Ухвала
від 24.12.2021 по справі 531/2519/21
КАРЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

24.12.2021

єдиний унікальний номер справи 531/2519/21

номер провадження 2/531/602/21

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 грудня 2021 року м.Карлівка

Карлівський районний суд Полтавської області в складі:

головуючого - судді Черняєвої Т.М.,

за участю секретаря - Петренко А.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Ковпаківського відділу державної виконавчої служби у місті Суми Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Суми) про зняття арешту з майна ,-

ВСТАНОВИВ :

Позивач ОСОБА_1 звернувся до суду із позовом до Ковпаківського відділу державної виконавчої служби у місті Суми Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Суми) про зняття арешту з майна.

Свої вимоги позивач обґрунтовує тим, що він є власником земельної ділянки з кадастровим номером 5321681600:00:002:0098, яка відповідно до інформації з Публічної кадастрової карти України, знаходиться у Карлівському районі Полтавської області. Згідно даних з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна, 06.07.2005 року було зареєстровано обтяження у вигляді арешту нерухомого майна на підставі постанови Ковпаківського ВДВС б/н від 07.06.2005 року, особа, майно якої обтяжується - ОСОБА_1 , об`єкт обтяження - невизначене майно, все нерухоме майно. Згідно даних Автоматизованої системи виконавчого провадження станом на 29.09.2021 року відомості про відкриті виконавчі провадження про проведення стягнень з ОСОБА_1 відсутні. Виконавче провадження знищено. Просив скасувати арешт з майна, оскільки іншим способом на даний час це зробити не можливо.

Ухвалою від 10.11.2021 року відкрито провадження у справі та постановлено проводити розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження.

Позивач ОСОБА_1 у судове засідання не з`явився, направив до суду заяву про розгляд справи без його участі, позовні вимоги підтримав та просив задовольнити.

Представник відповідача у судове засідання не з`явився, направив до суду відзив на позовну заяву у якому зазначив, що Ковпаківським ВДВС у м.Суми Пн.-Сх. МРУМЮ (м.Суми) інтереси позивача не порушено. За змістом позову, позивач просить скасувати запис про арешт нерухомого майна за 2005 рік за матеріалами виконавчого провадження, що знищено.

Суд, дослідивши матеріали справи, встановив наступне.

ОСОБА_1 є власником земельної ділянки з кадастровим номером 5321681600:00:002:0098, загальною площею 2,00 га, що знаходиться в межах території Полтавського (Карлівського) району, Полтавської області.

Згідно відповіді Ковпаківського ВДВС у м.Суми Пн.-Сх. МРУМЮ (м.Суми) №12/102808 від 29.09.2021 року, згідно з Інформацією з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна, постановою б/н, виданою 07.06.2005 року Ковпаківським ВДВС накладено арешт на нерухоме майно особи, відносно якої накладено арешт вищевказаною постановою - ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ). Згідно даних АСВП, станом на 29.09.2021 року у відділі відсутні відкриті провадження про стягнення боргу з ОСОБА_1 .

Відповідно до відповіді Ковпаківського районного суду м.Сум №04-18/2810/2021 від 29.09.2021 року, згідно алфавітних покажчиків цивільних справ за 2004-2005 роки, цивільна справа відносно ОСОБА_1 до суду не надходила та не розглядалася.

Відповідно до частин першої та другої статті 74 Закону "Про виконавче провадження" від 02.06.2016 року № 1404-VIII (далі Закон №1404-VIII) рішення, дії чи бездіяльність виконавця та посадових осіб органів державної виконавчої служби щодо виконання судового рішення можуть бути оскаржені сторонами, іншими учасниками та особами до суду, який видав виконавчий документ, у порядку, передбаченому законом.

Згідно зі статтею 447 ЦПК України сторони виконавчого провадження мають право звернутися до суду зі скаргою, якщо вважають, що рішенням, дією або бездіяльністю державного виконавця чи іншої посадової особи органу державної виконавчої служби або приватного виконавця під час виконання судового рішення, ухваленого відповідно до цього кодексу , порушено їхні права чи свободи. Скарга подається до суду, який розглянув справу як суд першої інстанції (частина перша статті 448 ЦПК України ).

Отже, право на звернення за правилами цивільного судочинства зі скаргою на рішення, дії або бездіяльність державного виконавця чи іншої посадової особи органу державної виконавчої служби або приватного виконавця пов`язане з наявністю судового рішення, ухваленого згідно з ЦПК України , та його примусовим виконанням відповідним органом.

Згідно з частиною першою статті 287 КАС України учасники виконавчого провадження (крім державного виконавця, приватного виконавця) та особи, які залучаються до проведення виконавчих дій, мають право звернутися до адміністративного суду із позовною заявою, якщо вважають, що рішенням, дією або бездіяльністю державного виконавця чи іншої посадової особи органу державної виконавчої служби або приватного виконавця порушено їхні права, свободи чи інтереси, а також якщо законом не встановлено інший порядок судового оскарження рішень, дій чи бездіяльності таких осіб.

Тобто, якщо закон встановив інший порядок судового оскарження рішень, дій чи бездіяльності державного виконавця чи іншої посадової особи державної виконавчої служби або приватного виконавця, то це виключає юрисдикцію загальних судів у такій категорії справ.

У відповідності до ч. 1 ст. 15 Закону №1404-VIII сторонами виконавчого провадження є стягувач і боржник. Згідно з наданими до суду матеріалами, ОСОБА_1 був стороною виконавчого провадження - боржником.

Згідно із частиною першою статті 2 КАС України завданням адміністративного судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів у сфері публічно-правових відносин з метою ефективного захисту прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб від порушень з боку суб`єктів владних повноважень.

За визначенням пунктів 1 та 2 частини першої статті 4 КАС України адміністративна справа - це переданий на вирішення адміністративного суду публічно-правовий спір; публічно-правовий спір - це спір, у якому, зокрема, хоча б одна сторона здійснює публічно-владні управлінські функції, в тому числі на виконання делегованих повноважень, і спір виник у зв`язку із виконанням або невиконанням такою стороною зазначених функцій.

Відповідно до частини першої статті 19 КАС України юрисдикція адміністративних судів поширюється на справи у публічно-правових спорах, зокрема спорах фізичних чи юридичних осіб із суб`єктом владних повноважень щодо оскарження його рішень (нормативно-правових актів чи індивідуальних актів), дій чи бездіяльності, крім випадків, коли для розгляду таких спорів законом установлено інший порядок судового провадження.

Отже, до компетенції адміністративних судів належать спори фізичних чи юридичних осіб з органом державної влади, органом місцевого самоврядування, їхньою посадовою або службовою особою, предметом яких є перевірка законності рішень, дій чи бездіяльності цих органів (осіб), прийнятих або вчинених ними під час здійснення владних управлінських функцій, крім спорів, для яких законом установлений інший порядок судового вирішення.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 255 ЦПК України суд своєю ухвалою закриває провадження у справі, якщо справа не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

За таких обставин, враховуючи те, що позивач є стороною виконавчого провадження, суду не надано доказів того, у рамках виконання рішення якого суду (цивільного, кримінального, адміністративного чи господарського) було відкрито виконавче провадження, тому провадження у цій справі слід закрити, та роз`яснити позивачу його право на звернення до суду в порядку ст.447 ЦПК України чи адміністративного судочинства.

Керуючись ст.ст. 259 , 264 , 265 , 438 ЦПК України , суд

ВИРІШИВ:

Провадження у справу за позовом ОСОБА_1 до Ковпаківського відділу державної виконавчої служби у місті Суми Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Суми) про зняття арешту з майна - закрити.

На ухвалу може бути подана апеляційна скарга до Полтавського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя Т.М.Черняєва

СудКарлівський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення24.12.2021
Оприлюднено28.12.2021
Номер документу102240871
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —531/2519/21

Ухвала від 24.12.2021

Цивільне

Карлівський районний суд Полтавської області

Черняєва Т. М.

Ухвала від 10.11.2021

Цивільне

Карлівський районний суд Полтавської області

Черняєва Т. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні