Рішення
від 17.12.2021 по справі 415/9662/21
ЛИСИЧАНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 415/9662/21

Провадження № 2-о/415/1090/21

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17.12.21 року м. Лисичанськ

Лисичанський міський суд Луганської області у складі:

головуючої судді Старікової М.М.,

за участі секретаря судового засідання Павлова О.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Лисичанську цивільну справу за заявою представника заявника - адвоката Шапошника Сергія Миколайовича, подану в інтересах ОСОБА_1 про встановлення факту смерті особи, заінтересована особа - Лисичанський ВДРАЦС у Сєвєродонецькому районі Луганської області Східного МУ МЮ (м. Харків), -

ВСТАНОВИВ:

Адвокат Шапошник Сергій Миколайович звернувся до Лисичанського міського суду в інтересах ОСОБА_1 з заявою, в якій просив встановити факт смерті батька заявниці ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 у м. Брянка Луганської області, Україна. На сьогодні це є тимчасово непідконтрольною територією українській владі, де не діють державні органи влади України. Встановлення зазначеного факту заявниці необхідно для державної реєстрації смерті померлого з отриманням свідоцтва про смерть українського державного зразку.

Представник заявника адвокат Шапошник Сергій Миколайович та заявниця ОСОБА_1 в судове засідання не з`явилися, в заяві просили розгляд справи проводити за їх відсутності.

Представник заінтересованої особи Лисичанський ВДРАЦС у Сєвєродонецькому районі Луганської області Східного МУ МЮ (м. Харків) в судове засідання не з`явився, про день, час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином, про причини неявки суд не повідомив.

У зв`язку із неявкою в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, відповідно до положень ч. 2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до п. 8 ч. 1 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті.

З матеріалів справи вбачається, що згідно з лікарським свідоцтвом про смерть № 4 та довідкою про причину смерті № 106/у № 4 від 04.01.2016, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , причина смерті - хронічна серцева недостатність, дилатаційна кардіоміопатія.

Згідно зі свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 виданим 06 січня 2016 року, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , помер ІНФОРМАЦІЯ_3 у м. Брянка Луганської області, Україна, про що складено актовий запис № 15.

З копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 від 12.08.1980, вбачається, що ІНФОРМАЦІЯ_4 народилася ОСОБА_1 . Її батьком зазначений ОСОБА_2 .

Відповідно до ст. 1 Закону України Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України тимчасово окупована територія України є невід`ємною частиною території України, на яку поширюється дія Конституції та законів України.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 3 Закону України Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України тимчасово окупованою територією визначається сухопутна територія Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, внутрішні води України цих територій.

Відповідно до ст. 9 Закону України Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України будь-які органи, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території та їх діяльність вважаються незаконними, якщо ці органи або особи створені, обрані чи призначені у порядку, не передбаченому законом. Будь-який акт (рішення, документ), виданий органами та/або особами, передбаченими частиною другою цієї статті, є недійсним і не створює правових наслідків.

Відповідно до ст. 4 Закону України Про державну реєстрацію актів цивільного стану органами державної реєстрації актів цивільного стану є: центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державної реєстрації актів цивільного стану; відділи державної реєстрації актів цивільного стану Головного управління юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, головних управлінь юстиції в областях, містах Києві та Севастополі, районних, районних у містах, міських (міст обласного значення), міськрайонних управлінь юстиції (далі - відділи державної реєстрації актів цивільного стану); виконавчі органи сільських, селищних і міських (крім міст обласного значення) рад.

Суд приходить до висновку, що лікарське свідоцтво про смерть, довідку про причину смерті та свідоцтво про смерть, слід вважати нелегітимними документами, адже вони видані органом, розташованим на тимчасово окупованій території, що створений, обраний чи призначений у порядку, не передбаченому законом, а отже будь-які видані такими органами документи є недійсними, і такими, що не створюють правових наслідків.

Відповідно до ч. 1 ст. 317 ЦПК України заява про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, може бути подана родичами померлого або їхніми представниками до суду за межами такої території України.

Таким чином, оцінюючи зібрані та досліджені в судовому засіданні докази в їх сукупності, суд знаходить достатньо підстав для задоволення заяви адвоката Шапошника С.М., який діє в інтересах ОСОБА_1 про встановлення факту смерті на тимчасово окупованій території України.

Відповідно до ст. 17 Закону України Про державну реєстрацію актів цивільного стану державна реєстрація смерті проводиться органом державної реєстрації актів цивільного стану на підставі: 1) документа встановленої форми про смерть, виданого закладом охорони здоров`я або судово-медичною установою; 2) рішення суду про встановлення факту смерті особи в певний час або про оголошення її померлою.

Державна реєстрація смерті за заявою, поданою у строки, визначені частиною другою цієї статті, та до закінчення одного року з дня настання смерті, проводиться за останнім місцем проживання померлого, за місцем настання смерті чи виявлення трупа або за місцем поховання.

Відповідно до встановлених судом обставин, які мають значення для справи суд приходить до висновку, що є достатньо підстав для встановлення факту смерті громадянина України ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Брянка Луганської області, який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 у м. Брянка Луганської області, Україна, причина смерті - хронічна серцева недостатність, дилатаційна кардіоміопатія, на час смерті був зареєстрований та постійно проживав за адресою: АДРЕСА_1 .

У відповідності до п. 8 ч. 1 ст. 430 ЦПК України суд вважає за необхідне допустити негайне виконання рішення.

Керуючись ст.ст. 12, 13, 81, 258, 259, 263-265, 293-294, 315-317 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву представника заявника - адвоката Шапошника Сергія Миколайовича, подану в інтересах ОСОБА_1 про встановлення факту смерті особи, заінтересована особа - Лисичанський ВДРАЦС у Сєвєродонецькому районі Луганської області Східного МУ МЮ (м. Харків), задовольнити.

Встановити факт смерті громадянина України ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Брянка Луганської області, який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 у м. Брянка Луганської області, Україна, причина смерті - хронічна серцева недостатність, дилатаційна кардіоміопатія, на час смерті був зареєстрований та постійно проживав за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідно до ст. 430 ЦПК України допустити негайне виконання рішення.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку шляхом подачі апеляційної скарги на рішення суду протягом тридцяти днів, з дня його проголошення.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Луганського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Відомості про учасників справи:

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , адреса реєстрації якої: АДРЕСА_1 .

Заінтересована особа - Лисичанський ВДРАЦС у Сєвєродонецькому районі Луганської області Східного МУ МЮ (м. Харків), код ЄДРПОУ 42927052, місцезнаходження якого за адресою: вул. ім. Д.І. Менделєєва, 53, м. Лисичанськ, Луганська область, Україна.

Суддя М.М. Старікова

СудЛисичанський міський суд Луганської області
Дата ухвалення рішення17.12.2021
Оприлюднено21.12.2021
Номер документу102018174
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —415/9662/21

Рішення від 17.12.2021

Цивільне

Лисичанський міський суд Луганської області

Старікова М. М.

Окрема ухвала від 16.12.2021

Цивільне

Лисичанський міський суд Луганської області

Старікова М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні