Ухвала
від 21.12.2021 по справі 652/1078/21
ВИСОКОПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 652/1078/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 грудня 2021 року Високопільський районний суд Херсонської області у складі:

головуючого судді Дамчука О.О.

присяжних: Ізмайлової Т.А.

Бец О.В.

за участю секретаря Миценко О.Г.

заявника ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Високопілля Херсонської області заяву ОСОБА_1 , третя особа Виконавчий комітет Кочубеївської сільської ради Херсонської області з питань опіки та піклування про поновлення цивільної дієздатності.

встановив:

Заявниця звернулася до суду в порядку окремого провадження зі заявою про поновлення її цивільної дієздатності, зазначивши у заяві про те, що вона 22.08.2014 року за рішенням Високопільського районного суду Херсонської області № 652/424/14-ц визнана недієздатною та призначено опікуна. З 2014 року вона постійно проходить лікування. У 2019 році актом огляду медико-соціальної експертної комісії визнана такою, що може працювати у зменшувальному обсязі. У 2021 року після проходження ЛКК визнана такою, що не потребую стороннього догляду. ІНФОРМАЦІЯ_1 опікун заявника, ОСОБА_2 померла. Просить призначити судово-психіатричну експертизу та скасувати рішення Високопільського районного суду Херсонської області від 22.08.2014 року № 652/424/14-ц та від 28.10.2014 № 652/654/14-ц за якими її визнано недієздатною та призначено опікуна.

У судовому засіданні вирішувалося питання про призначення по справі судово-психіатричної експертизи для визначення психічного стану заявниці, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

В судовому засідання заявниця свої вимоги щодо призначення судово-психіатричної експертизи підтримала та наполягає на її проведенні.

Представник Органу опіки та піклування Кочубеївської сільської ради Херсонської області у судове засідання не з`явився, про причини неявки суд не повідомив, про день та час слухання справи повідомлений своєчасно та належним чином.

Вислухавши заявника, вивчивши матеріали справи, суд виходить зі слідуючого.

Відповідно до вимог ст. 103 ЦПК України, ч.1. Суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов:1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо..

Відповідно до вимог ст. 105 ЦПК України, ч.1. Призначення експертизи судом є обов`язковим у разі заявлення клопотання про призначення експертизи обома сторонами. Призначення експертизи судом є обов`язковим також за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити: 2) психічний стан особи.

Статтею 42 ЦК України передбачено, що за заявою опікуна або органу опіки та піклування суд поновлює цивільну дієздатність фізичної особи, яка була визнана недієздатною, і припиняє опіку, якщо буде встановлено, що внаслідок видужання або значного поліпшення її психічного стану у неї поновилася здатність усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними. Порядок поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, яка була визнана недієздатною, встановлюється Цивільним процесуальним кодексом України.

Відповідно до ч. 4 ст. 300 ЦПК України, скасування рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, яка була визнана недієздатною, в разі її видужання або значного поліпшення її психічного стану здійснюється за рішенням суду на підставі відповідного висновку судово-психіатричної експертизи за заявою опікуна, членів сім`ї, органу опіки та піклування або самої особи, визнаної недієздатною.

Згідно з пунктом 7 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 28 березня 1972 року № 3 Про судову практику в справах про визнання громадянина обмежено дієздатним чи недієздатним із змінами та доповненнями, в справах про поновлення дієздатності є обов`язковим проведення судово-психіатричної експертизи, яка призначається за ухвалою судді. Громадянина може бути поновлено в дієздатності лише при наявності висновку судово-психіатричної експертизи про значне поліпшення його стану здоров`я або видужання.

Приймаючи до уваги викладене, вислухавши учасників процесу, вивчивши матеріали цивільної справи враховуючи те, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 за рішеннями Високопільського районного суду Херсонської області від 22.08.2014 року визнана недієздатною та останній призначено опікуна, не ухилялась від лікування та відповідно висновку ЛКК № 93/1 від 26.10.2021 року визнана такою, що не потребує стороннього догляду, суд вважає за необхідне: призначити судово-психіатричну експертизу ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 для з`ясування обставин, що мають значення для справи.

Оскільки для проведення експертизи потрібний певний проміжок часу, на час проведення експертизи провадження у справі слід зупинити.

Керуючись ст.ст. 103, 105, 252, 253, 260 ЦПК України суд,

постановив:

Призначити по цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , третя особа Виконавчий комітет Кочубеївської сільської ради Херсонської області про поновлення цивільної дієздатності, судово-психіатричну експертизу, на вирішення якої поставити питання:

1.Чи страждає на даний час ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 психічним чи іншим розладом здоров`я ?

2.Чи здатна ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, в тому числі на даний час?

3.Чи потребує ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 встановлення над нею опіки?

4. Чи відбулось видужання чи значне поліпшення психічного стану ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 після визнання її недієздатною, внаслідок чого у неї поновилася здатність усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними?

Проведення даної експертизи доручити експертам Комунального некомерційного підприємства Херсонський обласний заклад з надання психіатричної допомоги Херсонської обласної ради (м. Херсон, с. Степанівка, вул. Дж. Говарда, 65), попередивши експертів про відповідальність передбачену ст.ст. 384, 385 КК України.

У розпорядження експертів надати матеріали цивільної справи № 652/1078/21, а також направити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 до Комунального некомерційного підприємства Херсонський обласний заклад з надання психіатричної допомоги Херсонської обласної ради (м. Херсон, с. Степанівка, вул. Дж. Говарда, 65) для проведення експертизи.

Відповідно до ч. 1ст. 109 ЦПК України, у разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

Провадження в справі зупинити до отримання висновку судової експертизи.

Копію ухвали для проведення судово-психіатричної експертизи направити експертній установі для виконання.

Ухвала в частині зупинення провадження у справі може бути оскаржена в апеляційному порядку до Херсонського апеляційного суду через Високопільський районний суд шляхом подачі протягом 15 днів апеляційної скарги.

Суддя Дамчук О.О.

Присяжні : Ізмайлова Т.А.

Бец О.В.

СудВисокопільський районний суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення21.12.2021
Оприлюднено21.12.2021
Номер документу102046212
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —652/1078/21

Ухвала від 01.11.2023

Цивільне

Нововоронцовський районний суд Херсонської області

Гончаренко О. В.

Ухвала від 21.09.2023

Цивільне

Нововоронцовський районний суд Херсонської області

Гончаренко О. В.

Ухвала від 05.08.2023

Цивільне

Великоолександрівський районний суд Херсонської області

Хомик І. І.

Ухвала від 24.07.2023

Цивільне

Великоолександрівський районний суд Херсонської області

Хомик І. І.

Ухвала від 16.02.2022

Цивільне

Високопільський районний суд Херсонської області

Дамчук О. О.

Ухвала від 21.12.2021

Цивільне

Високопільський районний суд Херсонської області

Дамчук О. О.

Ухвала від 26.11.2021

Цивільне

Високопільський районний суд Херсонської області

Дамчук О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні