Рішення
від 20.12.2021 по справі 362/3822/21
ВАСИЛЬКІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 362/3822/21

Провадження № 2/362/2362/21

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

20 грудня 2021 року Васильківський міськрайонний суд Київської області в складі:

головуючого - судді Кравченко Л.М.,

за участі секретаря судового засідання - Яренко Н.М.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в м.Василькові Київської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Калинівської селищної ради про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, -

В С Т А Н О В И В :

Позивач звернувся до суду з зазначеним позовом про визначення додаткового строку у два місяці для подання заяви про прийняття спадщини за законом після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , оскільки вказаний строк був пропущений з поважних причини а саме у зв`язку з тяжким фізичним станом чоловіка позивача, поширення коронавірусної інфекції та великого ризику захворювання, що могло б потягти летальні наслідки - стали для позивача тими об`єктивними, непереборними труднощами для вчинення необхідних дій для подання до нотаріальної контори зави про прийняття спадщини.

Позивач в судове засідання не з`явилась, представник позивача подала до суду заяву про розгляд справи у її відсутності, позов підтримує, просить його задовольнити.

Від представника Калинівської селищної ради Фастівського району Київської області, як правонаступника Порадівської сільської ради Васильківського району Київської області надійшла заява про визнання позовних вимог та розгляд справи у відсутності представника відповідача.

За таких обставин, враховуючи визнання відповідачем позову, суд вважає за можливе ухвалити рішення у підготовчому судовому засіданні, у відповідності до ч.3 ст. 200 ЦПК України.

На підставі ст. 247 ч. 2 ЦПК України справа розглянута за відсутності сторін без фіксування судового засідання технічними засобами.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку, що позов підлягає до задоволення, виходячи наступного.

Судом достовірно встановлено, ІНФОРМАЦІЯ_2 в с. Порадівка Васильківського району Київської області померла ОСОБА_2 , що стверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 .

Позивач ОСОБА_1 є дочкою померлої ОСОБА_2 , що стверджується копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 , а також копією свідоцтва про укладення шлюбу серії НОМЕР_3 , що підтверджує зміну прізвища з ОСОБА_2 на ОСОБА_2 .

Після смерті ОСОБА_2 відкрилась спадщина у виді земельної ділянки площею 2,4000 га на території Порадівської сільської ради, переданої для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. кадастровий номер: 3221486900:03:001:0241, що стверджується копією державного акту серії ІІ-КВ №043048 5519, виданим Порадівською сільською радою 21.04.2003 р. та витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права ,витягом з Державного земельного кадастру про земельну ділянку.

Звернувшись до нотаріуса з заявою про прийняття спадщини, позивач ОСОБА_1 отримала постанову №82/02-31 від 15.07.2021 р. про відмову у вчиненні нотаріальної дії у зв`язку з пропуском встановленого ст. 1270 ЦК України строку подання заяви про прийняття спадщини та не поданням документів, що підтверджують остання місце проживання померлого.

Відповідно до листа приватного нотаріуса Фастівського районного нотаріального округу Київської області Сергеєвої А.В. від 26.10.2021 р. № 168/01-16, спадкова справа до майна померлого ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_2 не заводилась.

Тобто, позивач є єдиним спадкоємцем майна померлого ОСОБА_2 .

Відповідно до ст. 1222 ЦК України, спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини, а також особи, які були зачаті за життя спадкодавця і народжені живими після відкриття спадщини.

Згідно зі ст. 1233 ЦК України, у разі відсутності заповіту, визнання його недійсним,неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261 1265 ЦК України.

У відповідності до ст. 1261 ЦК України,у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Відповідно до ч. 1ст. 1269 ЦК України, спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно зі спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Статтею 1272 ЦК України визначено наслідки пропущення строку для прийняття спадщини, зокрема, якщо спадкоємець протягом строку, встановленого ст. 1270 ЦК України, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. За письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу за місцем відкриття спадщини. За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Пленум Верховного Суду України у пункті 24 постанови від 30.05.2008 р. № 7 "Про судову практику у справах про спадкування" судам роз`яснив, що, вирішуючи питання визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Поважними причинами пропуску строку визнаються, зокрема: 1) тривала хвороба спадкоємців; 2) велика відстань між місцем постійного проживання спадкоємців і місцем знаходження спадкового майна; 3) складні умови праці, які, зокрема, пов`язані з тривалими відрядженнями, в тому числі закордонними; 4) перебування спадкоємців на строковій службі у складі Збройних Сил України; 5) необізнаність спадкоємців про наявність заповіту тощо.

У постанові від 13.03.2020 р. у справі № 314/2550/17 ВС визначив, коли строк прийняття спадщини буде вважатися пропущеним з поважних причин. А саме встановив, що погіршення стану здоров`я є поважною причиною пропуску строку звернення з заявою про прийняття спадщини та такою, що пов`язана з об`єктивними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Після смерті ОСОБА_2 , в тому числі і по закінченню строку прийняття спадщини, позивач здійснювала догляд за хворим чоловіком. В березні 2021 р. чоловік позивача ОСОБА_5 захворів на коронавірусну хворобу, у зв`язку з чим був госпіталізований 02.04.2021 р. до стаціонарного відділення КНП ФРР Фастівська ЦРЛ .

Виходячи з вищенаведених обставин, саме тяжкий фізичний стан чоловіка позивача, поширення коронавірусної інфекції та великий ризик захворювання, що могло б потягти летальні наслідки - стали для позивача тими об`єктивними, непереборними труднощами для вчинення необхідних дій для подання до нотаріальної контори зави про прийняття спадщини.

Таким чином, в судовому засіданні встановлено наявність поважних причин пропуску позивачем строку звернення його вчасно з заявою для прийняття спадщини, тому, у відповідності до ст. 1272 ЦК України позивачу, як єдиному спадкоємцю, що пропустила строк для подання заяви про прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити додатковий строк, достатній для подання нею заяви про прийняття спадщини, тому позов підлягає задоволенню.

На підставі керуючись ст.ст. 1269,1270,1272 ЦК України, Постановою Пленуму Верховного Суду № 7 Про судову практику у справах про спадкування від 30.05.2008 р., ст.ст.2,10,76-81,200, 263-265,273,352,354,355 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В:

Позов задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , додатковий строк терміном в два місяці з моменту набрання судовим рішенням законної сили для подання нею заяви про прийняття спадщини, що відкрилася після смерті матері ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення суду може бути оскаржене до Київського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому рішення суду не було вручено у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Л.М. Кравченко

СудВасильківський міськрайонний суд Київської області
Дата ухвалення рішення20.12.2021
Оприлюднено28.12.2021
Номер документу102231493
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —362/3822/21

Рішення від 20.12.2021

Цивільне

Васильківський міськрайонний суд Київської області

Кравченко Л. М.

Ухвала від 22.07.2021

Цивільне

Васильківський міськрайонний суд Київської області

Кравченко Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні