Рішення
від 29.12.2021 по справі 288/2313/21
ПОПІЛЬНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 288/2313/21

Провадження № 2-о/288/43/21

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 грудня 2021 року смт. Попільня

Попільнянський районний суд Житомирської області в складі:

головуючого судді - Рудник М. І.,

з участю секретаря судових засідань - Колодяжної Н.В.,

заявника - ОСОБА_1 ,

заінтересованих осіб: - ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт. Попільня Житомирської області цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 про надання права на шлюб,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 (далі - заявник) звернувся до суду з заявою про надання права на шлюб, посилаючись на те, що він народився ІНФОРМАЦІЯ_1 в селі Ставище, Попільнянського району, Житомирської області. На даний час він ще не досяг повноліття та навчається у Квітневому ліцеї Квітневої сільської ради.

У 2021 році він познайомився з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Між ними склалися дуже теплі та щирі стосунки, вони мають взаємні міцні почуття любові, поважають один одного та на даний час разом проживають, тому заявник має намір зареєструвати шлюб з ОСОБА_2 .

Для реєстрації шлюбу вони звернулись до Квітневої сільської ради Житомирського району Житомирської області, однак їм було роз`яснено, що ні він ні ОСОБА_2 не досягли віку, з якого можливо зареєструвати шлюб як це передбачено Сімейним кодексом України.

Надання права на укладення шлюбу для заявника є необхідним і відповідає його інтересам, оскільки наданий час ОСОБА_2 вагітна, її вагітність невеликого терміну.

Крім того, їх підтримують батьки та не заперечують проти укладення шлюбу, вони кохають один одного, бажають створити повноцінну сім`ю та чекають народження дитини.

На момент звернення до суду заявнику ОСОБА_1 виповнилось 17 років.

На підставі вищевикладеного, заявник просить надати йому право на шлюб з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Заявник в судовому засіданні вимоги заяви підтримав та просив її задовольнити.

Заінтересовані особи: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , в судовому засіданні не заперечували проти задоволення заяви.

Суд, вислухавши заявника, заінтересованих осіб, дослідивши матеріали справи, приходить до наступного висновку.

Як вбачається паспорта громадянина України № НОМЕР_1 виданого 22 лютого 2019 року, ОСОБА_1 народився ІНФОРМАЦІЯ_1 /а.с. 3/.

Відповідно до свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 , виданого 23 грудня 2004 року Ставищенською сільською радою Попільнянського району Житомирської області, ОСОБА_1 народився ІНФОРМАЦІЯ_1 , його батьками вказані ОСОБА_4 та ОСОБА_3 , запис за № 2 /а.с. 6/.

Згідно результату обстеження від 07 грудня 2021 року виданого акушер - гінекологом ОСОБА_5 , ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , має вагітність невеликого терміну /а.с. 7/.

Статтею 5 ЦПК України встановлено, що здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором. У випадку, якщо закон або договір не визначають ефективного способу захисту порушеного, невизнаного або оспореного права, свободи чи інтересу особи, яка звернулася до суду, суд відповідно до викладеної в позові вимоги такої особи може визначити у своєму рішенні такий спосіб захисту, який не суперечить закону.

Згідно статті 12 ЦПК України, цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Кожна сторона повинна довести ті обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Статтею 13 ЦПК України визначено, що суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Згідно зі статтями 15, 16 ЦК України, кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання, кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути припинення дії, яка порушує право, відновлення становища, яке існувало до порушення.

Відповідно до статті 51 Конституції України та статті 24 Сімейного Кодексу України , шлюб ґрунтується на вільній згоді дружини і чоловіка, примус до шлюбу не допускається.

Згідно статті 22 СК України, шлюбний вік для чоловіків та жінок встановлюється у вісімнадцять років. Особи які бажають зареєструвати шлюб, мають досягти шлюбного віку на день реєстрації шлюбу.

Статтею 23 СК України визначено, що право на шлюб мають особи, які досягли шлюбного віку. За заявою особи, яка досягла шістнадцяти років, за рішенням суду їй може бути надано право на шлюб, якщо буде встановлено, що це відповідає її інтересам.

Таким чином, на момент розгляду справи в суді заявнику виповнилось 17 років, що надає йому право на звернення до суду у відповідності до частини другої статті 23 СК України із заявою про надання права на шлюб.

Відповідно до роз`яснень, викладених у пункті 2 Постанови Пленуму Верховного суду України від 21 грудня 2007 року № 11 Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про право на шлюб, розірвання шлюбу, визнання його недійсним та поділ спільного майна подружжя , заява про надання особі, яка досягла шістнадцяти років, права на шлюб повинна розглядатися судом в окремому провадженні. При цьому до участі в справі залучаються один або обоє батьків неповнолітньої дитини, піклувальник, особа, з якою передбачається реєстрація шлюбу, а також інші заінтересовані особи. Заперечення батьків щодо надання права на шлюб не є підставою для відмови в задоволенні заяви, оскільки головним критерієм для задоволення заяви про надання права на шлюб є встановлення судом факту про відповідність такого права інтересам заявника, резолютивна частина рішення повинна відповідати вимогам ч. 2 ст. 23 СК , згідно з якою суд надає право на шлюб (а не знижує шлюбний вік), а також містити прізвище, ім`я та по батькові особи, право на шлюб з якою надається судом. Неповнолітня особа, відносно якої судом прийняте рішення про зниження шлюбного віку, має право не скористатись наданим їй правом та у будь-який момент до реєстрації шлюбу відмовитись від його реєстрації.

Право на шлюб чоловіка та жінки, які досягли шлюбного віку, закріплено у статті 12 Конвенції про захист прав людини і основних свобод.

Як вбачається з матеріалів справи, будь-яких обставин, які б вказували, що шлюб може зашкодити інтересам заявника, та перешкод для укладення шлюбу, встановлених ст. 26 Сімейного кодексу України судом не встановлено.

Частиною першою статті 27 СК України встановлено, що державна реєстрація шлюбу встановлена для забезпечення стабільності відносин між жінкою та чоловіком, охорони прав та інтересів подружжя, їхніх дітей, а також в інтересах держави та суспільства.

Судом не встановлено будь-яких обставин, які б вказували, що шлюб може зашкодити інтересам заявника. Навпаки, заінтересовані особи та сам заявник переконані, що шлюб повністю відповідає його інтересам.

Згідно статті 291 ЦК України, фізична особа незалежно від віку та стану здоров`я має право на сім`ю.

Відповідно до частини третьої статі 293 ЦПК України, суд розглядає у порядку окремого провадження справи про надання права на шлюб.

Таким чином, зібрані у справі докази та їх належна оцінка вказують на наявність підстав для надання ОСОБА_1 права на шлюб з ОСОБА_2 .

Керуючись Постановою Пленуму Верховного суду України від 21 грудня 2007 року № 11 Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про право на шлюб, розірвання шлюбу, визнання його недійсним та поділ спільного майна подружжя ; статтями 22, 23, 26, 27 СК України; статтею 291 ЦК України; статтями 4, 12, 13, 19, 23, 28, 48, 76, 78, 81, 128, 258, 259, 263 - 265, 293, 352, 354, 355 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 про надання права на шлюб - задовольнити.

Надати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП: НОМЕР_3 , право на шлюб з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП: НОМЕР_4 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається безпосередньо до Житомирського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження.

Суддя Попільнянського

районного суду М. І. Рудник

Дата ухвалення рішення29.12.2021
Оприлюднено30.12.2021

Судовий реєстр по справі —288/2313/21

Рішення від 29.12.2021

Цивільне

Попільнянський районний суд Житомирської області

Рудник М. І.

Ухвала від 20.12.2021

Цивільне

Попільнянський районний суд Житомирської області

Рудник М. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні