.02.2019

Цивільне

Буринський районний суд Сумської області

Куцан В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні