Рішення
від 21.12.2021 по справі 912/3301/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. В`ячеслава Чорновола, 29/32, м. Кропивницький, 25022,

тел. (0522) 32 05 11, факс 24 09 91, код ЄДРПОУ 03499951,

e-mail: inbox@kr.arbitr.gov.ua, web: http://kr.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 грудня 2021 рокуСправа № 912/3301/21 Господарський суд Кіровоградської області у складі судді Поліщук Г.Б., за участю секретаря судового засідання Ліподат Я.В., розглянув у відкритому судовому засіданні за правилами спрощеного позовного провадження матеріали справи №912/3301/21

за позовом Державного підприємства "Оператор ринку", 01032, м.Київ, вул. Симона Петлюри, буд. 27

до відповідача Комунального підприємства "Теплоенергетик" Кропивницької міської ради", 25000, м. Кропивницький, вул. Сергія Гришина, буд. 23/16

про стягнення 7 238,86 грн

Представники сторін участі в судовому засіданні не брали.

До Господарського суду Кіровоградської області надійшла позовна заява Державного підприємства "Оператор ринку" до Комунального підприємства "Теплоенергетик" Кропивницької міської ради" про стягнення заборгованості у сумі 7 238,86 грн, з покладанням на відповідача судових витрат.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначає про неналежне виконання відповідачем своїх зобов`язань за укладеним між сторонами Договором про участь у ринку "на добу наперед" та внутрішньодобовому ринку від 03.12.2019 №369/1 щодо оплати наданих позивачем у липні, серпні 2021 року послуг.

Ухвалою від 26.11.2021 позовну заяву прийнято до розгляду, відкрито провадження у справі №912/3301/21, постановлено справу №912/3301/21 розглядати за правилами спрощеного позовного провадження, судовий розгляд справи призначено на 21.12.2021 о 11:30 год., встановлено сторонам строк для подання заяв по суті справи.

Позивач та відповідач участь повноважних представників в судовому засіданні 21.12.2021 не забезпечили, хоча належним чином повідомлені про місце, дату та час засідання суду.

10.12.2021 від Державного підприємства "Оператор ринку" надійшло клопотання про розгляд справи №912/3301/21 без участі представника позивача.

Згідно з ч. 1 ст. 202 Господарського процесуального кодексу України неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

Враховуючи вищевикладене, а також те, що явка в засідання суду обов`язковою не визнавалась, та є правом, а не обов`язком учасників справи, господарський суд вважає за можливе розглянути справу без уповноважених представників сторін.

20.12.2021 Комунальним підприємством "Теплоенергетик" Кропивницької міської ради" подано до суду заяву про визнання позову, відповідно до якої відповідач повністю визнає позов Державного підприємства "Оператор ринку" та просить вирішити питання щодо повернення позивачу з Державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при подані позову у розмірі 1 135,00 грн.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 46 Господарського процесуального кодексу України позивач вправі відмовитись від позову, відповідач має право визнати позов на будь-якій стадії судового процесу.

Частинами 1, 4 ст. 191 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що відповідач може визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві; у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

В судовому засіданні 21.12.2021 господарським судом досліджено докази у справі.

Розглянувши подані документи і матеріали, всебічно і повно з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, господарський суд встановив наступні обставини справи.

13.04.2017 Верховною радою України прийнято Закон України № 2019-VIIІ "Про ринок електричної енергії", який набрав чинності 11.06.2017.

Відповідно до преамбули цього Закону він визначає правові, економічні та організаційні засади функціонування ринку електричної енергії, регулює відносини, пов`язані з виробництвом, передачею, розподілом, купівлею-продажем, постачанням електричної енергії для забезпечення надійного та безпечного постачання електричної енергії споживачам з урахуванням інтересів споживачів, розвитку ринкових відносин, мінімізації витрат на постачання електричної енергії та мінімізації негативного впливу на навколишнє природне середовище.

Згідно з пунктом 54 частини 1 статті 1 Закону України "Про ринок електричної енергії" оператор ринку - юридична особа, яка забезпечує функціонування ринку "на добу наперед" та внутрішньодобового ринку та організацію купівлі-продажу електричної енергії на цих ринках.

Основні умови діяльності учасників ринку електричної енергії та взаємовідносин між ними визначаються нормативно-правовими актами, що регулюють впровадження цього Закону, зокрема, правилами ринку "на добу наперед" та внутрішньодобового ринку (пункт 2 частина 2 статті 2 Закону України "Про ринок електричної енергії").

Правила ринку "на добу наперед" та внутрішньодобового ринку визначають, зокрема, порядок реєстрації учасників ринку "на добу наперед" та внутрішньодобового ринку, порядок та вимоги до забезпечення виконання зобов`язань за договорами купівлі-продажу електричної енергії на цих ринках, порядок організації та проведення торгів, порядок визначення ціни на електричну енергію, у тому числі у разі неконкурентної поведінки, порядок проведення розрахунків на цих ринках, порядок визначення вартості послуг оператора ринку та порядок її оплати, порядок розкриття інформації та оприлюднення інформації, порядок врегулювання спорів між оператором ринку та учасниками ринку "на добу наперед" та внутрішньодобового ринку, порядок внесення змін до правил ринку "на добу наперед" та внутрішньодобового ринку (частина 4 статті 2 Закону України "Про ринок електричної енергії").

Приписами ст. 51 Закону України "Про ринок електричної енергії" визначено, що оператор ринку забезпечує функціонування ринку "на добу наперед" та внутрішньодобового ринку, а також здійснює організацію купівлі-продажу електричної енергії для доби постачання на підставі ліцензії. Оператор ринку створює організаційні, технологічні, інформаційні та інші умови для здійснення регулярних торгів за правилами ринку "на добу наперед" та внутрішньодобового ринку, укладання і виконання договорів та розрахунків за ними, зокрема визначає уповноважений банк або клірингову установу. Оператор ринку, зокрема, реєструє учасників ринку "на добу наперед" та внутрішньодобового ринку, забезпечує ведення та оприлюднення відповідного реєстру.

Постановою Кабінету Міністрів України від 22.05.2019 № 454 затверджено статут Державного підприємства "Оператор ринку" (далі Статут), яке утворено на базі філії "Оператор ринку" Державного підприємства "Енергоринок" відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 17.04.2019 № 324 "Про утворення державних підприємств "Гарантований покупець" та "оператор ринку" та є державним комерційним підприємством.

Згідно з пунктом 5 Статуту підприємство утворено з метою забезпечення функціонування ринку електричної енергії "на добу наперед" та внутрішньодобового ринку електричної енергії, організації купівлі-продажу електричної енергії на таких ринках, а також отримання прибутку від провадження господарської діяльності.

Предметом діяльності підприємства є, зокрема, реєстрація учасників ринку "на добу наперед" та внутрішньодобовому ринку, забезпечення ведення та оприлюднення реєстру таких учасників на офіційному веб-сайті підприємства (пункт 6 Статуту).

Державну реєстрацію Державного підприємства "Оператор ринку" проведено 18.06.2019, номер запису 10741360000085832.

Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 14.03.2018 № 308 затверджені Правила ринку "на добу наперед" та внутрішньодобовому ринку.

Відповідно до п.п. 2.1.1 Правил ринку "на добу наперед" та внутрішньодобовому ринку (далі за текстом - Правила РДН/ВДР) учасники ринку, що бажають стати учасниками РДН/ВДР, повинні надати оператору ринку (далі за текстом - ОР) заяву про участь у РДН та ВДР та укласти договір про участь у РДН та ВДР. Учасник ринку набуває статусу учасника РДН/ВДР з дати набрання чинності договором про участь у РДН та ВДР (п.п. 2.1.2 Правил РДН/ВДР).

ОР протягом двох робочих днів з дня отримання заяви про участь у РДН/ВДР перевіряє повноту та актуальність наданої заявником інформації (п.п. 2.1.5 Правил РДН/ВДР).

Якщо повнота та актуальність інформації заявника підтверджена, ОР готує та надає заявнику проект договору про участь у РДН та ВДР для підписання у двох примірниках (п.п. 2.1.6 Правил РДН/ВДР).

Після отримання оператором ринку підписаного зі сторони заявника договору про участь у РДН та ВДР у двох примірниках ОР за 1 робочий день: підписує, реєструє та повертає один примірник договору заявнику; реєструє учасника РДН/ВДР; інформує Регулятора (Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг) та інших учасників РДН/ВДР про реєстрації нового учасника РДН/ВДП шляхом розміщення відповідної інформації на власному вебсайті (п.п. 2.1.7 Правил РДН/ВДР).

Договір про участь у РНД та ВДР набирає чинності з дати, зазначеної у ньому (п.п. 2.1.8 Правил РДН/ВДР).

Враховуючи вищевикладене та на підтвердження реєстрації відповідача учасником РДН/ВДР та повідомлення інших учасників про реєстрацію КП "Теплоенергетик, ДП "Оператор ринок" оприлюднено на вебсайті реєстр учасників РДН/ВДР (посилання в мережі Internet: https://www.oree.com.ua/index.php/main/register). Станом на день подання позовної заяви участь відповідача у РНД/ВДР було припинено, а тому учасник відсутній в реєстрі Учасників РДН/ВДР.

03.12.2019 між Державним підприємством "Оператор ринку" (ОР) та Комунальним підприємством "Теплоенергетик" (Учасник) укладено Договір про участь у ринку "на добу наперед" та внутрішньодобовому ринку № 369/01 (далі Договір).

Відповідно до пункту 1.1. Договору ОР забезпечує функціонування ринку "на добу наперед" (далі РДН) та внутрішньодобового ринку (далі ВДР), створює організаційні, технологічні, інформаційні та інші умови для здійснення регулярних торгів за Правилами ринку "на добу наперед" та внутрішньодобового ринку, затвердженими постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 14.03.2018 № 308 (далі Правила РДН/ВДР), укладання і виконання договорів про купівлю-продаж електричної енергії на РДН/ВДР та розрахунків за ними, а Учасник використовує такі умови з метою участі у торгах, купівлі-продажу електричної енергії та врегулювання відповідних фінансових зобов`язань згідно з Правилами РДН/ВДР.

За приписами пункту 2.3. Договору Учасник зобов`язаний, зокрема, дотримуватися вимог чинного законодавства України, виконувати Правила РДН/ВДР, Правила ринку, умови договорів, що укладатимуться на РДН/ВДР та інших нормативно-правових актів, що регулюють функціонування ринку електричної енергії, оплачувати послуги ОР у встановлені цим договором строки.

Пунктом 3.1. Договору передбачено, що оплата послуг ОР, що надаються за цим Договором і пов`язані із провадженням діяльності зі здійснення функцій оператора ринку, складається з фіксованого платежу за участь у РДН/ВДР та платежу за здійснення операцій купівлі-продажу на РДН/ВДР.

Пунктом 3.2. Договору визначено, що ОР розраховує розміри фіксованого платежу за участь у РДН/ВДР та тарифу на здійснення операцій купівлі-продажу на РДН/ВДР відповідно до Правил РДН/ВДР та повинен оприлюднити їх на власному веб-сайті не пізніше 30 днів до введення в дію.

ОР розраховує та погоджує з Регулятором розміри фіксованого платежу за участь на РДН/ВДР та тарифу на здійснення операцій купівлі-продажу на РДН/ВДР (п.п. 4.4.3. Правил РДН/ВДР).

Відповідно до п. 3.3. Договору, фіксований платіж за участь у РДН/ВДР оплачується щомісяця шляхом здійснення повної попередньої оплати. ОР у перший робочий день кожного календарного місяця надає учаснику рахунок на сплату фіксованого платежу за участь у РДН/ВДР за відповідний місяць, аналогічна вимога закріплена у п.п. 4.4.4 Правил РДН/ВДР.

Згідно п. 3.5. Договору та п.п. 4.4.6 Правил РДН/ВДР учасник зобов`язаний оплатити рахунки, що надаються ОР відповідно до пунктів 3.3 та 3.4 цього Договору, протягом трьох робочих днів з дати їх формування.

Учасник РДН/ВДР має право призупинити або припинити участь у РДН/ВДР, для чого він повинен надати ОР відповідну заяву із зазначенням дати, з якої участь на РДН/ВДР буде призупинено або припинено, та у разі призупинення участі на РДН/ВДР зазначити термін його тривалості (п.п. 2.4.1 Правил РДН/ВДР). Отримавши від учасника РДН/ВДР заяву щодо призупинення або припинення участі на РДН/ВДР, ОР зобов`язаний призупинити або припинити його участь у РДН/ВДР з дати, зазначеної у відповідній заяві (п.п. 2.4.2 Правил РДН/ВДР).

У разі призупинення участі на РДН учасника за його заявою ОР на час дії такого призупинення не нараховує учаснику оплату послуг ОР (п. 3.6. Договору).

У відповідності до п. 3.7 Договору ОР надає учаснику акт приймання-передачі наданих послуг за формою, наведеною в додатку 1 до цього договору, та інші фінансові документи в терміни, передбачені Правилами РДН/ВДР.

ОР до п`ятого числа кожного місяця формує та надає учасникам РДН/ВДР у паперовому вигляді акти наданих послуг на РДН/ВДР за попередній (звітний) місяць, підписані уповноваженою особою ОР. Учасник РДН/ВДР після отримання акта наданих послуг на РДН/ВДР повинен його підписати та повернути ОР не пізніше ніж до 25 числа місяця, наступного за звітним (п.п. 4.4.7 Правил РДН/ВДР).

Цей Договір набирає чинності з моменту підписання сторонами цього Договору та діє до 31 грудня поточного року включно, у якому була надана заява про укладення Договору (п. 8.1. Договору).

Договір підписано повноважними представниками сторін та скріплено печатками.

15.01.2020 між позивачем та відповідачем укладено Додаткову угоду №1 до Договору, відповідно до якої, зокрема, п. 3.3. Договору викладено у наступній редакції: "Фіксований платіж за участь у РДН/ВДР оплачується щомісяця шляхом здійснення повної попередньої оплати. ОР у перший робочий день кожного календарного місяця надає Учаснику рахунок на сплату фіксованого платежу за участь у РДН/ВДР за відповідний місяць. ОР надає учаснику РДН/ВДР перший рахунок на сплату фіксованого платежу у перший робочий день, наступний після дати укладення договору про участь у РДН/ВДР. У випадку відновлення, призупинення або припинення учасником участі у РДН/ВДР не з першого числа календарного місяця, оплата фіксованого платежу за участь у РДН/ВДР здійснюється у повному обсязі (за повний місяць)".

22.04.2021 між Державним підприємством "Оператор ринку" та Комунальним підприємством "Теплоенергетик" Кропивницької міської ради підписано Додаткову угоду №2, якою в Договорі найменування Комунальне підприємство "Теплоенергетик" та КП "Теплоенергетик" замінено на Комунальне підприємство "Теплоенергетик" Кропивницької міської ради та КП "Теплоенергетик" КМР". Правонаступником всіх зобов`язань (прав та обов`язків) Комунального підприємства "Теплоенергетик" за Договором є Комунальне підприємство "Теплоенергетик" Кропивницької міської ради.

Укладений договір за своїм змістом є договором надання послуг та є належною правовою підставою для виникнення у сторін взаємних прав та обов`язків, обумовлених цим договором.

Згідно ч. 1 ст. 901 Цивільного кодексу України за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов`язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов`язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Відповідно до ч. 1 ст. 903 Цивільного кодексу України якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов`язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором.

Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 18.11.2020 № 2124 погоджено розрахований ДП "Оператор ринку" фіксований платіж за участь на ринку "на добу наперед" та внутрішньодобовому ринку в розмірі 3 016,19 гривень (без ПДВ).

Відповідно до ч. 1 та ч. 4 п. 1.6.1 Правил РДН/ВДР обмін інформацією між ОР та учасниками РДН/ВДР здійснюється через програмне забезпечення ОР із застосуванням КЕП та поштою. Таким програмним забезпеченням позивача є система XMtrade/PXS.

Частиною 6 п. 1.6.2 Правил РДН/ВДР передбачено, що через програмне забезпечення ОР здійснюється інформування учасників РДН/ВДР.

Позивачем на виконання вимог п. 3.3 Договору за допомогою програмного забезпечення ОР надано відповідачу рахунки-фактури №5538710740 від 01.07.2021 на суму 3 619,43 грн та №5538710840 від 01.08.2021 на суму 3 619,43 грн за послуги Оператора ринку за липень, серпень 2021 року.

На виконання п. 3.7. Договору позивачем підготовлено Акти приймання-передачі наданих послуг за липень, серпень 2021 року, які згідно п. 1.6.11 Правил РДН/ВДР направлено відповідачу рекомендованими листами від 02.08.2021 №02/21-1948, від 01.09.2021 №02-21/2183.

Крім того, позивачем на адресу відповідача направлено вимогу про сплату фіксованого платежу за участь на РДН/ВДР за липень, серпень 2021 року від 28.10.2021 №01-51/2738, до якої повторно були додані рахунки-фактури.

Проте вимога була залишена без задоволення.

Враховуючи те, що відповідач не виконав своїх зобов`язань за Договором щодо сплати фіксованого платежу за участь у РДН/ВДР, позивач звернувся до суду із розглядуваним позовом із вимогою про стягнення відповідача 7 238,86 гривень.

Відповідно до ч. 3 п. 2.2 Договору ОР має право призупинити на визначений строк або припинити участь на РДН/ВДР Учасника за умов, визначених Правилами РДН/ВДР та цим Договором.

Частиною 2 п. 2.4.3 Правил РДН/ВДР (в редакції чинній станом на 16.12.2020) закріплено, що ОР за власної ініціативи призупиняє участь на РДН/ВДР учасника РДН/ВДР у триденний термін з моменту виявлення щодо такого учасника хоча б однієї з таких обставин: несплати послуг ОР та/або штрафних санкцій у терміни, встановлені цими правилами та договорами.

Так, Позивачем відповідно до ч. 3 п. 2.2 Договору та ч.2 п. 2.4.3 Правил РДН/ВДР у зв`язку з несплатою відповідачем послуг ОР у терміни, встановлені цими Правилами та договором (про участь у РДН/ВДР) за власної ініціативи призупинено участь на РДН/ВДР.

Окрім того, на виконання п. 2.4.4 Правил РДН/ВДР, ДП "Оператор ринку" листами від 09.04.2021 №02/22-963, від 09.04.2021 №02/22-964 проінформовано відповідача, НКРЕКП та АТ "Державний ощадний банк України" про призупинення з 10.04.2021 участі останнього у РДН/ВДР та оприлюднено на власному вебсайті інформацію щодо призупинення участі відповідача у РДН/ВДР.

Відповідно до п. 2.4.6 Правил РДН/ВДР (в редакції чинній станом на 16.12.2020), рішення щодо призупинення участі у РДН/ВДР не звільняє учасника РДН/ВДР від виконання зобов`язань, передбачених договором про участь у РДН та ВДР, договором про купівлю-продаж електричної енергії на РДН та/або договором про купівлю-продаж електричної енергії на ВДР. Аналогічна вимога закріплена у п. 2.4.5. Правил РДН/ВДР в редакції станом на 19.05.2021).

Як передбачено ч. 2 п. 2.4.7 Правил РДН/ВДР (в редакції чинній станом на 16.12.2020), у разі призупинення участі у РДН/ВДР ОР щодо відповідного учасника РДН/ВДР повинен не здійснювати нарахування фіксованого платежу за послуги ОР учаснику РДН/ВДР, якщо призупинення відбулось за його заявою. Відповідно до ч. 2 п. 2.4.10 Правил РДН/ВДР (в редакції станом на 18.05.2021), у разі призупинення або припинення участі у РДН/ВДР ОР щодо відповідного учасника РДН/ВДР зобов`язаний не здійснювати нарахування фіксованого платежу за участь у РДН/ВДР у випадку припинення участі у РДН/ВДР або якщо призупинення відбулось за ініціативою учасника РДН/ВДР.

В той же час, пунктом 2.4.7 Правил РДН/ВДР (в редакції станом на 16.12.2020), ч. 2 п. 2.4.10 Правил РДН/ВДР (в редакції станом на 19.05.2021), п. 4.4.9 Правил РДН/ВДР та пунктом 3.6 Договору передбачають не нарахування ДП "Оператор ринку" плати за його послуги лише у випадку призупинення участі за заявою самого учасника. В інших випадках, в тому числі, призупинення ДП "Оператор ринку" участі учасника в зв`язку з несплатою послуг, чинні положення Правил РДН/ВДР та Договору зобов`язують Позивача нараховувати учаснику РДН/ВДР відповідні платежі за участь у РДН/ВДР, а учасника РДН/ВДР - оплачувати їх.

При цьому, як вбачається з Правил РДН/ВДР та умов Договору така оплата має бути здійснена незалежно від того приймав учасник РДН/ВДР участь у торгах, чи ні.

Відповідно до ч. 5 п. 2.4.7 Правил РДН/ВДР (в редакції станом на 19.05.2021), ДП "Оператор ринку" зобов`язаний припинити участь учасника РДН/ВДР, щодо якого відбулася хоча б одна з таких подій: настала ситуація, передбачена підпунктом 3 пункту 2.1.15 глави 2.1 Правил РДН ВДР.

Частиною 3 п. 2.1.15 Правил РДН/ВДР (в редакції станом на 19.05.2021), закріплено, що у разі внесення Регулятором (НКРЕКП) змін до затвердженої типової форми договору про участь на РДН та ВДР та якщо учасник РДН/ВДР не надав ОР підписаний примірник додаткової угоди у зазначений цим пунктом строк ОР припиняє участь у РДН/ВДР такого учасника РДН/ВДР.

Листом від 04.08.2021 №01-22/1972 відповідно до пункту 2.4.7 (5) глави 2.4 розділу II Правил РДН/ВДР (в редакції станом на 19.05.2021) ДП "Оператор ринку" припинено з 05.08.2021 участь Відповідача у ринку "на добу наперед" та внутрішньодобовому ринку у зв`язку з тим, що останнім протягом 30 календарних днів з дня отримання додаткової угоди про приведення у відповідність укладеного договору про участь у РДН/ВДР до типової форми не надано ДП "Оператор ринку" примірник зазначеної додаткової угоди та про розірвання Договору про участь у РДН/ВДР від 03.12.2019 №369/01.

Суд враховує, що відповідно до п. 8.4 Договору від 03.12.2019 №369/01 Договір припиняє дію в частині участі Учасника на РДН та ВДР, а в частині розрахунків цей Договір припиняється після повного виконання Сторонами своїх зобов 'язань.

Відповідно до ч. 1 ст. 175 Господарського кодексу України, майнові зобов`язання, які виникають між учасниками господарських відносин, регулюються Цивільним кодексом України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ст. 629 Цивільного кодексу України договір є обов`язковим для виконання сторонами.

У відповідності до ст. 173 Господарського кодексу України один суб`єкт господарського зобов`язання повинен вчинити певну дію на користь іншого суб`єкта, а інший суб`єкт має право вимагати від зобов`язаної сторони виконання її обов`язку.

Відповідно до ст.ст. 525, 526 Цивільного кодексу України одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Частиною 1 ст. 530 Цивільного кодексу України закріплено, що якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Статтею 610 Цивільного кодексу України передбачено, що порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Частою 1 статті 612 Цивільного кодексу України встановлено, що боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Відповідно до частини 1 статті 73 Господарського процесуального кодексу України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Статтею 74 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що кожна сторона повинна довести ті обставин, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

З матеріалів справи вбачається, що позивачем вчинені всі належні дії для підписання актів приймання-передачі наданих послуг за липень 2021 року на суму 3 619,43 грн та за серпень 2021 року на суму 3 619,43 грн.

Акт приймання передачі наданих послуг за липень 2021 року підписаний відповідачем та повернутий позивачеві.

Проте, в порушення п. 4.4.77 Правил РДН/ВДР Акт приймання-передачі наданих послуг за серпень 2021 року на суму 3 619,43 грн підписаний відповідачем не був та не був повернутий позивачеві.

Разом з тим, доказів надання обґрунтованої відмови від підписання акту, відповідачем надано не було.

Таким чином, матеріалами справи підтверджується факт наявності заборгованості, яка станом на день розгляду справи відповідачем не погашена і становить 7 238,86 грн.

Враховуючи те, що строк виконання обов`язку відповідача по сплаті фіксованого платежу на день звернення позивача з позовом до суду настав, тож з урахуванням наявних в матеріалах справи доказів, суд дійшов висновку про правомірність заявлених позовних вимог про стягнення з відповідача заборгованості у розмірі 7 238,86 грн. А тому вимога позивача про стягнення з відповідача боргу в сумі 7 238,86 грн є обґрунтованою та підлягає задоволенню.

Згідно з приписами ст. 129 Господарського процесуального кодексу України судовий збір покладається на відповідача.

Частиною 1 статті 130 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що у разі укладення мирової угоди до прийняття рішення у справі судом першої інстанції, відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при подання позову.

Згідно частини 3 статті 7 Закону України "Про судовий збір"у разі укладення мирової угоди до прийняття рішення у справі судом першої інстанції, відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

Таким чином, 50% судового збору у розмірі 1 135,00 грн покладаються на відповідача, інші 50% судового збору у розмірі 1 135,00 грн підлягають поверненню позивачу з Державного бюджету України за його клопотанням.

Керуючись ст. ст. 74, 76, 77, 129, 130, 185, 191, 233, 236-241, 326, 327 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги задовольнити повністю.

Стягнути з Комунального підприємства "Теплоенергетик" Кропивницької міської ради" (25000, м. Кропивницький, вул. Сергія Гришина, буд. 23/16, ідентифікаційний код 24153576) на користь Державного підприємства "Оператор ринку" (01032, м. Київ, вул. Симона Петлюри, буд. 27, ідентифікаційний код 43064445) заборгованість у розмірі 7 238,86 грн, а також 1 135,00 грн судового збору.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення в порядку, передбаченому Господарським процесуальним кодексом України. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Копії рішення надіслати Державному підприємству "Оператор ринку" (01032, м. Київ, вул. Симона Петлюри, буд. 27 та електронною поштою: kanc@oree.com.ua) та КП "Теплоенергетик" Кропивницької міської ради (25000, м. Кропивницький, вул. Сергія Гришина, буд. 23/16).

Повне рішення складено 21.12.2021.

Суддя Г.Б. Поліщук

Дата ухвалення рішення21.12.2021
Оприлюднено23.12.2021

Судовий реєстр по справі —912/3301/21

Ухвала від 05.01.2022

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Поліщук Г.Б.

Ухвала від 05.01.2022

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Поліщук Г.Б.

Рішення від 21.12.2021

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Поліщук Г.Б.

Ухвала від 26.11.2021

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Поліщук Г.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні