Ухвала
від 28.12.2021 по справі 759/28717/21
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Провадження №: 22-ц-вп/824/806/2021

Головуючий суддя: Крижанівська Г.В.

УХВАЛА

28 грудня 2021 року Київський апеляційний суд у складі судді Г.В. Крижанівської, отримавши матеріали справи за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визнання дати розірвання шлюбу на окупованій території дійсною на території України та визнання шлюбного договору дійсним на території України, який було укладено на окупованій території,-

ВСТАНОВИВ:

16 грудня 2021 року ОСОБА_1 звернувся до Святошинського районного суду м. Києва з позовом до ОСОБА_2 про визнання дати розірвання шлюбу на окупованій території дійсною на території України та визнання шлюбного договору дійсним на території України, який було укладено на окупованій території.

Ухвалою Святошинського районного суду м. Києва від 21 грудня 2021 року справу за вказаним позовом направлено до Київського апеляційного суду для визначення підсудності.

Відповідно до змісту позовної заяви ОСОБА_1 просив визнати датою розірвання шлюбу між ним та ОСОБА_2 дату 13 січня 2021 року, визнати шлюбний договір, укладений 11 листопада 2020 року між ним та ОСОБА_2 , дійсним на території України з моменту його укладення, а також визнати квартиру, загальною площею 18,6 кв.м., яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , його приватним майном.

Як вбачається зі змісту шлюбного договору, укладеного 11 листопада 2020 року між ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , останні домовилися про зміну правового режиму спільного майна подружжя та встановили режим приватної власності на майно, зокрема квартиру АДРЕСА_2 , та квартиру АДРЕСА_3 .

Відтак, з матеріалів справи вбачається, що позов ОСОБА_1 виник з приводу нерухомого майна.

Відповідно до ч. 1 ст. 30 ЦПК України позови що виникають із приводу нерухомого майна, пред`являються за місцезнаходженням майна або основної його частини. Якщо пов`язані між собою позовні вимоги пред`явлені одночасно щодо декількох об`єктів нерухомого майна, спір розглядається за місцезнаходженням об`єкта, вартість якого є найвищою.

Враховуючи, що основна частина нерухомого майна, щодо якого виник спір, знаходиться на території Автономної Республіки Крим, судова справа за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визнання дати розірвання шлюбу на окупованій території дійсною на території України та визнання шлюбного договору дійсним на території України, який було укладено на окупованій території, підсудна суду, розташованому на території Автономної Республіки Крим.

Згідно частини 1 статті 12 Закону України Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України (у редакції Закону України № 2268-VIII від 18.01.2018) у зв`язку з неможливістю здійснювати правосуддя судами Автономної Республіки Крим та міста Севастополя на тимчасово окупованих територіях, змінено територіальну підсудність судових справ, підсудних розташованим на території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя судам. Розгляд цивільних справ, підсудних місцевим загальним судам, розташованим на території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя забезпечується місцевими загальними судами міста Києва, що визначаються Апеляційним судом міста Києва.

Указом Президента України № 452/2017 від 29.12.2017 Про ліквідацію апеляційних судів та утворення апеляційних судів в апеляційних округах ліквідовано Апеляційний суд міста Києва та утворено Київський апеляційний суд в апеляційному окрузі, що включає Київську область і місто Київ, з місцезнаходженням у місті Києві.

03 жовтня 2018 року, в газеті Голос України , опубліковано повідомлення голови новоутвореного Київського апеляційного суду про початок роботи новоутвореного Київського апеляційного суду.

Таким чином, питання про визначення підсудності підлягає вирішенню Київським апеляційним судом.

З вищевикладених підстав вважаю за необхідне визначити Святошинський районний суд м. Києва для забезпечення розгляду позовної заяви ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визнання дати розірвання шлюбу на окупованій території дійсною на території України та визнання шлюбного договору дійсним на території України, який було укладено на окупованій території.

На підставі вищевикладеного, керуючись ч. 1 ст. 12 Закону України Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України , -

УХВАЛИВ:

Визначити Святошинський районний суд м. Києва для забезпечення розгляду позовної заяви ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визнання дати розірвання шлюбу на окупованій території дійсною на території України та визнання шлюбного договору дійсним на території України, який було укладено на окупованій території.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: Г.В. Крижанівська

Дата ухвалення рішення28.12.2021
Оприлюднено30.12.2021

Судовий реєстр по справі —759/28717/21

Ухвала від 28.12.2021

Цивільне

Київський апеляційний суд

Крижанівська Ганна Володимирівна

Ухвала від 21.12.2021

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Твердохліб Ю. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні