Ухвала
від 28.12.2021 по справі 2-1166/2011
БІЛОЦЕРКІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-1166/2011

6/357/369/21

У Х В А Л А

іменем України

"28" грудня 2021 р. Білоцерківський міськрайонний суд Київської області у складі:

головуючого судді - Орєхова О.І.,

за участі секретаря - Сокур О.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду № 2 в м. Біла Церква справу за заявою товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Кредит Капітал , стягувач (позивач): акціонерне товариство Банк Фінанси та кредит , боржники (відповідачі): ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , заінтересована особа: Білоцерківський районний відділ державної виконавчої служби Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) про заміну стягувача у виконавчому провадженні,-

В С Т А Н О В И В:

У грудні 2021 року заявник товариство з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Кредит Капітал звернувся до суду про заміну стягувача у виконавчому провадженні, стягувач (позивач): акціонерне товариство Банк Фінанси та кредит , боржники (відповідачі): ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , заінтересована особа: Білоцерківський районний відділ державної виконавчої служби Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), посилаючись на наступні обставини.

У провадженні Білоцерківського районного відділу державної виконавчої служби Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) знаходиться на примусовому виконанні виконавчий лист № 2-1166/2011, виданий Білоцерківським міськрайонним судом Київської області щодо стягнення із ОСОБА_1 та ОСОБА_2 на користь акціонерного товариства Банк Фінанси та кредит заборгованості за кредитним договором № 40-48/07-ШД від 23.05.2007 року.

17.03.2016 року було відкрито виконавче провадження № 50858768.

Отже, станом на сьогоднішній день виконавче провадження № 50858768 відкрито, рішення суду не виконано.

Приписами ст. 129 ч. 1 Конституції України визначено, що судові рішення ухвалюються судами іменем України і є обов`язковими до виконання на всій території України.

14.02.2018 року АТ Банк Фінанси та кредит та ТОВ Фінансова Компанія Кредит-Капітал , керуючись главою 47 ЦК України, уклали договір про відступлення права вимоги № 000496-с, згідно з яким відбулося переуступлення прав вимог за рядом кредитних договорів.

Відповідно до умов договору, відступлення права вимоги № 000496-с від 14.02.2018 року, та у відповідності до ст. 512 ЦК України, ТОВ Фінансова Компанія Кредит-Капітал , набуло статусу нового кредитора та отримало право грошової вимоги стосовно осіб, які є боржниками АТ Банк Фінанси та кредит , в тому числі і до ОСОБА_1 та ОСОБА_2 за кредитним договором № 40-48/07-ШД від 23.05.2007 року.

Відповідно до правової позиції, висловленої ВСУ в постанові від 20 листопада 2013 року у справі № 6-122цс13, керуючись змістом статей 512, 514 ЦК, ст. 442 ЦПК, ст. 8 Закону № 606-ХІV, заміна кредитора у зобов`язанні можлива з підстав відступлення вимоги (цесія), правонаступництва (смерть фізичної особи, припинення юридичної особи) тощо, й до нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов`язанні в обсязі та на умовах, що існували на момент переходу цих прав, у тому числі бути стороною виконавчого провадження шляхом подання ним та розгляду судом заяви про заміну стягувача.

Підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини (п. 1 ч. 2 ст. 11 ЦК України).

Відповідно до ч. 1 ст. 512 ЦК України кредитор у зобов`язанні (крім випадків, передбачених ст. 515 ЦК України) може бути замінений іншою особою внаслідок, зокрема, передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги), а згідно зі ст. 514 цього Кодексу до нового кредитора переходять права первісного кредитора в зобов`язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно з вимогами чинного законодавства заміна осіб в окремих зобов`язаннях через волевиявлення сторін (відступлення права вимоги) є різновидом правонаступництва та можливе на будь-якій стадії процесу.

Відповідно до ст. 512 ЦК України, ст. 442 ЦПК України та ст. 15 Закону України Про виконавче провадження у разі вибуття кредитора в зобов`язанні він замінюється правонаступником.

Згідно із п.п. 1, 2 ч. 1 ст. 512 ЦК України у разі передання кредитором своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги) чи правонаступництва (припинення юридичної особи шляхом злиття, приєднання поділу, перетворення або ліквідації, спадкування) на стадії виконання судового рішення відбувається вибуття кредитора.

Відповідно до частин 1, 2 ст. 15 Закону України Про виконавче провадження сторонами у виконавчому провадженні є стягувач і боржник. Стягувачем є фізична або юридична особа, на користь чи в інтересах якої видано виконавчий документ. Боржником є фізична або юридична особа, визначена виконавчим документом.

Відповідно до ст. 514 ЦК України до нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов`язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно ч. 5 ст. 15 Закону України Про виконавче провадження , у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Доказами правонаступництва, залежно від підстав виникнення, можуть бути: свідоцтво про право на спадщину (статті 1296, 1297 ЦК України), передавальний акт комісії з припинення юридичної особи (статті 104, 106 ЦК України), правочин щодо заміни кредитора або боржника у зобов`язанні (статті 512, 513, 520, 521 ЦК України).

Враховуючи положення ч. 1, ч. 2 ст. 442 ЦПК України, у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець.

Просили суд замінити стягувача з акціонерного товариства Банк Фінанси та кредит на його правонаступника товариство з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Кредит Капітал .

Ухвалою судді від 16 грудня 2021 року було прийнято до розгляду та відкрито провадження за заявою товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Кредит Капітал , стягувач (позивач): акціонерне товариство Банк Фінанси та кредит , боржники (відповідачі): ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , заінтересована особа: Білоцерківський районний відділ державної виконавчої служби Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) про заміну стягувача у виконавчому провадженні.

Представник заявника ТОВ ФК Кредит Капітал Пісарєва Валерія Олександрівна, яка діє на підставі довіреності № 4 від 18.08.2021 року, в судове засідання не з`явилась, в заяві про заміну стягувача у виконавчому провадженні, яка зареєстрована судом 12.12.2021 року за вх. № 58664, просила проводити розгляд справи за відсутності представника заявника.

Стягувач (позивач) акціонерне товариство Банк Фінанси та Кредит в судове засідання свого представника не направили, про день та час розгляд справи повідомлялись належним чином, відповідно до чинного законодавства.

Боржник (відповідач) ОСОБА_1 в судове засідання не з`явився, про день та час розгляду справи повідомлений належним чином, про що свідчить рекомендоване повідомлення про вручення поштового відправлення.

Боржник (відповідач) ОСОБА_2 в судове засідання не з`явилась, про день та час розгляду справи повідомлена належним чином про що свідчить рекомендоване повідомлення про вручення поштового відправлення.

Заінтересована особа: Білоцерківський районний відділ державної виконавчої служби Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) в судове засідання свого представника не направили, про день та час розгляд справи повідомлялись належним чином, відповідно до чинного законодавства.

Отже, сторони до суду не з`явилися, про день і час розгляду заяви були належним чином повідомлені, їх неявка не є перешкодою для вирішення питання про заміну стягувача правонаступником.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового засідання технічним засобом здійснює секретар судового засідання. У разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Отже, оскільки сторони не з`явилися в судове засідання, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Суд, дослідивши заяву про заміну стягувача у виконавчому провадженні та додані до неї документи, матеріали цивільної справи, вважає, що заява ТОВ Фінансова компанія Кредит Капітал підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно із ч. 1 ст. 2 ЦПК України завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизначених або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Відповідно до ч. 1 ст. 5 ЦПК України здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

Судом встановлені наступні обставини та спірні їм правовідносини.

Встановлено, що 23 травня 2007 року між ТОВ Банк Фінанси та Кредит , в особі філії Київське регіональне управління та відповідачем ОСОБА_1 був укладений кредитний договір № 40-48/07-ШД, зі сплатою відсотків у порядку та розмірах, встановлених у кредитному договорі. Відповідно до договору поруки № 40-48/07-ШД-П від 23 травня 2007 року відповідач ОСОБА_2 виступила поручителем по зобов`язаннях позичальника ОСОБА_1 перед банком.

Рішенням Білоцерківського міськрайонного суду Київської області від 21 грудня 2011 року було частково задоволено позовні вимоги публічного акціонерного товариства Банк Фінанси та Кредит та стягнуто в солідарному порядку з ОСОБА_1 , ОСОБА_2 грошові кошти за кредитним договором в сумі 29831 грн. 09 коп., судові витрати за сплачений судовий збір в сумі 537 грн. 10 коп., витрати на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи в сумі 120 грн. 00 коп.

17 березня 2016 року державним виконавцем було відкрито виконавче провадження № 50858768, щодо стягнення із ОСОБА_1 та ОСОБА_2 на користь акціонерного товариства Банк Фінанси та кредит заборгованості за кредитним договором № 40-48/07-ШД від 23.05.2007 року.

14 лютого 2018 року між публічним акціонерним товариством Банк Фінанси та Кредит та товариством з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Кредит Капітал був укладений договір № 000496-с про відступлення прав вимоги.

Відповідно до п. 1 договору про відступлення в порядку та на умовах, визначених договором про відступлення, банк відступає новому кредитору належні банку, а новий кредитор набуває права вимоги банку до позичальників, зазначених у додатку № 1 до цього договору, включаючи права вимоги до правонаступників боржників, спадкоємців боржників або інших осіб, до яких перейшли обов`язки боржників за кредитними договорами (договорами про надання кредиту (овердрафту), в тому числі несанкціонованими овердрафтами, з урахуванням усіх змін, доповнень і додатків до них, згідно реєстру у додатку № 1 до цього договору та розширеного електронного реєстру. Новий кредитор сплачує банку за права вимоги грошові кошти у сумі та у порядку, визначених цим договором.

До додатку № 1 до договору про відступлення увійшло право вимоги до ОСОБА_1 , що виникло на підставі кредитного договору № 40-48/07-ШД від 23.05.2007 року та ОСОБА_2 , як поручителя, відповідно до договору поруки № 40-48/07-ШД-П від 23.05.2007.

Рішення Білоцерківського міськрайонного суду Київської області від 21 грудня 2011 року, набрало законної сили та на даний час залишається не виконаним, боржники не погашають заборгованості та ухиляються від самостійного виконання рішення суду.

Відповідно до Закону України Про виконавче провадження сторонами у виконавчому провадженні є стягувач і боржник, які є фізичною чи юридичною особою і мають вчинити певні дії. Стягувачем є фізична або юридична особа, на користь чи в інтересах якої видано виконавчий документ. Боржником є фізична або юридична особа, визначена виконавчим документом.

Як визначено у ст. 516 ЦК України, заміна кредитора у зобов`язанні здійснюється без згоди боржника, якщо інше не встановлено договором або законом. Якщо боржник не був письмово повідомлений про заміну кредитора у зобов`язанні, новий кредитор несе ризик настання несприятливих для нього наслідків. У цьому разі виконання боржником свого обов`язку первісному кредиторові є належним виконанням.

Відповідно до ч. 1 ст. 442 ЦПК України, у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником.

Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження (ч. 5 ст. 442 ЦПК України).

Під правонаступництвом у виконавчому провадженні необхідно розуміти заміну однієї зі сторін (стягувача або боржника) з переходом прав та обов`язків від право попередника до іншої особи (правонаступника), що раніше не брали участі у виконавчому провадженні.

Підставами виникнення цивільних прав і обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини (пункт 1 частини другої статті 11 ЦК України).

Відповідно до частини першої статті 512 ЦК України кредитор у зобов`язанні (крім випадків, передбачених статтею 515 ЦК України) може бути замінений іншою особою внаслідок, зокрема, передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги), а згідно зі статтею 514 цього Кодексу до нового кредитора переходять права первісного кредитора в зобов`язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно з вимогами чинного законодавства заміна осіб в окремих зобов`язаннях через волевиявлення сторін (відступлення права вимоги) є різновидом правонаступництва та можливе на будь-якій стадії процесу.

Виходячи із змісту цих норм, зокрема, пунктів 1 і 2 частини першої статті 512 ЦК України, у разі передання кредитором своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги) чи правонаступництва (припинення юридичної особи шляхом злиття, приєднання, поділу, перетворення або ліквідації, спадкування) на стадії виконання судового рішення відбувається вибуття кредитора.

Заміна кредитора відбувається поза межами виконавчого провадження у разі смерті кредитора, припинення юридичної особи чи відступлення права вимоги.

У зв`язку з такою заміною кредитора відбувається вибуття цієї особи з виконавчого провадження, у зв`язку із чим припиняється її статус сторони виконавчого провадження, і її заміна належним кредитором проводиться відповідно до частини п`ятої статті 8 Закону України "Про виконавче провадження" за заявою заінтересованої сторони зобов`язання, якою є правонаступник, що отримав від попереднього кредитора всі права та обов`язки в зобов`язанні, у тому числі й право бути стороною виконавчого провадження.

Зазначена правова позиція викладена у постанові Верховного Суду України від 20 листопада 2013 року № 6-122цс13 та у постанові Верховного Суду від 21.03.2018 № 6-1355/10.

Відповідно до ч. 4 ст. 263 ЦПК України при виборі і застосуванні норми права до спірних правовідносин суд враховує висновки щодо застосування відповідних норм права, викладені в постановах Верховного Суду.

Отже, підставою для заміни сторони виконавчого провадження, тобто процесуального правонаступництва, є наступництво у матеріальних правовідносинах, унаслідок якого відбувається вибуття сторони зі спірних або встановлених судом правовідносин і переходу до іншої особи прав і обов`язків сторони, яка вибула, в цих правовідносинах.

Відповідно до статті 129-1 Конституції України суд ухвалює рішення іменем України, судове рішення є обов`язковим до виконання.

У пункті 9 статті 129 Конституції України до основних засад судочинства віднесено обов`язковість рішень суду.

Отже, заміна сторони правонаступником може відбуватися як при відкритому виконавчому провадженні, так і при відсутності виконавчого провадження, тобто може бути проведена на будь-якій стадії процесу.

Відповідно до ч. 1 ст. 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Виконання судових рішень у цивільних справах є складовою права на справедливий суд та однією з процесуальних гарантій доступу до суду та ефективного захисту сторони у справі, що передбачено статтями 6, 13 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Частиною першою статті 18 ЦПК України визначено, судові рішення, що набрали законної сили, обов`язкові для всіх органів державної влади і органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, посадових чи службових осіб та громадян і підлягають виконанню на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, - і за її межами.

Беручи до уваги викладене, суд вважає, що заява товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Кредит Капітал про заміну стягувача у виконавчому документі є такою, що підлягає задоволенню.

На підстав вищевикладеного та керуючись ст. ст. 11, 512, 514, 516 ЦК України, ст. ст. 2, 5, 13, 259, 260, 261, 353, 354, 442 ЦПК України, Законом України Про виконавче провадження , Конституцією України, Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод, суд,-

П О С Т А Н О В И В:

Заяву товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Кредит Капітал , стягувач (позивач): акціонерне товариство Банк Фінанси та кредит , боржники (відповідачі): ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , заінтересована особа: Білоцерківський районний відділ державної виконавчої служби Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) про заміну стягувача у виконавчому провадженні, - задовольнити.

Замінити первісного позивача (стягувача) акціонерне товариство Банк Фінанси та кредит (юридична адреса: вул. Артема буд. 60, м. Київ, 04050, код ЄДРПОУ - 09807856) на його правонаступника - товариство з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Кредит Капітал (юридична адреса: вул. Смаль-Стоцького буд. 1, корпус 28, 3-й поверх, м. Львів, 79018, код ЄДРПОУ - 35234236, р/р - ІВAN НОМЕР_1 в АТ Райффайзен Банк Аваль ), за правом грошової вимоги до ОСОБА_1 (РНОКПП - НОМЕР_2 ) та ОСОБА_2 (РНОКПП - НОМЕР_3 ), за кредитним договором № 40-48/07-ШД від 23.05.2007 року.

Ухвала суду може бути оскаржена до апеляційної інстанції безпосередньо до Київського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Особи, які не були присутніми в судовому засіданні при оголошенні ухвали, мають право на її оскарження протягом п`ятнадцяти днів з дня її отримання.

Ухвала надрукована в нарадчій кімнаті в одному примірнику.

СуддяО. І. Орєхов

Дата ухвалення рішення28.12.2021
Оприлюднено30.12.2021
Номер документу102327236
СудочинствоЦивільне
Сутьзаміну стягувача у виконавчому провадженні

Судовий реєстр по справі —2-1166/2011

Ухвала від 28.12.2021

Цивільне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Орєхов О. І.

Ухвала від 16.12.2021

Цивільне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Орєхов О. І.

Ухвала від 29.11.2011

Цивільне

Кременчуцький районний суд Полтавської області

Колотієвський О. О.

Ухвала від 14.11.2011

Цивільне

Кременчуцький районний суд Полтавської області

Колотієвський О. О.

Рішення від 27.10.2011

Цивільне

Долинський районний суд Івано-Франківської області

Пулик В. В.

Ухвала від 26.10.2011

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Панова Т. Л.

Ухвала від 12.06.2013

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Панова Т. Л.

Ухвала від 17.10.2012

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Панова Т. Л.

Рішення від 17.10.2012

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Панова Т. Л.

Ухвала від 30.03.2012

Цивільне

Апеляційний суд міста Севастополя

Сундуков В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні