Ухвала
від 10.12.2021 по справі 753/24250/21
ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КИЄВА

справа № 753/24250/21

провадження № 1-кс/753/4643/21

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"10" грудня 2021 р. слідчий суддя Дарницького районного суду м. Києва ОСОБА_1 з секретарем судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши в судовому засіданні в м. Києві скаргу товариства з обмеженою відповідальністю «Комплект ІНЖИНІРИНГ» на бездіяльність слідчого у кримінальному провадженні № 12020100020002352,

В СТ АН ОВ ИВ:

25.11.2021 товариство з обмеженою відповідальністю «Комплект ІНЖИНІРИНГ» к» (далі також ТОВ «Комплект ІНЖИНІРИНГ», заявник) в особі представника ОСОБА_3 звернулося до слідчого судді зі скаргою на бездіяльність слідчого у кримінальному провадженні № 12020100020002352, яка полягає у нездійсненні процесуальних дій, які слідчий зобов`язаний вчинити у визначений КПК України строк.

Скарга обґрунтована такими обставинами. 12.11.2021 представник ТОВ «Комплект ІНЖИНІРИНГ», яке є потерпілим у вищевказаному кримінальному провадженні, направив слідчому слідчого відділу Дарницького УП ГУ НП у м. Києві клопотання про надання відомостей про стан досудового розслідування, а саме: про прийняті процесуальні рішення, вжиті заходи забезпечення кримінального провадження, проведені слідчі (розшукові) дії та інші передбачені КПК України заходи за період з 01.01.2021, та, уразі закриття кримінального провадження, надіслання копії відповідної постанови. Відповідно до вимог статті 220 КПК України слідчий зобов`язаний був розглянути це клопотання у строк не більше трьох днів, проте станом на день подання скарги клопотання не розглянуте.

В судове засідання представник заявника не з`явився без повідомлення причин неявки.

Відповідно до ч. 3 ст. 306 КПК України розгляд скарг здійснюється за обов`язкової участі особи, яка подала скаргу, чи її захисника, представника... Однак ураховуючи, що кримінальний процесуальний закон встановлює скорочені терміни розгляду скарг на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора, і до того ж в Україні діють карантинні обмеження, підстав для перенесення судового засідання суд не встановив і вважав за можливе розглянути скаргу за відсутності представника заявника.

Слідчий та прокурор в судове засідання також не з`явилися, проте їх неявка не перешкоджає розгляду цієї скарги.

За результатами дослідження матеріалів скарги слідчий суддя дійшов до висновку про її необґрунтованість з таких підстав.

Відповідно до положень статті 1 КПК України порядок кримінального провадження на території України визначається кримінальним процесуальним законодавством України.

Порядок оскарження рішень, дій чи бездіяльності слідчого чи прокурора під час досудового розслідування визначено главою 26 КПК України (параграф 1, статті 303-308 цього Кодексу).

Частина 1 статті 303 КПК України містить вичерпний перелік рішень, дій чи бездіяльності слідчого або прокурора, які можуть бути оскаржені слідчому судді під час досудового розслідування та визначає учасників кримінального провадження, які мають право на оскарження відповідного рішення, дії чи бездіяльності слідчого або прокурора.

За приписом зазначеної норми на досудовому провадженні може бути оскаржена бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у нездійсненні процесуальних дій, які вони зобов`язані вчинити у визначений цим Кодексом строк.

До такої бездіяльності належить, зокрема, бездіяльність щодо нерозгляду клопотання сторони захисту, потерпілого і його представника чи законного представника, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, іншої особи, права чи законні інтереси якої обмежуються під час досудового розслідування, або її представника про виконання будь-яких процесуальних дій (стаття 220 КПК України).

Згідно з приписами цієї норми клопотання сторони захисту, потерпілого і його представника чи законного представника, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, про виконання будь-яких процесуальних дій та у випадках, установлених цим Кодексом, іншої особи, права чи законні інтереси якої обмежуються під час досудового розслідування, або її представника, слідчий, прокурор зобов`язані розглянути в строк не більше трьох днів з моменту подання і задовольнити їх за наявності відповідних підстав.

Про результати розгляду клопотання повідомляється особа, яка заявила клопотання. Про повну чи часткову відмову в задоволенні клопотання виноситься вмотивована постанова, копія якої вручається особі, яка заявила клопотання, а у разі неможливості вручення з об`єктивних причин надсилається їй.

Процесуальними діями в розумінні статті 220 КПК України є слідчі (розшукові) дії (глава 20), негласні слідчі (розшукові) дії (глава 21), та інші процесуальні дії, проведення яких передбачено кримінальним процесуальним законом.

Водночас зі змісту скарги вбачається, що предметом клопотання, поданого представником потерпілого слідчому, було надання інформації про стан досудового розслідування, надання якої кримінальний процесуальний закон не передбачає і строків розгляду такого клопотання не встановлює.

Зважаючи на викладене, суд дійшов висновку, що на клопотання, нерозгляд якого оскаржує потерпіла особа, положення статті 220 КПК України не поширюються, а відтак слідчий не зобов`язані розглядати таке клопотання у триденний строк.

Слід також зазначити, що потерпілий має право отримати інформацію щодо проведених у кримінальному провадженні слідчих дій шляхом ознайомлення з матеріалами досудового розслідування, що прямо передбачено нормою статті 221 КПК України.

За таких обставини вимоги скарги ТОВ «КомплектІНЖИНІРИНГ» суд вважає безпідставними і необґрунтованими та відмовляє у їх задоволенні.

Керуючись статтями 306, 307 КПК України, слідчий суддя

У Х В А Л И В:

Відмовити у задоволенні скарги товариства з обмеженою відповідальністю «Комплект ІНЖИНІРИНГ» на бездіяльність слідчого у кримінальному провадженні № 12020100020002352.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

СудДарницький районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення10.12.2021
Оприлюднено03.02.2023
Номер документу102227811
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за скаргами на дії та рішення правоохоронних органів, на дії чи бездіяльність слідчого, прокурора та інших осіб під час досудового розслідування бездіяльність слідчого, прокурора

Судовий реєстр по справі —753/24250/21

Ухвала від 10.12.2021

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Трусова Т. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні