Рішення
від 13.12.2021 по справі 915/1051/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

======================================================================

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 грудня 2021 року Справа № 915/1051/21

м. Миколаїв.

Господарський суд Миколаївської області,

головуючий суддя Коваль C.М.,

за участі секретаря судового засідання Табачної О.С.,

від позивача: не з`явився

від відповідача: не з`явився ;

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

За позовом: товариства з обмеженою відповідальністю "СП Юкойл",

69014, м. Запоріжжя, вул. Базова, буд. 3-А;

e-mail: 31852954 _2412706659@mail.gov.ua;

до фермерського господарства "Південні лани",

57210, Миколаївська обл., Вітовський р-н, смт. Воскресенське, вул. Соборна, 58;

про стягнення грошових коштів у загальній сумі 92441 грн. 86 коп..,-

В С Т А Н О В И В:

Товариством з обмеженою відповідальністю (ТОВ) "СП ЮКОЙЛ" пред`явлено позов про стягнення з фермерського господарства (ФГ) "Південні лани" грошових коштів у загальній сумі 92441 грн. 86 коп., із яких: 66919 грн. 57 коп. - основний борг; 15197 грн. 43 коп. - пеня; 3030 грн. 63 коп. - 3 % річних; 7294 грн. 23 коп. - інфляційні втрати, з посиланням на неналежне виконання ФГ "Південні лани" грошових зобов`язань за укладеним з позивачем договором від 02.12.2019 № 2770/2019-ОС поставки (далі - договір), а саме, зобов`язань щодо своєчасної та у повному обсязі оплати поставленої позивачем продукції, внаслідок чого утворився основний борг у спірній сумі, на яку позивачем нараховано пеню у порядку п. 7.2 договору, та здійснено нарахування, передбачені ч. 2 ст. 625 ЦК України.

ТОВ "СП ЮКОЙЛ" також просить суд про стягнення з відповідача грошових коштів на відшкодування витрат з оплати позовної заяви судовим збором.

За такими вимогами ухвалою суду від 14.07.2021 року відкрито провадження у справі за правилами загального позовного провадження.

Відповідач, належним чином повідомлений про час та місце проведення підготовчого засідання, представник не явився, відзив на позов не надав.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до таких висновків.

02 грудня 2019 року фермерське господарство "Південні лани", та товариство з обмеженою відповідальністю "СП Юкойл" уклали Договір поставки № 2770/2019-ОС (далі - договір), згідно пункту 1.1. якого на умовах, викладених в цьому договорі, постачальник зобов`язується поставити, а покупець прийняти та оплатити масла, мастила та технічні рідини, іменовані в подальшому товар.

Відповідно до п. 1.2. постачання товару здійснюється партіями. Постачальник і покупець погоджують можливість постачання кожної партії товару, при цьому узгоджується найменування, асортимент, ціна і кількість передбачуваного до поставки товару.

Пунктом 1.3. визначено, що найменування, асортимент, ціна, кількість товару вказується в видаткових накладних, виданих постачальником на кожну узгоджену, поставлену партію

товару, і завірених підписом повноважного представника покупця. У кожній видатковій

накладній в обов`язковому порядку вказується номер і дата цього договору.

Згідно п. 2.1. ціна товару за цим договором встановлюється в гривнях і вказується в рахунку, що пред`являється до оплати постачальником, на кожну узгоджену, поставлену партію товару, з відображенням її у відповідній видатковій накладній.

Ціна товару включає податок на додану вартість, порядок нарахування якого встановлений Податковим кодексом України.

Відповідно до п. 2.3. Загальна вартість договору визначається як сумарна вартість товару, поставка якого здійснена відповідно до умов цього договору та підтверджена видатковими накладними.

Пунктом 3.1. договору визначено, що оплата за товар, поставлений за цим договором, здійснюється покупцем шляхом перерахування коштів на поточний рахунок постачальника у порядку і строки, передбачені цим договором.

Згідно з п. 3.2. договору покупець здійснює оплату вартості узгодженої партії поставленого товару, на підставі рахунку, пред`явленого до оплати постачальником, протягом 14 (чотирнадцяти) календарних днів з моменту відвантаження відповідної партії товару, дата якого зафіксована у відповідній видатковій накладній.

Відповідно до п. 3.4. договору при здійсненні платежів за цим договором покупець у платіжних документах (платіжних дорученнях) зобов`язується вказувати номер та дату договору, а також номер рахунку, на підставі яких здійснюється платіж.

Пунктом 4.1. договору встановлено, що товар за цим договором постачається на мовах ООР, склад покупця/вантажоодержувача. Адреса складу покупця/ вантажоодержувача зазначається у відповідній товарно-транспортній накладній.

Згідно з п. 4.4. договору датою поставки вважається дата передачі товару, зазначена у відповідній видатковій накладній, що видана постачальником і завірена підписом повноважного представника покупця.

Пунктом 10.1. договору визначено, що цей договір набуває чинності з моменту підписання його повноважними представниками сторін і діє до 31 грудня 2020 року. У випадку, якщо жодна із сторін за 1 (один) місяць до закінчення терміну дії цього договору письмово не повідомила про намір розірвати цій договір, то дія цього договору автоматично пролонгується на кожний наступний рік на тих самих умовах.

На виконання договору постачальник поставив, а покупець прийняв товар 18 грудня 2019 року за видатковою накладною № 045692 від 18.12.2019 року на суму 66 919,57 грн., який за рахунком на оплату № 060728 від 18.12.2019 року повинен був бути оплачений до 02 січня 2020 року (включно, з урахуванням того, що 01 січні є святковим вихідним днем). Фактично станом на 06 липня 2021 року отриманий покупцем товар взагалі оплачений не був, сума боргу складає 66 919,57 грн. Також позивачем нараховано пеню, 3 % річних та збитки від інфляції, відповідно до наданого розрахунку, в загальній сумі 25522,29 грн.

Отже , позивач просить задовольнити позов в повному обсязі.

Відповідно до частини 1 статті 173 Господарського кодексу України, господарським визнається зобов`язання, що виникає між суб`єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб`єкт (зобов`язана сторона, у тому числі боржник) зобов`язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб`єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб`єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов`язаної сторони виконання її обов`язку.

У відповідності до статті 174 Господарського кодексу України, однією з підстав виникнення господарських зобов`язань є господарський договір та інші угоди, передбачені законом, а також угоди, не передбачені законом, але такі, які йому не суперечать.

Згідно з частиною 1 статті 712 Цивільного кодексу України, за договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов`язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов`язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов`язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму.

До договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає з характеру відносин сторін.

Згідно з статті 655 Цивільного кодексу України, за договором купівлі -продажу одна сторона (продавець) передає або зобов`язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов`язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.

Відповідно до частин 1 та 2 статті 692 Цивільного кодексу України, покупець зобов`язаний оплатити товар після його прийняття або прийняття товаророзпорядчих документів на нього, якщо договором або актами цивільного законодавства не встановлений інший строк оплати товару. Покупець зобов`язаний сплатити продавцеві повну ціну переданого товару.

Договір є обов`язковим для виконання сторонами (ст. 629 ЦК України).

Згідно зі ст.ст. 193 , 202 Господарського кодексу України (далі - ГК України) та ст.ст. 525 , 526 , 530 ЦК України зобов`язання повинні виконуватись належним чином і в установлений строк відповідно до умов договору та вимог чинного законодавства; одностороння відмова від виконання зобов`язання не допускається, якщо інше не передбачено договором або законом.

За приписами ч. 1 ст. 530 ЦК України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

В силу вимог ч. 2 ст. 193, ст. 216 , 218 ГК України порушення зобов`язання є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим кодексом, іншими законами або договором.

У сфері господарювання, згідно з ч. 2 ст. 217, ч. 1 ст. 230 ГК України, застосовуються господарські санкції, зокрема, штрафні санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов`язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов`язання.

Згідно з ч. 4 ст. 231 ГК України, у разі якщо розмір штрафних санкцій законом не визначено, санкції застосовуються в розмірі, передбаченому договором. При цьому розмір санкцій може бути встановлено договором у відсотковому відношенні до суми невиконаної частини зобов`язання або у певній, визначеній грошовій сумі, або у відсотковому відношенні до суми зобов`язання незалежно від ступеня його виконання, або у кратному розмірі до вартості товарів (робіт, послуг).

Відповідно до ч. 1, 3 ст. 549 ЦК України неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов`язання. Штрафом є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов`язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов`язання за кожен день прострочення виконання.

Позивачем нараховано пеню в загальному розмірі 15197,13 грн. (п.7.2 Договору), а саме:

- на суму заборгованості 66919,57 грн. за період з 03 . 01.2020 по 06 . 07.2021 в розмірі 15197,43 грн.;

Також позивачем нараховано 3 % річних у загальному розмірі 3030,63 грн., та збитки від інфляції в сумі 7294,23 грн.

Розрахунки пені, річних, збитків від інфляції здійснено позивачем арифметично правильно, у зв`язку з чим позовні вимоги підлягають задоволенню в повному обсязі та не спростовані відповідачем.

Керуючись ст. ст. 129, 233, 236-238, 240, 241, 247-252 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

В И Р І Ш И В:

1. Позовні вимоги задовольнити повністю.

2. Стягнути з Фермерського господарства "Південні лани" (57210, Миколаївська обл., Вітовський р-н, смт. Воскресенське, вул. Соборна, 58, ідентифікаційний код 36587258)

на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "СП Юкойл" (69014, м. Запоріжжя, вул. Базова, буд. 3-А, ідентифікаційний код 31852954) суму основного боргу 66919,57 грн., 15197,43 грн. - пені, 3 % річних -3030 ,63 грн., 7294,23 грн. - збитки від інфляції, а також 2270 грн. - судового збору.

Рішення може бути оскаржено до Південно-Західного апеляційного господарського суду протягом 20 днів з дня складення повного судового рішення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Оформлене відповідно до статті 238 цього Кодексу, рішення підписано 23.12.2021 року.

Суддя С.М. Коваль.

Дата ухвалення рішення13.12.2021
Оприлюднено04.01.2022
Номер документу102341754
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —915/1051/21

Рішення від 13.12.2021

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Коваль С.М.

Ухвала від 11.11.2021

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Коваль С.М.

Ухвала від 11.10.2021

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Коваль С.М.

Ухвала від 13.09.2021

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Коваль С.М.

Ухвала від 14.07.2021

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Коваль С.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні