Ухвала
від 17.12.2021 по справі 127/34569/21
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №127/34569/21

Провадження №1-кс/127/14786/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 грудня 2021 року м. Вінниця

Вінницький міський суд Вінницької області

в складі:

слідчого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

розглянувши у закритому судовому засідання клопотання слідчого СВ Відділення поліції №1 Вінницького районного управління поліції ГУНП у Вінницький області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку в приміщенні товариства з обмеженою відповідальністю "ТЕПЛОЕНЕРГЕТИЧНА КОМПАНІЯ" (ТОВ "ТЕПЛОЕНЕРГЕТИЧНА КОМПАНІЯ"), код ЄДРПОУ: 34422155, яке зареєстроване за адресою: Вінницька обл., Хмільницький район, село Широка Гребля, вул. Першотравнева, будинок 113 А,-

ВСТАНОВИВ:

16.12.2021 року до слідчого судді звернувся слідчий СВ Відділення поліції №1 Вінницького районного управління поліції ГУНП у Вінницький області старший лейтенант поліції ОСОБА_3 із клопотанням про надання дозволу на проведення обшуку в приміщенні товариства з обмеженою відповідальністю "ТЕПЛОЕНЕРГЕТИЧНА КОМПАНІЯ" (ТОВ "ТЕПЛОЕНЕРГЕТИЧНА КОМПАНІЯ"), код ЄДРПОУ: 34422155, яке зареєстроване за адресою: Вінницька обл., Хмільницький район, село Широка Гребля, вул. Першотравнева, будинок 113 А.

Клопотання мотивоване тим, що Досудовим розслідуванням встановлено, що 25.10.2021 до МКЛ ШМД був доставлений ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , житель с. Пагурці Хмільницького району Вінницької області, з травмами які він отримав під час падіння на новому будівництві житлового комплексу по проспекту Юності біля будинку №16 в м. Вінниця . (ЖЄО - 12943).

За даним фактом СВ Хмільницького РВП ГУ НП у Вінницькій області 26.10.2021 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 120210200030000484 внесені відомості за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 272 КК України.

У зв`язку з вищевикладеним, виникла необхідність у проведені обшуку до документів, що перебувають у володінні товариства з обмеженою відповідальністю "ТЕПЛОЕНЕРГЕТИЧНА КОМПАНІЯ" (ТОВ "ТЕПЛОЕНЕРГЕТИЧНА КОМПАНІЯ"), код ЄДРПОУ: 34422155, яке зареєстроване за адресою: Вінницька обл., Хмільницький район, село Широка Гребля, вул. Першотравнева, будинок 113 А, зокрема: статут товариства; договір підряду (субпідряду) що стосується виконання робіт на новому будівництві житлового комплексу по проспекту Юності біля будинку №16 в м. Вінниця ; дозвільних документів на проведення будівельних та висотних робіт; штатний список осіб які працюють на підприємстві; табелів роботи працівників які здійснюють роботу; книги (журналів, відомостей) інструктажів з охорони праці; наказів про призначення на посаду керівника товариства, інженера з охорони праці, а також робітників - ОСОБА_4 , ОСОБА_5 та ОСОБА_6 ; посадові обов`язки керівника товариства, інженера з охорони праці, а також робітників - ОСОБА_4 , ОСОБА_5 та ОСОБА_6 ; документів які підтверджують факт проходження навчання у тому числі з охорони праці, а також стажування ОСОБА_4 , ОСОБА_5 та ОСОБА_6 ; інформації про фахівця під керівництвом якого здійснювалось стажування., тому слідчий просить надати дозвіл на проведення обшуку.

В судове засідання слідчий не зявився, подав заяву про розгляд клопотання у його відсутність у якій клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Слідчий суддя, дослідивши матеріали клопотання, дійшов до наступного висновку.

Згідно ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

2. Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді місцевого загального суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування.

3. У разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про:

1) найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер;

2) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання;

3) правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність;

4) підстави для обшуку;

5) житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку;

6) особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться;

7) індивідуальні або родові ознаки речей, документів, іншого майна або осіб, яких планується відшукати, а також їхній зв`язок із вчиненим кримінальним правопорушенням;

8) обґрунтування того, що доступ до речей, документів або відомостей, які можуть у них міститися, неможливо отримати органом досудового розслідування у добровільному порядку шляхом витребування речей, документів, відомостей відповідно до частини другої статті 93 цього Кодексу, або за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом, а доступ до осіб, яких планується відшукати, - за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом. Зазначена вимога не поширюється на випадки проведення обшуку з метою відшукання знаряддя кримінального правопорушення, предметів і документів, вилучених з обігу.

До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

4. Клопотання про обшук розглядається у суді в день його надходження за участю слідчого або прокурора.

5. Слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що:

1) було вчинено кримінальне правопорушення;

2) відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування;

3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду;

4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи;

5) за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

6. У разі відмови у задоволенні клопотання про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи слідчий, прокурор не має права повторно звертатися до слідчого судді з клопотанням про дозвіл на обшук того самого житла чи іншого володіння особи, якщо у клопотанні не зазначені нові обставини, які не розглядалися слідчим суддею.

З клопотання вбачається, що слідчий просить надати дозвіл на проведення обшуку в приміщенні товариства з обмеженою відповідальністю "ТЕПЛОЕНЕРГЕТИЧНА КОМПАНІЯ" (ТОВ "ТЕПЛОЕНЕРГЕТИЧНА КОМПАНІЯ"), код ЄДРПОУ: 34422155, яке зареєстроване за адресою: Вінницька обл., Хмільницький район, село Широка Гребля, вул. Першотравнева, будинок 113 А, з метою доступу до документів товариства, а саме: статут товариства; договір підряду (субпідряду) що стосується виконання робіт на новому будівництві житлового комплексу по проспекту Юності біля будинку №16 в м. Вінниця ; дозвільних документів на проведення будівельних та висотних робіт; штатний список осіб які працюють на підприємстві; табелів роботи працівників які здійснюють роботу; книги (журналів, відомостей) інструктажів з охорони праці; наказів про призначення на посаду керівника товариства, інженера з охорони праці, а також робітників - ОСОБА_4 , ОСОБА_5 та ОСОБА_6 ; посадові обов`язки керівника товариства, інженера з охорони праці, а також робітників - ОСОБА_4 , ОСОБА_5 та ОСОБА_6 ; документів які підтверджують факт проходження навчання у тому числі з охорони праці, а також стажування ОСОБА_4 , ОСОБА_5 та ОСОБА_6 ; інформації про фахівця під керівництвом якого здійснювалось стажування, скільки відшукані речі мають значення для досудового розслідування та відомості, які містяться у них будуть використані як докази під час судового розгляду та допоможуть всебічно, повно і неупереджено дослідити всі обставини кримінального провадження.

Натомість, в порушення вимог п. 4 ч. 3 ст. 234 КК України, клопотання слідчого не містить відомостей про підстави для обшуку.

Крім того, з матеріалів доданих до клопотання, слідчим суддею встановлено, що ухвалою слідчого судді Вінницького міського суду Вінницьткої області від 03.11.2021 року старшому слідчому СВ відділення поліції №1 Вінницького районного управління поліції ГУНП у Вінницький області ОСОБА_7 , так і слідчим відділення поліції № 1, які перебувають у групі розслідування даного провадження, надано дозвіл на тимчасовий доступ належним чином завірених копій документів, які знаходяться у володінні товариства з обмеженою відповідальністю "ТЕПЛОЕНЕРГЕТИЧНА КОМПАНІЯ" код ЄДРПОУ: 34422155, що зареєстроване за адресою: Вінницька обл., Хмільницький район, село Широка Гребля, вул. Першотравнева, будинок 113 А.

Вказана ухвала слідчим виконанна не була, що підтверджується рапортом слідчого, згідно якого директор товариства з обмеженою відповідальністю "ТЕПЛОЕНЕРГЕТИЧНА КОМПАНІЯ" повідомив слідчого, що на адресу товариства вказана ухвала не надходила.

Також, слідчим додано до клопотання копію рекомендованого повідомлення про вручення поштового відправілення, з якого не можливо встановити, яку саме кориспонденцію отримав представник ТОВ «Теплоенерг компанія».

Таким чином, слідчий суддя вважає, що слідчим не доведено наявності підстав для обшуку.

Крім того, в порушення вимог п. 7 ч. 3 ст. 234 КПК України, клопотання слідчого не містить відомостей про індивідуальні або родові ознаки речей, документів, іншого майна або осіб, яких планується відшукати, а також їхній зв`язок із вчиненим кримінальним правопорушенням

Також, в порушення вимог п. 6 ч. 3 ст. 234 КПК України, клопотання слідчого не містить відомостей про осіб, у фактичному володінні яких знаходить приміщення.

Стаття 30 Конституції України гарантує кожному недоторканність житла чи іншого володіння особи. Згідно із цією статтею не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду.

В свою чергу, ст. 8 Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 04 листопада 1950 року встановлює, що кожен має право на повагу до свого приватного і сімейного життя, до свого житла і кореспонденції.

Органи державної влади не можуть втручатись у здійснення цього права, за винятком випадків, коли втручання здійснюється згідно із законом і є необхідним у демократичному суспільстві в інтересах національної та громадської безпеки чи економічного добробуту країни, для запобігання заворушенням чи злочинам, для захисту здоров`я чи моралі або для захисту прав і свобод інших осіб.

Враховуючи вищевикладене, слідчий суддя приходить до висновку, що слідчим не доведено потреби у проведенні обшуку у вказаному володінні особи, що виправдовує такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, а тому слідчий суддя вважає що вимоги клопотання слідчого не підлягають задоволенню.

На підставі наведеного, керуючись ст. ст. 233, 234, 235, 309, 395 КПК України, слідчий суддя,-

УХВАЛИВ:

В задоволенні клопотання слідчого СВ Відділення поліції №1 Вінницького районного управління поліції ГУНП у Вінницький області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку в приміщенні товариства з обмеженою відповідальністю "ТЕПЛОЕНЕРГЕТИЧНА КОМПАНІЯ" (ТОВ "ТЕПЛОЕНЕРГЕТИЧНА КОМПАНІЯ"), код ЄДРПОУ: 34422155, яке зареєстроване за адресою: Вінницька обл., Хмільницький район, село Широка Гребля, вул. Першотравнева, будинок 113 А - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення17.12.2021
Оприлюднено23.12.2022
Номер документу102054365
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку в приміщенні товариства з обмеженою відповідальністю "ТЕПЛОЕНЕРГЕТИЧНА КОМПАНІЯ" (ТОВ "ТЕПЛОЕНЕРГЕТИЧНА КОМПАНІЯ"), код ЄДРПОУ: 34422155, яке зареєстроване за адресою: Вінницька обл., Хмільницький район, село Широка Гребля, вул. Першотравнева, будинок 113 А

Судовий реєстр по справі —127/34569/21

Ухвала від 17.12.2021

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Вишар І. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні