Ухвала
від 24.12.2021 по справі 196/1166/21
ЦАРИЧАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 196/1166/21

№ провадження 1-кп/196/74/2021

У Х В А Л А

24 грудня 2021 року Царичанський районний суд Дніпропетровської області у складі:

головуючого судді: ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання: ОСОБА_2 ,

прокурора: ОСОБА_3 ,

захисника: ОСОБА_4 ,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в смт Царичанка Дніпропетровської області кримінальне провадження №12021041600000135 за обвинуваченням:

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Калинівка Царичанського району Дніпропетровської області, громадянина України, маючого середню спеціальну освіту, одруженого, маючого на утриманні неповнолітню доньку ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , працюючого майстром виробничого навчання в Державному професійно-технічному навчальному закладі «Царичанський аграрний професійний ліцей», раніше не судимого, зареєстрованого та проживаючого: АДРЕСА_1 ,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 185 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

До Царичанського районного суду Дніпропетровської області надійшло клопотання Державного професійно-технічного навчального закладу «Царичанський аграрний професійний ліцей» про звільнення обвинуваченого ОСОБА_7 від кримінальної відповідальності з передачею його на поруки трудовому колективу, а саме трудовому колективу Державного професійно-технічного навчального закладу «Царичанський аграрний професійний ліцей». На підтвердження вказаного клопотання захисник надав клопотання Державного професійно-технічного навчального закладу «Царичанський аграрний професійний ліцей», протокол зборів трудового колективу Державного професійно-технічного навчального закладу «Царичанський аграрний професійний ліцей», згідно з яким учасниками зборів було вирішено взяти ОСОБА_7 , майстра виробничого навчання, на поруки та здійснювати у відношенні обвинуваченого заходи виховного характеру, спрямовані на недопущення вчинення ним кримінального правопорушення.

Так, судом встановлено, що ОСОБА_7 на підставі усної домовленості з керівником СФГ «Шевченко» (код ЄДРПОУ 21900506), фактична та юридична адреса: вул.Соснова, 12 смт Царичанка, Дніпропетровської області ОСОБА_8 , 26 жовтня 2021 року на вантажному автомобілі марки «Камаз», сірого кольору, номерний знак НОМЕР_1 , разом з бортовим причепом, зеленого кольору, номерний знак НОМЕР_2 , здійснював перевезення зерна кукурудзи з поля, належного господарству СФГ «Шевченко».

Цього ж дня, близько 15.00 год. під час руху до Філії Акціонерного Товариства «Державна Продовольчо-Зернова Корпорація України» «Кобеляцький комбінат Хлібопродуктів», який розташований по вул.Полтавська, 62, с.Бутенки, Полтавської області, на вантажному автомобілі марки «Камаз», сірого кольору, номерний знак НОМЕР_1 разом з бортовим причепом, зеленого кольору, номерний знак НОМЕР_2 , в якому було навантажено зерно кукурудзи, у ОСОБА_7 виник умисел на умисне таємне викрадення чужого майна, а саме зерна кукурудзи та обернення його на свою користь.

Після цього, ОСОБА_7 , реалізовуючи свій злочинний умисел, направлений на таємне викрадення чужого майна, з корисливих мотивів, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій, передбачаючи їх суспільно небезпечні наслідки і бажаючи їх настання та маючи вільний доступ до території Державного професійно-технічного навчального закладу «Царичанський аграрний професійний ліцей», який розташований за адресою: вул.Соборна, 47 смт Царичанка Дніпропетровської області, де останній працює на посаді майстра виробничого навчання, заїхав на території вказаного ліцею, де біля гаражного приміщення № НОМЕР_3 залучив необізнаного до крадіжки ОСОБА_9 .

Далі, ОСОБА_7 , реалізуючи свій злочинний умисел на таємне викрадення чужого майна, а саме зерна кукурудзи, заліз до бортового причепу зеленого кольору, н.з. НОМЕР_2 , та за допомогою лопати набрав 19 мішків кукурудзи, загальною вагою 827 кг, вартістю 7 грн. за 1 кг, на загальну суму 5 789,00 грн., яка належить СФГ «Шевченко», в подальшому розпорядившись викраденим майном на власний розсуд, чим спричинив СФГ «Шевченко» матеріальної шкоди на вказану суму.

Органом досудового розслідування дії ОСОБА_7 кваліфіковані за ч. 1 ст. 185 КК України, як таємне викрадення чужого майна (крадіжка).

Обвинувачений ОСОБА_7 та захисник ОСОБА_4 у підготовчому засіданні підтримали клопотання трудового колективу про взяття обвинуваченого на поруки та прохали закрити кримінальне провадження у зв`язку із передачею ОСОБА_7 на поруки Державного професійно-технічного навчального закладу «Царичанський аграрний професійний ліцей».

Прокурор не заперечував проти задоволення клопотання представника трудового колективу ОСОБА_10 про взяття обвинуваченого на поруки та закриття кримінального провадження у відношенні обвинуваченого ОСОБА_7 , у зв`язку з взяттям останнього на поруки.

Суд, вислухавши думку учасників процесу, вивчивши матеріали кримінального провадження №12021041600000135, клопотання, вважає за можливе звільнити ОСОБА_7 від кримінальної відповідальності, у зв`язку з передачею його на поруки Державного професійно-технічного навчального закладу «Царичанський аграрний професійний ліцей», з закриттям кримінального провадження, з наступних підстав.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 284 КПК України кримінальне провадження закривається судом, зокрема, у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Згідно ст.47 КК України, особу, яка вперше вчинила кримінальний проступок або нетяжкий злочин, крім корупційних кримінальних правопорушень та щиро покаялася, може бути звільнено від кримінальної відповідальності з передачею її на поруки колективу підприємства, установи чи організації за їхнім клопотанням за умови, що вона протягом року з дня передачі її на поруки виправдає довіру колективу, не ухилятиметься від заходів виховного характеру та не порушуватиме громадського порядку.

ОСОБА_7 в підготовчому засіданні провину у скоєному кримінальному правопорушенні визнав повністю, щиросердно розкаявся у скоєному. Дане кримінальне правопорушення вчинив вперше, є членом колективу Державного професійно-технічного навчального закладу «Царичанський аграрний професійний ліцей».

Окрім цього, вагомість виховного впливу членів колективу Державного професійно-технічного навчального закладу «Царичанський аграрний професійний ліцей» не викликає у суда жодних сумнівів.

Крім того, після вчинення інкримінованого кримінального правопорушення нових протиправних діянь не вчинював, сумлінно ставиться до своїх обов`язків та з`являється до суду, зауважень на його поведінку не надходило, претензії з боку СФГ «Шевченко» відсутні, що тим самим свідчить, що останній зробив для себе відповідні висновки та запевнив суд у недопустимості вчинення ним аналогічних дій в майбутньому.

Обвинуваченому роз`яснено, що протягом року з дня передачі його на поруки він повинен виправдати довіру колективу, не ухилятися від заходів виховного характеру та не порушувати громадський порядок.

З урахуванням викладеного, заслухавши думку учасників судового розгляду, суд приходить до висновку, що клопотання слід задовольнити, враховуючи, що ОСОБА_7 вперше притягається до кримінальної відповідальності, вчинив кримінальний проступок, щиро розкаявся, колектив Державного професійно-технічного навчального закладу «Царичанський аграрний професійний ліцей» просить передати його на поруки, таким чином суд приходить до висновку, що підозрюваний може бути звільнений від кримінальної відповідальності з передачею його на поруки колективу Державного професійно-технічного навчального закладу «Царичанський аграрний професійний ліцей» за умови, що він протягом року з дня передачі його на поруки виправдає довіру колективу, не ухилятиметься від заходів виховного характеру та не порушуватиме громадського порядку.

Цивільний позов не заявлено.

Процесуальні витрати відсутні.

Долю речових доказів суд вирішує відповідно до вимог ст.100 КПК України.

На підставі викладеного та керуючись ст. 47 КК України, ч. ч. 2,7 ст. 284, ст.ст. 285, 288, 314, 369-372 КПК України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання захисника обвинуваченого ОСОБА_7 адвоката ОСОБА_4 про звільнення ОСОБА_7 від кримінальної відповідальності за ч.1 ст.185 КК України, у зв`язку з передачею на поруки на підставі ст.47 КК України та закриття кримінального провадження - задовольнити.

Кримінальне провадження №12021041600000135 за обвинуваченням ОСОБА_7 у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.185 КК України - закрити.

Звільнити ОСОБА_7 від кримінальної відповідальності за вчинення злочину, передбаченого ч. 1 ст. 185 КК України на підставі ст. 47 КК України, у зв`язку з передачею його на поруки колективу Державного професійно-технічного навчального закладу «Царичанський аграрний професійний ліцей».

Передати ОСОБА_7 на поруки трудовому колективу Державного професійно-технічного навчального закладу «Царичанський аграрний професійний ліцей» з умовою, що він протягом року з дня передачі його на поруки, виправдає довіру колективу, не ухилятиметься від заходів виховного характеру та не порушуватиме громадського порядку.

Роз`яснити ОСОБА_7 , що у разі порушення ним умов передачі на поруки, відповідно до ч. 2 ст. 47 КК України, він буде притягнутий до кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 185 КК України.

Роз`яснити колективу Державного професійно-технічного навчального закладу «Царичанський аграрний професійний ліцей», що відповідно до ч. 1ст. 289 КПК України, якщо протягом року з дня передачі на поруки ОСОБА_7 не виправдає довіру колективу, ухилятиметься від заходів виховного характеру та порушуватиме громадський порядок, загальні збори колективу можуть прийняти рішення про відмову від поручительства за взяту ними на поруки особу. Відповідне рішення направляється до суду, який прийняв рішення про звільнення особи від кримінальної відповідальності.

Речові докази:

- 19 білих поліетиленових мішків кукурудзи загальною вагою 827 кг, які передані під зберігальну розписку представнику потерпілого СФГ «Шевченко» ОСОБА_11 , повернути потерпілому СФГ «Шевченко»;

- дисковий накопичувач «DVD-R» з відеозаписом слідчого експерименту зі свідком ОСОБА_9 , який находиться при матеріалах кримінального провадження, залишити при матеріалах кримінального провадження.

Ухвала може бути оскаржена до Дніпровського апеляційного суду через Царичанський районний суд протягом семи днів з дня її проголошення.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано, а у разі оскарження після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя: ОСОБА_1

СудЦаричанський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення24.12.2021
Оприлюднено03.02.2023
Номер документу102194805
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти власності Крадіжка

Судовий реєстр по справі —196/1166/21

Ухвала від 24.12.2021

Кримінальне

Царичанський районний суд Дніпропетровської області

Руснак А. І.

Ухвала від 02.12.2021

Кримінальне

Царичанський районний суд Дніпропетровської області

Руснак А. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні