Рішення
від 04.01.2022 по справі 515/237/21
ТАТАРБУНАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 515/237/21

Провадження № 2-др/515/1/22

Татарбунарський районний суд Одеської області

ДОДАТКОВЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 січня 2022 р. Татарбунарський районний суд Одеської області в складі:

головуючого - судді Тимошенка С.В.

за участі: секретаря судового засідання Коренчук О.Е.

представника позивача - адвоката Ієговської А.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду у м.Татарбунари Одеської області матеріали цивільної справи за позовом ОСОБА_1 до приватного акціонерного товариства Українська пожежно-страхова компанія (далі - ПрАТ УПСК ), третя особа, яка не за являє самостійних вимог щодо предмета спору - ОСОБА_2 ,

про відшкодування шкоди, заподіяної смертю фізичної особи,

В С Т А Н О В И В:

Рішенням Татарбунарського районного суду Одеської області від 17.12.2021 р. позовні вимоги ОСОБА_1 до ПрАТ УПСК , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - ОСОБА_2 , про відшкодування шкоди, заподіяної смертю фізичної особи, задоволено. Стя- гнуто з ПрАТ УПСК на користь ОСОБА_1 грошові кошти в рахунок страхового відшкоду- вання заподіяної моральної шкоди в сумі 25028 грн. Стягнуто з ПрАТ УПСК в дохід держави су- довий збір в розмірі 2270 грн.

Представник позивача - адвокат Ієговська А.О. звернулася до суду із клопотання про стягнен- ня судових витрат за надання правничої допомоги, посилаючись на те, що 16.07.2020 р. між ОСОБА_1 та Адвокатським об`єднанням Автопоміч було укладено Договір про надання професій- ної правничої допомоги за № 2733, предметом якого сторони визначили, що Адвокатське об`єднан- ня бере на себе зобов`язання за відповідну плату надавати клієнту правничу допомогу в обсязі та на умовах, передбачених Договором. Загальна кількість витраченого часу на надання правничої допо- моги позивачу становила 6 год., відповідно вартість наданих послуг, що слідує з детального опису робіт становить 12000 грн. Просила ухвалити додаткове рішення щодо вирішення питання про стяг- нення з відповідача судових витрат. Разом з цим надійшло клопотання про поновлення строку для подання доказів щодо розміру понесених судових витрат, мотивоване тим, що рішення Татарбунар- ського районного суду Одеської області було прийнято 17.12.2021 р. за відсутності позивача та його представника, а дане рішення отримано на електронну пошту представника позивача - 24.12.2021 р., а останнім днем подання доказів сплати судових витрат пов`язаних з наданням правничої допо- моги є 28.12.2021 р., тому просила врахувати, що процесуальний строк для подання доказів пропу- щено з поважних причин.

Суд не вбачає, що участь сторін та інших учасників справи при вирішенні питання про стягне- ння витрат позивача на правничу допомогу є необхідною, а тому ухвалює додаткове рішення з цьо- го питання у їх відсутності.

За вказаних обставин, з підстав, передбачених ч.2 ст.247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Дослідивши матеріали справи, ознайомившись з заявою про ухвалення додаткового рішення, суд вважає, що заява представника позивача підлягає задоволенню з огляду на таке.

При ухваленні у справі рішення судом не було вирішено питання щодо стягнення витрат, по- в`язаних з правничою допомогою у зв`язку з клопотанням представника позивача про надання до- казів підтвердження заявлених судових витрат суду згідно з вимогами ч.8 ст.141 ЦПК України, тоб- то, впродовж п`яти днів після ухвалення судового рішення.

За змістом ч.8 ст.141 ЦПК України, розмір витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв' язку з розглядомсправи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо). Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зро била про це відповідну заяву. У разі неподання відповідних доказів протягом встановленого строку така заява залишається без розгляду.

До початку розгляду справи, а саме, 04.03.2021 р., представником позивача - адвокатом Лаби- ком Р.Р. суду була надана заява про продовження строку подання доказів сплати судових витрат, по в`язаних із наданням правничої допомоги (а.с.33).

А докази щодо сплати судових витрат, пов`язаних із наданням правничої допомоги, представ- ником позивача надано протягом п`яти днів після отримання рішення суду на електронну пошту.

Відповідно до ст.246 ЦПК України, якщо сторона з поважних причин не може подати докази, що підтверджують розмір понесених нею судових витрат до закінчення судових дебатів у справі, суд за заявою такої сторони, поданою до закінчення судових дебатів у справі, може вирішити пита- ння про судові витрати після ухвалення рішення по суті позовних вимог. Для вирішення питання про судові витрати суд призначає судове засідання, яке проводиться не пізніше двадцяти днів з дня ухвалення рішення по суті позовних вимог. У випадку, визначеному частиною другою цієї статті, суд ухвалює додаткове рішення в порядку, передбаченому ст.270 цього Кодексу.

Згідно ч.1 ст.270 ЦПК України, суд, що ухвалив рішення, може за заявою учасників справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо: стосовно певної позовної вимоги, з приводу якої сторони подавали докази і давали пояснення, не ухвалено рішення; суд, вирішивши питання про право, не зазначив точної грошової суми, присудженої до стягнення, або майно, яке підлягає пе редачі, або дії, що треба виконати; судом не вирішено питання про судові витрати; суд не допустив негайного виконання рішення у випадках, встановлених ст.430 цього Кодексу.

За змістом ч.3 ст.141 ЦПК України, при вирішенні питання про розподіл судових витрат суд враховує, зокрема, чи пов`язані ці витрати з розглядом справи; чи є розмір таких витрат обґрунтова- ним та пропорційним до предмета спору з урахуванням ціни позову, значення справи для сторін.

Як встановлено судом, 16.07.2020 р. між позивачем ОСОБА_1 та адвокатським об`єднан- ням Автопоміч в особі партнера, адвоката Мелех Д.О., укладено договір про надання правової допомоги (а.с.18-19).

З копії детального опису робіт (надання послуг) від 27.12.2021 р. Адвокатським об`єднанням Автопоміч Україна було надано наступні послуги: консультація Клієнту щодо порядку, строків та розміру відшкодування; підготовчі дії спрямовані на подання позовної заяви в суд; підготовка та подання позовної заявив суд; судовий розгляд справи вартість яких становить 12000 грн. (а.с.111).

Таким чином, враховуючи те, що судом при винесенні рішення від 17.12.2021 р. у даній справі питання щодо розподілу витрат на правничу допомогу відповідно ст.141 ЦПК України не вирішува- лось у зв`язку з заявою представника позивача про продовження строку подання доказів сплати су- дових витрат, по в`язаних із наданням правничої допомоги, та з урахуванням обсягу виконаних ад- вокатом робіт, а також враховуючи те, що позовні вимоги було задоволено повністю, доказів неспі- вмірності цих витрат суду не надано, суд приходить до висновку що клопотання підлягає задоволе- нню.

Оскільки процесуальний строк для подання зазначених доказів доказів пропущено з поважних причин, то його має бути поновлено.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.137, 141, 270, 354 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В:

Поновити строк для подання доказів щодо розміру понесених судових витрат, пов`язаних з на- данням правничої допомоги, у справі за позовом ОСОБА_1 до приватного акці- онерного товариства Українська пожежно-страхова компанія , третя особа, яка не заявляє самості- йних вимог щодо предмета спору - ОСОБА_2 , про відшкодування шкоди, заподі- яної смертю фізичної особи.

Заяву представника позивача ОСОБА_4 про ухвалення додаткового рішення задовольни- ти.

Ухвалити додаткове рішення у справі за позовом ОСОБА_1 до приват- ного акціонерного товариства Українська пожежно-страхова компанія , третя особа, яка не заяв- ляє самостійних вимог щодо предмета спору - ОСОБА_2 , про відшкодування шко ди, заподіяної смертю фізичної особи, яким стягнути з приватного акціонерного товариства Укра- їнська пожежно-страхова компанія , ідентифікаційний код юридичної особи 20602681, на користь ОСОБА_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 , витрати на професійну прав- ничу допомогу в розмірі 12000 (дванадцят тисяч) грн.

Додаткове рішення може бути оскаржене до Одеського апеляційного суду протягом 30 днів з дня його ухвалення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма уча- сниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили пі сля повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного проваджен-ня або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Тимошенко С.В.

Дата ухвалення рішення04.01.2022
Оприлюднено05.01.2022
Номер документу102412690
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування шкоди, заподіяної смертю фізичної особи

Судовий реєстр по справі —515/237/21

Ухвала від 28.03.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Зайцев Андрій Юрійович

Ухвала від 08.03.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Олійник Алла Сергіївна

Постанова від 05.04.2022

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Вадовська Л. М.

Ухвала від 05.04.2022

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Вадовська Л. М.

Ухвала від 21.01.2022

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Вадовська Л. М.

Рішення від 04.01.2022

Цивільне

Татарбунарський районний суд Одеської області

Тимошенко С. В.

Рішення від 17.12.2021

Цивільне

Татарбунарський районний суд Одеської області

Тимошенко С. В.

Ухвала від 21.10.2021

Цивільне

Татарбунарський районний суд Одеської області

Тимошенко С. В.

Ухвала від 25.05.2021

Цивільне

Татарбунарський районний суд Одеської області

Тимошенко С. В.

Ухвала від 15.04.2021

Цивільне

Татарбунарський районний суд Одеської області

Тимошенко С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні