Ухвала
від 30.12.2021 по справі 757/68516/21-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/68516/21-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 грудня 2021 року

Слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 ,

за участю: секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

прокурора: ОСОБА_3 ,

захисника: ОСОБА_4 ,

підозрюваного: ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві провадження за клопотанням старшого слідчого слідчого відділу Печерського управління поліції Головного управління Національної поліції у місті Києві старшого лейтенанта поліції ОСОБА_6 про продовження строку досудового розслідування у кримінальному проваджені № 12021100060001784 від 16.11.2021, за підозрою ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України,

ВСТАНОВИВ:

Cтарший слідчий слідчого відділу Печерського управління поліції Головного управління Національної поліції у місті Києві старший лейтенант поліції ОСОБА_6 звернувся до слідчого судді Печерського районного суду м. Києва з клопотанням, погодженим із прокурором, про продовження строку досудового розслідування.

В обґрунтування клопотання посилається на те, що слідчим відділом Печерського управління поліції Головного управління Національної поліції у місті Києві здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за №12021100060001784 від 16.11.2021 за підозрою ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що відповідно до п. 1.1 Статуту Спеціалізованого водогосподарського комунального підприємства виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) «Київводфонд» (далі - Підприємство) останнє засноване на комунальній власності територіальної громади міста Києва та підпорядковане Департаменту житлово-комунальної інфраструктури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної організації).

Відповідно до п. 1.2 Підприємство утворено відповідно до рішення Київської міської ради від 27.11.2009 року № 881/2950 «Про створення спеціалізованого водогосподарського комунального підприємства виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) «Київводфонд».

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у період з жовтня 2016 по червень 2019 обіймав посаду інженера з ремонту Підприємства.

Згідно з матеріалами досудового розслідування, перебуваючи на вказаній посаді у період з 21.12.2018 по 08.05.2019 у ОСОБА_5 виник злочинний умисел на заволодіння коштами Підприємства шляхом підробки первинних фінансово-господарський документів по взаємовідносинам з ТОВ «КЕМІК СОЛЮШН» (код ЄДРПОУ 41787667).

З цією метою у період з 21.12.2018 по 08.05.2019 ОСОБА_5 , користуючись довіреністю Підприємства, підробив підписи в видаткових накладних від імені директора ТОВ «КЕМІК СОЛЮШН» ОСОБА_7 та водія транспортного засобу ОСОБА_8 .

В результаті підробки вказаних документів Підприємство безпідставно перерахувало на адресу ТОВ «КЕМІК СОЛЮШН» грошові кошти в сумі 310 114,01 грн за товарно-матеріальні цінності, які на адресу Підприємства не постачались.

На підставі зібраних доказів 04.10.2021 ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України.

16.11.2021 постановою прокурора Печерської окружної прокуратури міста Києва ОСОБА_3 з матеріалів кримінального провадження № 42021102060000038 від 29.04.2021 матеріали досудового розслідування за підозрою ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України, виділено в окреме кримінальне провадження, яке зареєстровано у Єдиному реєстрі досудових розслідувань за №12021100060001784.

02.12.2021 керівником Печерської окружної прокуратури міста Києва ОСОБА_9 строк досудового розслідування у кримінальному провадженні продовжено до трьох місяців, тобто до 04.01.2022.

Трьохмісячний строк досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні закінчується 04.01.2022, однак, завершити досудове розслідування до спливу вказаного строку неможливо, оскільки у кримінальному провадженні не завершено проведення ряду слідчих (розшукових) та процесуальних дій, проведення та завершення яких потребує додаткового часу, а саме необхідно:

- здійснити тимчасовий доступ до речей і документів, які перебувають у володінні Спеціалізованого водогосподарського комунального підприємства виконавчого органу Київської міської ради (КМДА) «КИЇВВОДФОНД», що мають значення для кримінального провадження;

- здійснити тимчасовий доступ до речей і документів, які перебувають у володінні Головного управління ДКСУ у м. Києві, що мають значення для кримінального провадження;

- здійснити тимчасовий доступ до речей і документів, які перебувають у володінні Державної податкової служби України, що мають значення для кримінального провадження;

- допитати як свідка директора СВКП «Київводфонд» з питань підписання договорів з директором ТОВ «КЕМІК СОЛЮШН», поставки та використання товарно-матеріальних цінностей упродовж 2018-2019 років;

- відібрати експериментальні зразки почерку та підпису у директора СВКП «Київводфонд»;

- допитати головного бухгалтера СВКП «Київводфонд» щодо фінансово-господарських взаємовідносин з ТОВ «КЕМІК СОЛЮШН», обліку та списання отриманих товарно-матеріальних цінностей;

- призначити та отримати висновок почеркознавчої експертизи, призначити економічну експертизу;

- здійснити повідомлення про підозру ОСОБА_5 в кінцевій редакції;

- додатково допитати підозрюваного ОСОБА_5 .

Крім того, у кримінальному провадженні необхідно виконати вимоги ст. 290 КПК України, скласти обвинувальний акт, реєстр матеріалів досудового розслідування, що потребує додаткового часу з урахуванням значного об`єму зібраних матеріалів та особливою складністю провадження.

Результати вказаних слідчих (розшукових) та процесуальних дій мають суттєве значення для досудового розслідування та подальшого судового розгляду, оскільки з них буде отримано відомості, які будуть використані як доказ факту та обставин, що підлягають встановленню під час кримінального провадження.

Непроведення вищевказаних слідчих (розшукових) та інших процесуальних дій призведе до неповноти досудового розслідування і до порушення вимог КПК України, зокрема, прав підозрюваного, передбачених п. 5 ст. 223 КПК України.

Крім того, після закінчення досудового розслідування і відкриття матеріалів кримінального провадження необхідний час для ознайомлення підозрюваного з матеріалами досудового розслідування.

В судовому засіданні прокурор клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Сторона захисту не заперечувала щодо задоволення клопотання.

Вивчивши клопотання та докази, якими воно обґрунтовується, заслухавши пояснення учасників провадження, слідчий суддя виходить із наступного.

Відповідно до п. 4 ч. 3 ст. 219 КПК України досудове розслідування повинно бути закінчено протягом двох місяців з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину.

Згідно з ч. 4 ст. 219 КПК України строк досудового розслідування може бути продовжений у порядку, передбаченому параграфом 4 глави 24 КПК України. При цьому загальний строк досудового розслідування не може перевищувати дванадцяти місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Відповідно до п.2 ч. 3 ст. 294 КПК України якщо з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину досудове розслідування (досудове слідство) неможливо закінчити у строк, зазначений у пункті 4 частини третьої статті 219 цього Кодексу, такий строк може бути продовжений у межах строків, встановлених пунктами 2 і 3 частини четвертої статті 219 цього Кодексу: - до шести місяців - слідчим суддею за клопотанням слідчого, погодженим з керівником обласної прокуратури або його першим заступником чи заступником, заступниками Генерального прокурора; - до дванадцяти місяців - слідчим суддею за клопотанням слідчого, погодженим із Генеральним прокурором чи його заступниками.

Відповідно до ч.1 ст.295-1 КПК України у випадках, передбачених статтею 294 цього Кодексу, продовження строку досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого.

З матеріалів кримінального провадження вбачається, що станом на час завершення досудового розслідування, слідчим не здійсненні слідчі і процесуальні дії, які викладені у клопотанні, проведення та завершення яких потребує додаткового часу.

Прокурором в судовому засіданні доведено те, що вказані дії не могли бути виконанні в строк передбачений ст.219 КПК України. Вказані потреби досудового розслідування слідчим обґрунтовані та не могли бути здійснені та завершені з об`єктивних причин, у тому числі з причин, незалежних від слідчого, прокурора.

Для здійснення зазначених у клопотанні органу досудового розслідування слідчих та процесуальних дій, необхідний певний проміжок часу, у зв`язку з чим строк досудового розслідування необхідно продовжити до шести місяців, а саме до 04.04.2022.

Також слідчий суддя приймає до уваги п. 42 рішення Європейського Суду з прав людини від 13.01.2011 у справі «Михалкова та інші проти України» в якому зазначено, що розслідування має бути ретельним, безстороннім і сумлінним. Розслідування повинне забезпечити встановлення винних осіб та їх покарання. Органи державної влади повинні вжити всіх заходів для отримання всіх наявних доказів, які мають відношення до події, показань очевидців, доказів експертиз. Будь-які недоліки у розслідуванні, які підривають його здатність встановити відповідальну особу, створюють ризик недодержання такого стандарту.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 219, 294, 295-1, 376 КПК України, слідчий суддя,-

УХВАЛИВ:

Клопотання - задовольнити.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному проваджені №12021100060001784 від 16.11.2021, за підозрою ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України до 04.04.2022.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення30.12.2021
Оприлюднено13.02.2023
Номер документу102402438
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження строку досудового розслідування у кримінальному проваджені № 12021100060001784 від 16.11.2021, за підозрою ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України

Судовий реєстр по справі —757/68516/21-к

Ухвала від 30.12.2021

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Головко Ю. Г.

Ухвала від 30.12.2021

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Головко Ю. Г.

Ухвала від 30.12.2021

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Головко Ю. Г.

Ухвала від 30.12.2021

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Головко Ю. Г.

Ухвала від 30.12.2021

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Головко Ю. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні