Постанова
від 25.09.2007 по справі 15/252-ап-07
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

15/252-АП-07

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м.Херсон, вул. Горького, 18


П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М      У К Р А Ї Н И

"25" вересня 2007 р.                                       Справа № 15/252-АП-07

Господарський суд Херсонської області у складі судді  Клепай З.В. при секретарі Муравльовій Г.М., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу      

за позовом Суворовського районного центру зайнятості, м.Херсон

до Херсонського міського фонду підтримки підприємництва, м.Херсон  

про  застосування штрафних санкцій в сумі 850 грн.

за участю представників сторін:  

від  позивача Мартинюк Ю.С. - гол. спец.-ю/к, дор. № 231 від 01.08.07р.

від  відповідача - Петренко С.М. - представник, довір.від 01.08.2007р.

          Позивач звернувся з позовом, в якому просить стягнути з відповідача штраф на підставі ст.8 Закону України "Про зайнятість населення" у сумі 850 грн. 00 коп.

          Відповідач визнав залучення до роботи громадянина Росії без належного дозволу компетентних органів.

          Розглянувши матеріали справи та вислухавши представників сторін, суд -

в с т а н о в и в:

          Відповідно до ст.8 Закону України "Про зайнятість населення", іноземці та особи без громадянства, які прибули в Україну на невизначений термін, одержують право на трудову діяльність лише за наявності в них дозволу на працевлаштування, виданого державною службою зайнятості України, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України.

          У разі використання праці іноземців або осіб без громадянства без дозволу державної служби зайнятості України, з підприємств, установ і організацій незалежно від форм власності, державна служба зайнятості стягує штраф за кожну таку особу у п'ятидесятикратному розмірі неоподаткованого мінімуму доходів громадян. Ці кошти спрямовуються до державного фонду сприяння зайнятості населення.

          Проведеною Обласним центром зайнятості перевіркою (Акт № 1 від 16.02.2007 року) виявлено, що відповідачем в порушенні норми ст.8 Закону України "Про зайнятість населення" та Постанови Кабінету Міністрів України "Про затвердження Порядку оформлення іноземцями та особами без громадянства дозволу на працевлаштування в Україні" від 01.11.1999р. №2028 використовувалась праця громадянина Російської Федерації - Сердобова Михайла Михайловича, який працює в Україні на посаді директора Херсонського міського фонду підтримки підприємництва, без належного для такого працевлаштування дозволу державної служби зайнятості. Факт порушення підтверджується наданим Відповідачем Звітом про чисельність та склад іноземців, які тимчасово працюють в Україні за 2006рік (Форма звіту затверджена Наказом Міністерства статистики України № 163 від 30.05.2006р.)

          Стаття 8 Кодексу законів про працю України визначає, що трудові правовідносини іноземних громадян, які працюють на підприємствах, організаціях України, регулюються Законодавством України і міжнародними договорами України. Співпраця з Російською Федерацією в галузі праці, соціального захисту населення закріплена Угодою між Міністерством праці та соціальної політики України та Міністерством праці та соціального захисту Російської Федерації про співробітництво в соціально-трудовій сфері від 07.03.2003року., а також Угодою між Урядом України та Урядом Російської Федерації про трудову діяльність і соціальний захист громадян України і Росії, які працюють за межами кордонів своїх країн від 14.01.1993р.

          Дані угоди не містять виключень щодо процедури працевлаштування громадян Російської Федерації порівняно з процедурою працевлаштування іноземних громадян, визначеною в Порядку.

          Так, відповідно до статті 4 Угоди від 14.01.1993р., виїзд та перебування працівника, який здійснює трудову діяльність на території сторони працевлаштування, регулюється законодавством цієї країни, п.2 ст.4 Угоди визначає, що Українське підприємство має право приймати на роботу як іноземця, так і особу без громадянства за умови дотримання норм законодавства, п.4 ст.4 Угоди передбачає, що для прийняття на роботу іноземця або особи без громадянства, необхідно отримати дозвіл на працевлаштування Державної служби зайнятості, підприємство, приймаючи на роботу іноземця, несе відповідальність, встановлену законодавством України щодо такого громадянина, якщо прийме його на роботу без належного оформлення дозволу на працевлаштування.

          Відповідно до даних Відділу у справах громадянства імміграції та реєстрації фізичних осіб УМВС України в Херсонській області (повідомлення № 5/663 від 07.05.2007року) Сердобов Михайло Михайлович посвідкою на постійне проживання в Україні не документувався.

          Відповідно до ст.8 Закону України "Про зайнятість населення" у разі використання праці іноземців або осіб без громадянства без дозволу державної служби зайнятості України з підприємств, установ і організацій, незалежно від форм власності, державна служба зайнятості стягує штраф за кожну таку особу у п'ятдесятикратному розмірі неоподатковуваного мінімуму доходів громадян. Ці кошти спрямовуються до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, що складає 850грн.

          Позивачем було запропоновано відповідачу сплатити вказану суму штрафу, але відповідачем вимоги позивача не виконанні.

          За таких умов позов підлягає задоволенню у повному обсязі.

          На підставі викладеного та керуючись ст.158, 160, 161,162 КАС України, суд -

п о с т а н о в и в  :

1. Позов задовольнити у повному обсязі.

2. Стягнути з    Херсонського  міського  фонду  підтримки  підприємництва, м.Херсон, пр-кт Ушакова, 37, р/рахунок 26001301000243 в АКБ "Трансбанк", МФО-352822, код 26348232 на користь Суворовського районного центру зайнятості в м. Херсоні, м. Херсон, вул.Комкова, 76-а, р/рахунок 37171975900005 банк УДК у Херсонській області, МФО 852010, код - 24104230  штраф в розмірі 850 грн.

3. Виконавчий лист видати після набрання постановою законної сили.

4. Постанову направити сторонам по справі.

Постанова набирає законної сили з  05.10.07.

Заява про апеляційне оскарження постанови суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення, а в разі складення постанови у повному обсязі відповідно до статті 160 КАС України з дня складення в повному обсязі. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження. Апеляційна скарга може бути подана без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження, якщо скарга подається у строк, встановлений для подання заяви про апеляційне оскарження.

Суддя                                                                               З.В. Клепай

Дата ухвалення рішення25.09.2007
Оприлюднено16.10.2007
Номер документу1020335
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —15/252-ап-07

Постанова від 25.09.2007

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Клепай З.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні