Рішення
від 28.10.2021 по справі 296/1333/21
КОРОЛЬОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЖИТОМИРА

Справа № 296/1333/21

2/296/1459/21

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

28 жовтня 2021 року м.Житомир

Суддя Корольовського районного суду м.Житомира Сингаївський О.П., розглянувши за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Головного управління Держгеокадастру у Житомирській області про стягнення моральної шкоди, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 в лютому 2021 року звернувся до Корольовського районного суду міста Житомира із позовом до Головного управління Держгеокадастру у Житомирській області, в якому просив стягнути з відповідача на користь позивача моральну шкоду у розмірі 1 500 000, 00 гривень.

В обгрунтування позовних вимог вказав, що рішенням Житомирського окружного адміністративного суду від 27.08.2018 №806/3199/18 визнано протиправною відмову Головного управління Держгеокадастру у Житомирській області в наданні йому дозволу на виготовлення проекту землеустрою земельної ділянки з послідуючою передачею в оренду терміном на 49 років, для сінокосіння, за клопотанням від 03.05.2018.

Вважає, що вказаним судовим рішенням доведена протиправність і винність відповідача, тому ця обставина не підлягає доказуванню. Такі дії спричинили йому моральну шкоду, яка виразилася у душевних стражданнях, адже відповідач зобов`язаний був діяти у суворій відповідності з вимогами законодавства. Розгляд його заяви з недотриманням положень законодавства похитнув його віру в державні органи та саму державу. Він змушений був виділяти тривалий час для звернення до юристів та судових органів з метою усунення незаконних перешкод, які чинились працівниками Головного управління Держгеокадастру у Житомирській області. У зв`язку з цим він був позбавлений можливості своєчасно та у повній мірі вирішувати свої побутові проблеми й задовольняти свої людські потреби. Перенесений у зв`язку з неправомірними діями відповідача сильний психологічний стрес, постійне напруження під час судового врегулювання спору призвели до погіршення стосунків з односельчанами, негативно вплинули на його психологічний стан та стосунках у сім`ї.

Ухвалою судді від 25.02.2021 прийнято до розгляду позовну заяву та у справі відкрито провадження за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін.

27.09.2021 від представника відповідача надійшов відзив на позовну заяву, у якому просив відмовити у задоволенні позову у повному обсязі. При цьому наголосив, що матеріали справи не містять належних та допустимих доказів спричинення позивачеві моральної шкоди, а сам лише факт ухвалення рішення не може бути самостійною та достатньою підставою стверджувати про спричинення позивачеві моральної шкоди та не звільняє його від обов`язку надати докази на підтвердження наявності всіх необхідних елементів складу цивільного правопорушення, яке є підставою для відшкодування моральної шкоди (а.с. 17).

Дослідивши матеріали справи, суддя приходить до висновку про те, що позовні вимоги не підлягають до задоволення, з огляду на наступне.

Судом встановлено, що 03.05.2018 ОСОБА_1 звернувся до Головного управління Держгеокадастру у Житомирській області із заявою, в якій просив надати йому дозвіл на розроблення проекту землеустрою земельної ділянки для сінокосіння за кадастровим номером 1820883900:01:000:7594 з послідучою передачею в оренду на 49 років, яка розташована на території Брусилівського району Житомирської області. Листом №Г-6187/0-3111/0/22-18 від 07.06.2018 відповідач відмовив ОСОБА_1 у задоволенні вказаної заяви.

Рішенням Житомирського окружного адміністративного суду від 27.08.2018 визнано протиправною відмову Головного управління Держгеокадастру у Житомирській області, у наданні дозволу ОСОБА_1 на виготовлення проекту землеустрою земельної ділянки за кадастровим номером 1820883900:01:000:7594 для сінокосіння, з послідучою передачею в оренду терміном на 49 років, яка розташована на території Брусилівського району Житомирської області, викладену у листі № Г-6187/0-3111/0/22-18.

Зобов`язано Головне управління Держгеокадастру у Житомирській області повторно розглянути клопотання ОСОБА_1 від 03.05.2018 про надання дозволу на виготовлення проекту землеустрою земельної ділянки за кадастровим номером 1820883900:01:000:7594 для сінокосіння з послідучою передачею в оренду терміном на 49 років, яка розташована на території Брусилівського району Житомирської області, за результатами якого прийняти рішення із врахуванням положень статті 123 Земельного кодексу України та встановлених обставин справи.

На виконання вказаного рішення листом в.о. начальника Головного управління Держгеокадастру у Житомирській області С.Козакова від 21.01.2019 відмовлено у задоволенні заяви ОСОБА_1 та роз`яснено, що дана земельна ділянка передана у комунальну власність Брусилівської селищної об`єднаної територіальної громади (а.с. 18).

Звертаючись до суду з даним позовом, ОСОБА_1 правовою підставою своїх вимог зазначив ст.23 та 1167 ЦК України.

Відповідно до положень ст. 23 ЦК України особа має право на відшкодування моральної шкоди, завданої внаслідок порушення її прав.

Моральна шкода полягає, зокрема, у душевних стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв`язку з протиправною поведінкою щодо неї самої, членів її сім`ї чи близьких родичів.

Розмір грошового відшкодування моральної шкоди визначається судом залежно від характеру правопорушення, глибини фізичних та душевних страждань, погіршення здібностей потерпілого або позбавлення його можливості їх реалізації, ступеня вини особи, яка завдала моральної шкоди, якщо вина є підставою для відшкодування, а також з урахуванням інших обставин, які мають істотне значення. При визначенні розміру відшкодування враховуються вимоги розумності і справедливості.

Згідно з роз`ясненнями, які містяться у пунктах 3, 5 постанови Пленуму Верховного Суду України Про судову практику в справах про відшкодування моральної (немайнової) шкоди від 31 березня 1995 року №4, під моральною шкодою слід розуміти втрати немайнового характеру внаслідок моральних чи фізичних страждань, або інших негативних явищ, заподіяних фізичній чи юридичній особі незаконними діями або бездіяльністю інших осіб.

Відповідно до чинного законодавства моральна шкода може полягати, зокрема: у приниженні честі, гідності, престижу або ділової репутації, моральних переживаннях у зв`язку з ушкодженням здоров`я, у порушенні права власності (в тому числі інтелектуальної), прав, наданих споживачам, інших цивільних прав, у зв`язку з незаконним перебуванням під слідством і судом, у порушенні нормальних життєвих зв`язків через неможливість продовження активного громадського життя, порушенні стосунків з оточуючими людьми, при настанні інших негативних наслідків.

Суд, зокрема, повинен з`ясувати, чим підтверджується факт заподіяння позивачеві моральних чи фізичних страждань або втрат немайнового характеру, за яких обставин чи якими діями (бездіяльністю) вони заподіяні, в якій грошовій сумі чи в якій матеріальній формі позивач оцінює заподіяну йому шкоду та з чого він при цьому виходить, а також інші обставини, що мають значення для вирішення спору.

Відповідно до загальних підстав цивільно-правової відповідальності обов`язковому з`ясуванню при вирішенні спору про відшкодування моральної (немайнової) шкоди підлягають: наявність такої шкоди, протиправність діяння її заподіювача, наявність причинного зв`язку між шкодою і протиправним діянням заподіювача та вини останнього в її заподіянні

Отже, необхідними елементами складу цивільного правопорушення як підстави деліктної відповідальності є: шкода, протиправна поведінка, причинний зв`язок між шкодою та протиправною поведінкою винної особи. Відсутність хоча б однієї складової виключає обов`язок щодо відшкодування шкоди.

Частиною 1 статті 1167 ЦК України передбачено, що моральна шкода, завдана фізичній або юридичній особі неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю, відшкодовується особою, яка її завдала, за наявності її вини, крім випадків, встановлених частиною другою цієї статті.

Положеннями ст.1173 ЦК України закріплене правило про те, що шкода, завдана фізичній або юридичній особі незаконними рішеннями, дією чи бездіяльністю органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування при здійсненні ними своїх повноважень, відшкодовується державою, Автономною Республікою Крим або органом місцевого самоврядування незалежно від вини цих органів.

Частинами 3,5 та 6 статті 81 ЦПК України передбачено, що кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Доказування не може грунтуватися на припущеннях.

Однак, ОСОБА_1 не надав доказів заподіяння йому відповідачем моральних страждань або втрат немайнового характеру. Сам лише факт ухвалення рішення Житомирським окружним адміністративним судом від 27.08.2018, на яке посилається позивач, не може бути самостійною та достатньою підставою стверджувати про спричинення йому моральної шкоди та не звільняє його від обов`язку надати докази на підтвердження наявності всіх необхідних елементів складу цивільного правопорушення, яке є підставою для відшкодування моральної шкоди.

Вказаним рішенням Житомирський окружний адміністративний суд визнав протиправними дії відповідача при розгляді клопотання ОСОБА_1 від 03.05.2018 та зобов`язав Головне управління Держгеокадастру у Житомирській області повторно розглянути його клопотання.

Тобто, вказаним судовим рішенням було відновлене порушене право позивача на розгляд його клопотання у відповідності до вимог законодавства.

Крім цього, до Корольовського районного суду м.Житомира протягом 2021 року від ОСОБА_1 надійшло 216 аналогічних позовів до Головного управління Держгеокадастру у Житомирській області про стягнення моральної шкоди, а станом на листопад місяць 2021 лише у провадженні судді ОСОБА_2 перебувало 9 аналогічних позовів. Ця обставина свідчить про те, що позивач використовує вказану правову ситуацію з метою безпідставного збагачення.

Враховуючи те, що позивач зобов`язаний довести настання негативних наслідків у вигляді такої шкоди, її розмір та причинний зв`язок, а також те, що розмір шкоди не повинен приводити до безпідставного збагачення особи, суддя приходить до висновку, що обставин, викладених у позові, недостатньо для відшкодування моральної шкоди, а тому відмовляє у задоволенні позову.

Керуючись ст.ст 15, 16, 23, 1167 ЦК України, ст. ст. 4, 5, 12, 13, 76 - 82, 141, 259, 263 - 265, 268, 273 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Відмовити у задоволенні позову ОСОБА_1 до Головного управління Держгеокадастру у Житомирській області про стягнення моральної шкоди.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Житомирського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня отримання його копії.

Суддя О. П. Сингаївський

Позивач: ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , перебуває за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідач: Головне управління Держгеокадастру у Житомирській області, код ЄДРПОУ 39765513, місце розташування: 10002, вул. Довженка, 45, м.Житомир.

СудКорольовський районний суд м. Житомира
Дата ухвалення рішення28.10.2021
Оприлюднено26.12.2021
Номер документу102195178
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —296/1333/21

Постанова від 25.04.2022

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Коломієць О. С.

Ухвала від 17.02.2022

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Коломієць О. С.

Ухвала від 16.02.2022

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Коломієць О. С.

Рішення від 28.10.2021

Цивільне

Корольовський районний суд м. Житомира

Сингаївський О. П.

Ухвала від 25.02.2021

Цивільне

Корольовський районний суд м. Житомира

Сингаївський О. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні