Ухвала
від 28.12.2021 по справі 615/1965/21
ВАЛКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 615/1965/21

Провадження № 1-кс/615/471/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 грудня 2021 року м. Валки

Валківський районний суд Харківської області в складі:

слідчого судді ОСОБА_1 ,

секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Валки Харківської області клопотання старшого слідчого слідчого відділу Відділення поліції №1 Богодухівського РВП ГУ НП в Харківській області ОСОБА_3 про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за №12020220240000155 від 14.04.2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.246 КК України,

встановив:

24.12.2021 року до Валківського районного суду Харківської області надійшло клопотання слідчого про продовження строку досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні до 6-ти місяців. Того ж дня слідчий подав клопотання, в якому просить поновити строк для звернення до суду з клопотанням про продовження строку досудового розслідування у даному кримінальному провадженні.

Клопотання погоджено прокурором Валківського відділу Богодухівської окружної прокуратури Харківської області ОСОБА_4 .

В судове засідання слідчий надав заяву про розгляд клопотання за його відсутності, підтримавши вимоги в повному обсязі, просив задовольнити.

Прокурор в судове засідання не з`явився, заяви про відкладення судового розгляду не направив. Неприбуття слідчого, прокурора відповідно до положень ст.172 КПК України не перешкоджає розгляду клопотання.

Перевіривши надані матеріали кримінального провадження, слідчий суддя доходить висновку, що клопотання підлягає задоволенню.

Як вбачається із доданого до клопотання витягу з ЄРДР, 14.04.2020 року до Валківського ВП ГУ НП в Харківській області надійшов лист від СТОВ «Лан» про те, що на території Черемушанської сільської ради Валківського району Харківської області, поряд із орендованими полями, виявлено факт незаконної порубки лісозахисної смуги дерев породи дуб та ясен.

За даним фактом розпочато кримінальне провадження №12020220240000155 від 14.04.2020 року, внесене до Єдиного державного реєстру досудових розслідувань за ч.4 ст.246 КК України.

Зі змістуклопотання танаданих доказівслідує,що 14.04.2020 року проведено огляд місця події земельних ділянок розташованих поблизу СТОВ «ЛАН», в ході якого виявлено незаконну порубку дерев породи «Дуб» та «Клен» в кількості 286 штук.

10.04.2021року слідчимСВ ВП№1Богодухівського РВПГУ НПв Харківськійобласті винесенопостанову прозакриття кримінальногопровадження череззакінчення строківдосудового розслідування.

07.10.2021 року заступником керівника Богодухівської окружної прокуратури Харківської області ОСОБА_5 винесено постанову про скасування постанови слідчого про закриття кримінального провадження. Крім того, процесуальним керівником, в порядку ст.36 КПК України, з метою активізації досудового розслідування надано письмові вказівки у кримінальному провадженні.

Як зазначаєслідчий,на данийчас укримінальному провадженнівиконано невесь перелікнеобхідних слідчихдій.Для закінченнядосудового розслідуваннянеобхідно встановити осіб, причетних до вчинення даного злочину, отримати відомості, кому належить вказана земельна ділянка разом з лісозахисними насадженнями, вирішити питання про залучення в якості потерпілого представника Валківської міської ради, встановити можливих свідків та очевидців вказаної події, допитати в якості свідків, у разі встановлення осіб причетних до скоєння злочину, провести слідчі розшукові заходи щодо підтвердження їх причетності, призначити судові експертизи.

На думку слідчого, результати проведення цих слідчих дій мають суттєве значення для встановлення істини у кримінальному провадженні, однак їх отримання потребує додаткового часу строком не менш ніж 6 місяців.

Клопотання про продовження строку досудового розслідування подається не пізніше п`яти днів до спливу строку досудового розслідування, встановленого статтею 219 цього Кодексу (ч.5 ст.294 КПК України).

Відповідно до ч.1 ст.117 КПК України пропущений із поважних причин строк повинен бути поновлений за клопотанням заінтересованої особи ухвалою слідчого судді, суду.

Вказаною статтею передбачається не просто можливість, а й обов`язковість поновлення строку виконання процесуальних дій, пропущеного з поважних причин. Поважність причин визначається слідчим суддею у разі неможливості своєчасного подання відповідного документа через будь-які обставини, що не дозволили учасникові процесу завчасно подати відповідний документ.

З огляду на викладене, слідчий суддя вважає можливим поновити строк на звернення до слідчого судді з клопотанням про продовження строку досудового розслідування, та визнати причини його пропуску поважними.

Ч.4ст.246КК Українивстановлює кримінальнувідповідальність задії,передбачені частинамипершою,другою читретьою цієїстатті,якщо вониспричинили тяжкінаслідки.Санкція статтіпередбачає покаранняу виді позбавлення волі на строк від п`яти до семи років.

Згідно ч.5 ст.12 КК України тяжким злочином є передбачене цим Кодексом діяння (дія чи бездіяльність), за вчинення якого передбачене основне покарання у виді штрафу в розмірі не більше двадцяти п`яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення волі на строк не більше десяти років.

За змістом ст.219 КПК України строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження.

Строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Ч.1ст.294 КПК Українипередбачено, якщо досудове розслідування злочину до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений у частині другій статті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути продовжений неодноразово слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 2 і 3 частини четвертої статті 219 цього Кодексу.

Згідно ч.4ст.294 КПК Українистрок досудового розслідування злочину може бути продовжений до трьох місяців, якщо його неможливо закінчити внаслідок складності провадження, до шести місяців - внаслідок особливої складності провадження, до дванадцяти місяців - внаслідок виняткової складності провадження.

Відповідно до положеньст.295-1 КПК України, у випадках, передбачених статтею 294 цього Кодексу, продовження строку досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого.

Зважаючи на те, що підозра у кримінальному провадженні жодній особі не повідомлена, а клопотання слідчого про продовження строку досудового розслідування у даному кримінальному провадженні не має ознак протиправності чи необґрунтованості, слідчий суддя доходить висновку, що для здійснення зазначених слідчих дій доцільним є продовження строку досудового розслідування до шести місяців, оскільки на даний час є очевидним той факт, що їх проведення є необхідним і обов`язковим для виконання завдань кримінального провадження, в тому числі забезпечення повного досудового розслідування.

Керуючись ст.ст.369-372,376 КПК України, слідчий суддя

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчого задовольнити.

Поновити пропущений строк для звернення до слідчого судді з клопотанням про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за №12020220240000155 від 14.04.2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.246 КК України.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань №12020220240000155 від 14.04.2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.246 КК України, до шести місяців, тобто до 14.04.2022 року включно.

Ухвала в апеляційному порядку оскарженню не підлягає. Заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження у справі.

Суддя ОСОБА_1

СудВалківський районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення28.12.2021
Оприлюднено03.02.2023
Номер документу102356510
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про продовження строку досудового розслідування

Судовий реєстр по справі —615/1965/21

Ухвала від 28.12.2021

Кримінальне

Валківський районний суд Харківської області

Токмакова А. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні