Ухвала
від 24.12.2021 по справі 456/2942/21
СТРИЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 456/2942/21

Провадження № 1-кс/456/1344/2021

УХВАЛА

слідчого судді

"24" грудня 2021 р. місто Стрий

Слідчий суддя Стрийського міськрайонного суду Львівської області ОСОБА_1 , з участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши клопотання прокурора Стрийської окружної прокуратури ОСОБА_3 , про продовження строку досудового розслідування, -

встановив:

Слідчим відділенням Стрийського районного управління поліції Головного управління Національної поліції у Львівській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12019140130001509 від 21.12.2019 року за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 15 ч.3 ст. 185 КК України.

Слідчим відділенням Стрийського районного управління поліції Головного управління - Національної поліції у Львівській області проводиться досудове розслідування по кримінальному провадження №12019140130001509 від 21.12.2019 року за ознаками і кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.15 ч.3 ст.185 КК України, відомості щодо якого внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань на підставі заяви начальника відділення №290/13 АБ «УКРГАЗБАНК» ОСОБА_4 про те, що 06.12.2019 року невідомі особи мали намір заволодіти грошовими коштами, що знаходились в банкоматі АБ «УКРГАЗБАНК» НОМЕР_1 , який належить АБ «УКРГАЗБАНК» і розташований в приміщенні їдальні санаторію «Дністер», за адресою: Львівська обл., м.Моршин, вул. І.Франка.31.

Відповідно до листа начальника відділення №290/13 АБ «УКРГАЗБАНК» ОСОБА_4 , встановлено, що 06.12.2019 начальником відділення №296/13 АБ «УКРГАЗБАНК» ОСОБА_5 у Стрийський ВП ГУ НП у Львівській області подано письмове повідомлення про скоєння злочину, а саме: посягання на крадіжку грошових коштів з банкомату АБ «УКРГАЗБАНК» НОМЕР_1 , який належить АБ «УКРГАЗБАНК» і був розташований в приміщенні їдальні санаторію «Дністер», за адресою: Львівська область, місто Моршин, вулиця І.Франка, 31, внаслідок чого банку було завдано майнової шкоди (мало місце пошкодження банкомату).

Згідно з Договором добровільного страхування майна №FO-00591448 від 29.11.2019 укладеного між АБ «УКРГАЗБАНК» та AT «СГ «ТАС» (приватне) банкомат застраховано на суму 250 000,00 гривень. Компанія ТзОВ «Прінтек Україна Ел.Ел.Сі», що здійснює сервісне обслуговування банкоматів АБ «УКРГАЗБАНК», повідомила про непридатність банкомату для подальшого використання, і банкомат підлягає списанню. На запит СВ Стрийського ВП ГУ НП у Львівській області від 23.12.2019 директор Львівської обласної дирекції АБ «УКРГАЗБАНК» ОСОБА_6 повідомив наступне: попередня (до 06 грудня 2019 року) інкасація банкомату, розташованого за адресою. м.Моршин, вул.1.Франка,31. здійснювалась 28 листопада 2019 року в 11:58 бригадою інкасації відділу інкасації та перевезення цінностей Львівської обласної дирекції АБ «УКРГАЗБАНК». Останнє завантаження та опломбування касет банкомату, розташованого за адресою: м.Моршин, вул.І.Франка,31, здійснювалось 27 листопада 2019 року працівниками сектору каси перерахунку відділу касових операцій відділення №290/13 Львівської обласної дирекції АБ «УКРГАЗБАНК». Каса перерахунку відділення №290/13 обладнана системою відеоспостереження, однак надати записи з відеокамер не представляється можливим у зв`язку із закінченням терміну зберігання записів. Відеоспостереження процесу завантаження банкомату, розташованого за адресою: м.Моршин, вул.І.Франка,31, не ведеться. При кінцевому розвантажені банкомату, розташованого за адресою: м.Моршин,» вул.І.Франка,31, 13 грудня 2019 року недостачі не встановлено, уся кількість вивантажених коштів (в т.ч. і технічний надлишок в сумі 300,00 гривень) відповідали даним бухгалтерського обліку.

У ході проведення досудового розслідування, опитані ОСОБА_7 (охоронець санаторію «Лаванда-Дністер»), ОСОБА_8 (завідуючий виробництва столової санаторію «Дністер»), ОСОБА_5 (начальником відділення №296/13 АБ «УКРГАЗБАНК»), однак позитивної інформації для розкриття кримінального правопорушення отримано не було. У рамках розслідування вказаного кримінального провадження проводилися слідчі (розшукові) дії спрямовані на встановлення особи причетної до вчинення вказаного кримінального правопорушення, однак встановити вказану особу не представилося можливим. Неодноразово надавались доручення працівникам кримінальної поліції Стрийського РУП ГУ НП у Львівській області з метою встановлення особи, яка скоїла кримінальне правопорушення, встановлення очевидців даної події. В ході виконання наданих доручень проводились заходи з метою встановлення свідків вчиненого злочину, особи, яка вчинила злочин, проте позитивних результатів та інформації здобуто не було. Однак за результатами проведення оперативно-розшукових заходів встановити особу злочинця, свідків, камер відео нагляду на яких зафіксовано особу злочинця не видалось можливим.

На даний час у кримінальному провадженні жодній особі не повідомлено про підозру. Строк досудового розслідування у даному кримінальному провадженні закінчився 21 грудня 2021 року. Ухвалою слідчого судді Стрийського міськрайонного суду від 18.06.2021 строк у » даному кримінальному провадженні продовжено на 6 місяців до 21.12.2021. Станом на 23.12.2021 строк, передбачений статтею 219 КПК України закінчився, а строк, передбачений статтею 295-1 КПК України для подачі клопотання про продовження строку досудового розслідування (5 днів до закінчення строку) пропущено з поважних причин. Зокрема, враховуючи навантаженість слідчого та прокурора у кримінальному провадженні №12019140130001509 у здійсненні досудового розслідування та процесуального керівництва у більш, ніж 200 кримінальних провадженнях, строк подачі клопотання співпав із вихідними днями, залученням до чергування у слідчо-оперативній групі слідчої у кримінальному провадженні, можна прийти до висновку, що передбачені строки подання клопотання про продовження строку досудового розслідування пропущено з поважних причин. Закінчити досудове розслідування до 21 грудня 2021 року не було можливості, оскільки не встановлено особу правопорушника, що унеможливлює всебічно повно і неупереджено слідити всі обставини кримінального правопорушення.

Таким чином, для остаточного та беззаперечного встановлення та доведення вини невстановленої особи правопорушника в інкримінованому кримінальному правопорушенні, з метою всебічного, повного і неупередженого дослідження всіх обставин кримінального провадження, надання їм належної правової оцінки та прийняття законного процесуального рішення, необхідно виконати наступне: після встановлення особи злочинця, допитати його по факту вчинення замаху на крадіжку майна; провести додаткові допити та одночасні допити між учасниками кримінального провадження у разі їх необхідності; зібрати характеризуючі дані на встановлену особу злочинця; провести ряд слідчих дій, необхідність у яких виникне при оцінці зібраних в сукупності доказів. У зв`язку із вищенаведеним, на даний час в передбачені кримінальним процесуальним законодавством строки закінчити досудове розслідування не представляється можливим, що виключає можливість всебічно, повно і неупереджено дослідити всі обставини кримінального правопорушення та встановити обставини, що викривають чи виправдовують вину підозрюваного, пом`якшують чи обтяжують його покарання і прийняти законне рішення. Для проведення зазначених слідчих та процесуальних дій необхідно не менше шести місяців, а тому слід продовжити строки досудового розслідування кримінального провадження до 21 червня 2022 року.

Прокурор в судове засідання не з?явився, однак в клопотанні просив розгляд справи проводити за його відсутності та клопотання задоволити.

Враховуючи вимоги ч.1 ст. 107 КПК України та зважаючи на відсутність клопотань від учасників процесуальної дії про застосування технічних засобів фіксування, тому фіксування розгляду поданого клопотання за допомогою технічного засобу не здійснюється.

Вивчивши клопотання та дослідивши долучені до нього матеріали, суд приходить до висновку, що клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що в провадженні органу досудового розслідування дійсно перебуває кримінальне провадження №12019140130001509 від 21.12.2019 року за правовою кваліфікацією ч. 3 ст. 15, ч. 3 ст. 185 КК України. Підозра по провадженню, жодній особі не повідомлена.

Пунктом 2 ч. 2ст. 219 КПК Українипередбачено, що строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить: вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Частиною 1ст. 294 КПК Українипередбачено, що якщо досудове розслідування злочину або кримінального проступку до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, то він може бути продовжений слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого погодженого з прокурором, на строк встановлений пунктом 2-3 частини четвертої статті 219 цього Кодексу, які передбачають продовження строків досудового розслідування на один місяць щодо проступків, шести місяців щодо не тяжких злочинів та дванадцяти місяців щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Згідно ч.5ст. 294 КПК Україниклопотання про продовження строку досудового розслідування подається не пізніше п`яти днів до спливу строку досудового розслідування, встановленогостаттею 219 цього Кодексу. Строк що закінчився, поновленню не підлягає.

Відповідно до ч.1статті 295-1 КПК України, у випадках, передбаченихст.294 цього Кодексу, продовження строку досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого.

Частиною 4 цієї ж статті передбачено, що слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про продовженні строку досудового розслідування до повідомлення особі про підозру у разі його протиправності та необґрунтованості.

Таким чином, на переконання слідчого судді, яке отримано в результаті аналізу норм кримінально-процесуального законодавства, які регулюють порядок продовження строків досудового розслідування, а також аналізу обставин клопотання та доданих до нього доказів, виконання всіх необхідних слідчих дій по цьому кримінальному провадженню, потребує додаткового часу, якого у слідчого немає внаслідок закінчення строку досудового розслідування кримінального правопорушення.

Клопотання не є ні протиправне ні необґрунтоване, в зв`язку з чим слідчий суддя вважає, що для здійснення зазначених слідчих дій, доцільним є продовження строку досудового розслідування на шість місяців, оскільки на даний час є очевидним той факт, що їх проведення є необхідним і обов`язковим для виконання завдань кримінального провадження в т.ч. забезпечення повного розслідування і судового розгляду.

Керуючись ст. ст.219,294,295-1 КПК України, слідчий суддя

постановив:

Клопотання прокурора Стрийської окружної прокуратури ОСОБА_3 , про продовження строків досудового розслідування, задоволити.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12019140130001509 від 21.12.2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 15, ч. 3 ст. 185 КК України, на шість місяців до 21.06.2022 включно.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення24.12.2021
Оприлюднено03.02.2023
Номер документу102237173
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження строку досудового розслідування

Судовий реєстр по справі —456/2942/21

Ухвала від 24.12.2021

Кримінальне

Стрийський міськрайонний суд Львівської області

Шрамко Р. Т.

Ухвала від 18.06.2021

Кримінальне

Стрийський міськрайонний суд Львівської області

Шрамко Р. Т.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні