Рішення
від 28.12.2021 по справі 344/12243/21
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 344/12243/21

Провадження № 2-о/344/164/21

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 грудня 2021 року м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

в складі: головуючого - судді Антоняка Т.М.,

секретаря Максимів Н.С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Івано-Франківську цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: державний нотаріус Першої Івано-Франківської державної нотаріальної контори Федина А.М. про встановлення факту, що має юридичне значення,-

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_1 звернулася до суду із заявою про встановлення факту, що має юридичне значення, а саме встановлення факту, що вона - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є дружиною ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , відповідно до свідоцтва про смерть серія НОМЕР_1 , актовий запис № 1753 від 08.09.2020 року, виданого Івано-Франківським міським відділом реєстрації актів цивільного стану Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції.

В обґрунтування заяви заявниця покликається на те, що ІНФОРМАЦІЯ_3 помер її чоловік ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . У витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про Державну реєстрацію шлюбу із зазначення відомостей про другого з подружжя № 00028338157 від 29.10.2020 року, який виданий Івано-Франківським міським відділом реєстрації актів цивільного стану Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, у відомостях про чоловіка: прізвище після державної реєстрації шлюбу записано ОСОБА_2 , у відомостях про дружину: ОСОБА_1 . У свідоцтві про смерть, серія НОМЕР_1 , виданого Івано-Франківським міським відділом реєстрації актів цивільного стану Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, прізвище чоловіка записане ОСОБА_3 . Також прізвише ОСОБА_3 зазначено у Витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності. 31.07.2021 року вона звернулася до державного нотаріуса Першої Івано-Франківської державної нотаріальної контори Федини А.М. про видачу свідоцтва про право на спадщину після смерті чоловіка ОСОБА_2 . Як результат отримала постанову про відмову у видачі свідоцтва про право на спадщину. У постанові зазначається про те, що у документах про одруження прізвище чоловіка зазначено ОСОБА_3 , а у свідоцтві про смерть спадкодавця - ОСОБА_3 , тому видати свідоцтво про право на спадщину не представляється можливим. Оскільки документально підтвердити факт того, що ОСОБА_2 є її чоловіком вона не має можливості, виникла необхідність для звернення до суду про встановлення факту родинних відносин. Це викликано тим, що без встановлення такого факту вона не зможе отримати свідоцтво про право на спадщину.

Заявниця в судове засідання не з`явилася, її представник подала заяву про розгляд справи без участі заявниці. Просить вимоги заяви задовольнити.

Заінтересована особа - заступник завідувача Першої Івано-Франківської державної нотаріальної контори Федини А.М. в судове засідання не прибула, надіславши клопотання про розгляд справи без її участі.

Дослідивши матеріали справи, судом встановлено наступне.

Заявниця ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 (а.с. 4-6).

ІНФОРМАЦІЯ_4 помер ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що встановлено з копії Свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , виданого 08.09.2020 року (а.с. 8).

З копії витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію шлюбу із зазначенням відомостей про другого з подружжя від 29.10.2020 року, вбачається, що при реєстрації шлюбу прізвище чоловіка зазначено ОСОБА_4 (а.с. 10).

З копії витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності від 19.11.2019 року вбачається що власником земельної ділянки площею 0,0481 га, кадастровий номер 2610100000:03:002:0683, зазначено ОСОБА_5 (а.с. 11).

31.07.2021 року заявниця звернулася до нотаріуса з метою оформлення своїх спадкових прав після смерті чоловіка.

Постановою державного нотаріуса Першої Івано-Франківської державної нотаріальної контори Федини А.М. відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину. У постанові зазначено: в зв`язку з тим, що в документах про одруження прізвище чоловіка ОСОБА_3 , а в свідоцтві про смерть спадкодавця ОСОБА_3 , видати свідоцтво про право на спадщину не представляється можливим (а.с. 9).

Згідно статті 41 Конституції України, кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю.

Статтею 15 Цивільного кодексу України визначено, що кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

Згідно ч. 1 ст. 4 Цивільного процесуального кодексу України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Згідно пункту 5 частини 2 статті 293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Як передбачено пунктом 6 частини 1 ст. 315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

За правовими позиціями Верховного Суду України щодо судової практики розгляду справ про встановлення фактів, що мають юридичне значення, коли громадяни не можуть використати правовстановлюючі документи, оскільки зазначені в них прізвище, ім`я, по- батькові, місце чи час народження не відповідають записам у правовстановлюючому документі, якщо хоч і не посвідчують особу, але є необхідними для підтвердження певного права, а установи, які видали ці документи, не можуть виправити допущені в них помилки, відповідно до п. 6 ч. 1 ст. 315 ЦПК України, громадяни мають право звернутися до суду із заявою про встановлення факту належності правовстановлюючого документу.

Згідно Постанови Пленуму Верховного Суду України № 5 від 31.03.1995 року Про судову практику у справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення суд вправі розглядати справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі прізвище, ім`я, по-батькові якої зазначені в документі не збігаються в свідоцтві про народження, паспорті, свідоцтві про смерть, інше.

Проте, сам по собі факт належності документу не породжує для його власника жодних прав, юридичне значення має той факт, що підтверджений документом. Таким чином, для заявника важливо не так саме одержання документа, як оформлення особистих чи майнових прав, що випливають із цього факту, це означає, що в судовому порядку можна встановити належність громадянину такого документа, який є правовстановлюючим.

Частинами 1 та 2 ст. 76 ЦПК України визначено, що доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: 1) письмовими, речовими і електронними доказами; 2) висновками експертів; 3) показаннями свідків.

З огляду на вищевикладене, суд дійшов висновку, що заяву належить задовольнити, оскільки встановлення факту родинних відносин породить для заявниці певні юридичні наслідки та іншого шляху для підтвердження факту родинних відносин не існує.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. ст. 76, 268, 293, 315, 259, 268, 317, 354, 355 ЦПК України,

В И Р І Ш И В :

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: державний нотаріус Першої Івано-Франківської державної нотаріальної контори Федина А.М. про встановлення факту, що має юридичне значення - задовольнити.

Встановити факт, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є дружиною ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , відповідно до свідоцтва про смерть серія НОМЕР_1 , актовий запис № 1753 від 08.09.2020 року, виданого Івано-Франківським міським відділом реєстрації актів цивільного стану Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції.

Рішення суду може бути оскаржене в апеляційному порядку шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його складання.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя Антоняк Т.М.

Повний текст рішення складено та підписано 28.12.2021 року.

СудІвано-Франківський міський суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення28.12.2021
Оприлюднено29.12.2021
Номер документу102256527
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —344/12243/21

Рішення від 28.12.2021

Цивільне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Антоняк Т. М.

Ухвала від 06.08.2021

Цивільне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Антоняк Т. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні