Ухвала
від 21.12.2021 по справі 446/2689/21
КАМ'ЯНКА-БУЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 446/2689/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21.12.2021 року Кам`янка-Бузький районний суд Львівської області в складі:

головуючого - судді ОСОБА_1

при секретарі ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Кам`янка-Бузька клопотання про застосування примусових заходів медичного характеру у кримінальному провадженні за № 12020140220000397 внесеному до ЄРДР 12.10.2020., відносно

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Львова, громадянина України, із середньою освітою, неодруженого, не працюючого, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , -

у вчиненні суспільно небезпечного діяння, передбаченого ч.3ст. 185 КК України, -

за участю сторін кримінального провадження:

прокурора ОСОБА_4 , особи, відносно якої розглядається клопотання ОСОБА_3 , законного представника ОСОБА_5 , захисника ОСОБА_6 , -

в с т а н о в и в :

ОСОБА_3 , в період часу з 22.00 год. 10 жовтня 2020 по 06.00 год. 12 жовтня 2020,більш точної дати не встановлено,таємно шляхом віджиму метало пластикових дверей проник у приміщення поліклінічного відділення КНП «Новояричівчська районна лікарня»,що знаходиться за адресою пл. Єдності, 9 у смт. Новий Яричів, Львівського району,Львівської області. В подальшому перебуваючи на першому поверсі даної будівлі, шляхом вільного доступу,відкривши міжкімнатні двері одного із кабінетів,зайшов в кабінет педіатрії,звідки з робочого столу таємно викрав ноутбук марки «Asus» моделі «90NBOB31-M14010» з серійним номером 540SARBPDNOS,вартістю 3167,50 грн. та ноутбук марки «Acer» моделі «А317-33» із серійним номером t91-33-p2wF,вартістю 6549 грн., що перебувають на балансі даного підприємства,після чого вийшов з адміністративної будівлі та розпорядився викраденим майном на власний розсуд, завдавши КНП «Новояричівська районна лікарня» матеріальної шкоди на загальну суму 9716,50 грн. Таким чином, ОСОБА_3 вчинив суспільно небезпечне діяння, яке підпадає під ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.185 КК України, а саме таємне викрадення чужого майна(крадіжку) поєднане з проникненням у інше приміщення.

Слідчий слідчого відділення Кам`янка-Бузького відділу поліції Головного управління Національної поліції у Львівській області лейтенант поліції ОСОБА_7 за погодженням із прокурором Кам`янка-Бузького відділу Жовківської окружної прокуратури ОСОБА_4 звернулась до суду із клопотанням про застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку стосовно ОСОБА_3 мотивуючи тим, що ОСОБА_3 страждає хронічним психічним захворюванням у формі органічного розладу особистості та поведінки внаслідок ураження головного мозку змішаного ґенезу(пренатальна патологія, черепно-мозкова травма,інтоксикація) з вираженим психоорганічним синдромом, не може усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними. В період інкримінованих йому дій, ОСОБА_3 також страждав хронічним психічним захворюванням у формі органічного розладу особистості та поведінки внаслідок ураження головного мозку, змішаного ґенезу (перинатальна патологія, черепно-мозкова травма,інтоксикація) з вираженим психоорганічним синдромом,не міг усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними. За своїм психічним станом ОСОБА_3 потребує застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді надання амбулаторної медичної допомоги в примусовому порядку. За своїм психічним станом ОСОБА_3 не здатний правильно сприймати обставини,які мають значення по справі, давати по них відповідні покази та приймати участь в слідчих і процесуальних діях.

У судовому засіданні прокурор клопотання підтримав, просив таке задовольнити.

Захисник особи, відносно якої розглядається клопотання про застосування примусових заходів медичного характеру адвокат ОСОБА_6 у судовому засіданні клопотання підтримав.

У судовому засіданні особа, щодо якої передбачається застосування примусових заходів медичного характеру ОСОБА_3 та його законний представник не заперечували щодо застосування до ОСОБА_3 примусових заходів медичного характеру у вигляді надання амбулаторної медичної допомоги в примусовому порядку.

Представник потерпілого ОСОБА_8 в судове засідання не з`явились, подала до суду клопотання в якому просила суд проводити розгляд клопотання без її участі, не заперечила щодо задоволення клопотання.

При встановленні судом фактичних обставин події, доведена причетність ОСОБА_3 до вчинення суспільно небезпечного діяння, передбаченого ч.3ст. 185 КК Українита підтверджується матеріалами справи, які були досліджені та оголошені в судовому засіданні, а саме:

-даними протоколу огляду місця події від 12.10.2020, в ході якого проведено огляд будівлі поліклінічного відділення КНП «Новояричівська районна лікарня» за адресою пл..Єдності,7 у смт. Новий Яричів, Львівського району,Львівської області, в приміщенні якого ОСОБА_3 вчинив суспільно небезпечні діяння ;

- висновком експерта від 05.11.2021 №СЕ-19/114-21/17926-ТВ, щодо встановлення ринкової вартості марки «Asus» моделі «90NBOB31-M14010» з серійним номером 540SARBPDNOS, вартістю 3167,50 грн. та ноутбук марки «Acer» моделі «А317-33» із серійним номером t91-33-p2wF,вартістю 6549 грн. ;

- постановою про визнання та приєднання речового доказу до кримінального провадження від 13.06.2020.

Отже, перелічені вище перевірені в судовому засіданні докази, не викликають у суду сумнівів, оскільки вони є належними, адже стосуються обставин, що мають значення для кримінального провадження, є допустимими, бо отримані у законному порядку, та є достовірними, оскільки узгоджуються між собою, з них послідовно та логічно вбачаються встановлені судом обставини події суспільно небезпечного діяння.

Отже, дослідивши визначений обсяг доказів та надавши їм належну оцінку в сукупності, за своїм внутрішнім переконанням, керуючись законом, суд дійшов висновку, що ОСОБА_3 вчинив суспільно небезпечне діяння, яке підпадає під ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч.3ст. 185 КК України, а саме таємне викрадення чужого майна (крадіжка) поєднане з проникнення у інше приміщення.

Натомість згідно з висновком амбулаторної судово-психіатричної експертизи № 564 від 25.10.2021 року ОСОБА_3 страждає хронічним психічним захворюванням у формі органічного розладу особистості та поведінки внаслідок ураження головного мозку змішаного ґенезу(пренатальна патологія,черепно-мозкова травма,інтоксикація) з вираженим психоорганічним синдромом,не може усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними. В період інкримінованих йому дій, ОСОБА_3 також страждав хронічним психічним захворюванням у формі органічного розладу особистості та поведінки внаслідок ураження головного мозку,змішаного ґенезу (перинатальна патологія, черепно-мозкова травма,інтоксикація) з вираженим психоорганічним синдромом,не міг усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними. За своїм психічним станом ОСОБА_3 потребує застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді надання амбулаторної медичної допомоги в примусовому порядку. За своїм психічним станом ОСОБА_3 не здатний правильно сприймати обставини,які мають значення по справі, давати по них відповідні покази та приймати участь в слідчих і процесуальних діях.

ОСОБА_3 є особою, яка згідно ст.. 89 КК України раніше не судима, перебуває на «Д» обліку у психіатричному кабінеті КНП «Кам`янка-Бузька ЦРЛ», на обліку в лікаря нарколога не перебуває; посередньо характеризується за місцем проживання.

Згідно з ч.1ст.19 КК Україниосудною визнається особа, яка під час вчинення кримінального правопорушеннямогла усвідомлювати свої дії (бездіяльність) і керувати ними.

Відповідно до ч.2 даної норми закону не підлягає кримінальній відповідальності особа, яка під час вчинення суспільно небезпечного діяння, передбаченого цим Кодексом, перебувала в стані неосудності, тобто не могла усвідомлювати свої дії (бездіяльність) або керувати ними внаслідок хронічного психічного захворювання, тимчасового розладу психічної діяльності, недоумства або іншого хворобливого стану психіки. До такої особи за рішенням суду можуть бути застосовані примусові заходи медичного характеру.

Відповідно дост. 19 Закону України «Про психіатричну допомогу», примусові заходи медичного характеру застосовуються за рішенням суду у випадках та в порядку встановлених Кримінальним таКримінальним процесуальним кодексами України, цим законом та іншими законами. За рішенням суду застосовуються примусові заходи медичного характеру.

За змістомстатті 93 КК України, примусові заходи медичного характеру можуть бути застосовані судом до осіб, які вчинили у стані неосудності суспільно небезпечні діяння, які вчинили у стані обмеженої осудності злочини, які вчинили злочин у стані осудності, але захворіли на психічну хворобу до постановлення вироку або під час відбування покарання.

Відповідно до п. 2 ч. 1ст. 94 КК України, залежно від характеру та тяжкості захворювання, тяжкості вчиненого діяння, з урахуванням ступеня небезпечності психічно хворого для себе або інших осіб, суд може застосувати, зокрема, примусовий захід медичного характеру у виді госпіталізації до закладу з надання психіатричної допомоги із звичайним наглядом.

Госпіталізація до закладу з надання психіатричної допомоги із звичайним наглядом може бути застосована судом щодо психічно хворого, який за своїм психічним станом і характером вчиненого суспільно небезпечного діяння потребує тримання у закладі з надання психіатричної допомоги і лікування у примусовому порядку (ч.3ст.94 КПК України).

Згідно з п.3Постанови Пленуму Верховного Суду України від 03.06.2005 року №7 «Про практику застосування судами примусових заходів медичного характеру та примусового лікування», примусові заходи медичного характеру мають застосовуватися лише за наявності у справі обґрунтованого висновку експертів - психіатрів про те, що особа страждає на психічну хворобу чи має інший психічний розлад, які зумовлюють її неосудність або обмежену осудність і викликають потребу в застосуванні щодо неї таких заходів, а примусове лікування щодо осіб, які вчинили злочини та страждають на хворобу, що становить небезпеку для здоров`я інших осіб (ст. 96 КК) - висновку судово-медичної експертизи.

Крім того, суд також враховує те, що невжиття відносно ОСОБА_3 примусових заходів медичного характеру, може зумовити заподіяння неминучої шкоди останньому або іншим особам.

Відповідно дост. 513 КПК України, визнавши доведеним, що ця особа вчинила суспільно небезпечне діяння у стані неосудності або після вчинення кримінального правопорушення захворіла на психічну хворобу, яка виключає можливість застосування покарання, суд постановляє ухвалу про застосування примусових заходів медичного характеру.

З врахуванням викладеного, суд, вислухавши думку учасників судового засідання, дослідивши надані сторонами докази, враховуючи характер і тяжкість захворювання ОСОБА_3 , ступінь тяжкості вчиненого ним суспільно небезпечного діяння, з урахуванням того, що останній на момент вчинення такого і на даний час не може усвідомлювати наслідків своїх дій та керувати ними, з урахуванням медичного висновку, дійшов переконання про необхідність застосування до ОСОБА_3 примусових заходів медичного характеру у вигляді надання амбулаторної медичної допомоги в примусовому порядку, а відтак і задоволення поданого клопотання.

Враховуючи положення п.15 Пленуму Верховного Суду України, викладені уПостанові № 7 від 03 червня 2005 року «Про практику застосування судами примусових заходів медичного характеру та примусового лікування», суд не визначає лікувальну установу, в якій до особи будуть застосовані примусові заходи медичного характеру та не визначає строку, на який ці заходи призначені.

Запобіжний захід особі, відносно якої розглядається клопотання про застосування примусових заходів медичного характеру не обирався. Цивільний позов не заявлявся, питання щодо речових доказів слід вирішити відповідно до ст. 100 КПК України.

Процесуальні витрати відсутні.

На підставі ст. ст.369,372,513,532 КПК України,

п о с т а н о в и в :

клопотання про застосування примусових заходів медичного характеру стосовно ОСОБА_9 за вчинення суспільно небезпечного діяння, відповідальність за яке передбачена ч. 3ст. 185 КК України- задовольнити.

Застосувати до ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженця м. Львова, громадянина України, із середньою освітою, розлученого, не працюючого, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , примусові заходи медичного характеру - у вигляді надання амбулаторної медичної допомоги в примусовому порядку.

Речові докази по справі: кружку з під кави з написом «Euro Africa», окуляри із корпусом чорного кольору - знищити; 4 змиви потожирових слідів на вушну паличку, 4 сліди структури матеріалу та 2 сліди пальців рук- залишити при матеріалах справи.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Апеляційна скарга на ухвалу може бути подана до Львівського апеляційного суду через Кам`янка -Бузький районний суд Львівської області протягом тридцяти днів з дня її проголошення.

Копію ухвали негайно після її проголошення вручити особі, стосовно якої розглядалося клопотання, прокурору, захиснику, законному представнику, представнику потерпілого. Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію ухвали. Учасникам судового провадження, які не були присутніми в судовому засіданні, надіслати копію ухвали не пізніше наступного дня після ухвалення.

Головуючий ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення21.12.2021
Оприлюднено03.02.2023
Номер документу102095761
СудочинствоКримінальне
Сутьзастосування примусових заходів медичного характеру у кримінальному провадженні за № 12020140220000397 внесеному до ЄРДР 12.10.2020., відносно ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Львова, громадянина України, із середньою освітою, неодруженого, не працюючого, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , - у вчиненні суспільно небезпечного діяння, передбаченого ч.3ст. 185 КК України, -

Судовий реєстр по справі —446/2689/21

Ухвала від 21.12.2021

Кримінальне

Кам'янка-Бузький районний суд Львівської області

Костюк У. І.

Ухвала від 21.12.2021

Кримінальне

Кам'янка-Бузький районний суд Львівської області

Костюк У. І.

Ухвала від 03.12.2021

Кримінальне

Кам'янка-Бузький районний суд Львівської області

Костюк У. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні