Ухвала
від 29.12.2021 по справі 308/17784/21
УЖГОРОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 308/17784/21

1-кс/308/5716/21

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

29 грудня 2021 року м. Ужгород

Слідчий суддя Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання - ОСОБА_2 , за участі слідчого ОСОБА_3 та прокурора - ОСОБА_4 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Ужгороді клопотання слідчого відділу розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління ГУНП в Закарпатській області лейтенанта поліції ОСОБА_3 , у кримінальному провадженні № 42021070000000280, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 26 липня 2021 року за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 240 КК України, про проведення обшуку, -

В С ТА Н О В И В:

28 грудня 2021 року на адресу суду надійшло клопотання слідчого групи слідчих у кримінальному провадженні №42021070000000280 - слідчий відділу розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління ГУНП в Закарпатській області лейтенанта поліції ОСОБА_3 , у кримінальному провадженні №42021070000000280, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань від 26 липня 2021 року за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 240 КК України про проведення обшуку.

В обґрунтування клопотання слідчий зазначив наступне.

26.07.2021 прокуратурою Закарпатської області розпочато досудове розслідування за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.240 КК України, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42021070000000280.

Підставою для початку досудового розслідування та внесення відповідних відомостей до ЄРДР стало те, що Закарпатською обласною прокуратурою встановлено факт можливих протиправних дій з боку службових осіб ППФ «Глобус», ЄДРПОУ 20432813, які незаконно здійснюють власний видобуток мінеральної води «Поляна Квасова» на замельній ділянці, розташованій за адресою: АДРЕСА_1 , без оформлення дозвільних документів на право видобутку даного виду корисних копалин загальнодержавного значення.

В ході здійснення досудового розслідування встановлено, що дочірне підприємство «Санаторій «Сонячне Закарпаття» приватного акціонерного товариства лікувально-оздоровчих закладів профспілок України «Укрпрофоздоровниця» (далі ДП «Санаторій «Сонячне Закарпаття») здійснює водокористування на підставі спецдозволу № 31/3к/49д21 від 23.04.2021, яким передбачено ліміт забору мінеральної води в кількості 210,754 куб. м на добу та 65,290 тис. куб. м на рік.

Крім того, визначено ліміт використання води з підземних джерел на виробничі потреби в кількості 154,919 куб. м. на добу та 44,910 тис. куб.м, на рік. Згідно з інформацією ДП «Санаторій «Сонячне Закарпаття» від 15.06.2021 № 685 ними упродовж січня-травня поточного року із свердловини прек-(р) видобуто 7507,4 куб м. мінеральної води «Поляна Квасова», з якої 172 куб м. використано на власні потреби (на лікування), решту реалізовано 18 суб`єктам підприємницької діяльності, у тому числі 86,4 куб.м. - ППФ «ГЛОБУС» (код ЄДРПОУ 20432813) яке зареєстровано за адресою: Закарпатська область, Свалявський район, с. Голубине, № 163А, директором якого є ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_1 , жит. АДРЕСА_2. Водночас, встановлено, що дане приватне підприємство у поточному році реалізувало мінеральну воду «Поляна Квасова» у об`ємі значно більшому, ніж офіційно закупленому в ДП «Санаторій «Сонячне Закарпаття». Перевищення об`ємів реалізації води « Поляна Квасова » має місце у зв`язку з тим, що ППФ «Глобус» на земельній ділянці, розташованій за адресою АДРЕСА_1 здійснює власний видобуток мінеральної води « Поляна Квасова » з метою її реалізації. При цьому жодних дозвільних документів на право видобутку ції води у ПП «Глобус» немає.

Зазначене свідчить про те, що посадовими особами вказаного вище приватного підприємства, а саме директором ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителя АДРЕСА_2 , допущено незаконне видобування корисних копалин загальнодержавного значення - мінеральної води, тобто вчинено кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 240 КК України.

Окрім цього було встановлено, що мережах суперматкетів «Varus», «Новус» «Мега Маркет» було виявлено мінеральну воду «Поляна Квасова» у пластикових пляшках об`ємом 1.5 л, на етикетках якої міститься недостовірна інформація, а саме на етикетці вказано, що виробником мінеральної води с ПП фірма «Глобус» (адреса потужностей виробництва: будинок 163, с. Голубине, Свалярський р-н, Закарпатська обл. 89320 , Украйна). Крім того, на етикетці міститься інформація про те, що мінеральна вода нібито пидобута із свердловини № 10-к. Полянське родовище, с Поляна, Свалявського р-ну, Закарпатської області, 89313, Україна, глибина 153 м, ліцензія 2699 .

Водночас, інформація про те, що мінеральна вода видобута з свердловини № 10-к (Полянське родовище с. Поляна, Свалявського району Закарпатської обл., 89313, Україна) с недостовірною, оскільки ДП «Санаторій «Сонячне Закарпаття» як ліцензіат вказаної свердловини, останнього разу відвантажувало мінеральну воду ПП фірма «Глобус» ще 07.02.2021 р. Відповідно мінеральна вода « Поляна Квасона » розлита ПП фірма «Глобус після цієї дати (07.02 2021 р) є фальсифікатом.

У органу досудового слідства є підстави вважати, що за адресою: АДРЕСА_1 , де здійснює свою діяльність ППФ « Глобус» можуть знаходитись предмети, речі і документи, які можуть мати важливе значення для встановлення обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, а саме: документи щодо обліку та проведення продажу незаконно добутих корисних копалин; документів, які визначають повноваження осіб, відповідальних технічним наглядом, за проведення продажу та відпуску таких корисних копалин: договори, накладні, специфікації та інші первинні документи бухгалтерського обліку та фінансової звітності, які відображають зміст господарських операцій ППФ « Глобус» між суб`єктами господарювання, чорнові записи, блокноти, записник, зошити в яких міститься інформація про протиправну діяльність даного підприємства, необліковних грошових коштів отриманих в наслідок вчинення кримінального правопорушення, комп`ютерні носії (системні блоки, ноутбуки, диски, дискети, флеш-карти пам`яті тощо), які зберегли у собі інформацію щодо підготовки до вчинення вказаного кримінального правопорушення, в тому числі відеозаписів з камер відео спостереження.

Відшукуванні речі і документи, які перераховані у зазначеному клопотанні, мають значення для досудового розслідування та містять відомості про обставини вчинення злочину, відомості про осіб, співучасників злочину та мають значення речових доказів у кримінальному провадженні.

Відповідно до інформації з Державного реєстру речових право на нерухоме майно право власності на комплекс будівель за адресою АДРЕСА_1 зареєстрований за ПП Фірмою «Глобус».

У сторони обвинувачення у даному кримінальному провадженні є достатні підстави вважати, що застосування такого виду заходу забезпечення кримінального провадження як тимчасовий доступ до речей і документів не зможе забезпечити збереження речей і документів у первинному вигляді. В інший спосіб, ніж проведення обшуку в будівлях та прибудинкових спорудах, що за адресою: АДРЕСА_1 , неможливо виявити та зафіксувати відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення, а також відшукати речі і документи, які мають значення для досудового розслідування та будуть використані як докази.

Зокрема, у разі виявлення факту зацікавленості правоохоронних органів діяльністю осіб, причетних до вчинення кримінального правопорушення, підозрювані можуть знищити відомості про обставини його вчинення та перешкодити в отриманні відомостей про майно, яке було здобуте в результаті вчиненні кримінального правопорушення.

З огляду на викладене слідчий просить суд надати дозвіл на проведення обшуку за вказаною адресою.

У судовому засіданні слідчий клопотання підтримав та просив його задовольнити з підстав зазначених у клопотанні.

Дослідивши докази додані до клопотання слідчий суддя дійшов до наступних висновків.

Відповідно до ст. 84 КПК України доказами в кримінальному провадженні є фактичні дані, отримані у передбаченому цим Кодексом порядку, на підставі яких слідчий, прокурор, слідчий суддя і суд встановлюють наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню. Процесуальними джерелами доказів є показання, речові докази, документи, висновки експертів.

Відповідно до ст. 85 КПК України належними є докази, які прямо чи непрямо підтверджують існування чи відсутність обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, та інших обставин, які мають значення для кримінального провадження, а також достовірність чи недостовірність, можливість чи неможливість використання інших доказів.

Згідно приписів ст.ст. 85-86 КПК України доказ визнається допустимим, якщо він отриманий у порядку, встановленому цим Кодексом. Недопустимий доказ не може бути використаний при прийнятті процесуальних рішень, на нього не може посилатися суд при ухваленні судового рішення.

Згідно ст. 93 КПК України збирання доказів здійснюється сторонами кримінального провадження, потерпілим у порядку, передбаченому цим Кодексом.

Сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених цим Кодексом.

Як слідує зі змісту п. 10 ч. 3, ст. 214, ч. 1 ст. 233 КПК України слідчі (розшукові) дії є діями, спрямованими на отримання (збирання) доказів або перевірку вже отриманих доказів у конкретному кримінальному провадженні та проводяться лише після внесення відомостей щодо кримінального правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань (крім огляду місця події у невідкладних випадках).

Відповідно п.п. 4, 5, 6 ч. 3 ст. 234 КПК України клопотання слідчого, погоджене з прокурором, повинне містити відомості про: підстави для обшуку; житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться. До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання.

Згідно п. 5 ч. 2 ст. 235 КПК України ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи повинна містити відомості про особу, якій належить житло чи інше володіння особи, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться.

Обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб. Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді. Слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що: 1) було вчинено кримінальне правопорушення; 2) відшукуванні речі і документи мають значення для досудового розслідування; 3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; 4) відшукуванні речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

Відповідно до вимог п. 18 ч. 1 ст. 3 КПК України, слідчий суддя - суддя суду першої інстанції, до повноважень якого належить здійснення у порядку, передбаченому цим Кодексом, судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні.

Слідчим суддею при розгляді клопотання встановлено та підтверджується матеріалами справи, що Головним управління Національної поліції в Закарпатській області проводиться досудове розслідування за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.240 КК України, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42021070000000280.

Проаналізувавши матеріали, додані до клопотання, слідчий суддя приходить до висновку, що слідчим жодними належними та допустимим доказами не доведено, що зі спливом великого проміжку часу з дати внесення відомостей до ЄРДР був зібраний певний обсяг доказів на підтвердження складу кримінального правопорушення та є обґрунтовані підстави вважати що є склад кримінального правопорушення у діях юридичної особи ПП фірма «Глобус» та її посадових осіб, а також того факту, що саме за адресою, вказаною у клопотанні, можуть знаходитися речі та документи, які мають значення для кримінального провадження та зазначені у клопотанні. Відтак слідчий суддя дійшов висновку, що клопотання ґрунтується на припущеннях, не конкретизоване щодо дати події кримінального правопорушення, а вилучення всіх первинних документів бухгалтерського обліку та комп`ютерних баз повністю паралізує роботу підприємства, що є неприпустимим.

Слідчим також не доведено, що за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи, з огляду також на той факт, що більшість доказів у цьому кримінальному провадженні можуть бути отримані шляхом тимчасових доступів до банківських та державних установ.

Враховуючи вищенаведене, та враховуючи той факт, за таких обставин можуть бути істотно обмежені права інших фізичних та юридичних осіб, причетність яких до кримінального провадження на цей час достовірно не встановлена, що є неприпустимим, слідчий суддя приходить до висновку про відсутність документально обґрунтованих підстав для задоволення клопотання.

Керуючись ст.ст. 110, 234, 235 КПК України, -

П О С Т А Н О В И В:

Відмовити повністю у задоволенні клопотання слідчого відділу розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління ГУНП в Закарпатській області лейтенанта поліції ОСОБА_3 , у кримінальному провадженні № 42021070000000280, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 26 липня 2021 року за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 240 КК України, про проведення обшуку.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Ужгородського

міськрайонного суду ОСОБА_1

СудУжгородський міськрайонний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення29.12.2021
Оприлюднено03.01.2023
Номер документу102364147
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —308/17784/21

Ухвала від 29.12.2021

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Дергачова Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні