Ухвала
від 21.12.2021 по справі 540/1500/20
ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД


УХВАЛА

21 грудня 2021 р.м. ХерсонСправа № 540/1500/20

Херсонський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді: Войтовича І.І., розглянувши у письмовому провадженні заяву Головного управління ДПС у Донецькій області про заміну стягувача у виконавчому листі в адміністративній справі за позовом Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі до Товариства з обмеженою відповідальністю "Скорпио" про стягнення коштів з рахунків платника податків у банках та стягнення коштів за рахунок готівки в рахунок погашення податкового боргу,

встановив:

05.10.2020 рішенням Херсонського окружного адміністративного суду, позов Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі задоволено, стягнуто кошти з рахунків Товариства з обмеженою відповідальністю "Скорпио" (73021, м. Херсон, вул. Суднобудівна,14; код ЄДРПОУ 36242248) у банках, що його обслуговують, та кошти за рахунок готівки в рахунок погашення податкового боргу: - по податку на додану вартість із вироблених в Україні товарів (робіт, послуг) у сумі 323 810,76 (триста двадцять три тисячі вісімсот десять ) грн.,62 коп. до державного бюджету (отримувач - УК у м.Херсоні/м.Херсон/14060100, банк отримувача - Казначейство України (ЕАП), код отримувача (ЄДРПОУ) - 37959779, номер рахунку - UA328999980313070029000021002, код бюджету - 14010100).

Рішення суду набрало законної сили 05.11.2020.

13.12.2021 представник Головного управління ДПС у Донецькій області подав до суду заяву з проханням замінити стягувача у виконавчому листі, а саме з Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі (код ЄДРПОУ 39394259) його правонаступником - Головним управлінням ДПС у Донецькій області (код ЄДРПОУ ВП:44070187). Дану заяву представник обґрунтовує з посиланням на положення ст. 379 КАС України та п. 10.13 розділу Х Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 № 1588, зазначає, що ТОВ "СКОРПИО" (код ЄДРПОУ 36242248) перебуває за основним місцем обліку в ГУ ДПС у Донецькій області, у зв`язку з чим у даній справі наявні обставин публічного правонаступництва, а саме повного або часткового передавання (набуття) адміністративної компетенції одного суб`єкта владних повноважень до іншого, внаслідок повного чи часткового припинення його адміністративної компетенції.

Розгляд даної заяви призначено на 21.12.2021 об 11:00 год. про що сторони по справі та заявник повідомлені належним чином.

У судове засідання сторони не з`явились.

Положеннями ч.2 ст.379 КАС України визначено, що суд розглядає питання про заміну сторони виконавчого провадження в десятиденний строк у судовому засіданні з повідомленням державного виконавця або заінтересованої особи, які звернулися з поданням (заявою), та учасників справи. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду.

Згідно ч. 4 ст. 379 КАС України вбачається, що положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Дослідивши заяву та додані до неї документи, суд розглядає подану заяву у порядку письмового провадження та прийшов до висновку про обґрунтованість заяви з наступних підстав.

Згідно винесеного рішення по справі 05.10.2020 з ТОВ "Скорпио" (ЄДРПОУ 36242248) стягнуто кошти з рахунків у банках, що його обслуговують, та кошти за рахунок готівки в рахунок погашення податкового боргу по податку на додану вартість із вироблених в Україні товарів (робіт, послуг) у сумі 323 810,76 грн.. Рішення суду набрало законної сили.

Заявник просить суд замінити стягувача у виконавчому листі у зв`язку з тим, що боржник ТОВ "Скорпио" знятий з обліку з Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі (код ЄДРПОУ 39394259) та з 03.01.2021 поставлений на облік у Головному управлінні ДПС у Донецькій області (код ЄДРПОУ ВП:44070187).

Суд зазначає, що згідно положень ст. 379 КАС України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Таким чином питання щодо заміни стягувача у виконавчому листі процесуально передбачено ст. 379 КАС України.

В даному випадку вбачається, що боржник по справі ТОВ "Скорпио" (ЄДРПОУ 36242248) з 03.01.2021 перебуває на обліку заявника (стягувача) та відповідно останній вважає наявним публічне правонаступництво, повноваження та компетенції щодо стягнення коштів з рахунків у банках боржника, що його обслуговують, та кошти за рахунок готівки в рахунок погашення податкового боргу по ПДВ за зміненим місцем податкового обліку товариства.

Відповідно до п. 1.4 розділу І Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 № 1588 (далі - Порядок № 1588) з метою проведення податкового контролю платники податків підлягають реєстрації або взяттю на облік у контролюючих органах за місцезнаходженням юридичних осіб, відокремлених підрозділів юридичних осіб, місцем проживання осіб (основне місце обліку), а також за місцем розташування (реєстрації) їх підрозділів, рухомого та нерухомого майна, об`єктів оподаткування або об`єктів, які пов`язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (неосновне місце обліку).

Платник податків зобов`язаний стати на облік у відповідних контролюючих органах за основним та неосновним місцями обліку, повідомляти про всі об`єкти оподаткування і об`єкти, пов`язані з оподаткуванням, контролюючі органи за основним місцем обліку.

Згідно п. 1.5 розділу І Порядку № 1588 переведення платників податків на обслуговування з одного контролюючого органу до іншого (взяття на облік / зняття з обліку) у випадках, зазначених у цьому пункті, а також у разі, якщо законодавством встановлені інші випадки, коли місце обліку платника податків не відповідає його місцезнаходженню, здійснюється у порядку, визначеному розділом X цього Порядку.

Переведення платників податків на обслуговування з одного контролюючого органу до іншого (взяття на облік / зняття з обліку) у випадках, зазначених у цьому пункті, а також у разі, якщо законодавством встановлені інші випадки, коли місце обліку платника податків не відповідає його місцезнаходженню, здійснюється у порядку, визначеному розділом X цього Порядку.

Згідно п. 10.1 розділу Х Порядку № 1588 у разі проведення державної реєстрації зміни місцезнаходження або місця проживання платника податків, внаслідок якої змінюється адміністративно-територіальна одиниця та контролюючий орган, в якому на обліку перебуває платник податків (далі - адміністративний район), а також у разі зміни податкової адреси платника податків, контролюючими органами за попереднім та новим місцезнаходженням (місцем проживання) платника податків проводяться процедури відповідно зняття з обліку/взяття на облік такого платника податків.

За п. 10.13 розділу Х Порядку № 1588 вбачається, що у разі зміни місцезнаходження суб`єкта господарювання - платника податків сплата визначених законодавством податків і зборів після такої реєстрації здійснюється таким платником податків за місцем попередньої реєстрації до закінчення поточного бюджетного періоду: 1) у такому випадку одночасно із зняттям з обліку юридичної особи (крім юридичних осіб, які включені до Реєстру неприбуткових установ та організацій) або фізичної особи - підприємця за основним місцем обліку здійснюється взяття на облік платника податків за неосновним місцем обліку згідно із розділом VII цього Порядку без подання заяви платником податків та з урахуванням особливостей, визначених пунктами 10.14 - 10.21 цього розділу; 2) до закінчення року платник податків обліковується в контролюючому органі за попереднім місцезнаходженням (неосновне місце обліку) з ознакою того, що він є платником податків до закінчення року, а в контролюючому органі за новим місцезнаходженням (основне місце обліку) - з ознакою того, що він є платником податків з наступного року.

Зокрема, за п. 10.15 розділу Х Порядку № 1588 контролюючий орган за попереднім місцезнаходженням (неосновне місце обліку) передає облікову справу платника податків та інші документи щодо адміністрування податків, зборів контролюючому органу за основним місцем обліку у такі строки: після закінчення бюджетного періоду стосовно платників податків, визначених у пункті 10.13 цього розділу; протягом двох робочих днів після зняття з обліку в інших випадках.

Згідно п. 10.16 розділу Х Порядку №1588 пакет документів включає, зокрема: документи щодо заходів із забезпечення погашення податкового боргу, якщо платник податків має податковий борг (за винятком податкового боргу з платежів за місцем розташування (реєстрації) рухомого та нерухомого майна, об`єктів оподаткування або об`єктів, які пов`язані з оподаткуванням, або через які провадиться діяльність); інформацію щодо адміністративного або судового оскарження сум грошових зобов`язань та судових справ між контролюючими органами і платником податків за останні три роки.

До заяви надано реєстраційні дані щодо ТОВ "Скорпио" (код ЄДРПОУ 36242248) де вбачається, що товариство перейшло з іншої ДПІ до Головного управління ДПС у Донецькій області 03.01.2021, адреса місця реєстрації Донецька область, м. Маріуполь, Кальміуський район, вул. Карпінського, 77 (дата зміни місця реєстрації 08.12.2020).

Суд зазначає, що п. 95.3 ст. 95 ПК України стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, та з рахунків платників податків у системі електронного адміністрування податку на додану вартість, відкритих в центральному органі виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання контролюючим органам, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

Згідно п. 95.4 ст. 95 ПК України контролюючий орган на підставі рішення суду здійснює стягнення коштів у рахунок погашення податкового боргу за рахунок готівки, що належить такому платнику податків. Стягнення готівкових коштів здійснюється у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Відповідно, постановою Кабінету Міністрів України від 29.12.2010 № 1244 "Деякі питання реалізації статті 95 Податкового кодексу України" затверджено Порядок стягнення готівки, яка належить платникові податків, у рахунок погашення його податкового боргу з визначенням механізму стягнення готівки (далі - Порядок №1244).

Згідно ст. 6 Закону України "Про виконавче провадження" у випадках, передбачених законом, рішення щодо стягнення майна та коштів виконуються податковими органами, а рішення щодо стягнення коштів - банками та іншими фінансовими установами.

Таким чином, ПК України та Закон України "Про виконавче провадження" передбачає право податкового органу виконувати рішення суду щодо стягнення коштів з платника податків винесеного на підставі ст. 95 ПК України та механізм стягнення готівки визначено Порядком №1244.

Суд зазначає, що публічне правонаступництво органів державної влади є окремим, особливим видом правонаступництва, під таким терміном розуміється перехід в установлених законом випадках прав та обов`язків одного суб`єкта права іншому. При цьому обов`язок щодо відновлення порушених прав особи покладається на орган, компетентний відновити такі права. Такий підхід про перехід до правонаступника обов`язку відновити порушене право відповідає принципу верховенства права, оскільки метою правосуддя є ефективне поновлення порушених прав, свобод і законних інтересів.

Отже, правонаступництво у сфері управлінської діяльності органів державної влади (публічне правонаступництво) передбачає повне або часткове передання (набуття) адміністративної компетенції одного суб`єкта владних повноважень (суб`єкта публічної адміністрації) до іншого або внаслідок припинення первісного суб`єкта, або внаслідок повного чи часткового припинення його адміністративної компетенції.

Аналогічну правову позицію висловив Верховний Суд у постанові від 12.06.2018 у справі № 2а-23895/09/1270.

Враховуючи вищезазначене та за наявності доказів зміни місцезнаходження боржника ТОВ "Скорпио" (код ЄДРПОУ 36242248) за виконавчим листом, постановлення останнього з 03.01.2021 на облік до Головного управління ДПС у Донецькій області (код ЄДРПОУ ВП: 44070187), суд вважає що має місце публічне правонаступництво (повне або часткове передання (набуття) адміністративної компетенції одного суб`єкта владних повноважень іншому внаслідок повного чи часткового припинення його адміністративної компетенції) та ураховуючи те, що відбулося передання адміністративної компетенції від одного суб`єкта владних повноважень до іншого на підставі Закону, заміна боржника у виконавчому провадженні є необхідною для належного виконання судового рішення у справі та захисту прав платника податків, у зв`язку з чим суд вважає можливим заяву задовольнити в повному обсязі.

Керуючись ст.ст. 241, 248, 379 КАС України, суд

ухвалив:

Задовольнити заяву Головного управління ДПС у Донецькій області.

Замінити стягувача у виконавчому листі у справі №540/1500/20 з Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі (код ЄДРПОУ 39394259) на правонаступника - Головне управління ДПС у Донецькій області (код ЄДРПОУ ВП:44070187).

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до П`ятого апеляційного адміністративного суду в 15-денний строк з дня її проголошення.

Якщо ухвалу було постановлено поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, під час розгляду справи в письмовому провадженні, строк на апеляційне оскарження обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення (підписання) суддею.

Суддя І.І. Войтович

СудХерсонський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення21.12.2021
Оприлюднено28.12.2021
Номер документу102160028
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —540/1500/20

Ухвала від 21.12.2021

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Войтович І.І.

Рішення від 05.10.2020

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Войтович І.І.

Ухвала від 12.06.2020

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Войтович І.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні