Вирок
від 22.12.2021 по справі 757/67416/21-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/67416/21-к

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

22.12.2021 Печерський районний суд м. Києва у складі: головуючої судді ОСОБА_1 , розглянувши в м. Києві в порядку спрощеного провадження кримінальне провадження№12021105060002539, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань 14.12.2021, за обвинуваченням ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця міста Дніпро, громадянина України, тимчасово не працевлаштованого, з середньою спеціальною освітою, неодруженого, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , фактично проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , в силу ст. 89 КК України раніше не судимого, у вчиненні кримінального проступку, передбаченого ч. 2 ст. 15, ч. 1 ст. 185 КК України КК України,-

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_2 вчинив кримінальний проступок за таких встановлених досудовим розслідуванням обставин.

14.12.2021 приблизно о 17 год. 04 хв. гр. ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 зайшов до магазину ТОВ «ФУДКОМ» (код ЄРДПОУ 40982829), який розташований за адресою: м. Київ, пл. Печерська, 1, та попрямував до торгівельного залу. Знаходившись між рядами з товарами, оглянувши виставлені для продажу товари, усвідомивши, що за його діями із сторонніх осіб ніхто не спостерігає, у ОСОБА_2 виник злочинний умисел, спрямований на таємне викрадення чужого майна, тобто крадіжку.

Після чого, з метою реалізації свого злочинного умислу, спрямованого на таємне викрадення чужого майна, усвідомлюючи суспільно небезпечний та протиправний характер своїх дій, передбачаючи суспільно небезпечні наслідки та бажаючи їх настання, діючи умисно, з корисливих мотивів, з метою особистого збагачення, скориставшись тим, що за його діями ніхто із сторонніх осіб не спостерігає та не маючи наміру оплачувати товар, ОСОБА_2 , складав товар до кошику, та таємно поступово перекладав у власну сумку сірого кольору.

В подальшому, приблизно о 17 год. 23 хв., продовжуючи реалізацію свого злочинного умислу, спрямованого на таємне викрадення чужого майна, ОСОБА_2 , перебуваючи у касовій зоні розплатився за три одиниці товару, а саме цукор, напій та хлібний виріб, пройшов касову зону, не розрахувавшись та утримуючи при собі товар, а саме: Чіпси паприка 165г Прінглс (артикул 745497) у кількості 1 одиниця (закупівельна вартість 44 грн. 60 коп.); Кетчуп томатний 570г пет Хайнц (артикул 22062) у кількості 1 одиниця (закупівельна вартість 62 грн. 27 коп.); Сир Хаварті 55% ваговий Комо (артикул 867542) у кількості 1 одиниця (закупівельна вартість 29 грн. 62 коп); Сир плавлений Вершковий 45% 150г Віола (артикул 672359) у кількості 1 одиниця (закупівельна вартість 42 грн. 95 коп.); ТістечкаГорішки33гущМолок285гБлістТарта (артикул 1351485) у кількості 1 одиниця (закупівельна вартість 53 грн. 83 коп.) ; Салат з шинки та ананасом ваговий (артикул 836901) у кількості 1 одиниця (закупівельна вартість 66 грн. 86 коп.); Шинка Йорк в/к вагова Ельпозо (артикул 858808) у кількості 1 одиниця (закупівельна вартість 68 грн. 56 коп.) Котлета По-київськи особлива (артикул 863914) у кількості 1 одиниця (закупівельна вартість 100 грн. 30 коп); Хуммус В`ялений Томатами Та Базиліком 250гр (артикул 1116774) у кількості 1 одиниця (закупівельна вартість 32 грн. 09 коп.); Авокадо 10*16 (артикул 17871) у кількості 1 одиниця (закупівельна вартість 22 грн. 46 коп.); Сир плавлений Вершковий 45% 150г Віола (артикул 672359) у кількості 1 одиниця (закупівельна вартість 42 грн. 95 коп.); Помідор ваговий (артикул 814706) у кількості 1 одиниця (закупівельна вартість 10 грн. 28 коп) у власній сумці сірого кольору, перетнувши «антикрадіжкові» рамки, не зміг довести свій злочинний умисел до кінця, з причин, що не залежали від його волі, оскільки був зупинений працівниками охорони магазину ТОВ «ФУДКОМ».

Своїми умисними діями ОСОБА_2 намагався спричинити магазину ТОВ «ФУДКОМ», (код ЄДРПОУ 40982829) матеріальну шкоду на загальну суму 576 грн. 74 коп.

Таким чином, ОСОБА_2 вчинив кримінальний проступок, передбачений ч. 2 ст. 15, ч. 1 ст. 185 КК України, а саме: закінчений замах на таємне викрадення чужого майна (крадіжку).

Положеннями ч. ч. 2, 3 ст. 381 КПК України передбачено, що суд розглядає обвинувальний акт щодо вчинення кримінального проступку без проведення судового розгляду в судовому засіданні за відсутності учасників судового провадження, якщо обвинувачений не оспорює встановлені під час дізнання обставини і згоден з розглядом обвинувального акта. Спрощене провадження щодо кримінальних проступків здійснюється згідно із загальними правилами судового провадження, передбаченими цим Кодексом, з урахуванням положень цього параграфа.

В обвинувальному акті прокурором викладено клопотання, в якому зазначено, що враховуючи те, що підозрюваний беззаперечно визнав свою винуватість, не оспорює встановлені в результаті досудового розслідування обставини і згоден на розгляд обвинувального акта за його відсутності, у відповідності до положень ч. 1 ст. 302 КПК України просить суд розглянути обвинувальний акт у спрощеному порядку без проведення судового розгляду в судовому засіданні.

До обвинувального акта додано письмову заяву обвинуваченого ОСОБА_2 , яка складена за участі захисника ОСОБА_3 , в якій ОСОБА_2 зазначає, що свою винуватість у вчиненні кримінального проступку, передбаченого ч. 2 ст. 15, ч. 1 ст. 185 КК України, він беззаперечно визнає; згоден із встановленими досудовим розслідуванням обставинами; йому роз`яснено зміст встановлених досудовим розслідуванням обставин, а також те, що у разі надання згоди на розгляд обвинувального акта у спрощеному порядку він буде позбавлений права оскаржувати вирок в апеляційному порядку на підставі розгляду провадження за відсутності учасників судового провадження, недослідження доказів у судовому засіданні або з метою оспорити встановлені в результаті досудового розслідуванням обставини; згоден на розгляд обвинувального акта у спрощеному проваджені без проведення судового розгляду в судовому засіданні.

У вказаній заяві захисником ОСОБА_3 підтверджено добровільність беззаперечного визнання винуватості ОСОБА_2 , його згоду із встановленими в результаті досудового розслідування обставинами і згоду на розгляд обвинувального акта за його відсутності.

Також до обвинувального акта додано письмову заяву представника потерпілого в кримінальному провадженні, у якій він зазначає, що згоден із встановленими досудовим розслідуванням обставинами; йому роз`яснено зміст встановлених досудовим розслідуванням обставин, а також те, що у разі надання згоди на розгляд обвинувального акта у спрощеному порядку він буде позбавлений права оскаржувати вирок в апеляційному порядку на підставі розгляду провадження за відсутності учасників судового провадження, недослідження доказів у судовому засіданні або з метою оспорити встановлені в результаті досудового розслідуванням обставини; згоден на розгляд обвинувального акта у спрощеному проваджені без проведення судового розгляду в судовому засіданні.

Враховуючи викладене, а також те, що вимоги КПК України виконано, суд дійшов висновку, що обвинувальний акт має бути розглянутий в порядку, передбаченому ст. ст. 381, 382 КПК України.

Вивчивши обвинувальний акт, долучені до нього додатки та матеріали кримінального провадження, суд вважає доведеним те, що ОСОБА_2 вчинив кримінальний проступок, передбачений ч. 2 ст. 15, ч. 1 ст. 185 КК України, а саме: закінчений замах на таємне викрадення чужого майна (крадіжку).

Органом досудового розслідування встановлено обставини вчинення кримінального правопорушення, які підтверджують обставини, встановлені судом.

Обвинувачений ОСОБА_2 , захист якого здійснює захисник ОСОБА_3 , обставини вчинення кримінального поступку, передбаченого ч. 2 ст. 15, ч. 1 ст. 185 КК України, не оспорює, вважає, що органом досудового розслідування вони встановлені в повному обсязі, свою винуватість у вчиненні вказаного кримінального проступку беззаперечно визнає в повному обсязі.

Суд за своїм внутрішнім переконанням, яке ґрунтується на всебічному, повному й неупередженому дослідженні всіх обставин кримінального провадження, керуючись законом, дійшов висновку, що під час розгляду обвинувального акта підтверджено факт вчинення ОСОБА_2 кримінального проступку, та кваліфікує його дії за ч. 2 ст. 15, ч. 1 ст. 185 КК України, як закінчений замах на таємне викрадення чужого майна (крадіжку).

Згідно з ч. 2 ст. 50 КК України покарання має на меті не тільки кару, а й виправлення засуджених, а також запобігання вчиненню нових кримінальних правопорушень як засудженими, так і іншими особами.

Вирішуючи питання про обрання міри покарання обвинуваченому ОСОБА_2 суд, відповідно до вимог ст. 65 КК України, враховує ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, особу винного та обставини, які пом`якшують та обтяжують його покарання, ступінь здійснення кримінально протиправного наміру та причини, внаслідок яких кримінальне правопорушення не було доведено до кінця.

Так, відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 66 КК України обставиною, яка пом`якшує покарання обвинуваченого ОСОБА_2 , є щире каяття.

Згідно з ст. 67 КК України обставин, які обтяжують покарання обвинуваченого ОСОБА_2 судом не встановлено.

Також при призначенні обвинуваченому ОСОБА_2 покарання суд враховує ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, яке згідно зі ст. 12 КК України є кримінальним проступком; дані про особу обвинуваченого, а саме те, що він не працевлаштований, за даними наявної документації на обліку у лікаря-психіатра та під наркологічним диспансерно-динамічним наглядом не перебуває, що свідчить про його осудність, має місце реєстрації та проживання, , характеризується посередньо, в силу ст. 89 КК України раніше не судимий.

За сукупності вищенаведених обставин, враховуючи принципи законності, справедливості, обґрунтованості та індивідуалізації покарання, суд вважає за необхідне призначити обвинуваченому ОСОБА_2 покарання в межах санкції ч. 1 ст. 185 КК України, а саме у виді громадських робіт, урахуванням ч. 3 ст. 68 КК України.

Таке покарання, на переконання суду, є справедливим і достатнім для виправлення ОСОБА_2 , попередження вчинення ним кримінальних правопорушень та відповідатиме його меті, гуманності, справедливості і не потягне за собою порушення засад виваженості, що включає наявність розумного балансу між охоронюваними інтересами суспільства та правами особи, яка притягається до кримінальної відповідальності.

Питання речових доказів слід вирішити у відповідності до ст. 100 КПК України.

Цивільний позов у кримінальному провадженні не пред`являвся. Процесуальні витрати відсутні.

На стадії досудового розслідування та судового розгляду запобіжний захід до обвинуваченого не застосовувався, підстави для його застосування до набрання вироком законної сили - відсутні.

Керуючись ст. ст. 369-371, 373, 374, 376, 381-382 КПК України, суд,

З А С У Д И В :

ОСОБА_2 визнати винним у вчиненні кримінального проступку, передбаченого ч. 2 ст. 15, ч. 1 ст. 185 КК України КК України та призначити йому покарання у виді громадських робіт строком 100 (сто) годин.

До набрання вироком суду законної сили запобіжний захід до ОСОБА_4 не застосовувати.

Речові докази: DVD - R диск, який долучений до матеріалів кримінально провадження, - залишити у матеріалах кримінального провадження протягом усього часу їх зберігання;

Чіпси паприка 165г Прінглс (артикул 745497); Кетчуп томатний 570г пет Хайнц (артикул 22062); Сир Хаварті 55% ваговий Комо (артикул 867542); Сир плавлений Вершковий 45% 150г Віола (артикул 672359); ТістечкаГорішки33гущМолок285гБлістТарта (артикул 1351485); Салат з шинки та ананасом ваговий (артикул 836901); Шинка Йорк в/к вагова Ельпозо (артикул 858808) Котлета По-київськи особлива (артикул 863914); ХуммусЗВ`яленийТоматамиТаБазиліком250гЙофі (артикул 1116774); Авокадо 10*16 (артикул 17871); Сир плавлений Вершковий 45% 150г Віола (артикул 672359); Помідор ваговий (артикул 814706) повернути власнику ТОВ «ФУДКОМ», код ЄРДПОУ 40982829, яке розташоване за адресою: м. Київ, площа Печерська, 1.

Цивільний позов у кримінальному провадженні не пред`являвся. Процесуальні витрати відсутні.

Вирок може бути оскаржений в апеляційному порядку до Київського апеляційного суду шляхом подачі апеляції через Печерський районний суд міста Києва протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Вирок суду першої інстанції, ухвалений за результатами спрощеного провадження в порядку, передбаченому ст. 381 та 382 КПК України, не може бути оскаржений в апеляційному порядку з підстав розгляду провадження за відсутності учасників судового провадження, недослідження доказів у судовому засіданні або з метою оспорити встановлені досудовим розслідуванням обставини.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після прийняття рішення судом апеляційної інстанції.

Копія вироку за результатами розгляду обвинувального акта щодо вчинення кримінального проступку не пізніше дня, наступного за днем його ухвалення, надсилається учасникам судового провадження.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення22.12.2021
Оприлюднено03.02.2023
Номер документу102337060
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —757/67416/21-к

Вирок від 22.12.2021

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Бортницька В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні