Постанова
від 29.06.2010 по справі 2-а-2245/10/0270
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

 ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

м. Вінниця,    вул. Островського, 14

тел/факс (0432) 55-15-10, 55-15-15, e-mail: inbox@adm.vn.court.gov.ua


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ  

29 червня 2010 р.           Справа № 2-а-2245/10/0270

Вінницький окружний адміністративний суд в складі

Головуючого судді Гонтарука Віктора Миколайовича,

при секретарі судового засідання:   Зелінській Ірині Василівні  

Представник прокуратури: в судове засідання не з’явився. Про дату, час і місце судового засідання повідомлений завчасно і належним чином. Причини неявки суду невідомі.

Представник позивача: в судове засідання не з’явився, однак надав заяву  про розгляд справи у його відсутність.

Відповідач: в судове засідання не з’явився, однак надав заяву  про розгляд справи у його відсутність.  

розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи

за позовом: прокурора Бершадського району Вінницької області в інтересах управління Пенсійного фонду України в Бершадському районі   

до:   сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Осіївське"  

про: стягнення страхових внесків на загальнообов"язкове державне пенсійне страхування

ВСТАНОВИВ :

Прокурором Бершадського району в інтересах управління Пенсійного фонду України у  Бершадському районі заявлено позов до сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Осіївське" про стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків на загальнообов"язкове державне пенсійне страхування в сумі  21284,78грн.

Позов мотивовано тим, що відповідач в порушення вимог ст. 20 Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” несвоєчасно сплачував страхові внески, в зв’язку з чим у останнього утворився борг перед УПФ України у Бершадському районі. Оскільки заборгованість зі сплати внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в добровільному порядку не погашена, прокурор Бершадського району в інтересах управління Пенсійного фонду України у Бершадському районі, керуючись ст. 60 КАС України, звернувся до Вінницького окружного адміністративного суду із зазначеними позовними вимогами.

Ухвалою суду від 02.06.2010 року провадження по справі відкрито.

Представник прокуратури в судове засідання 29.06.2010 року не з’явився. Про дату, час і місце судового засідання повідомлений завчасно і належним чином. Причини неявки суду невідомі.

Представник позивача в судове засідання 29.06.2010 року також не з’явився, однак надав заяву (вх..№13618 від 25.06.2010 року) про розгляд справи у його відсутність. Позов підтримав у повному обсязі.

Від відповідача до суду надійшла заява (вх..№12761 від 17.06.2010 року) про розгляд справи без його участі.

Враховуючи вищевикладене, судом прийнято рішення продовжити розгляд справи у відсутність сторін і вирішити справу на підставі наявних доказів.

Розглянувши адміністративну справу у відкритому судовому засіданні, дослідивши подані документи і матеріали, всебічно і повно з'ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, судом встановлено наступне.

Відносини, що виникають між суб'єктами системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, регулюються Законом України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”від 09.07.2003 року, який набрав чинності з 01.01.2004 року (далі - Закон № 1058- IV).

Стаття 15 Закону №1058-1У передбачено, що платники внесків є роботодавці, підприємства, установи і організації, створені відповідно до законодавства України, незалежно від форм власності, виду діяльності та господарювання, об'єднання громадян, профспілки, політичні партії, фізичні особи-суб'єкти підприємницької діяльності та інші особи (включаючи юридичних та фізичних осіб-суб'єктів підприємницької діяльності, що обрали особливий спосіб оподаткування - фіксований податок, єдиний податок, фіксований сільськогосподарський податок, придбали спеціальний торговий патент), які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору ( контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством або за договорами цивільно-правового характеру.

Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю "Осіївське" зареєстроване в управлінні Пенсійного фонду України у Бершадському районі платником страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

Згідно ст.1 Закону України "Про загальнообов"язкове державне пенсійне страхування" №1058-1У (далі - Закон) страховими внесками є кошти відрахувань на соціальне страхування та збір на обов"язкове державне пенсійне страхування, сплачені згідно із законодавством, що діяло раніше; кошти, сплачені на загальнообов"язкове державне пенсійне страхування відповідно до цього Закону. Розмір страхових внесків передбачено Законом України "Про збір на обов"язкове державне пенсійне страхування" та Інструкцією про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої Постановою правління Пенсійного фонду України 19.12.2003 року №21-1, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16.01.004 року №64/8663 (далі Інструкція)

Пунктом 6 ч.2 ст.17 Закону України №1058-1У та п. 5.1 Інструкції передбачено, що страхувальники зобов'язані нараховувати, обчислювати і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески, а саме до 20 числа наступного за звітним місяцем.

Як встановлено в судовому засіданні, борг зі сплати страхових внесків на загальнообов"язкове державне пенсійне страхування визначено на підставі картки особового рахунку платника та розрахунку сум страхових внесків на загальнообов"язкове державне пенсійне страхування,  що підлягають сплаті, поданого відповідачем самостійно за січень 2010 року. Загальна сума недоїмки за вказаний період становить 21824,78 грн.

Згідно ч.3 ст.106 Закону України "Про загальнообов"язкове державне пенсійне страхування"  територіальні органи ПФУ за формою і у строки, визначені правлінням Пенсійного фонду, надсилають страхувальникам, які мають недоїмку, вимогу про її сплату. Вимога про сплату недоїмки є виконавчим документом.

На виконання вищевказаної норми Закону УПФ України у Бершадському районі на адресу відповідача була направлена вимога про сплату боргу №Ю-33 від 01.03.2010 року. Як з"ясовано в судовому засіданні, відповідач дану вимогу отримав, що підтверджується матеріалами справи.

Враховуючи вищевказане, зокрема подачу підприємством самостійно до органів Пенсійного фонду розрахунку сум страхових внесків на загальнообов"язкове державне пенсійне страхування,  що підлягають сплаті, а також отримання вимоги про сплату боргу, судом встановлено, що відповідачу відомо про створену ним заборгованість перед УПФ України у Бершадському районі. Однак підприємство протягом 10 робочих днів після отримання вимоги боргу не сплатило та вимогу не оскаржувало.

На підставі вищевикладеного, з урахуванням ст. 60  КАС України, якою передбачено, що у випадках, встановлених законом, прокурор може звертатись до адміністративного суду із адміністративним позовом про захист прав, свобод та інтересів інших осіб і брати участь у цих справах, прокурор Бершадського району в інтересах  управління Пенсійного фонду України у Бершадському районі звернувся до суду з позовними вимогами про стягнення з сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Осіївське" заборгованості в  сумі 21824,78 грн.

Відповідно до п. 7 ст. 64 Закону України №1058-1У органи Пенсійного фонду України мають право стягувати з платників страхових внесків несплачені суми страхових внесків.

В силу ч.1 статті 9 Кодексу адміністративного судочинства України суд при вирішенні справи керується принципом законності, відповідно до якого органи державної влади, органи місцевого самоврядування, їхні посадові і службові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Відповідно до ст. ст. 11, 71 Кодексу адміністративного судочинства України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги  та заперечення, а суд згідно ст. 86 цього Кодексу, оцінює  докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об‘єктивному дослідженні.

За вказаних обставин та вищезазначених положень чинного законодавства України, враховуючи, що заборгованість сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Осіївське" підтверджується розрахунком сум страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, при цьому дані факти не спростовані відповідачем, суд вважає, що позов є обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню.   

Керуючись ст.ст. 70, 71, 79, 86, 94, 128, 158, 162, 163, 167, 255, 257  КАС України, суд -

ПОСТАНОВИВ :

Позов задовольнити.

Стягнути з сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Осіївське"  (вул. Леніна, с. Осіївка, Бершадський район, Вінницька область, 24456, р/р2600614507, в ОД Райффайзен банк "Аваль", МФО 302247, інд.код 03733683) заборгованість зі сплати страхових внесків на загальнообов"язкове державне пенсійне страхування в сумі 21824,78 грн. (двадцять одна тисяча вісімсот двадцять чотири гривні сімдесят вісім копійок).

Копію даної постанови направити сторонам по справі рекомендованим листом.

Відповідно до ст. 186 КАС України постанова може бути оскаржена протягом 10 днів з дня її проголошення, а в разі складення постанови у повному обсязі відповідно до ст. 160 цього Кодексу - з дня складення в повному обсязі шляхом подачі заяви про апеляційне оскарження. Якщо постанову було проголошено у відсутності особи, яка бере участь у справі, то строк подання заяви про апеляційне оскарження обчислюється  з  дня  отримання  нею  копії  постанови. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження. При цьому апеляційна скарга може бути подана без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження , якщо скарга подається у строк, встановлений для подання заяви про апеляційне оскарження. Заява про апеляційне оскарження та апеляційна скарга подаються до суду апеляційної інстанції через суд , який ухвалив оскаржуване судове рішення. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Відповідно до ст. 254 КАС України постанова набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження. Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не була подана у строк, встановлений цим Кодексом, постанова або ухвала суду першої інстанції набирає сили після закінчення цього строку.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Повний текст постанови оформлено:   30.06.10  

Суддя                   /підпис/          Гонтарук Віктор Миколайович

Копія вірна.

Суддя:

Секретар:

29.06.2010

Дата ухвалення рішення29.06.2010
Оприлюднено06.08.2010
Номер документу10244047
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-2245/10/0270

Ухвала від 02.06.2010

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Гонтарук Віктор Миколайович

Ухвала від 12.04.2011

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Коротких А. Ю.

Постанова від 29.06.2010

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Гонтарук Віктор Миколайович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні