Ухвала
від 05.01.2022 по справі 344/39/22
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 344/39/22

Провадження № 1-кс/344/79/22

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 січня 2022 року м. Івано-Франківськ

Слідчий суддя Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши в залі суду клопотання старшого слідчого в ОВС СУ ГУНП в Івано-Франківській області ОСОБА_3 , про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні №32020090000000036 від 30.06.2020 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

Слідчий, за погодженням з прокурором, звернулась з клопотанням про продовження строку досудового розслідування в кримінальному провадженні №32020090000000036 від 30.06.2020 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України, в обґрунтування якого покликалась на те, що проведеним досудовим розслідуванням у кримінальному провадженні встановлено, що службовими особами та засновниками ТОВ "Шевченко Еліт", яке перебуває на спрощеній системі оподаткування та є платником єдиного податку третьої групи, організовано схему умисного заниження до сплати у бюджет податків, зборів (обов`язкових платежів) в особливо великих розмірах, при реалізації нерухомого майна упродовж 2019-2020 років.

Так, з матеріалів указаного провадження вбачається, що ТОВ "Шевченко Еліт" виступало замовником будівництва багатоквартирного житлового будинку за адресою: АДРЕСА_1 та упродовж 2019-2020 років здійснювало реалізацію квартир у вказаному будинку. Фактичним виконавцем будівельних робіт, згідно декларації про початок виконання будівельних робіт, сертифікату готовності об`єкта до експлуатації та первинних документів, виступало ТОВ "Будівельна компанія "Мельник".

Однак, з метою мінімізації податкових зобов`язань та в такий спосіб ухилення від сплати податків, службовими особами ТОВ "Шевченко Еліт" упродовж 2015-2020 років оформлено ряд договорів доручень, згідно умов яких вбачається, що фактичні (теперішні) власники нерухомості за адресою: АДРЕСА_1 нібито доручали за винагороду здійснити товариству зведення нерухомості (кожний власник окремо доручав збудувати його квартиру чи паркомісце, а також вчинити інші дії аж до введення будинку в експлуатацію). Непоодинокими є факти укладання згаданих договорів вже після зведення нерухомості та введення її в експлуатацію.

Фактично проведеним досудовим розслідуванням установлено, що реалізація квартир та паркомісць за адресою: АДРЕСА_1 здійснювалася за готівкові кошти, а дохід від здійснення реалізації нерухомості службовими особами ТОВ "Шевченко Еліт" не відображався в податковій звітності товариства, що фактично призвело до умисного ухилення від сплати податків на суму понад 10 млн грн. Викладене підтверджується отриманими в ході досудового розслідування кримінального провадження доказами і документами.

Викладене підтверджується отриманими в ході досудового розслідування кримінального провадження фактичними даними, документами, а також знайшло своє відображення у висновку аналітичного дослідження

№ 37/09-19-08-12/39361113 від 03.08.2021 "Про результати фінансово-господарської діяльності ТОВ "Шевченко Еліт" (код за ЄДРПОУ 39361113), щодо наявності ознак правопорушень, пов`язаних з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванням тероризму або фінансуванням розповсюдження зброї масового знищення, та/або інших правопорушень за період з 01.01.2019 р. по 31.12.2020 р.", складеному працівниками ГУ ДПС в Івано-Франківській області, які залучались як спеціалісти.

У кримінальному провадженні проведено ряд слідчих дій та процесуальних заходів, спрямованих на дослідження усіх обставин вчиненого злочину, зокрема: отримано документи з Єдиного реєстру отриманих повідомлень про початок виконання підготовчих і будівельних робіт, зареєстрованих декларацій про початок виконання підготовчих і будівельних робіт, виданих дозволів на виконання будівельних робіт, зареєстрованих декларацій про готовність об`єкта до експлуатації та виданих сертифікатів, повернених декларацій та відмов у видачі таких дозволів і сертифікатів, документів податкової звітності, отримано тимчасовий доступ та здійснено виїмку документів, що становлять банківську таємницю по рахунках ТОВ "Шевченко Еліт", частково допитано покупців житлових та нежитлових приміщень з приводу обставин придбання нерухомості; частково проведено процесуальні дії, скеровані на відібрання у покупців нерухомості зразків почерку та підпису для проведення почеркознавчої експертизи. Крім зазначено, залучено як спеціалістів працівників ГУ ДПС в Івано-Франківській області, якими проведено аналітичне дослідження.

Поряд з наведеним, для з`ясування усіх обставин вчиненого кримінального правопорушення ще необхідно допитати усіх покупців житлових та нежитлових приміщень з приводу обставин придбання нерухомості, отримати необхідні взірці почерку та підписів для призначення та проведення судової почеркознавчої експертизи, призначити та провести економічну експертизу для забезпечення проведення якої є необхідність у проведені ряду слідчих дій та процесуальних заходів, провести деталізований огляд усіх вилучених документів.

Крім того, для кваліфікації дій службових осіб ТОВ "Шевченко Еліт" за ст. 212 КК України необхідно встановити, яка фактично сума податків не надійшла до бюджету за результатами господарської діяльності товариства, пов`язаної з будівництвом багатоквартирного житлового будинку за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідно до вищенаведеного, з метою забезпечення повного та неупередженого розслідування та прийняття кінцевого рішення у цьому кримінальному провадженні, та притягнення винних осіб до відповідальності, необхідно провести зазначені вище та всі необхідні слідчі та процесуальні дії, які в сукупності із іншими зібраними доказами, дадуть можливість встановити причетних осіб до даного злочину осіб, та буде встановлено всі фактичні обставини кримінального правопорушення, та за наявності підстав буде оголошено підозру особам, причетним до даного злочину.

Слідчі та процесуальні дії які необхідно провести в подальшому мають суттєве значення, оскільки спрямовані на здобуття доказів, які в подальшому дадуть можливість стороні обвинувачення правильно кваліфікувати дії підозрюваних та завершити розслідування, впливатимуть на повноту і неупередженість суду під час розгляду справи по суті.

Строк досудового розслідування у кримінальному провадженні у відповідності до ч. 1 ст. 219 КПК України завершується 09.01.2022, однак завершити досудове розслідування, без виконання вищезазначених слідчих, процесуальних дій не можливо, оскільки це призведе до невиконання завдань кримінально-процесуального законодавства, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Слідчий подала заяву за змістом якої просила судовий розгляд проводити за її відсутності.

Дослідивши матеріали клопотання вважаю наступне.

Відповідно до ч. 1 ст. 294 КПК України якщо досудове розслідування злочину до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений у частині другій статті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути продовжений неодноразово слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 2 і 3 частини четвертої статті 219 цього Кодексу.

Згідно до ч. 2 ст. 219 КПК України строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить: 1) дванадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо нетяжкого злочину; 2) вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Перебіг строку досудового розслідування в даному кримінальному провадженні розпочався 30.06.2020.

Строк досудового розслідування у кримінальному провадженні у відповідності до ч. 1 ст. 219 КПК України завершується 09.01.2022, однак завершити досудове розслідування, без виконання вищезазначених слідчих, процесуальних дій не можливо, оскільки це призведе до невиконання завдань кримінально-процесуального законодавства, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

На підставі вищевикладеного, слідчий суддя приходить до висновку, що у зв`язку з тим, що слідчим доведено, що на даний час необхідно завершити та провести слідчі, процесуальні дії. Процесуальні та слідчі дії, які необхідно провести, мають суттєве значення для судового розгляду.

Виконання вказаних процесуальних дій потребує додаткового часу і вони не могли бути завершені з об`єктивних причин, тому необхідно продовжити строк досудового розслідування, ще до 6 місяців, тобто до 09.07.2022 року. Даного часу буде достатньо для завершення досудового розслідування.

На підставі вищевикладеного і керуючись ст. ст.219, 294, 295-1 КПК України, суддя, -

У Х В А Л И В:

Клопотання задовольнити.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні провадженні №32020090000000036 від 30.06.2020 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України, на шість місяців, тобто до 09.07.2022 р.

Ухвала слідчого судді, прийнята за результатами розгляду клопотання про продовження строку досудового розслідування, оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_4

Дата ухвалення рішення05.01.2022
Оприлюднено16.01.2023
Номер документу102420620
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні №32020090000000036 від 30.06.2020 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України

Судовий реєстр по справі —344/39/22

Ухвала від 05.01.2022

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Польська М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні