Ухвала
від 10.12.2021 по справі 683/2896/21
СТАРОКОСТЯНТИНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 683/2896/21

1-кс/683/688/2021

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 грудня 2021 року м. Старокостянтинів

Слідчий суддя Старокостянтинівського районного суду Хмельницької області ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , з участю прокурора ОСОБА_3 , скаржника ОСОБА_4 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань Старокостянтинівського районного суду Хмельницької області скаргу ОСОБА_4 на бездіяльність слідчого відділу поліції № 1 Хмельницького районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Хмельницькій області, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР після отримання заяви про кримінальне правопорушення,

встановив:

06 жовтня 2021 року ОСОБА_4 звернувся до суду зі скаргою на бездіяльність слідчого відділу поліції № 1 Хмельницького районного управління поліції ГУ НП в Хмельницькій області, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальні правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви про кримінальне правопорушення та зобов`язання внести відомості про притягнення до відповідальності агрономів ТОВ «Енселко-Агро» за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ст. 247 КК України, за його заявами від 01 жовтня 2021 року та від 04 жовтня 2021 року про те, що ТОВ «Енселко-Агро» поблизу с. Хутори Старокостянтинівського району Хмельницької області на земельних ділянках з кадастровими номерами 6824283200:05:019:0018, 6824283200:05:019:0019, 6824283200:05:022:0059 здійснили посів зерна кукурудзи, протруєної пестицидами, інсектицидами та фунгіцидами, чим порушили правила санітарного законодавства. Такі протиправні дії призвели до тяжких наслідків, так як отруїлось багато бджолосімей у нього та у жителів сіл Хутори, Радківці, Попівці Старокостянтинівського району Хмельницької області, у місцевих жителів погіршився стан здоров`я, також отруїлись дикі птахи, їжаки та інше. Місцем вчинення кримінального правопорушення являється згідно санітарних зон зона санітарного розриву, де заборонено застосування будь-яких пестицидів та посів лише альтернативних культур, частину з яких заборонено обробляти взагалі поруч з фермою, тому що це пасовища. Межі земельної ділянки за кадастровим номером 6824283200:05:019:0019 розорені в бік пасовища на значну територію та не відповідають площині згідно кадастрової карти. Межі земельної ділянки за кадастровим номером 6824283200:05:022:0059 незаконно продовжені більш як на 3 га в бік господарства місцевої жительки ОСОБА_5 , виорано ще частину її подвір`я по АДРЕСА_1 , де здійснюють посів обробленого особливо небезпечними пестицидами зерно кукурудзи. У зоні санітарного розриву здійснюють змішування та заправку оприскувача пестицидами, який далі обробляє інші земельні ділянки, що розташовані в притул з фермою та господарствами громадян.

Скаржник в судовому засіданні підтримав заявлені вимоги за обставин на обґрунтування.

Прокурор заперечив проти задоволення скарги за відсутність складу кримінального правопорушення, передбаченого ст. 247 КК України.

Заслухавши доводи скаржника, думку прокурора та дослідивши скаргу з додатками, матеріали перевірки, слідчий суддя дійшов висновку, що скарга підлягає задоволенню.

Так, відповідно до п. 1.1. Положення про порядок ведення Єдиного реєстру досудових розслідувань, затвердженого наказом Генерального прокурора України № 69 від 17 серпня 2012 року, реєстр - це створена за допомогою автоматизованої системи електронна база даних, відповідно до якої

здійснюється збирання, зберігання, захист, облік, пошук, узагальнення даних, зазначених у пункті 2.1 цього положення, які використовуються для формування звітності, а також надання інформації про відомості, внесені до Реєстру.

Відповідно до п. 3.1. Положення, унесення відомостей до Реєстру здійснюється з дотриманням таких строків (про): заяву, повідомлення про вчинені кримінальні правопорушення у термін, визначений ч. 1ст. 214 КПК України.

Відповідно до ч.1ст.214 КПК Українислідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування, а дізнавачкерівником органу дізнання, а в разі відсутності підрозділу дізнаннякерівником органу досудового розслідування.

До ЄРДР, зокрема, має бути внесено короткий виклад обставин про вчинення кримінального правопорушення, наведених потерпілим, заявником чи виявлених з іншого джерела (ч. 5ст. 214 КПК України).

Таким чином, законом встановлений чіткий обов`язок внесення слідчим, дізнавачем чи прокурором відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР із встановленням обмеженого процесуального строку для його виконання після отримання відповідної заяви чи повідомлення.

В цьому контексті варто звернути увагу, щоКПКдійсно передбачає внесення до ЄРДР інформації на підставі заяв та повідомлень про кримінальне правопорушення, а не будь-яких заяв, які надходять до органів досудового розслідування при здійсненні ними своїх повноважень. Разом з тим слід враховувати, що на цьому етапі розвитку правових відносин стосовно ймовірного вчинення діяння, відповідальність за яке встановленаКК, не достатньо об`єктивних відомостей навіть для попередньої констатації наявності або відсутності ознак складу кримінального правопорушення. З огляду на такі обставини необхідно звернути увагу, що вимога про внесення відомостей до ЄРДР на підставі заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не передбачає здійснення оцінки обґрунтованості таких заяв на наявність ознак складу кримінального правопорушення, а передбачає лише обов`язок уповноважених органів здійснити фіксацію наданих особою відомостей про кримінальне правопорушення, які вона надає усвідомлено для реалізації відповідними органами завдань кримінального провадження.

Підставами вважати заяву чи повідомлення саме про кримінальне правопорушення є наявність в таких заявах або повідомленнях об`єктивних даних, які дійсно свідчать про ознаки кримінального правопорушення. Такими даними є фактичне існування доказів, що підтверджують реальність конкретної події. Якщо у заявах чи повідомленнях таких даних немає, то вони не можуть вважатися такими, які мають бути обов`язково внесені до ЄРДР.

Викладені в такому повідомленні обставини підлягають перевірці, але така перевірка повинна проводитись вже в рамках відкритого кримінального провадження, внесеного до ЄРДР. Потім, у разі, якщо посадова особа дійде висновку, що у викладеній ситуації немає ознак складу кримінального правопорушення, вона може винести постанову про закриття кримінального провадження відповідно до ст. 284 КПК.

Судом встановлено, що 01 жовтня 2021 року ОСОБА_4 звернувся до відділу поліції № 1 Хмельницького районного управління поліції ГУНП в Хмельницькій області про порушення працівниками ТОВ «Енселко-Агро» законодавства про охорону зони санітарного розриву, яка була зареєстрована в ІТС ІПНП № 6187 від 01 жовтня 2021 року. Також ОСОБА_4 04 жовтня 2021 року повторно звернувся з вищевказаних підстав до відділу поліції № 1 Хмельницького районного управління поліції ГУНП в Хмельницькій області про вищевказане порушення працівниками ТОВ «Енселко-Агро», яка була зареєстрована в ІТС ІПНП № 6267 від 05 жовтня 2021 року про внесення відомостей в ЄРДР про вчинення агрономами ТОВ «Енселко-Агро»кримінального правопорушення, передбаченого ст. 247 КК України. Згідно довідки за результатами перевірки даної заяви останньому відмовлено у внесенні відомостей в ЄРДР за відсутністю ознак кримінального правопорушення з посиланням на наявність ознак цивільно-правових відносин.

Враховуючи вимоги ч.1ст.214 КПК України,уповноважена службова особа слідчого відділу поліції № 1 Хмельницького районного управління поліції ГУНП в Хмельницькій області зобов`язана була невідкладно, але не пізніше 24 годин після отримання від ОСОБА_4 заяви про кримінальне правопорушення внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, що нього, як вбачається з матеріалів скарги, не зроблено.

Згідност. 307 КПК Україниза результатами розгляду скарг на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора постановляється ухвала згідно з правилами цьогоКодексу. Ухвала слідчого судді за результатами розгляду скарги на рішення, дії чи бездіяльність під час досудового розслідування може бути про: 1) скасування рішення слідчого чи прокурора; 2) зобов`язанняприпинити дію; 3) зобов`язання вчинити певну дію; 4) відмову у задоволенні скарги. Ухвала слідчого судді за результатами розгляду скарги на рішення, дію чи бездіяльність слідчого чи прокурора не може бути оскаржена, окрім ухвали про відмову у задоволенні скарги на постанову про закриття кримінального провадження.

А тому необхідно зобов`язати уповноважених службових осіб слідчого відділу поліції № 1 Хмельницького районного управління поліції ГУНП в Хмельницькій області внести відомості із зазначеної вище заяви ОСОБА_4 про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування.

Оскільки ч. 2ст. 307 КПК Українине передбачено постановлення ухвал про визнання протиправною бездіяльності, тому законних підстав для задоволення скарги в цій частині немає.

Керуючисьст.ст.214,303-307,370-372 КПК України, слідчий суддя -

постановив:

Задовольнити скаргу частково.

Зобов`язати уповноважених службових осіб відділу поліції № 1 Хмельницького районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Хмельницькій області внести відомості із заяви ОСОБА_4 про кримінальне правопорушення, яка зареєстрована в інформаційно-телекомунікаційній системі «Інформаційний портал Національної поліції України (журнал єдиного обліку)» 05 жовтня 2021 року за №6267 до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

В іншій частині скарги відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її оголошення.

Слідчий суддя

СудСтарокостянтинівський районний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення10.12.2021
Оприлюднено03.02.2023
Номер документу102321037
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти довкілля Порушення законодавства про захист рослин

Судовий реєстр по справі —683/2896/21

Ухвала від 10.12.2021

Кримінальне

Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області

Завадська О. П.

Ухвала від 10.12.2021

Кримінальне

Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області

Завадська О. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні