Ухвала
від 22.12.2021 по справі 945/2245/21
МИКОЛАЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Миколаївський районний суд Миколаївської області

Справа № 945/2245/21

Провадження № 2/945/987/21

УХВАЛА

22 грудня 2021 року

Суддя Миколаївського районного суду Миколаївської області Шаронова Н.О., розглянувши заяву про самовідвід судді Шаронової Н.О. у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 , Фермерського господарства Скляр Сергія Вадимовича до Товариства з обмеженою відповідальністю «АГРО-НІК» , Костянтинівської сільської ради, державного реєстратора Костянтинівської сільської ради - Фомича Олександра Володимировича про скасування державної реєстрації права оренди та припинення права оренди земельних ділянок, -

встановив:

19 листопада 2021 року ОСОБА_2 і Фермерське господарство Скляр Сергія Вадимовича звернулися до Миколаївського районного суду Миколаївської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «АГРО-НІК» , Костянтинівської сільської ради, державного реєстратора Костянтинівської сільської ради - Фомича Олександра Володимировича про скасування державної реєстрації права оренди та припинення права оренди земельних ділянок.

Згідно з протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 19 листопада 2021 року вказана цивільна справа розподілена головуючому судді Шароновій Н.О.

Ухвалою Миколаївського районного суду Миколаївської області від 26 листопада 2021 року позовну заяву ОСОБА_1 , Фермерського господарства Скляр Сергія Вадимовича до Товариства з обмеженою відповідальністю «АГРО-НІК» , Костянтинівської сільської ради, державного реєстратора Костянтинівської сільської ради - Фомича Олександра Володимировича про скасування державної реєстрації права оренди та припинення права оренди земельних ділянок, головуючим суддею Шароновою Н.О. прийнято до свого провадження. У цивільній справі за вказаним вище позовом відкрито провадження. Постановлено розглядати справу за правилами загального позовного провадження і призначити у справі підготовче судове засідання.

22 грудня 2021 року головуючим суддею Шароновою Н.О. заявлено самовідвід, оскільки, з представником позивача ОСОБА_2 - ОСОБА_3 вони раніше працювали разом і перебувають в добрих дружніх стосунках. Наведені обставини можуть викликати сумнів у неупередженості або об`єктивності судді.

Суд вважає, що заяву про самовідвід слід задовольнити, виходячи з такого.

Згідно з положеннями п. 5) ч. 1 ст. 36 Цивільного процесуального кодексу України суддя не може розглядати справу і підлягає відводу (самовідводу), якщо є обставини, що викликають сумнів в неупередженості або об`єктивності судді.

Відповідно до Бангалорських принципів поведінки суддів від 19 травня 2006 року, схвалених Резолюцією Економічної і Соціальної Ради ООН від 27 липня 2006 pоку № 2006/23, перед розглядом справи (про який відомо, що він відбудеться, або це тільки передбачається) суддя утримується від будь - яких коментарів, що могли б, виходячи з розумної оцінки ситуації, якимось чином вплинути на хід цієї справи чи поставити під сумнів справедливе ведення процесу. Суддя утримується від публічних та інших коментарів, оскільки це може перешкодити неупередженому розгляду справи щодо певної особи чи питання (п. 2.4).

У § 56 рішення Європейського суду з прав людини від 06 березня 2018 року в справі Михайлова проти України , заява № 10644/08 суд нагадує, що безсторонність , як правило, означає відсутність упередженості або необ`єктивності, а її існування або відсутність можуть встановлюватися різними шляхами. Відповідно до усталеної практики Суду існування безсторонності для цілей пункту 1 статті 6 повинно встановлюватися згідно з: (і) суб`єктивним критерієм, при якому мають ураховуватись особисті переконання та поведінка конкретного судді (тобто чи мав суддя будь-які особисті упередження або чи був він об`єктивним у цій справі); та (іі) об`єктивним критерієм, тобто шляхом встановлення того, чи забезпечував сам суд (та, серед інших аспектів, його склад) достатні гарантії для того, щоб виключити будь-який обґрунтований сумнів у його безсторонності (див., наприклад, рішення у справі Моріс проти Франції [ВП] (Morice v. France) [GC], заява № 29369/10, пункт 73, ЄСПЛ 2015, з подальшими посиланнями). У контексті об`єктивного критерію, крім поведінки судді слід визначити, чи існують переконливі факти, які можуть викликати сумніви щодо його або її безсторонності. Це означає, що при вирішенні того, чи є у відповідній справі обґрунтована причина побоюватися, що конкретний суддя або орган, який засідає у якості суду, є небезстороннім, позиція заінтересованої особи є важливою, але не вирішальною. Вирішальним є те, чи можна вважати таке побоювання об`єктивно обґрунтованим (там само, пункт 76). Об`єктивний критерій в основному стосується ієрархічних чи інших зв`язків між суддею та іншими учасниками провадження. У зв`язку з цим навіть зовнішні прояви мають певну важливість, або іншими словами, правосуддя має не лише здійснюватися, має бути видно, що воно здійснюється . Адже йдеться про довіру, яку в демократичному суспільстві суди повинні вселяти у громадськість (так само, пункти 77 та 78).

За вказаних обставин, суд вважає, що наявність у головуючого у справі добрих дружніх стосунків з представником позивача ОСОБА_2 - ОСОБА_3 може вплинути на існування гарантій для того, щоб виключити будь - який обґрунтований сумнів у безсторонності суду, у тому числі, від стороннього впливу, а тому таке побоювання суд вважає об`єктивно обґрунтованим.

За таких обставин , з метою виключення будь - яких сумнівів щодо неупередженості головуючого судді Шаронової Н.О., суд вважає, що заяву про самовідвід слід задовольнити.

Керуючись п. 5) ч. 1 ст. 36 , ч. 1 ст. 39, ст. 40, ч. 1 ст. 41, ч. 1 ст. 260 Цивільного процесуального кодексу України , -

постановив:

Заяву про самовідвід судді Миколаївського районного суду Миколаївської області Шаронової Н. О. у цивільній справі № 945/2245/21 за позовом ОСОБА_1 , Фермерського господарства Скляр Сергія Вадимовича до Товариства з обмеженою відповідальністю «АГРО-НІК» , Костянтинівської сільської ради, державного реєстратора Костянтинівської сільської ради - Фомича Олександра Володимировича про скасування державної реєстрації права оренди та припинення права оренди земельних ділянок, - задовольнити.

Цивільну справу № 945/2245/21 (провадження № 2/945/987/21) за позовом ОСОБА_1 , Фермерського господарства Скляр Сергія Вадимовича до Товариства з обмеженою відповідальністю «АГРО-НІК» , Костянтинівської сільської ради, державного реєстратора Костянтинівської сільської ради - Фомича Олександра Володимировича про скасування державної реєстрації права оренди та припинення права оренди земельних ділянок, передати до канцелярії Миколаївського районного суду Миколаївської області для визначення у порядку, встановленому ч. 1 ст. 33 Цивільного процесуального кодексу України , іншого складу суду.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Н. О. Шаронова

22.12.2021

СудМиколаївський районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення22.12.2021
Оприлюднено24.12.2021
Номер документу102148603
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —945/2245/21

Ухвала від 05.02.2024

Цивільне

Миколаївський районний суд Миколаївської області

Войнарівський М. М.

Ухвала від 24.12.2021

Цивільне

Миколаївський районний суд Миколаївської області

Войнарівський М. М.

Ухвала від 22.12.2021

Цивільне

Миколаївський районний суд Миколаївської області

Шаронова Н. О.

Ухвала від 26.11.2021

Цивільне

Миколаївський районний суд Миколаївської області

Шаронова Н. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні