Ухвала
від 23.12.2021 по справі п/320/123/20
КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про повернення судового збору

23 грудня 2021 року справа № П/320/123/20

Київський окружний адміністративний суд у складі головуючої судді Кушнової А.О., розглянувши в порядку письмового провадження заяву представника позивача Товариства з обмеженою відповідальністю Текссол-С - адвоката Божка Андрія Володимировича про повернення судового збору в адміністративній справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Текссол-С до Київської митниці ДФС про визнання протиправним та скасування рішення про коригування митної вартості товарів,

встановив:

До Київського окружного адміністративного суду звернулось Товариство з обмеженою відповідальністю Текссол-С з позовом до Київської митниці ДФС про визнання протиправним та скасування рішення про коригування митної вартості товарів №UA125110/2019/110051/2 від 01.07.2019.

Ухвалою Київського окружного адміністративного суду від 03.02.2020 (суддя Брагіна О.Є.) позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю Текссол-С до Київської митниці ДФС про визнання протиправним та скасування рішення про коригування митної вартості товарів №UA125110/2019/110051/2 від 01.07.2019 повернуто позивачу.

25.08.2021 на адресу суду від представника позивача Товариства з обмеженою відповідальністю Текссол-С - адвоката Божка Андрія Володимировича надійшло клопотання про повернення судового збору в розмірі 1921,00 грн.

За результатами автоматизованого розподілу 01.09.2021 вказане клопотання було передано для розгляду судді Кушновій А.О. 20.10.2021.

Розглянувши вказане клопотання, суд зазначає таке.

З матеріалів справи вбачається, що при зверненні до суду Товариством з обмеженою відповідальністю Текссол-С було сплачено судовий збір у сумі 1921,00 грн., що підтверджується платіжним дорученням №3809 від 24.12.2019.

Відповідно до частини другої статті 132 Кодексу адміністративного судочинства України розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Відповідно до пункту 2 частини першої статті 7 Закону України Про судовий збір №3674-VI від 08.07.2011 сплачена сума судового збору повертається за клопотанням особи, яка його сплатила, за ухвалою суду в разі повернення заяви або скарги.

Частиною другою статті 7 Закону України Про судовий збір визначено, що у випадках, установлених пунктом 1 частини першої цієї статті, судовий збір повертається в розмірі переплаченої суми; в інших випадках, установлених частиною першою цієї статті, - повністю.

Частиною п`ятою статті 7 Закону України Про судовий збір визначено, що повернення сплаченої суми судового збору здійснюється в порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади із забезпечення реалізації державної фінансової політики.

На сьогодні порядок повернення цього платежу на підставі судового рішення передбачено Наказом Міністерства фінансів України Про затвердження Порядку повернення (перерахування) коштів, помилково або надміру зарахованих до державного та місцевих бюджетів №787 від 03.09.2013.

Згідно з абзацами першим, сьомим-дев`ятим пункту 5 цього Порядку повернення помилково або надміру зарахованих до бюджету або на єдиний рахунок (у разі його використання) податків, зборів, пені, платежів та інших доходів бюджетів, перерахування між видами доходів і бюджетів коштів, помилково та/або надміру зарахованих до відповідних бюджетів через єдиний рахунок, здійснюється за поданням (висновком, повідомленням) органів, що контролюють справляння надходжень бюджету, а при поверненні судового збору (крім помилково зарахованого) - за судовим рішенням, яке набрало законної сили.

У разі повернення судового збору (крім помилково зарахованого) до головних управлінь Казначейства подається копія судового рішення, засвідчена належним чином.

Копія судового рішення, засвідчена належним чином, подається платником до відповідного головного управління Казначейства разом з його заявою про повернення коштів з бюджету та оригіналом або копією документа на переказ або паперовою копією електронного розрахункового документа, які підтверджують перерахування коштів до бюджету.

Заява про повернення коштів з бюджету складається платником у довільній формі з обов`язковим зазначенням такої інформації: причина повернення коштів з бюджету, найменування платника (суб`єкта господарювання), код за ЄДРПОУ (для юридичної особи) або прізвище, ім`я, по батькові фізичної особи, реєстраційний номер облікової картки платника податків (ідентифікаційний номер) або серія (за наявності) та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання в установленому порядку відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та мають відмітку у паспорті), місцезнаходження юридичної особи або місце проживання фізичної особи та номер контактного телефону, сума платежу, що підлягає поверненню, спосіб перерахування коштів з бюджету - у безготівковій формі із зазначенням реквізитів рахунку одержувача коштів чи у готівковій формі.

Відповідно до пункту 2 частини першої статті 3 Закону України Про виконавче провадження №1404-VIII від 02.06.2016 відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню рішення на підставі таких виконавчих документів, зокрема, ухвал, постанов судів у цивільних, господарських, адміністративних справах, справах про адміністративні правопорушення, кримінальних провадженнях у випадках, передбачених законом.

Частиною третьою статті 4 цього Закону визначено, що виконавчий документ підписується уповноваженою посадовою особою із зазначенням її прізвища та ініціалів і скріплюється печаткою. Скріплення виконавчого документа печаткою із зображенням Державного Герба України є обов`язковим, якщо орган (посадова особа), який видав виконавчий документ, згідно із законом зобов`язаний мати таку печатку.

Скріплення гербовою печаткою ухвали про повернення судового збору передбачено пунктом 6 розділу ХІІ Інструкції з діловодства в місцевих та апеляційних судах України, затвердженої Наказом Державної судової адміністрації України №814 від 20.08.2019.

Отже, відповідно до вимог вказаного Порядку повернення особі сплаченого нею судового збору здійснюється відповідним територіальним органом (головним управлінням) Державної казначейської служби України на підставі поданих особою документів, у тому числі, ухвали про повернення судового збору, яка є виконавчим документом.

Примірник ухвали про повернення судового збору, який видається особі для пред`явлення до виконання, повинен бути скріплений відбитком гербової печатки.

Для забезпечення виконання рішення про повернення судового збору до відповідної ухвали суду додається оригінал платіжного документа або його копія.

Таким чином, оскільки Товариству з обмеженою відповідальністю Текссол-С було повернуто позовну заяву, сплачений позивачем судовий збір підлягає поверненню за ухвалою суду.

З урахуванням зазначених норм, суд вважає за необхідне судовий збір у сумі 1921,00 грн., сплачений згідно з платіжним дорученням №3809 від 24.12.2019, повернути Товариству з обмеженою відповідальністю Текссол-С .

Згідно з частиною першою статті 143 Кодексу адміністративного судочинства України суд вирішує питання щодо судових витрат у рішенні, постанові або ухвалі.

Керуючись статтею 7 Закону України Про судовий збір , статтями 142, 143, 243, 248 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

ухвалив:

1. Клопотання представника позивача Товариства з обмеженою відповідальністю Текссол-С - адвоката Божка Андрія Володимировича від 25.08.2021 про повернення судового збору - задовольнити.

2. Повернути з Державного бюджету України на користь Товариства з обмеженою відповідальністю Текссол-С (ідентифікаційний код 35892372, місцезнаходження: 03151, м. Київ, вул. Молодогвардійська, буд. 22) сплачений судовий збір у розмірі 1921,00 грн. (одна тисяча дев`ятсот двадцять одна грн. 00 коп.) згідно з платіжним дорученням №3809 від 24.12.2019.

3. Оригінал ухвали надіслати (видати) позивачу (його представнику), копію ухвали надіслати позивачу та відповідачу, зокрема, шляхом направлення тексту ухвали електронною поштою, факсимільним повідомленням (факсом, телефаксом), телефонограмою.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та не підлягає оскарженню.

Повний текст ухвали складено 23.12.2021.

Суддя Кушнова А.О.

Дата ухвалення рішення23.12.2021
Оприлюднено31.12.2021

Судовий реєстр по справі —п/320/123/20

Ухвала від 23.12.2021

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Кушнова А.О.

Ухвала від 03.02.2020

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Брагіна О.Є.

Ухвала від 09.01.2020

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Брагіна О.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні