Постанова
від 04.10.2007 по справі а-10/202
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

А-10/202

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул.Шевченка 16, м.Івано-Франківськ, 76000, тел. 2-57-62

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 жовтня 2007 р.   Справа № А-10/202   

Господарський суд Івано-Франківської області у складі судді Шелест С.Б.

При секретарі судового засідання:   Бабінець У.В.

Розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу

за  позовом:        Державної податкової інспекції в Богородчанському районі

                            77701, смт. Богородчани, вул. Шевченка, 64       

до відповідача:  Колективного підприємства “Едем”

                            77706, с. Підгір”я, вул. Зарічна, 10-А Богородчанського району

про:                     припинення підприємницької діяльності

За участю представників сторін:

від позивача:     Зіняк М.М- головний державний податковий інспектор,

                            (довіреність № 9224/3/10 від 02.10.07р.)

від відповідача:не з”явився;

в с т а  н о в и в:

    Державною податковою інспекцією в Богородчанському районі заявлено вимогу про   припинення підприємницької діяльності юридичної особи - Колективного підприємства “Едем”.

          Відповідач відзиву на позов не подав, двічі в судове засідання не з”явився. Неприбуття відповідача в судове засідання не є перешкодою для розгляду даної справи, тому справа розглядається за наявними у ній матеріалами.

          Позивач в судовому засіданні позовні вимоги підтримав.

          Розглянувши матеріали справи та вислухавши представника позивача, суд встановив,  що Колективне підприємство “Едем” зареєстроване як суб”єкт господарювання в Богородчанській районній державній адміністрації 05.08.97 року, взяте на податковий облік і знаходиться за юридичною адресою: 77706, с. Підгір”я, вул. Зарічна, 10-А Богородчанського району.

          В силу ст. 67 Конституції України кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Відповідно до ст. 9 Закону України “Про систему оподаткування” від 25.06.1991р. №1251-ХІІ платники податків і зборів (обов'язкових платежів) зобов'язані: вести бухгалтерський облік, складати звітність про фінансово-господарську діяльність і забезпечувати її зберігання у терміни, встановлені законами; подавати до державних податкових органів та інших державних органів відповідно до законів декларації, бухгалтерську звітність та інші документи і відомості, пов'язані з обчисленням і сплатою податків і зборів (обов'язкових платежів).

Підставою для звернення з позовом у справі є неподання відповідачем звітності більше року до податкових органів, про що свідчить акт ДПІ в Богородчанському районі                         від 30.07.07р.

Частиною 2 статті 38 Закону України „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців” передбачено, що підставою   для   постановлення   судового   рішення  щодо припинення юридичної особи є неподання протягом  року  органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону.

В силу п. 17 ст. 11 Закону України “Про державну податкову службу в Україні”органам державної податкової служби надано право звертатися у передбачених законом випадках до суду з заявою (позовною заявою) про скасування державної реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності.

          Відповідно до ч. 1 ст. 59 Господарського кодексу України припинення діяльності суб'єкта господарювання здійснюється шляхом його реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації - за рішенням власника (власників) чи уповноважених ним органів, за рішенням інших осіб - засновників суб'єкта господарювання чи їх правонаступників, а у випадках, передбачених цим Кодексом, - за рішенням суду.

          Статтею 238 Господарського кодексу України передбачено, що за порушення встановлених законодавчими актами правил здійснення господарської діяльності до суб'єктів господарювання можуть бути застосовані уповноваженими органами державної влади або органами місцевого самоврядування адміністративно-господарські санкції, тобто заходи організаційно-правового або майнового характеру, спрямовані на припинення правопорушення суб'єкта господарювання та ліквідацію його наслідків. Види адміністративно-господарських санкцій, умови та порядок їх застосування визначаються цим Кодексом, іншими законодавчими актами. Адміністративно-господарські санкції можуть бути встановлені виключно законами.

          Згідно зі ст. 239 Господарського кодексу України до таких санкцій, зокрема, віднесено скасування державної реєстрації та ліквідація суб'єкта господарювання.

      Скасування державної реєстрації суб'єкта господарювання провадиться за рішенням суду, що є підставою для ліквідації даного суб'єкта господарювання відповідно до статті 59 Господарського кодексу України.

          Відповідач доводи позивача не спростував.

          За наведених обставин вимоги позивача обґрунтовані та підлягають задоволенню.

     Керуючись ст. 124 Конституції України, ст. 9 Закону України „Про систему оподаткування”, п. 2 ст. 38, п. 17. ст. 11 Закону України „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб підприємців”, ст.ст. 94, 158, 160, 186,  254, п.6 Прикінцевих та перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України, суд

                                                 п о с т а н о в и в :

          позов задоволити.

Припинити юридичну особу –Колективне підприємство “Едем”, 77706, с. Підгір”я,  вул. Зарічна, 10-А Богородчанського району (код 25065271).

          Засновникам (учасникам)  Колективного підприємства “Едем” або уповноважених ним органам  чи  особам у встановленому  законом порядку вчинити дії щодо припинення державної реєстрації.

            Копію постанови направити державному реєстратору (смт. Богородчани,                            вул. Шевченка, 66) та зобов”язати вчинити дії по припиненню юридичної  особи –Колективного підприємства “Едем”, 77706, с. Підгір”я, вул. Зарічна, 10-А Богородчанського району (код 25065271).

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження.

       Заява про апеляційне оскарження постанови суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня складання постанови в повному обсязі; апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом  двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження.

 Суддя                                                               Шелест С.Б.

Постанова складена у повному обсязі 08.10.07р.

Виготовлено в діловодстві

               помічник судді Кузишин У.Б.

СудГосподарський суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення04.10.2007
Оприлюднено16.10.2007
Номер документу1020582
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —а-10/202

Постанова від 04.10.2007

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Шелест С.Б.

Постанова від 23.11.2006

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Шелест С.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні