Ухвала
від 30.12.2021 по справі 494/949/17
БЕРЕЗІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Березівський районний суд Одеської області

30.12.2021

Справа № 494/949/17

Провадження № 1-кп/494/7/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30.12.2021 року м. Березівка

Суддя Березівського районного суду Одеської області ОСОБА_1 , ознайомившись із матеріалами кримінального провадження №494/949/17 за обвинуваченням ОСОБА_2 у скоєнні злочину, передбаченого частиною третьою статті 286 КК України,-

ВСТАНОВИВ:

28.09.2017 року до Березівського районного суду Одеської області надійшов обвинувальний акт з доданими документами заобвинуваченням ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 у скоєнні кримінального правопорушення передбаченого частиною третьою статті 286 КК Україн

Відповідно до розпорядження №383/21 від 13.12.2021 року щодо призначення повторного автоматизованого розподілу судових справ вбачається, що вказана справа підлягає повторному розподілу між суддями у зв`язку з відставкою судді ОСОБА_3 .

На підставі викладеного 13.12.2021 року канцелярією суду проведено повторний автоматизований розподіл даної судової справи та визначено суддю Березівського районного суду Одеської області ОСОБА_1 .

Ознайомившись із вказаною справою та вирішуючи питання про призначення судового засідання, вважаю за необхідне заявити собі самовідвід саме у розгляді цього кримінального провадження, з наступних підстав:

Згідно із п. 1ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свободкожен має право на справедливий розгляд його справи незалежним і безстороннім судом, а наявність безсторонності повинна визначатись суб`єктивнимита об`єктивними критеріям.

Суддя не може брати участь у кримінальному провадженні: 1) якщо він є заявником, потерпілим, цивільним позивачем, цивільним відповідачем, близьким родичем чи членом сім`ї слідчого, прокурора, підозрюваного, обвинуваченого, заявника, потерпілого, цивільного позивача, цивільного відповідача; 2) якщо він брав участь у цьому провадженні як свідок, експерт, спеціаліст, представник персоналу органу пробації, перекладач, слідчий, прокурор, захисник або представник; 3) якщо він особисто, його близькі родичі чи члени його сім`ї заінтересовані в результатах провадження; 4) за наявності інших обставин, які викликають сумнів у його неупередженості; 5) у випадку порушення встановленого ч. 3 ст. 35 КПК України порядку визначення слідчого судді, судді для розгляду справи (ч. 1 ст. 75 КПК України).

Згідно з ч. 5 ст. 9 КПК України кримінальне процесуальне законодавство України застосовується з урахуванням практики Європейського суду з прав людини.

У рішенні Європейського суду з прав людини «Олександр Волков проти України» від 09 квітня 2013 року (Заява № 21722/11), зазначається, що як правило, безсторонність означає відсутність упередженості та необ`єктивності. Згідно з усталеною практикою Суду існування безсторонності для цілей п. 1 ст. 6 Конвенції повинно встановлюватися згідно з: суб`єктивним критерієм, врахувавши особисті переконання та поведінку конкретного судді, тобто чи мав суддя особисту упередженість або чи був він об`єктивним у цій справі, та об`єктивним критерієм, іншими словами, шляхом встановлення того, чи забезпечував сам суд та, серед інших аспектів, його склад, достатні гарантії для того, щоб виключити будь-який обґрунтований сумнів у його безсторонності (п. 104 Рішення).

У п. 2.5 Бангалорських принципів поведінки судді зазначається, що суддя заявляє самовідвід від участі в розгляді справи в тому випадку, якщо для нього не є можливим винесення об`єктивного рішення у справі, або в тому випадку, коли у стороннього спостерігача могли б виникнути сумніви в неупередженості судді.

Відповідно до Висновку № 1 (2001) Консультативної ради європейських суддів для Комітету міністрів Ради Європи про стандарти незалежності судових органів та незмінюваність суддів, суддя повинен не тільки бути реально вільним від будь-якого невідповідного упередження або впливу, але він повинен бути вільним від цього й в очах розумного спостерігача. В іншому випадку довіра до незалежності судової влади буде підірвана.

Згідно з практикою Європейського суду з прав людини (рішення від 09.11.2006 року у справі "Білуга проти України", від 28.10.1998 року у справі "Ветштайн проти Швейцарії", тощо) важливим питанням є довіра, яку суди повинні вселяти у громадськість у демократичному суспільстві. Судді зобов`язані викликати довіру в учасників судового розгляду, а тому будь-який суддя, стосовно якого є підстави для підозри у недостатній неупередженості, повинен брати самовідвід або бути відведений.

У чинному кримінально-процесуальному законі закріплено інститут відводу (самовідводу) судді, який, по суті, є єдиним способом вирішення конфлікту інтересів в їхній професійній діяльності, прямо передбаченим законом. При цьому, інститут відводу (самовідводу) є однією з найважливіших гарантій здійснення правосуддя неупередженим та справедливим судом. Відвід дозволяє виключити найменшу підозру в зацікавленості судді в результатах розгляду конкретної справи, навіть, якщо насправді такої зацікавленості немає, оскільки пріоритетною тут є суспільна довіра до суду.

Законним є склад суду, який сформований згідно з вимогами кримінального процесуального закону щодо кількості суддів, з додержанням процедури визначення судді (колегії суддів) для конкретного судового провадження, з урахуванням відповідності суддів їх статусу і спеціальним указівкам закону щодо якостей судді, а також за відсутності обставин, що виключають участь судді в кримінальному провадженні чи порушують правила недопустимості повторної участі судді в кримінальному провадженні й незмінності складу суду.

Разом з цим , встановлено, що вказане кримінальне провадження вже перебувало у судді ОСОБА_1 .

Так, відповідно до розпорядження №44 від 14.08.2021 року щодо призначення повторного автоматизованого розподілу судових справ вбачається, що вказана справа підлягає повторному розподілу між суддями у зв`язку з відставкою судді ОСОБА_4 (а.с.1 т.ІІІ). Справу визначено після повторного автоматизованого розподілу судової справи від 14.08.2018 року за суддею ОСОБА_1 (а.с.2 т.ІІІ). 16.10.2018 року суддею ОСОБА_1 винесено ухвалу про закінчення підготовчого судового засідання та призначення до судового розгляду справи. Суддею ОСОБА_1 , під час перебування на розгляді справи фактично ознайомлений із доказами та у нього сформувалась правова позиція щодо вищевказаного кримінального провадження відносно ОСОБА_2 за ч.3 статті 286 КК України.

Виходячи з положень кримінального судочинства, завданням якого є охорона прав та законних інтересів сторін, які беруть участь у кримінальному провадженні, беручи до уваги те, що суддя ОСОБА_1 фактично приймав участь у розгляді даного кримінального провадження та був ознайомлений з матеріалами кримінального провадження, з урахуванням положень ст.76 КПК України - суддя підлягає самовідводу.

Керуючись ст.ст.76,80-82 Кримінально-процесуального кодексу України, суддя -

ПОСТАНОВИВ:

Самовідвід у справі №494/949/17 задовольнити.

Передати справу №494/949/17 (провадження №1-кп/494/7/21) у кримінальному провадженні відносно ОСОБА_2 за вчинення злочину передбаченого частиною третьою статті 286 КК України, до канцелярії Березівського районного суду Одеської області для визначення іншого судді в порядкуст. 35 КПК України.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя ОСОБА_1

СудБерезівський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення30.12.2021
Оприлюднено03.02.2023
Номер документу102330920
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —494/949/17

Ухвала від 05.06.2024

Кримінальне

Березівський районний суд Одеської області

Панчишин А. Ю.

Ухвала від 02.05.2024

Кримінальне

Березівський районний суд Одеської області

Панчишин А. Ю.

Ухвала від 30.12.2021

Кримінальне

Березівський районний суд Одеської області

Римар І. А.

Ухвала від 15.06.2021

Кримінальне

Березівський районний суд Одеської області

Дєтков О. Я.

Ухвала від 23.02.2021

Кримінальне

Березівський районний суд Одеської області

Дєтков О. Я.

Вирок від 14.05.2019

Кримінальне

Березівський районний суд Одеської області

Дєтков О. Я.

Вирок від 09.11.2018

Кримінальне

Березівський районний суд Одеської області

Дєтков О. Я.

Вирок від 16.10.2018

Кримінальне

Березівський районний суд Одеської області

Римар І. А.

Вирок від 29.08.2018

Кримінальне

Березівський районний суд Одеської області

Римар І. А.

Вирок від 14.05.2018

Кримінальне

Березівський районний суд Одеської області

Курта Л. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні