Ухвала
від 22.12.2021 по справі 642/8622/21
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

22.12.2021

Справа №642/8622/21

Провадження №1-кс/642/4869/21

У Х В А Л А

І м е н е м У к р а ї н и

17 грудня 2021 року м. Харків

Слідчий суддя Ленінського районного суду м. Харкова ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Харкові клопотання слідчого другого слідчого відділу (з дислокацією у м. Харкові) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Полтаві, ОСОБА_3 , про тимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадженні № 62021170020000572 за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч.2 ст. 425 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

Слідчий другого слідчого відділу (з дислокацією у м. Харкові) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Полтаві, ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням, в якому просить надати тимчасовий доступу до речей і документів, які пербувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ), а саме: оригіналів договору №3 про вирощування сільськогосподарських культур від 02.04.2021 (між військовою частиною НОМЕР_2 та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ») з відповідними додатками (додатковими угодами, актами-прийому передачі, актами обміру, листами (аркушами) погодження тощо); оригіналів документів стосовно розподілу результатів спільної діяльності за 2021 рік за договором №3 про вирощування сільськогосподарських культур від 02.04.2021 між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та військовою частиною НОМЕР_2 (балансу; платіжних документів, що підтверджують оплату ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » грошових коштів як достроково розподіленого прибутку від спільної діяльності); оригіналів касових та платіжних документів, банківських виписок, актів звірок, відомостей щодо наявності дебіторської-кредиторської заборгованості, зведених регістрів бухгалтерського обліку та інших фінансово-господарських документів, що свідчать про перерахування грошових коштів на користь військової частини НОМЕР_2 від ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » у зв`язку з виконанням договору №3 про вирощування сільськогосподарських культур від 02.04.2021; оригіналів інших документів, які наявні у ПП « ОСОБА_4 » та стосуються укладання та виконання договору №3 про вирощування сільськогосподарських культур від 02.04.2021; копій статуту ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та наказів на призначення керівників (директорів) вказаного приватного підприємства у період з 02.04.2021 до 08.12.2021; з можливістю вилучення оригіналів та копій документів у паперовому вигляді.

Як вбачається з наданих матеріалів, Другим слідчим відділом (з дислокацією у м. Харкові) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Полтаві, здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 62021170020000572 від 11.11.2021 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 425 КК України.

Під час досудового розслідування встановлено, що на оперативному обліку військової частини НОМЕР_2 перебуває військовий полігон « ІНФОРМАЦІЯ_2 » загальною площею 3069,2 га, який знаходиться на території Слобожанської територіальної у Чугуївському районі Харківської області (на території колишнього Зміївського району Харківської області).

Згідно державного акту на право користування землею № 047623, зазначена ділянка була надана ІНФОРМАЦІЯ_3 у безстрокове та безоплатне користування для навчальних цілей (на сьогодні правонаступниками ІНФОРМАЦІЯ_4 є ІНФОРМАЦІЯ_5 та військова частина НОМЕР_2 ).

Станом на теперішній час командуванням військової частини НОМЕР_2 укладені з комерційними структурами та реалізуються договори по спільній обробці земельної ділянки частини вказаного вище авіаційного полігону та вона використовується для товарного виробництва сільгосппродукції.

Зокрема, 16.09.2013 між військовою частиною НОМЕР_2 (ЄДРПОУ НОМЕР_3 , АДРЕСА_2 ) в особі командира військової частини ОСОБА_5 укладений договір №8 про спільний обробіток землі з ПП « ОСОБА_4 » ( АДРЕСА_3 в особі директора ОСОБА_6 на обробіток земельної ділянки площею 1431 га (з урахуванням додаткової угоди №4/1 від 12.02.2021 до вказаного договору площа 1531 га, яка підписана командиром військової частини НОМЕР_2 полковником ОСОБА_7 та директором ПП « ОСОБА_4 » ОСОБА_8 ).

Також, 02.04.2021 між військовою частиною НОМЕР_2 , в особі командира військової частини полковника ОСОБА_7 укладений договір №3 про вирощування сільськогосподарських культур з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ) в особі директора ОСОБА_9 , яким передбачено обробіток земельної ділянки військової частини площею 469 га.

Встановлено, що зазначені договори укладені з порушенням вимог чинного законодавства, зокрема: ст. 4 Закону України «Про використання земель оборони»,ст.4Закону України«Про управлінняоб`єктамидержавної власності»,п.п.39,40Положення "Пропорядок наданняв користуванняземель (земельнихділянок)для потребЗбройних СилУкраїни таосновні правилакористування наданимиземлями",затвердженим НаказомМіністра оборониУкраїни 22.12.1997року №483,в частиніпогодження питаннявикористання земельноїділянки з ІНФОРМАЦІЯ_6 ,а такожза відсутностівизначеного КабінетомМіністрів Українипорядку,передбаченого ч.1ст.4 Закону України «Про використання земель оборони».

Крім того, ІНФОРМАЦІЯ_7 були проведені заходи державного контролю за використанням та охороною земель відносно вказаної вище земельної ділянки.

За результатами цих заходів встановлено, що посадовими особами військової частини НОМЕР_2 при укладанні та реалізації договорів спільної обробки землі не виконані норми ст. 96 Земельного кодексу України щодо використання земельної ділянки у відповідності до цільового призначення, що призвело до порушення, передбаченого п.п. «г» п. 1 ст. 211 Земельного кодексу України.

При цьому, ІНФОРМАЦІЯ_8 розраховано розмір шкоди, заподіяної внаслідок використання земельної ділянки військової частини НОМЕР_2 не за цільовим призначенням, що складає орієнтовно 85 327 951 грн.

З метою встановлення обставин, які підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, зокрема події кримінального правопорушення, встановлення розміру шкоди завданої кримінальним правопорушенням, осіб, причетних до його вчинення, а також обставин виконання вказаного договору укладеного між військовою частиною НОМЕР_2 та ПП « ОСОБА_4 », існує необхідність в отриманні доступу до речей і документів у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ).

На підставі вищевикладеного, беручи до уваги, що під час проведення досудового розслідування у кримінальному провадженні №62021170020000572 від 11.11.2021 виникла необхідність отримати доступ до речей і документів та вилучення їх оригіналів та копій, для вирішення питань, що мають істотне значення для кримінального провадження

Слідчий у судове засідання не з`явився, подав до суду заяву про розгляд клопотання у його відсутності. Клопотання підтримує в повному обсязі.

Представник ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » належним чином повідомлений про розгляд клопотання, у судове засідання не з`явився. За таких обставин, відповідно до ч. 4 ст. 163 КПК України неприбуття представника не є перешкодою для розгляду клопотання.

На підставі ч. 4 ст. 107 КПК України, враховуючи неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Суд, дослідивши надані матеріали клопотання, приходить до висновку, що клопотання підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Як зазначено у ч. 1ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходиться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії, та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Згідно вимогст. 163 КПК Українислідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбаченихчастиною п`ятоюцієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

З матеріалів кримінального провадження вбачається, що існує обґрунтована підозра щодо вчинення злочину, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження; потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого та завдання, для виконання якого слідчий звертається із клопотанням, може бути виконане.

Інформація, про тимчасовий доступ до якої заявлено клопотання, перебуває або може перебувати у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ), і у сукупності з іншими документами кримінального провадження має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; дана інформація може бути використана у якості доказів, а іншими способами встановити достовірні дані неможливо.

Таким чином, вищезазначені обставини дають слідчому судді підстави для висновку про наявність передбачених ст.132, ч.5 ст.163та ч.6 ст.163 КПК Українипідстав для задоволення клопотання.

На підставі викладеного і керуючись ст. ст.132,160,162,163 КПК України, суд -

У Х В А Л И В:

Клопотання слідчого другого слідчого відділу (з дислокацією у

м. Харкові) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Полтаві, ОСОБА_3 , про надання тимчасового доступу до речей і документів - задовольнити.

Надати слідчому Другогослідчого відділу(здислокацією ум.Харкові)Територіального управлінняДержавного бюророзслідувань,розташованого ум.Полтаві ОСОБА_3 тапрокурору Харківської спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері об`єднаних сил ОСОБА_10 тимчасовий доступу до речей і документів, які пербувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ), а саме: оригіналів договору №3 про вирощування сільськогосподарських культур від 02.04.2021 (між військовою частиною НОМЕР_2 та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ») з відповідними додатками (додатковими угодами, актами-прийому передачі, актами обміру, листами (аркушами) погодження тощо); оригіналів документів стосовно розподілу результатів спільної діяльності за 2021 рік за договором №3 про вирощування сільськогосподарських культур від 02.04.2021 між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та військовою частиною НОМЕР_2 (балансу; платіжних документів, що підтверджують оплату ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » грошових коштів як достроково розподіленого прибутку від спільної діяльності); оригіналів касових та платіжних документів, банківських виписок, актів звірок, відомостей щодо наявності дебіторської-кредиторської заборгованості, зведених регістрів бухгалтерського обліку та інших фінансово-господарських документів, що свідчать про перерахування грошових коштів на користь військової частини НОМЕР_2 від ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » у зв`язку з виконанням договору №3 про вирощування сільськогосподарських культур від 02.04.2021; оригіналів інших документів, які наявні у ПП « ОСОБА_4 » та стосуються укладання та виконання договору №3 про вирощування сільськогосподарських культур від 02.04.2021; копій статуту ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та наказів на призначення керівників (директорів) вказаного приватного підприємства у період з 02.04.2021 до 08.12.2021; з можливістю вилучення оригіналів та копій документів у паперовому вигляді.

Строк дії ухвали становить два місяці з дня її постановлення.

Відповідно до ч. 1 ст. 166 КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженнюне підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення22.12.2021
Оприлюднено03.02.2023
Номер документу102098332
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадженні № 62021170020000572 за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч.2 ст. 425 КК України

Судовий реєстр по справі —642/8622/21

Ухвала від 22.12.2021

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Вікторов В. В.

Ухвала від 22.12.2021

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Вікторов В. В.

Ухвала від 22.12.2021

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Вікторов В. В.

Ухвала від 17.12.2021

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Вікторов В. В.

Ухвала від 17.12.2021

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Вікторов В. В.

Ухвала від 17.12.2021

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Вікторов В. В.

Ухвала від 16.12.2021

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Вікторов В. В.

Ухвала від 13.12.2021

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Вікторов В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні