Ухвала
від 05.01.2022 по справі 482/1283/20
НОВООДЕСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

05.01.2022

Справа № 482/1283/20

Номер провадження 6/482/6/2022

У Х В А Л А

Іменем України

05 січня 2022 року м. Нова Одеса

Новоодеський районний суд Миколаївської області у складі: головуючого судді Сергієнка С.А., за участю секретаря Мазанової Ю.О., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Нова Одеса Миколаївської області заяву представника заступника керівника Миколаївської окружної прокуратури про заміну сторони виконавчого провадження у справі за позовом заступника керівника Вознесенської місцевої прокуратури Миколаївської області до Головного управління Держгеокадастру у Миколаївській області, ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про визнання незаконним та скасування наказу, витребування земельної ділянки, -

В С Т А Н О В И В :

Заявник звернувся до суду із заявою про заміну сторони виконавчого провадження у цивільній справі №482/1283/20 за позовом управління Держгеокадастру у Миколаївській області, ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про визнання незаконним та скасування наказу, витребування земельної ділянки.

У своїй заяві посилається на те що, рішенням Новоодеського районного суду Миколаївської області від 31.03.2021 у справі №483/1283/20 задоволено позов заступника керівника Вознесенської місцевої прокуратури в інтересах держави до Головного управління Держгеокадастру у Миколаївській області, ОСОБА_1 та ОСОБА_2 про визнання незаконним і скасування наказу та витребування земельної ділянки площею 2 га з кадастровим номером 4824880800:03:000:0211 на користь держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Миколаївській області.

На сьогодні реєстрація права власності на нерухоме майно на підставі судового рішення про витребування майна проводиться за заявою його власника.

Таким чином, єдиною особою, уповноваженою на звернення до державного реєстратора з метою державної реєстрації права власності на земельну ділянку з кадастровим номером 4824880800:03:000:0211, є визначений судовим рішеннями власник (розпорядник) - держава в особі Головного управління Держгеокадастру у Миколаївській області.

У той же час, з урахуванням змін у земельному законодавстві та завершення реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади України, на даний час відсутні підстави для повернення спірної ділянки за рішенням суду на користь держави в особі ТУ Держгеокадастру у Миколаївській області.

Так, пунктом 58 Закону України Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин від 28.04.2021 (набрав законної сили 27.05.2021) внесено зміни у п. 24 розділі X "Перехідних положень" Земельного кодексу України.

Відповідно до вказаних змін з дня набрання чинності цим пунктом (тобто з 27.05.2021) землями комунальної власності територіальних громад вважаються всі землі державної власності, розташовані за межами населених пунктів у межах таких територіальних громад, крім земель: а) що використовуються органами державної влади, державними підприємствами, установами, організаціями на праві постійного користування (у тому числі земельних ділянок, що перебувають у постійному користуванні державних лісогосподарських підприємств, та земель водного фонду, що перебувають у постійному користуванні державних водогосподарських підприємств, установ, організацій, Національної академії наук- України, національних галузевих академій наук); б) оборони; в) природно-заповідного та іншого природоохоронного призначення в межах об`єктів і територій природно- заповідного фонду загальнодержавного значення, лісогосподарського призначення; г) зони відчуження та зони безумовного (обов`язкового) відселення території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи; ґ) під будівлями, спорудами, іншими об`єктами нерухомого майна державної власності; д) під об`єктами інженерної інфраструктури загальнодержавних та міжгосподарських меліоративних систем державної власності; е) визначених у наданих до набрання чинності цим пунктом дозволах на розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок, наданих органами виконавчої влади з метою передачі земельних ділянок у постійне користування державним установам природно- заповідного фонду, державним лісогосподарським та водогосподарським підприємствам, установам та організаціям, якщо рішення зазначених органів не прийняті.

Земельні ділянки, що вважаються комунальною власністю територіальних громад сіл, селищ, міст відповідно до цього пункту і право державної власності на які зареєстроване у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, переходять у комунальну власність з моменту державної реєстрації права комунальної власності на такі земельні ділянки.

Інші земельні ділянки та землі, не сформовані у земельні ділянки, переходять у комунальну власність з дня набрання чинності цим пунктом.

З дня набрання чинності цим пунктом до державної реєстрації права комунальної власності на земельні ділянки державної власності, що передаються у комунальну власність територіальних громад, органи виконавчої влади, що здійснювали розпорядження такими земельними ділянками, не мають права здійснювати розпорядження ними.

У силу цих обставин повноваження Головного управління Держгеокадастру у Миколаївській області щодо розпорядження спірною земельною ділянкою, яка розташована в межах території Бузької сільської ради Новоодеського району (на теперішній час Сухоєланецької сільської ради Миколаївського району) не належить до земель щодо яких передбачені виключення, припинилися, перейшовши до Сухоєланецької територіальної громади в особі Сухоєланецької сільської ради Миколаївського району Миколаївської області, яка відповідно до п. 24 розділі X "Перехідних положень" Земельного кодексу набула права володіння, користування та розпорядження нею, в тому числі право на її витребування, а тому стала представником державних інтересів у даних земельних відносинах.

Посилаючись на вищевикладене заявник просив замінити вибулу сторону виконавчого провадження (стягувача) у справі №483/1283/20 з Головного управління Держгеокадастру у Миколаївській області на Сухоєланецьку сільську раду Миколаївського району Миколаївської області (код ЄДРОПОУ 04376908, адреса: 06640, вул. Каганова, 35 а, с. Сухий Єланець Миколаївського району Миколаївської області).

У судове засідання заявник, представники первісного стягувача та Сухоєланецької сільської ради Миколаївського району Миколаївської областіта боржник не з`явилися, хоча належним чином були повідомлені про дату, час та місце розгляду справи.

Відповідно до ч. 3 ст. 442 ЦПК України, неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження.

Оскільки розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу відповідно до ч. 2ст. 247 ЦПК України, за допомогою звукозаписувального технічного засобу, не здійснюється.

Вивчивши заяву та дослідивши матеріали справи, судом встановлені наступні факти.

Як видно із досліджених судом доказів, рішенням Новоодеського районного суду Миколаївської області від 31.03.2021 у справі №483/1283/20 задоволено позов заступника керівника Вознесенської місцевої прокуратури в інтересах держави до Головного управління Держгеокадастру у Миколаївській області, ОСОБА_1 та ОСОБА_2 про визнання незаконним і скасування наказу та витребування земельної ділянки площею 2 га з кадастровим номером 4824880800:03:000:0211 на користь держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Миколаївській області.

Повноваження Головного управління Держгеокадастру у Миколаївській області щодо розпорядження спірною земельною ділянкою, яка розташована в межах території Бузької сільської ради Новоодеського району (на теперішній час Сухоєланецької сільської ради Миколаївського району) не належить до земель щодо яких передбачені виключення, припинилися, перейшовши до Сухоєланецької територіальної громади в особі Сухоєланецької сільської ради Миколаївського району Миколаївської області, яка відповідно до п. 24 розділу X "Перехідних положень" Земельного кодексу набула права володіння, користування та розпорядження нею, в тому числі право на її витребування, а тому стала представником державних інтересів у даних земельних відносинах.

Відповідно до ч. 1 ст. 55 ЦПК України, у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника в зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідного учасника справи на будь-якій стадії судового процесу.

Згідно ст. 442 ЦПК України, у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець.

Відповідно до ч. 5 ст. 15 Закону України Про виконавче провадження у разі вибуття однієї з сторін державний виконавець з власної ініціативи або за заявою сторони, а також сама заінтересована сторона мають право звернутися до суду з заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, обов`язкові тією мірою, в якій вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Зважаючи на вищевикладене суд приходить до висновку, що заява про заміну сторони виконавчого провадження підлягає задоволенню.

Керуючись ст. 442 ЦПК України, -

У Х В А Л И В :

Замінити у виконавчому провадженні з виконання рішення Новоодеського районного суду від 31.03.2021 у справі №482/1283/20 вибулого стягувача - Головне управління Держгеокадастру у Миколаївській області на правонаступника - Сухоєланецьку сільську раду Миколаївського району Миколаївської області (код ЄДРОПОУ 04376908, адреса: 06640, вул. Каганова, 35 а, с. Сухий Єланець Миколаївського району Миколаївської області).

Ухвала набирає законної сили після підписання суддею. Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Миколаївського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Головуючий суддя: С.А.Сергієнко

СудНовоодеський районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення05.01.2022
Оприлюднено10.01.2022
Номер документу102433489
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —482/1283/20

Ухвала від 29.08.2022

Цивільне

Новоодеський районний суд Миколаївської області

Сергієнко С. А.

Ухвала від 05.01.2022

Цивільне

Новоодеський районний суд Миколаївської області

Сергієнко С. А.

Постанова від 24.05.2021

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Самчишина Н. В.

Постанова від 24.05.2021

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Самчишина Н. В.

Ухвала від 05.05.2021

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Самчишина Н. В.

Ухвала від 28.04.2021

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Самчишина Н. В.

Рішення від 09.04.2021

Цивільне

Новоодеський районний суд Миколаївської області

Сергієнко С. А.

Рішення від 31.03.2021

Цивільне

Новоодеський районний суд Миколаївської області

Сергієнко С. А.

Ухвала від 16.12.2020

Цивільне

Новоодеський районний суд Миколаївської області

Сергієнко С. А.

Ухвала від 29.09.2020

Цивільне

Новоодеський районний суд Миколаївської області

Сергієнко С. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні