Ухвала
від 22.12.2021 по справі 766/11178/20
ХЕРСОНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №766/11178/20

н/п 1-кс/766/11734/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 грудня 2021 року м.Херсон

Слідчий суддя Херсонського міського суду Херсонської області ОСОБА_1 , за участю секретаря судових засідань ОСОБА_2 розглянувши клопотання старшого слідчого відділу СУ ГУНП в Херсонській області ОСОБА_3 , погодженого з прокурором відділу Херсонської обласної прокуратури ОСОБА_4 , про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12020230040002191,

в с т а н о в и л а :

Слідчий за погодженням з прокурором звернувся до суду з клопотанням про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні за № 12020230040002191 від 10.07.2020, на дванадцять місяців, тобто до 10.01.2023 року включно.

Обґрунтування клопотання:

Слідчим управлінням ГУНП в Херсонській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12020230040002191 від 10.07.2020 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.191 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що службові особи КС «Громада» шляхом зловживання своїм службовим становищем розтратили кошти 901 вкладника спілки, спричинивши матеріальних збитки останнім.

На цей час у кримінальному провадженні проводиться ряд слідчих та процесуальних дій, направлених на повне, всебічне та об`єктивне дослідження усіх обставин вчинення кримінального правопорушення, з метою найшвидшого прийняття кінцевого процесуального рішення.

Так, виконано наступне:

-допитано як потерпілих 901 особу з числа вкладників КС «Громада»;

-в АТ «Державний експортно-імпортних банк України», АТ «ПУМБ», АТ «КРИСТАЛ БАНК» та АТ «УКРГАЗБАНК» на підставі відповідних ухвал слідчого судді Херсонського міського суду здійснено тимчасовий доступ та вилучено роздруківку руху коштів по розрахункових рахунках КС «Громада» з моменту їх відкриття та до моменту вилучення;

-в Національному банку України та ГУ ДПС у Херсонській області, АР Крим та м. Севастополі на підставі ухвали слідчого судді Херсонського міського суду вилучено звітні документи КС «Громада», які подавалися протягом 2017-2020 років;

-з ГУ ДПС у Херсонській області витребувано копії податкової звітності Ф. 1-ДФ, подані КС «Громада» за 2012-2016 роки, які долучено до матеріалів кримінального провадження;

-у відділі державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців Херсонської міської ради на підставі ухвали слідчого судді Херсонського міського суду вилучено документи реєстраційної справи КС «Громада»;

-з метою вилучення видаткових документів КС «Громада» за місцем знаходження останньої, а також за місцем мешкання її службових осіб ОСОБА_5 та ОСОБА_6 двічі проведено обшуки, за результатами яких документів, що становлять інтерес для досудового розслідування не виявлено;

-до матеріалів кримінального провадження долучено висновок судової економічної експертизи № СЕ-19/122-21/5005-ЕК від 12.11.2021, відповідно висновку якої підтверджена сума збитків складає 28,8 млн.грн. (загальна сума складає 75,2 млн.грн.);

-до матеріалів кримінального провадження долучено копію акту про правопорушення від 01.03.2021 за № В/21-0011/16295, складеного Національним банком України, за результатом аналізу звітності КС «Громада» за 9 місяців 2020 року;

-до матеріалів кримінального провадження долучено висновок судової економічної експертизи № 21-702/703 від 29.09.2021;

-до матеріалів кримінального провадження долучено акт документальної планової невиїзної перевірки КС «Громада» № 3161/21-22-07-14/24108251 від 19.08.2021, проведеної ГУ ДПС у Херсонській області, АР Крим та м. Севастополі;

-допитано свідка ОСОБА_7 ;

-допитано свідка ОСОБА_8 .

Крім того, з 09.11.2021 у Херсонському НДЕКЦ МВС України триває проведення судової економічної експертизи на вирішення якої поставлені питання підтвердження акту перевірки ГУ ДПС в Херсонській області.

На виконання клопотання експерта 24.11.2021 до експертної установи надані додаткові матеріали, необхідні для проведення вказаної експертизи та надання відповідного висновку. На сьогоднішній день проведення експертизи триває.

Також, з метою належного забезпечення проведення експертизи, направлено запит до АТ «Державний експортно-імпортний банк» в порядку ст. 40, 93 КПК України з метою витребування документів щодо руху коштів по банківському рахунку кредитної спілки. Вказані відомості необхідні для використання під час проведення призначеної у кримінальному провадженні судової економічної експертизи.

Таким чином, об`єктивними обставинами, що перешкоджали здійснити досудове розслідування кримінального провадження протягом строку досудового розслідування, є насамперед об`єктивна складність кримінального провадження через велику кількість потерпілих (загалом 901 особа), їх переважно похилий вік, тривалість проведення судових економічних експертиз, предметом дослідження за якими є фінансово-господарська діяльність КС «Громада», що у свою чергу потребувало зібрання численних документів, необхідних для дачі ґрунтовних висновків експертними установами та виникла внаслідок цього значна кількість часу, необхідного для вирішення експертами поставлених перед ними питань, та й насамперед необхідність завершення проведення судової економічної експертизи експертами Херсонського НДЕКЦ МВС України, без висновку якої не можливо у повній мірі визначити правильність кваліфікації кримінального провадження та фактів вчинення службовими особами КС «Громада» додаткових епізодів злочинної діяльності.

Оскільки строк досудового розслідування у даному кримінальному провадженні закінчується 10.01.2022 року, а завершити досудове розслідування до вказаного строку не представляється можливим, необхідно провести ряд слідчих та розшукових дій, а саме:

- завершити проведення експертами Херсонського НДЕКЦ МВС України судово - економічної експертизи;

-з урахуванням отриманих доказів, уразі необхідності провести додаткові слідчі дії та визначити остаточну кваліфікацію кримінального правопорушення;

-надати належну правову оцінку здобутим доказам, прийняти законне рішення у кримінальному провадженні;

-підготувати повідомлення про підозру особам з числа службових осіб

КС «Громада», що через значну кількість потерпілих та укладених ними договорів, потребує значний проміжок часу;

- провести інші слідчі (розшукові) та процесуальні дії, необхідність у проведені яких виникне під час досудового розслідування кримінального провадження.

Виходячи з наведеного, закінчити досудове розслідування кримінального провадження у межах строку досудового розслідування, без його продовження, не є можливим.

Враховуючи викладене, а також те, що у кримінальному провадженні неможливо пред`явити особі підозру у строк визначений Кримінальним процесуальним кодексом України, є необхідність продовження строку досудового розслідування до дня повідомлення особі про підозру на дванадцять місяців (тобто, до 10.01.2023).

Обґрунтованість ініціювання питання продовження строку досудового розслідування саме на 12 місяців обумовлена складністю кримінального провадження, тривалим строками проведення експертизи, кількістю потерпілих та необхідністю проведення додаткових слідчих дій, у тому числі після її проведення.

Слідчий надав до суду заяву, в якій просив розглянути клопотання у його відсутність, в якій зазначив, що клопотання підтримує у повному обсязі.

Відповідно до ч.4 ст.107 КПК України, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснювалось.

Мотивацій суду:

Вивчивши надані матеріали, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно ч.1 ст.219 КПК України строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження.

Відповідно п.1 ч.2 ст.219 КПК України строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить: дванадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо нетяжкого злочину

Відповідно до ч.1 ст.294 КПК України досудове розслідування злочину до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений у частині другій статті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути продовжений неодноразово слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 2 і 3 частини четвертої статті 219 цього Кодексу.

Ч.4 ст.219 КПК України строк досудового розслідування може бути продовжений у порядку, передбаченому параграфом 4 глави 24 цього Кодексу. При цьому загальний строк досудового розслідування не може перевищувати:

1) одного місяця з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку у випадках, передбачених пунктами 1 і 2 частини третьої цієї статті;

2) шести місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні нетяжкого злочину;

3) дванадцяти місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Злочин за ч.3 ст.191 КК України, розслідування якого здійснюється у кримінальному провадженні, відповідно до ч.5 ст.12КК України є тяжким злочином.

З 09.11.2021 року Херсонським НДЕКЦ МВС України у кримінальному провадженні проводиться судова економічна експертиза, яка триває станом на сьогоднішній день.

Строк досудового розслідування у даному кримінальному провадженні закінчується 10.01.2022 року, а досудове розслідування до вказаного строку не завершено, та необхідно провести низку слідчих дій, зокрема отримати висновок судово - економічної експертизи; з урахуванням отриманих доказів, уразі необхідності провести додаткові слідчі дії та визначити остаточну кваліфікацію кримінального провопорушення; надати належну правову оцінку здобутим доказам, прийняти законне рішення у кримінальному провадженні; підготувати повідомлення про підозру особам з числа службових осіб КС «Громада»; провести інші слідчі (розшукові) та процесуальні дії.

На підставі викладеного, слідчий судя приходить до висновку що зазначені процесуальні дії є необхідними у данному кримінальному провадженні, і для їх вчинення потрібен час, а тому вважає необхідним продовжити строк досудового розслідування.

Оскільки відомості до ЄРДР внесено за ознаками складу злочину, передбаченого ч.3 ст.191 КК України, який є тяжким злочином та строк досудового розслідування завершується 10.01.2022 року то згідно вимог ст.219 КПК України строк досудового розслідування може бути продовжено на дванадцять місяців.

Керуючись ст.ст. 219, 294, 295-1 КПК України слідчий суддя,

постановила:

Клопотання слідчого - задовольнити.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12020230040002191 від 10.07.2020 року, на дванадцять місяців, тобто до 10.01.2023 року включно.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту проголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудХерсонський міський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення22.12.2021
Оприлюднено23.01.2024
Номер документу102228336
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про продовження строку досудового розслідування

Судовий реєстр по справі —766/11178/20

Ухвала від 22.12.2021

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Черниш О. Л.

Ухвала від 21.07.2021

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Черниш О. Л.

Ухвала від 21.07.2021

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Черниш О. Л.

Ухвала від 22.07.2021

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Черниш О. Л.

Ухвала від 08.07.2021

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Черниш О. Л.

Ухвала від 08.07.2021

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Черниш О. Л.

Ухвала від 01.07.2021

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Черниш О. Л.

Ухвала від 06.07.2021

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Черниш О. Л.

Ухвала від 06.07.2021

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Черниш О. Л.

Ухвала від 08.07.2021

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Черниш О. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні