Постанова
від 05.10.2007 по справі 16/1540
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

16/1540

   

УКРАЇНА

Господарський суд

Житомирської області


10002, м. Житомир, майдан Путятинський,3/65

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Від "05" жовтня 2007 р.                                                     Справа № 16/1540

Господарський суд Житомирської області у складі:

Судді Гансецького В.П.

при секретарі Смоляк Л.Г.

за участю представників сторін

від позивача Швець А.А., дов. №88 від 18.04.07р.

від відповідача не з'явився

 

Розглянув у відкритому судовому засіданні в м.Житомирі справу за позовом Державної екологічної інспекції в Житомирській області (м.Житомир)  

до Відкритого акціонерного товариства "Коростишівський завод продовольчих товарів" (м.Коростишів)

про стягнення 873,80 грн.

Позивач звернувся з позовом про стягнення з відповідача на користь державного, обласного та місцевого бюджетів, у відповідних частках, 873,80 грн. заподіяних збитків навколишньому природному середовищу.

Представник позивача позов підтримав з викладених в ньому підстав.

Відповідач проти заявленого позову заперечує з підстав, викладених у відзиві на позовну заяву №88 від 30.08.07р. (а.с.40,41), зокрема, зазначив, що розмір збитків позивачем визначено на підставі уявних величин без інструментальних вимірів для визначення потужності викиду забруднюючих речовин.

Відповідач свого представника в судове засідання не направив, про причини неявки суд не повідомив, хоча про час та місце розгляду справи повідомлений своєчасно та належним чином.

Нез'явлення представника відповідача, належним чином повідомленого про час та місце розгляду справи не є перешкодою для прийняття рішення у справі.

Заслухавши представника позивача, дослідивши матеріали справи, господарський суд,-

                                                         ВСТАНОВИВ:

Відповідно до п."з" ст.20 Закону України "Про охорону навколишнього природного середовища" від 25.06.91р. №1264-ХІІ позивачу надано право пред'явлення позовів про відшкодування збитків і втрат, заподіяних в результаті порушення законодавства про охорону навколишнього природного середовища.

29.09.05р. Коростишівською районною екологічною інспекцією та 23.11.06р.  Державним управлінням екології та природних ресурсів в Житомирській області були проведені перевірки ВАТ "Коростишівський завод продовольчих товарів" на предмет дотримання вимог природоохоронного законодавства, в результаті яких виявлено, що  відповідачем в порушення ст.ст.10, 11, 13 Закону України "Про охорону атмосферного повітря" від 16.10.92р. №2707-XII без відповідного дозволу на викиди було здійснено наднормативні викиди забруднючих речовин в атмосферне повітря від стаціонарних джерел.

За наслідками даних перевірок складено Акти від 29.09.05р. та від 23.11.06р. та видано приписи про усунення виявлених порушень законодавства, норм і правил охорони навколишнього природного середовища та запропоновано відповідачу повідомити про  виконання припису у строк до 01.11.05р. та, відповідно, у строк до 29.11.06р. (а.с.4-6).

Як свідчать матеріали справи, зазначений припис про усунення виявлених порушень відповідачем у встановлений строк не виконано.

Згідно з "Методикою розрахунку розмірів відшкодування збитків, які заподіяні державі в результаті наднормативних викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря", затвердженої наказом Мінекобезпеки України від 18.05.95р. №38, зареєстрованої Міністерством юстиції України 29.05.95р. №157/693, позивачем визначено збитки, завдані державі відповідачем у розмірі 873,80 грн., що підтверджується розрахунком позивача за період з 29.09.05р. по 04.04.06р.(а.с.7-9).

Спеціалісти Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Житомирській області підтвердили правильність проведення даного розрахунку, який був здійснений спеціалістом Петрушиним А.С. у відповідності до інвентаризації стаціонарних джерел викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря ВАТ "Коростишівський завод продовольчих товарів", розробленої в 2005 році ВАТ "Житомирнафтопродукт", що підтверджується листом начальника Держуправління охорони навколишнього природного середовища в Житомирській області №4163/м-1/5-4-4126 від 20.09.07р.(а.с.49) та копією витягу із звіту по інвентаризації викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря по ВАТ "Коростишівський завод продовольчих товарів" за 2005р.(а.с.50-54).

Відповідно до ст.10 Закону України "Про охорону атмосферного повітря" від 16.10.92р. №2707-XII (далі-Закон), підприємства, установи, організації та громадяни - суб'єкти підприємницької діяльності, що здійснюють викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря та діяльність яких пов'язана з впливом фізичних та біологічних факторів на його стан, зобов'язані: здійснювати організаційно-господарські, технічні та інші заходи щодо забезпечення виконання вимог, передбачених стандартами та нормативами екологічної безпеки у галузі охорони атмосферного повітря, дозволами на викиди забруднюючих речовин тощо; вживати заходів щодо зменшення обсягів викидів забруднюючих речовин і зменшення впливу фізичних факторів...

Згідно з ч.5 ст.11 Закону, викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами можуть здійснюватися після отримання дозволу, який видається територіальним органом спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з питань екології та природних ресурсів за погодженням із територіальним органом спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з питань охорони здоров'я.

Відповідно до ч.1 та ч.3 ст.13 Закону, рівні впливу фізичних та біологічних факторів на стан атмосферного повітря, вимоги щодо їх скорочення встановлюються відповідним дозволом на основі затверджених нормативів. Порядок розроблення, видачі та оплати робіт, пов'язаних з видачею дозволів на рівні впливу фізичних та біологічних факторів на стан атмосферного повітря, та обліку підприємств, установ, організацій і громадян - суб'єктів підприємницької діяльності, які отримали такі дозволи, встановлюється Кабінетом Міністрів України. Місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації та громадяни - суб'єкти підприємницької діяльності зобов'язані вживати необхідних заходів до запобігання та недопущення перевищення встановлених рівнів впливу фізичних та біологічних факторів на стан атмосферного повітря і здоров'я людини.

Згідно зі ст.34 Закону, шкода, завдана порушенням законодавства про охорону атмосферного повітря, підлягає відшкодуванню у порядку та розмірах, встановлених законом.

Відповідно до пунктів а) та є) ст.68 Закону України "Про охорону навколишнього природного середовища" від 25.06.91р. №1264-ХІІ, відповідальність за порушення законодавства  про охорону навколишнього природного середовища несуть особи, винні у порушенні прав громадян на екологічно безпечне  навколишнє природне середовище та допущенні наднормативних, аварійних і залпових викидів і скидів забруднюючих речовин та інших шкідливих впливів на навколишнє природне середовище, що тягне за собою встановлену цим Законом та іншим законодавством України дисциплінарну,   адміністративну, цивільну і кримінальну відповідальність.

Згідно з частинами 4 та 5 ст.68 вищевказаного Закону, підприємства, установи, організації та громадяни зобов'язані відшкодовувати шкоду, заподіяну ними внаслідок    порушення законодавства про охорону навколишнього природного середовища, в порядку та розмірах, встановлених законодавством України; застосування заходів  дисциплінарної, адміністративної  або кримінальної відповідальності не звільняє винних  від компенсації шкоди, заподіяної забрудненням навколишнього природного середовища та погіршенням якості природних ресурсів.

Відповідно до п.4.2. "Методики розрахунку розмірів відшкодування збитків, які заподіяні державі в результаті наднормативних викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря" та ст.41 Закону України "Про охорону навколишнього природного середовища", збитки, заподіяні державі в результаті наднормативних викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря, відшкодовуються підприємствами незалежно від форм власності та видів господарської діяльності.

Згідно з п.4.7. даної "Методики", контроль за відшкодуванням збитків, які заподіяні державі підприємствами в результаті наднормативних викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря, здійснюють органи Державної екологічної інспекції Мінекобезпеки України.

Відповідно до ст.69 Закону України "Про охорону навколишнього природного середовища", шкода, заподіяна внаслідок порушення законодавства про охорону навколишнього природного середовища, підлягає компенсації юридичними та  фізичними особами, в тому числі іноземними, як правило, в повному обсязі, без застосування норм зниження розміру стягнення і незалежно від плати за забруднення навколишнього природного  середовища  та  погіршення  якості  природних  ресурсів.

Отже, вищезазначені нормативні акти визначають відповідача як порушника природоохоронного законодавства та зобов'язують його відшкодувати збитки за допущене порушення.

Станом на день судового розгляду справи сума завданих збитків відповідачем у розмірі 873,80 грн. не відшкодована, що підтверджується довідкою позивача від 05.10.07р. (а.с.61).

Відповідно до ч.1 ст.71 КАС України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких грунтуються її вимоги та заперечення.

Заперечення відповідача не беруться господарським судом до уваги, оскільки вони не відповідають наявним доказам та фактичним обставинам справи.

За таких обставин, господарський суд вважає позовні вимоги обгрунтованими, заявленими відповідно до чинного законодавства та такими, що підлягають задоволенню в повному обсязі - з відповідача підлягає стягненню в доход місцевого бюджету 873,80 грн.  завданих збитків.

Судові витрати по сплаті судового збору стягненню не підлягають відповідно до ч.4 ст.94 КАС України.

На підставі Закону України "Про охорону навколишнього природного середовища" від 25.06.91р. №1264-ХІІ, Закону України "Про охорону атмосферного повітря" від 16.10.92р. №2707-XII, Методики розрахунку розмірів відшкодування збитків, які заподіяні державі в результаті наднормативних викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря", затвердженої наказом Мінекобезпеки України від 18.05.95р. №38, керуючись ст.ст.158-163, 167 КАС України, господарський суд,-

ПОСТАНОВИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з Відкритого акціонерного товариства "Коростишівський завод продовольчих товарів", 12505, м.Коростишів Житомирської області, вул.К.Маркса,68,  ідентифікаційний код 00377638:

- на користь Коростишівської міської ради Житомирської області (р/р 33118331700269 ГУДКУ в Житомирській області, МФО 811039, ЄДРПОУ 22062438, код платежу 24062100) - 873,80 грн. завданих збитків.

Постанова господарського суду може бути оскаржена до Київського апеляційного адміністративного суду протягом десяти днів з дня її проголошення шляхом подачі заяви, а в разі складення постанови суду у повному обсязі відповідно до ст.160 Кодексу адміністративного судочинства України - з дня складення в повному обсязі.

Апеляційна скарга на постанову суду може бути подана протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження.

Постанова господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, встановленого КАС України, якщо таку заяву не було подано. Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не була подана у строк, встановлений КАС України, постанова суду набирає законної сили після закінчення цього строку. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя                                                                         

Дата виготовлення постанови в повному обсязі 05.10.07р.

Віддрукувати: 3 прим.:

1 - у справу,

2,3 - сторонам.

Дата ухвалення рішення05.10.2007
Оприлюднено16.10.2007
Номер документу1022317
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —16/1540

Постанова від 05.10.2007

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Гансецький В.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні