Ухвала
від 20.12.2021 по справі 908/2013/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

номер провадження справи 29/30/16

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про затвердження звіту ліквідатора

20.12.2021 Справа №908/2013/16

м.Запоріжжя

Господарський суд Запорізької області у складі судді Кричмаржевського В.А.,

за участю секретаря судового засідання - Науменко Т.П.,

розглянувши звіт ліквідатора Коршуна В.В. та ліквідаційний баланс банкрута, клопотання про затвердження звіту арбітражного керуючого про нарахування та виплату грошової винагороди

у справі № 908/2013/16

про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія "ВІЗАРД", код в ЄДР-32096448 (просп. Соборний, 92, м. Запоріжжя, 69002)

Кредитори:

1/ Головне управління ДПС у Запорізькій області, код в ЄДР-ВП 44118663 (просп. Соборний,166, м. Запоріжжя, 69107), е-mail: zp.official@tax.gov.ua

2/ Фізична особа - Скірко Роман Леонідович, ІПН НОМЕР_1 ( АДРЕСА_1 )

Ліквідатор - арбітражний керуючий Коршун В.В.

У судовому засіданні присутні:

- ліквідатор банкрута - арбітражний керуючий Коршун В.В.

- представник кредитора-1 - Скитиба Н.І.

Установив :

Товариство з обмеженою відповідальністю "КОМПАНІЯ "ВІЗАРД", код з ЄДР-32096448, м. Запоріжжя, звернулось до господарського суду з заявою про порушення провадження у справі про банкрутство на підставі статті 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Згідно з ухвалою Господарського суду Запорізької області від 26.08.2016 заяву прийнято до розгляду та призначено підготовче засідання суду.

Ухвалою суду від 16.09.2016 порушено провадження у цій справі, введено мораторій на задоволення вимог кредиторів, судове засідання для вирішення питання щодо визнання боржника банкрутом призначене на 27.09.2016.

Згідно з постановою Господарського суду Запорізької області від 27.09.2016 ТОВ "Компанія "ВІЗАРД", код в ЄДР-32096448, м.Запоріжжя, визнано банкрутом за статтею 95 діючого на той час Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором призначено голову ліквідаційної комісії - Сізова О.Є.

На офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України 28.09.2016 за № 35878 розміщено повідомлення про визнання боржника - ТОВ "Компанія "ВІЗАРД" банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури.

Після набрання чинності (21 жовтня 2019р.) Кодексом України з процедур банкрутства (далі-КУзПБ) подальший розгляд справи здійснювався відповідно до його положень.

Ухвалою суду від 11.03.2020 відсторонено Сізова О.Є. від виконання повноважень ліквідатора ТОВ "Компанія "ВІЗАРД", новим ліквідатором призначено арбітражного керуючого Коршуна В.В.

Ліквідатором 19.11.2021 подано до суду на затвердження звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс банкрута, а також клопотання про затвердження звіту арбітражного керуючого про нарахування та виплату грошової винагороди.

Ухвалою суду від 23.11.2021 звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс банкрута, звіт про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат арбітражного керуючого в процедурі ліквідації призначено до розгляду в судовому засіданні на 20.12.2021 о 9-30 год.

Арбітражний керуючий Коршун В.В. просить затвердити поданий звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс банкрута, банкрута - ТОВ "Компанія "ВІЗАРД" ліквідувати, провадження у справі закрити.

У клопотанні про затвердження звіту арбітражного керуючого про нарахування та виплату грошової винагороди ліквідатор просить:

- визначити основну грошову винагороду арбітражному керуючому Коршуну В.В. у справі №908/2013/16 про банкрутство ТОВ "Компанія "ВІЗАРД" за кожний місяць виконання повноважень ліквідатора у розмірі трьох мінімальних розмірів заробітної плати, починаючи з дати призначення;

- затвердити звіт ліквідатора Коршуна В.В. про нарахування та виплату основної грошової винагороди арбітражного керуючого за період з 11.03.2020 по 17.11.2021 у загальній сумі - 331.602,08 грн. та відшкодування витрат, пов`язаних з виконанням ним повноважень ліквідатора у справі №908/2013/16 про банкрутство ТОВ "Компанія "ВІЗАРД", у загальній сумі - 4331,07 грн.;

- стягнути з кредитора - фізичної особи ОСОБА_1 на користь арбітражного керуючого Коршуна В.В. основну грошову винагороду за період з 11.03.2020 по 17.11.2021 в сумі - 297470,50 грн. та відшкодування витрат, пов`язаних з виконанням ним повноважень ліквідатора в сумі - 3885,28грн.;

- стягнути з кредитора - ГУ ДПС у Запорізькій області на користь арбітражного керуючого Коршуна В.В. основну грошову винагороду за період з 11.03.2020 по 17.11.2021 в сумі - 34.131,58 грн. та відшкодування витрат, пов`язаних з виконанням ним повноважень ліквідатора, - в сумі - 445,79 грн.;

- на примусове виконання судового рішення видати наказ.

Ліквідатором 09.12.2021 та 10.12.2021 подані докази надіслання кредиторам копій клопотання про затвердження звіту арбітражного керуючого про нарахування та виплату йому грошової винагороди та додаткові документи до звіту ліквідатора за наслідками ліквідаційної процедури.

В судовому засіданні 20.12.2021 представник кредитора не заперечувала проти затвердження звіту ліквідатора, ліквідації банкрута і закриття провадження у справі.

За підсумками судового засідання господарським судом у нарадчій кімнаті прийнято судове рішення, постановлено вступну та резолютивну частини ухвали, яку оголошено після виходу з нарадчої кімнати. Повідомлено про строк виготовлення повного тексту ухвали - протягом п`яти днів.

Відповідно до ч. 3 статті 60 Кодексу України з процедур банкрутства (далі-КУзПБ) у ліквідаційній процедурі господарський суд розглядає скарги на дії (бездіяльність) ліквідатора та здійснює інші повноваження, передбачені цим Кодексом.

Статтею 61 КУзПБ передбачено, що ліквідатор з дня свого призначення здійснює такі повноваження: приймає до свого відання майно боржника, забезпечує його збереження; виконує функції з управління та розпорядження майном банкрута; проводить інвентаризацію та визначає початкову вартість майна банкрута; аналізує фінансовий стан банкрута; виконує повноваження керівника (органів управління) банкрута; формує ліквідаційну масу; заявляє до третіх осіб вимоги щодо повернення банкруту сум дебіторської заборгованості; вживає заходів, спрямованих на пошук, виявлення та повернення майна банкрута, що знаходиться у третіх осіб; передає в установленому порядку на зберігання документи банкрута, які відповідно до нормативно-правових документів підлягають обов`язковому зберіганню; продає майно банкрута для задоволення вимог, внесених до реєстру вимог кредиторів, у порядку, передбаченому цим Кодексом; веде реєстр вимог кредиторів; здійснює інші повноваження, передбачені цим Кодексом.

Згідно з статтею 62 КУзПБ усі види майнових активів (майно та майнові права) банкрута, які належать йому на праві власності або господарського відання, включаються до складу ліквідаційної маси. Майно, визначене родовими ознаками, що належить банкруту на праві володіння або користування, включається до складу ліквідаційної маси.

За приписами статті 63 КУзПБ після проведення інвентаризації та отримання згоди на продаж майна ліквідатор здійснює продаж майна банкрута на аукціоні.

Отже, ліквідатор в ліквідаційній процедурі вживає заходів щодо виявлення майна (активів) банкрута та формування ліквідаційної маси, організовує продаж майна та вчиняє інші дії відповідно до цього Кодексу.

Згідно з ч.1 статті 65 КУзПБ після завершення усіх розрахунків з кредиторами ліквідатор подає до господарського суду звіт та ліквідаційний баланс, до якого додаються: відомості за результатами інвентаризації майна боржника та перелік ліквідаційної маси; відомості про реалізацію об`єктів ліквідаційної маси з посиланням на укладені договори купівлі-продажу; копії документів, що підтверджують відчуження активів боржника під час ліквідаційної процедури (у тому числі протоколи про проведення аукціону, договори купівлі-продажу, акти приймання-передачі майна, акти про придбання майна на аукціоні тощо); реєстр вимог кредиторів з даними про розміри погашених вимог кредиторів; документи, що підтверджують погашення вимог кредиторів; довідка архівної установи про прийняття документів, які відповідно до закону підлягають довгостроковому зберіганню; для акціонерних товариств - розпорядження про скасування реєстрації випуску акцій, видане Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку; для емітентів боргових цінних паперів - звіт про результати погашення цінних паперів.

Про час і місце судового засідання, в якому мають розглядатися звіт і ліквідаційний баланс, господарський суд повідомляє ліквідатора та кредиторів.

Обов`язком ліквідатора є здійснення всієї повноти дій, спрямованих на виявлення та повернення активів боржника.

Господарський суд після заслуховування звіту ліквідатора та думки кредиторів постановляє ухвалу про затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу.

Отже, законодавством передбачено певну сукупність дій, яку необхідно ліквідатору вчинити в ході ліквідаційної процедури, та перелік додатків до звіту ліквідатора, які подаються суду разом із зазначеним звітом та є предметом дослідження в судовому засіданні за підсумками ліквідаційної процедури, яке проводиться за участю кредиторів; подання звіту та ліквідаційного балансу здійснюється ліквідатором за наслідком всіх проведених ним дій в ході ліквідаційної процедури.

Відповідно до ч.3 статті 65 КУзПБ якщо ліквідатор не виявив майнових активів, що підлягають включенню до складу ліквідаційної маси, він зобов`язаний подати до господарського суду ліквідаційний баланс, який засвідчує відсутність у банкрута майна.

Дослідивши звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс банкрута, надані документи, судом встановлено, що загальна кредиторська заборгованість банкрута - ТОВ "Компанія "ВІЗАРД" складає - 10.113.094,23 грн., а саме: перед фізичною особою ОСОБА_1 - 9.072.160,14 грн. (вимоги четвертої черги задоволення без права вирішального голосу), перед ГУ ДПС у Запорізькій області - 1.040.934,09 грн. (вимоги шостої черги задоволення без права вирішального голосу).

З метою виявлення кредиторів з вимогами за зобов`язаннями боржника, визнаного банкрутом, та належного формування пасиву боржника, ліквідатором направлені додаткові письмові повідомлення до фіскальних органів, зокрема: ГУ ДПС у Запорізькій області, ГУ ПФУ в Запорізькій області, Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Запорізькій області, Запорізький обласний центр зайнятості, а також до підприємств, що здійснюють постачання комунальних послуг: КП "Водоканал", ПАТ "Запоріжгаз", ПАТ "Запоріжжяобленерго", ПАТ "Укртелеком", Концерну "Міські теплові мережі".

Вимоги від вказаних фіскальних органів та підприємств, що здійснюють постачання комунальних послуг, не заявлено.

У ході ліквідаційної процедури майнових активів боржника, за рахунок яких можливе погашення кредиторських вимог, ліквідатором не виявлено, що підтверджується відповідними довідками органів реєстрації/обліку речових прав на майно, які долучені до матеріалів справи, та доданим до звіту ліквідаційним балансом банкрута.

Так, з метою проведення аналізу фінансово-господарського стану, інвестиційної та іншої діяльності боржника, становища на ринках боржника, виявлення (за наявності) ознак фіктивного банкрутства, доведення до банкрутства, приховування стійкої фінансової неспроможності, незаконних дій у разі банкрутства, ліквідатором був направлений відповідний запит (від 31.03.2020 № 02-01/45/13) до Запорізького обласного управління статистики про надання засвідчених копій поданої боржником - ТОВ "Компанія "ВІЗАРД" за останні три роки до дати відкриття провадження у справі про банкрутство фінансової звітності - балансу (Звіт про фінансовий стан) Ф. № 1 (річна, квартальна), про фінансові результати (Звіт про сукупний дохід) Ф. №2 (річна, квартальна), про рух грошових коштів за (за прямим методом) Ф, № 3 (річна), про рух грошових коштів (за непрямим методом) Ф. № 3-н (річна), про власний капітал Ф. № 4 (річна), примітки до річної фінансової звітності Ф. № 5 (річна), додаток до приміток до річної фінансової звітності. Також був направлений запит (від 20.03.2020 №02-01/50/8) до боржника, керівника боржника й уповноваженої особи засновників (учасників, акціонерів) боржника з вимогою про надання фінансово-господарської документації боржника, які до теперішнього часу залишені без задоволення.

Крім того, з метою проведення інвентаризації майна боржника ліквідатором надіслана вимога (від 20.03.2020 № 02-01/50/6) до боржника, його керівника й уповноваженої особи засновників (учасників, акціонерів) щодо необхідності проведення інвентаризації активів і зобов`язань ТОВ "Компанія "ВІЗАРД" станом на 25.03.2020, яка також залишена без належного реагування.

У зв`язку з невиконанням вимог ліквідатора з передачі документів фінансово-господарської діяльності та товарно-матеріальних й інших цінностей банкрута, фактичного їх приховування, ліквідатор 30.04.2021 звернувся до Олександрівського відділення поліції Дніпровського відділу поліції в м. Запоріжжя з заявою №02-01/45/41 щодо внесення відомостей про вчинення кримінального правопорушення до ЄРДР, перевірки наявності в діях керівних осіб боржника ознак злочинів, передбачених статтями 206, 382, 388 КК України, встановлення місцезнаходження документів фінансово-господарської діяльності підприємства-банкрута та сприяння передачі їх арбітражному керуючому для проведення інвентаризації майна боржника, а також проведення аналізу фінансово-господарського стану, інвестиційної та іншої діяльності боржника, становища на ринках боржника, виявлення ознак фіктивного банкрутства.

Листом від 22.06.2021 №02-01/45/58 ліквідатор повторно звернувся до Олександрівського відділення поліції Дніпровського відділу поліції в м.Запоріжжі з вимогою про надання письмової вичерпної інформації щодо розгляду його заяви від 30.04.2021 за №02-01/45/41, вжитих слідчих (розшукових) дій та прийнятих процесуальних рішень, з наданням копій процесуальних документів.

Відповідно до листа Запорізького районного управління поліції Відділу поліції №2 ГУНП в Запорізькій області від 14.06.2021 № 6747/42/04-21 повідомлено ліквідатора про здійснену перевірку за зверненням, зареєстрованим в ЄО №8448, в ході якої в діях керівних осіб банкрута не вбачаються ознаки будь-якого злочину, передбаченого кримінальним або адміністративним законодавством, а, отже, викладені факти не підлягають реєстрації в ЄРДР.

З урахуванням цих обставин та на виконання вимог статті 61 КУзПБ, в порядку, передбаченому Положенням про інвентаризацію активів та зобов`язань, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 02.09.2014 № 879, ліквідатором проведено інвентаризацію майна банкрута за фактично наявними даними (за відсутності даних бухгалтерського обліку боржника та матеріально відповідальної особи), за результатами якої розбіжностей між обліком боржника та фактичними залишками не встановлено.

Згідно з інформаційною довідкою з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо суб`єкта від 31.07.2021 № 268477700 відомості щодо боржника відсутні.

За даними витягу з Державного реєстру обтяжень рухомого майна від 31.07.2021 № Р138945 щодо боржника інформація відсутня.

Відповідно до відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань у боржника відсутні філії, представництва, відокремлені структурні підрозділи та дочірні підприємства, банкрут не є учасником інших суб`єктів господарювання (витяг №305088161253 станом на 31.07.2021), державна частка у статутному капіталі боржника відсутня. Господарську діяльність він не здійснює. Відомості щодо осіб, які перебувають з боржником у трудових відносинах, відсутні.

З метою виявлення майнових активів (майна та майнових прав) боржника та складання звіту щодо його фінансового становища, за наслідками письмових звернень арбітражного керуючого до підприємств, установ і організацій, які є адміністраторами відповідних реєстрів та інформації, отримано наступну інформацію:

- за даними Головного управління статистики у Запорізькій області (лист від 14.04.2020 № 07.2-16/466/06-20) фінансова звітність до органів державної статистики за три минулі роки до порушення провадження у справі про банкрутство боржником не подавалась, востаннє звітність була подана за 2013р.;

- за даними РСЦ ГСЦ МВС в Запорізькій області (лист від 08.04.2020 №31/8-1333) за боржником згідно бази даних НАІС ЄДР МВС України зареєстрований транспортний засіб - ВАЗ 2102 д/н НОМЕР_2 1980 р. випуску, № двиг. - НОМЕР_3 , № шасі - відсут., № кузова - НОМЕР_4 , свідоцтво НОМЕР_5 від 25.05.2006. Транспортний засіб ліквідатору не переданий, його місцезнаходження не встановлене. Номерні знаки та реєстраційні документи на вказаний транспортний засіб відсутні. Ліквідатором направлені відповідні заяви до Головного управління Національної поліції країни в Запорізькій області, Регіонального сервісного центру МВС України в Запорізькій області, Олександрівського відділення поліції Дніпровського ВП ГУНП в Запорізькій області (від 30.04.2021 №02-01/45/41, від 12.05.2021 №02-01/45/53, від 22.06.2021 №02-01/45/58) з вимогою щодо розшуку вказаного транспортного засобу та передачі його арбітражному керуючому. В ході ліквідаційної процедури встановлено, що вказаний транспортний засіб перебуває під арештом та в розшуку з 2014р. згідно з постановою державного виконавця Жовтневого ВДВС м. Запоріжжя і до цього часу його місцезнаходження не відоме. Приймаючи до уваги, що протягом більш ніж п`ять років місцезнаходження транспортного засобу, номерних знаків та реєстраційних документів невідоме, а заходи з їх розшуку виявилися безрезультатними, Запорізьким районним управлінням поліції ВП № 2 ГУНП в Запорізькій області відмовлено в порушенні кримінальної справи з підстав приховування та/або умисної відмови від передачі ліквідатору транспортного засобу. З метою подальшого зняття транспортних засобів з обліку в РСЦ МВС України в Запорізькій області, ліквідатором прийнято рішення про списання транспортного засобу з відображенням списання основних засобів у фінансовій та бухгалтерській звітності банкрута. Згідно з даними РСЦ ГСЦ МВС в Запорізькій області (лист від 18.11.2021 №31/8-2342-18336) щодо транспортного засобу ВАЗ 2102, державний номерний знак НОМЕР_6 , кузов НОМЕР_4 , обмеження знято;

- за даними Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області (лист від 10.04.2020 № 08-13-13/2401) відсутні зареєстровані за боржником трактори, самохідні шасі, самохідні сільськогосподарські, дорожньо-будівельні і меліоративні машини, сільськогосподарська техніка, інші механізми;

- за даними Головного управління Держпраці у Запорізькій області (лист від 13.04.2020 №08/02.6-21/3612) відсутні зареєстровані за боржником об`єкти підвищеної небезпеки, підіймальні споруди (вантажопідіймальні крани та машини, ліфти, ескалатори, канатні дороги, підйомники, фунікулери, тощо), парові та водогрійні котли, посудини, що працюють під тиском, трубопроводи пари та гарячої води, атракціони, об`єкти нафтогазового комплексу і ділянок надр, наданих для експлуатації та будівництва підземних споруд;

- за даними Головного управління Держгеокадастру у Запорізькій області (лист від 14.04.2020 № 19-8-0.18-471/117-20) відсутні зареєстровані за боржником земельні ділянки на території Запорізької області;

- за даними Міністерства фінансів України (лист від 12.05.2020 №21030-12-10/13996) ліцензії на провадження господарської діяльності з випуску лотерей боржнику не видавались;

- згідно з інформацією Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку України від 17.04.2020 №10/01/6317 у боржника відсутні пакети голосуючих акцій (5 відсотків і більше) акціонерних товариств. При цьому, ліквідатором з`ясовано, що на момент звернення до господарського суду боржник володів цінними - акціями таких підприємств:

- пакет іменних акцій ВАТ "ПЕРВОМАЙСЬКИЙ РАЙАГРОХІМ" (код в ЄДР 05489715) у кількості 140800 шт.;

- акції ВАТ "ДЕРЕВООБРОБКА" (код в ЄДР 32926686) у кількості 77000 шт.;

- акції ЗАТ "ЮГ-ІНДУСТРІЯ" (код в ЄДР 32453140) у кількості 333200 шт.;

- акції ВАТ "АЗОВ-2000" (код в ЄДР 30241191) у кількості 48018 шт.

Ліквідатором надані витяги з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, згідно з якими юридичні особи емітенти акцій - ВАТ "ПЕРВОМАЙСЬКИЙ РАЙАГРОХІМ" (код в ЄДР 05489715), ВАТ "ДЕРЕВООБРОБКА" (код в ЄДР 32926686), ЗАТ "ЮГ-ІНДУСТРІЯ" припинені. Рішенням НКЦПФР №2644 від 19.11.2013 обіг акцій ВАТ "АЗОВ-2000" (код в ЄДР 30241191) у кількості - 48018 шт. номінальною вартістю за одну акцію - 0,05грн. зупинений.

Згідно з відомостями, що містяться на офіційному веб-сайті, НКЦПФР вказане рішення чинне станом на сьогодні. Юридична особа - емітент акцій ВАТ "АЗОВ-2000" (код в ЄДР-30241191) є збитковим, рішення про нарахування та виплату дивідендів акціонерам не приймалось, починаючи з 2013 року. Експертною установою ТОВ "УКРСПЕЦЕКСПЕРТИЗА" (код в ЄДР -33807930, сертифікат суб`єкта оціночної діяльності Фонду державного майна України на проведення оцінки від 29.04.2021 № 341/21) визначено загальну ринкову вартість - 48018 шт. простих іменних акцій ВАТ "АЗОВ-2000", яка станом на 01.11.2021 становить - 240,09 грн. Ліквідатором прийнято рішення про списання з балансу боржника неліквідних (знецінених) активів у вигляді цінних паперів, з відображенням списання у фінансовій та бухгалтерській звітності відповідно до норм чинного законодавства;

- листом ГУ ДПС у Запорізькій області від 29.04.2020 № 8457/14/08-01-49-08 повідомлено ліквідатора про наявність відкритих розрахункових рахунків боржника в банківських установах, відсутність майна ТОВ "КОМПАНІЯ "ВІЗАРД" у податковій заставі, відсутність будь-якої переплати з оплати податків, зборів чи інших обов`язкових платежів, а також відсутність зареєстрованих договорів про спільну діяльність за участі боржника, що перебувають на обліку в контролюючих органах;

- за даними РВ Фонду державного майна України по Дніпропетровській, Запорізькій та Кіровоградській областях Управління забезпечення реалізації повноважень у Запорізькій області (листи від 13.08.2020 № 13/1-33-03295 та від 22.04.2020 №13/1-33-01680) відсутні укладені з РВ та боржником договори оренди державного окремого індивідуального визначеного майна, відповідно до бази даних ІППС "Етап-Оренда", об`єкти державної власності на зберігання чи в управління боржнику не передавалися. Згідно з даними інформаційно-пошукових систем, ТОВ "КОМПАНІЯ "ВІЗАРД" (код в ЄДР-32096448) не створювалося у процесі приватизації державного майна, розташованого на території Запорізької області. Відомості щодо нерухомого державного майна, у тому числі об`єктів цивільного захисту, в інформаційних системах Управління відсутні;

- за даними Олександрівського ВДВС в м.Запоріжжі Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Дніпро) Управління забезпечення примусового виконання рішень у Дніпропетровській області (лист від 13.04.2020 № 17661/6) на примусовому виконанні у відділах державної виконавчої служби відсутні відкриті виконавчі провадження за виконавчими документами, в яких стороною виступає боржник;

- за даними Філії "Головний інформаційно-обчислювальний центр" АТ "Українська залізниця" (лист від 22.04.2020 №59/645) відсутні зареєстровані за боржником вантажні вагони, локомотиви та інший залізничний транспорт;

- за даними Державної служби морського та річкового транспорту України (Морська адміністрація) (лист від 23.04.2020 № 2449/03/15-20) відсутні зареєстровані за боржником морські та річкові судна;

- за даними Департаменту архітектури та містобудування Запорізької міської ради (лист від 17.04.2020 № 1661) відсутня зареєстрована за боржником будь-яка проектно-кошторисна документація, містобудівні умови та обмеження земельної ділянки, будівельні паспорти забудови боржнику не видавалися;

- за даними Управління з питань попередження надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Запорізької міської ради (лист від 14.04.2020 №232/03-02) відсутні зареєстровані за боржником захисні споруди цивільного захисту;

- за даними Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Запорізькій області (лист від 22.04.2020 №5301-629/5307) ліцензія з надання послуг і виконання робіт протипожежного призначення боржнику не видавалася;

- за даними Державної служби геології та надр України (лист від 30.04.2020 №6551/01/11-20) відсутні спеціальні дозволи на користування надрами, видані боржнику;

- за даними Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення (лист від 30.04.2020 №10/16) боржник не є ліцензіатом Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, також щодо нього відсутні відомості у Державному реєстрі суб`єктів інформаційної діяльності у сфері телебачення і радіомовлення;

- за даними Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України боржник не зареєстрований як власник об`єктів права інтелектуальної власності;

Відповідно до інформації АТ "УНІВЕРСАЛБАНК" від 25.08.2021 №19621-А-БТ розрахункові рахунки ТОВ "КОМПАНІЯ "ВІЗАРД" закриті (інформація про відкриті рахунки ГУ ДПС у Запорізькій області від 29.04.2020 №8457/14/08-01-49-08).

Відомості щодо наявності грошових коштів у касі боржника та їх еквівалентів відсутні.

Місцезнаходження рухомого майна (шафи, столи, комп`ютери, телефони, канцелярське приладдя, програмне забезпечення, кондиціонери тощо), про які заявлено головою ліквідаційної комісії Сізовим О.Є. під час звернення до господарського суду із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство у 2016р., ліквідатором не встановлено.

Будь-які дані та документи первинного обліку, що підтверджували б наявність дебіторської заборгованості боржника також відсутні.

Отже, за результатами пошуку ліквідатором належних банкруту майнових активів та грошових коштів у банкрута позитивного результату не досягнуто.

Всі здійснені ліквідатором запити, отримані відповіді та інші документи, що стосуються ліквідаційної процедури, досліджені судом та приєднано до матеріалів справи.

Також на підставі фінансової звітності-балансів (Ф.2) ліквідатором проведений аналіз фінансового стану боржника згідно з Методичними рекомендаціями щодо виявлення ознак неплатоспроможності підприємства та ознак дій з приховування банкрутства, фіктивного банкрутства чи доведення до банкрутства, затвердженими наказом Міністерства економіки України від 19.01.2006 № 14 (у редакції наказу Міністерства економіки України від 26.10.2010 № 1361), внаслідок якого ознак дій посадових осіб боржника з приховування банкрутства, фіктивного банкрутства чи доведення до банкрутства не встановлено, підстави для заявлення ліквідатором вимог в порядку ч. 2 статті 61 КУзПБ до третіх осіб, які відповідно до законодавства несуть субсидіарну відповідальність за зобов`язаннями боржника у зв`язку з доведенням його до банкрутства, відсутні.

Слід зазначити, що за підсумками ліквідаційної процедури вбачається, що ліквідатором вчинені належні дії по виявленню активів та пасивів боржника, внаслідок вжитих ним заходів доведена неможливість відновлення платоспроможності боржника та необхідність його ліквідації. Вказані висновки про встановлені обставини відповідають дійсності та підтверджуються достовірними доказами, дослідженими в судовому засіданні.

Враховуючи викладене, суд вважає за необхідне звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс банкрута затвердити.

Крім того, суд розглядає звіт арбітражного керуючого Коршуна В.В. про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат арбітражного керуючого в процедурі ліквідації за період з 11.03.2020 по 17.11.2021 на загальну суму - 331.602,08 грн. та відшкодування витрат, пов`язаних з виконанням ним повноважень ліквідатора у справі №908/2013/16 про банкрутство ТОВ "КОМПАНІЯ "ВІЗАРД" на суму - 4.331,07 грн.

Розмір основної грошової винагороди арбітражного керуючого за виконання ним повноважень ліквідатора визначається в розмірі середньомісячної заробітної плати керівника боржника за останні 12 місяців його роботи до відкриття провадження у справі, але не менше трьох розмірів мінімальної заробітної плати за кожний місяць виконання арбітражним керуючим повноважень (ч. 2 статті 30 КУзПБ).

Оскільки на момент призначення арбітражного керуючого Коршуна В.В. ліквідатором банкрута у цій справі не був визначений розмір його грошової винагороди за виконання ним повноважень ліквідатора, суд встановлює основну грошову винагороду арбітражного керуючого за виконання повноважень ліквідатора - три розміри мінімальної заробітної плати за кожний місяць виконання арбітражним керуючим повноважень ліквідатора.

Виходячи з приписів ч. 6 статті 30 КУзПБ, звіт арбітражного керуючого про нарахування і виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат має бути схвалений комітетом кредиторів (у процедурі банкрутства юридичної особи).

Звіт про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат за підсумками процедур розпорядження майном, санації, ліквідації, реструктуризації заборгованості, погашення боргів подається арбітражним керуючим до господарського суду за п`ять днів до закінчення відповідної процедури, розглядається судом та затверджується ухвалою, що може бути оскаржена у встановленому порядку.

Кредитором - ГУ ДПС у Запорізькій області схвалено звіт ліквідатора про нарахування і виплату грошової винагороди арбітражного керуючого, відшкодування її витрат.

З огляду на схвалення кредитором звіту ліквідатора про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат за підсумками процедури ліквідації, обґрунтований розрахунок вартості послуг арбітражного керуючого та документальне підтвердження витрат, суд затверджує звіт арбітражного керуючого Коршуна В.В. про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат за підсумками ліквідаційної процедури за період з 11.03.2020 по 17.11.2021 на загальну суму - 331.602,08грн. та відшкодування витрат, пов`язаних з виконанням ним повноважень ліквідатора у справі №908/2013/16 про банкрутство ТОВ "КОМПАНІЯ "ВІЗАРД" у розмірі - 4.331,07 грн.

Враховуючи те, що арбітражним керуючим Коршуном В.В. заявлено вимогу про стягнення з кредиторів основної грошової винагороди ліквідатора та витрат з кредиторів, суд зазначає наступне.

Ліквідатор просить стягнути з кредитора фізичної особи ОСОБА_1 основну грошову винагороду за період з 11.03.2020 по 17.11.2021 в сумі - 297.470,50 грн. та відшкодування витрат, пов`язаних з виконанням ним повноважень ліквідатора в сумі - 3.885,28 грн., стягнути з кредитора - ГУ ДПС у Запорізькій області основну грошову винагороду за період з 11.03.2020 по 17.11.2021 у розмірі - 34.131,58 грн. та відшкодування витрат, пов`язаних з виконанням ним повноважень ліквідатора на суму-445,79 грн.

Згідно з приписами п.3 ч.1 статті 12 КУзПБ арбітражний керуючий користується усіма правами розпорядника майна, керуючого санацією, керуючого реструктуризацією, керуючого реалізацією, ліквідатора відповідно до законодавства, у тому числі має право отримувати винагороду в розмірі та порядку, передбаченими цим Кодексом.

Статтею 30 КУзПБ визначено, що арбітражний керуючий виконує повноваження за грошову винагороду, яка складається з основної та додаткової грошових винагород.

Розмір основної грошової винагороди арбітражного керуючого за виконання ним повноважень ліквідатора визначається в розмірі середньомісячної заробітної плати керівника боржника за останні 12 місяців його роботи до відкриття провадження у справі, але не менше трьох розмірів мінімальної заробітної плати за кожний місяць виконання арбітражним керуючим повноважень.

Право вимоги основної грошової винагороди виникає в арбітражного керуючого в останній день кожного календарного місяця виконання ним повноважень.

Сплата основної винагороди арбітражного керуючого за виконання ним повноважень розпорядника майна, ліквідатора, керуючого санацією, керуючого реструктуризацією, керуючого реалізацією здійснюється за рахунок коштів, авансованих заявником (кредитором або боржником) на депозитний рахунок господарського суду, який розглядає справу, до моменту подання заяви про відновлення відкриття провадження у справі.

У разі якщо процедура триває після закінчення авансованих заявником коштів, основна винагорода арбітражного керуючого сплачується за рахунок коштів, одержаних боржником - юридичною особою у результаті господарської діяльності, або коштів, одержаних від продажу майна боржника, яке не перебуває в заставі.

Відповідно до частини 3 статті 61 КУзПБ кошти, що надходять при проведенні ліквідаційної процедури, зараховуються на ліквідаційний рахунок боржника. Після оплати витрат, пов`язаних з проведенням ліквідаційної процедури, та сплати основної і додаткової винагороди арбітражного керуючого здійснюються виплати кредиторам у порядку черговості, встановленому цим Кодексом. У першу чергу оплачуються витрати, пов`язані з проведенням ліквідаційної процедури, та сплачується винагорода ліквідатора.

Тобто, надання послуг професійного (ліцензованого) арбітражного керуючого відбувається на платній основі, оскільки безпосередньо Кодексом встановлені мінімальні гарантії щодо оплати послуг арбітражного керуючого - ліквідатора на рівні трьох мінімальних заробітних плат, а також встановлені спеціальні джерела оплати послуг та відшкодування витрат арбітражного керуючого, а саме: за рахунок коштів, одержаних боржником - юридичною особою у результаті господарської діяльності, або коштів, одержаних від продажу майна боржника, яке не перебуває в заставі.

Відповідно до частини 5 статті 30 КУзПБ кредитори можуть створювати фонд для авансування грошової винагороди та відшкодування витрат арбітражного керуючого. Порядок формування фонду та порядок використання його коштів визначаються рішенням комітету кредиторів та затверджуються ухвалою господарського суду.

Згідно з частинами 1, 4, 7 статті 43 Конституції України кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується. Кожен має право на належні, безпечні і здорові умови праці, на заробітну плату, не нижчу від визначеної законом. Право на своєчасне одержання винагороди за працю захищається законом.

Європейський Суд з прав людини (рішення від 28.03.2006 за заявою №31443/96 у справі "Броньовський проти Польщі") зазначив, що принцип верховенства права зобов`язує державу поважати і застосовувати запроваджені нею закони, створюючи правові й практичні умови для втілення їх в життя.

Відмова від авансування, відсутність майна боржника або ж відсутність інших джерел для покриття на виплату винагороди арбітражному керуючому можна розцінювати як примушування до безоплатної праці, що забороняється та прирівнюється до рабства в контексті статті 4 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та інших міжнародних актів (зокрема Конвенції 1926 року про заборону рабства, Конвенції Міжнародної організації праці про примусову чи обов`язкову працю 1930 року ратифіковану Україною 10.08.1956 року, Конвенції Міжнародної організації № 105 про скасування примусової праці 1957 року ратифіковану Україною 05.10.2000 року), резолюції Економічної і Соціальної Ради ООН (ЕКОСОС) 1996 року тощо) та суперечить статті 43 Конституції України.

Таким чином, з урахуванням приписів Кодексу України з процедур банкрутства арбітражний керуючий (ліквідатор) безумовно має право на оплату послуг, наданих в межах даної справи, та фактично понесених витрат.

Судом встановлено, що кредиторами у цій справі не створювався фонд для авансування грошової винагороди та відшкодування витрат арбітражного керуючого, господарської діяльності боржник не здійснював та не було виявлено активів, кошти від реалізації яких можливо було б спрямувати на оплату грошової винагороди ліквідатора та відшкодування його витрат, а тому оплата грошової винагороди ліквідатора та відшкодування понесених витрат повинна здійснюватись за рахунок коштів кредиторів.

Згідно з частиною 4 статті 48 КУзПБ конкурсні кредитори мають на зборах кредиторів кількість голосів, пропорційну сумі вимог кредиторів, включених до реєстру вимог кредиторів за результатами попереднього засідання господарського суду та кратну одній тисячі гривень.

За приписами частини 1 статті 64 КУзПБ кошти, одержані від продажу майна банкрута, спрямовуються на задоволення вимог кредиторів у порядку, встановленому цим Кодексом. При цьому витрати, пов`язані з провадженням у справі про банкрутство в господарському суді задовольняються в першу чергу.

За відсутності майнових активів банкрута, за рахунок яких можна б було відшкодувати основну грошову винагороду та понесені витрати арбітражного керуючого, така оплата повинна здійснюватись за рахунок коштів кредиторів.

Керуючись принципом пропорційності голосів кредиторів кількості їх грошових вимог відповідно до статті 48 Кодексу України з процедур банкрутства, суд вправі застосувати такий принцип до розподілу витрат між кредиторами за відсутності коштів від реалізації майна боржника на проведення ліквідаційної процедури.

Так, кредиторами у справі є: ГУ ДПС у Запорізькій області з грошовими вимогами у розмірі - 1.040.934,09 грн., що становить 10,29% від загальної кількості грошових вимог кредиторів, внесених до реєстру вимог кредиторів, фізична особа ОСОБА_1 з грошовими вимогами у розмірі - 9.072.160,14 грн., що становить 89,71% від загальної кількості грошових вимог кредиторів, внесених до реєстру вимог кредиторів.

Законодавець не ставить порядок розподілу витрат на оплату грошової винагороди ліквідатора в залежність від майнового стану кожного кредитора у справі про банкрутство, правового статусу кредитора (особа, заснована на приватній чи державній формі власності, державний орган, громадська організація тощо), від джерел фінансування того чи іншого кредитора, а також від майнових результатів арбітражного керуючого у справі про банкрутство.

Невиявлення ліквідатором боржника в процедурі ліквідації майна боржника, інших його активів чи грошових коштів жодним чином не можуть впливати на оплату його послуг.

При цьому слід зазначити, що в даній справі ліквідатором вживались активні дії та прийняті належні заходи щодо розшуку активів боржника, будь-яких скарг на дії (бездіяльність) ліквідатора до суду не надходило.

У зв`язку з відсутністю у боржника коштів та будь-яких майнових активів, покладення оплати основного грошової винагороди арбітражного керуючого за період виконання повноважень ліквідатора у справі на кредиторів за реєстром, пропорційно сумам визнаних вимог, є правомірним, оскільки вказане положення закріплене законодавством як одне із джерел для здійснення оплати послуг арбітражного керуючого. При цьому, відмова від здійснення оплати послуг арбітражного керуючого за відсутності майна у боржника або ж відсутність інших джерел для покриття витрат на виплату послуг арбітражному керуючому можна розцінювати як відмову в можливості отримання гарантованої Законом та Кодексом оплати послуг і тим самим примушення його виконувати повноваження за відсутності оплати праці, що суперечить статті 43 Конституції України та статті 4 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Аналогічний правовий висновок викладено в постановах Верховного Суду від 15.07.2020 у справі № Б14/040-07/15-08, від 14.08.2019 у справі №5/80-10, від 13.02.2019 у справі № 910/22696/15, від 01.08.2018 у справі №912/1783/16, від 19.04.2018 у справі №265/2б-02/14/13-08, від 21.03.2018 у справі № 3/67-Б.

Ініціюючи провадження у справі про банкрутство, кредитори як споживачі послуг арбітражного керуючого, які очікують на результат його діяльності, мають усвідомлювати, що надавши на свій ризик згоду на участь у справі про банкрутство, однак не знайшовши майна як джерела своїх доходів і покриття видатків, арбітражний керуючий правомірно очікує покриття забезпечення процедури, яке у такому випадку лягає тягарем на кредиторів (кредитора) неплатоспроможного боржника.

За наведених обставин суд дійшов висновку, що звіт про нарахування та виплату грошової винагороди є обґрунтованим, таким, що узгоджується з всіма обставинами даної справи, підтверджується наданими документами та матеріалами, дослідженими судом безпосередньо у судовому засіданні, у зв`язку з чим підлягає затвердженню, а клопотання ліквідатора про стягнення грошової винагороди та понесених в ліквідаційній процедурі витрат з кредиторів пропорційно їх вимогам, визнаних судом, таким, що підлягає задоволенню, а саме: стягненню з кредитора - фізичної особи ОСОБА_1 на користь ліквідатора основну грошову винагороду за період з 11.03.2020 по 17.11.2021 у розмірі - 297.470,50 грн. та відшкодування витрат, пов`язаних з виконанням ним повноважень ліквідатора у розмірі - 3.885,28 грн.; стягненню з кредитора - ГУ ДПС у Запорізькій області на користь ліквідатора основну грошову винагороду за період з 11.03.2020 по 17.11.2021 у розмірі - 34.131,58грн. та відшкодування витрат, пов`язаних з виконанням ним повноважень ліквідатора, у розмірі - 445,79 грн.

Пунктом 5 частини 1 статті 90 КУзПБ визначено, що господарський суд закриває провадження у справі про банкрутство, якщо затверджений звіт ліквідатора в порядку, передбаченому цим Кодексом.

У випадках, передбачених пунктами 4-6 частини першої цієї статті, господарський суд в ухвалі про закриття провадження у справі зазначає, що вимоги конкурсних кредиторів, які не були заявлені в установлений цим Кодексом строк або були відхилені господарським судом, вважаються погашеними, а виконавчі документи за відповідними вимогами визнаються такими, що не підлягають виконанню (ч. 4 статті 90 КУПБ).

Таким чином, оскільки за результатами ліквідаційного балансу у банкрута не виявлено майна, за рахунок якого можливе повне погашення кредиторських вимог, підприємницька діяльність припинена, його необхідно ліквідувати, а провадження у справі закрити.

На підставі викладеного та керуючись статтями 2, 9, 30, 60, 65, 90 Кодексу України з процедур банкрутства, статтями 3, 12, 232-235 Господарського процесуального кодексу України, суд -

Ухвалив :

Встановити основну грошову винагороду арбітражному керуючому Коршуну В.В. за виконання повноважень ліквідатора - три розміри мінімальної заробітної плати за кожний місяць виконання арбітражним керуючим повноважень ліквідатора.

Затвердити звіт ліквідатора Коршуна В.В. про нарахування та виплату основної грошової винагороди арбітражного керуючого за період з 11.03.2020 по 17.11.2021 в розмірі - 331.602,08 грн. та відшкодування витрат, пов`язаних з виконанням ним повноважень ліквідатора у справі №908/2013/16 про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія "ВІЗАРД", код в ЄДР-32096448 (просп. Соборний, 92, м. Запоріжжя, 69002) в розмірі - 4.331.07 грн.

Стягнути з кредитора - фізичної особи ОСОБА_1 , ІПН - НОМЕР_1 ( АДРЕСА_2 ) на користь арбітражного керуючого Коршуна Владислава Володимировича, ІПН НОМЕР_7 ( АДРЕСА_3 ; рахунок отримувача: НОМЕР_8 в ПАТ "Приватбанк", МФО 313399) основну грошову винагороду за період з 11.03.2020 по 17.11.2021 в розмірі - 297.470 (двісті дев`яносто сім тисяч чотириста сімдесят) грн. 50 коп. та відшкодування витрат, пов`язаних з виконанням ним повноважень ліквідатора, в розмірі - 3.885 (три тисячі вісімсот вісімдесят п`ять) грн. 28 коп. Видати наказ.

Стягнути з кредитора - Головного управління ДПС у Запорізькій області, код в ЄДР - ВП 44118663 (пр. Соборний, 166, м. Запоріжжя, 69107) на користь арбітражного керуючого Коршуна Владислава Володимировича ( АДРЕСА_3 ; рахунок отримувача - НОМЕР_8 в ПАТ "Приватбанк", МФО 313399) основну грошову винагороду за період з 11.03.2020 по 17.11.2021 в розмірі -34.131 (тридцять чотири тисячі сто тридцять одна) грн. 58 копійок та відшкодування витрат, пов`язаних з виконанням ним повноважень ліквідатора, в розмірі - 445 (чотириста сорок п`ять) грн. 79 коп. Видати наказ.

Затвердити звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс банкрута.

Ліквідувати банкрута - Товариство з обмеженою відповідальністю "Компанія "ВІЗАРД", код в ЄДР-32096448 (просп. Соборний, 92, м.Запоріжжя, 69002).

Закрити провадження у справі.

Вимоги конкурсних кредиторів, які не були заявлені в установлений цим Кодексом строк або були відхилені господарським судом, вважаються погашеними, а виконавчі документи за відповідними вимогами визнаються такими, що не підлягають виконанню.

Ухвала набирає законної сили негайно після її оголошення - 20.12.2021 та може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції протягом десяти днів.

Копії ухвали надіслати : ліквідатору, кредиторам, Департаменту реєстраційних послуг Запорізької міської ради.

Суддя В .А . Кричмаржевський

Повний текст ухвали складено 21.12.2021.

Дата ухвалення рішення20.12.2021
Оприлюднено22.12.2021
Номер документу102056937
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія "ВІЗАРД", код в ЄДР-32096448 (просп. Соборний, 92, м. Запоріжжя, 69002) Кредитори: 1/ Головне управління ДПС у Запорізькій області, код в ЄДР-ВП 44118663 (просп. Соборний,166, м. Запоріжжя, 69107), е-mail: zp.official@tax.gov.ua 2/ Фізична особа - Скірко Роман Леонідович, ІПН НОМЕР_1 ( АДРЕСА_1 ) Ліквідатор - арбітражний керуючий Коршун В.В. У судовому засіданні присутні: - ліквідатор банкрута - арбітражний керуючий Коршун В.В. - представник кредитора-1 - Скитиба Н.І

Судовий реєстр по справі —908/2013/16

Ухвала від 11.07.2022

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Судовий наказ від 21.12.2021

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Судовий наказ від 21.12.2021

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Ухвала від 20.12.2021

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Ухвала від 23.11.2021

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Ухвала від 12.05.2021

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Ухвала від 30.04.2021

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Ухвала від 28.04.2021

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Ухвала від 26.04.2021

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Ухвала від 07.04.2021

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні