Постанова
від 05.07.2010 по справі 2а-4438/10/0470
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

05.07.10 < копія >

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 квітня 2010 р. Справа № 2а-4438/10/0470

Дніпропетровський о кружний адміністративний су д у складі:

головуючого судді Юхно І. В. < Текст >

при секретарі Чупіній О.В.

за участю:

прокурора - Кутузової В. О.

представника пози вача - Казлюка М .В. < ПІБ Пр. >

розглянувши у відкритом у судовому засіданні у місті Дніпропетровську адміністр ативну справу за адміністрат ивним позовом Новомосковськ ого міжрайонного прокурора Д ніпропетровської області в і нтересах держави в особі Нов омосковської об' єднаної де ржавної податкової інспекці ї Дніпропетровської області до приватного підприємства «Самарський синдикат» про с тягнення заборгованості, -

ВСТАНОВИВ:

Новомосковський міжр айонний прокурор Дніпропетр овської області в інтересах держави в особі Новомосковсь кої об' єднаної державної по даткової інспекції Дніпропе тровської області звернувся до суду з адміністративним п озовом до приватного підприє мства «Самарський синдикат» про стягнення заборгованос ті.

Позовні вимоги обґрунтова ні тим, що відповідачем в пору шення вимог ст. 67 Конституції України, Закону України « Про систему оподаткування» т а Закону України «Про пор ядок погашення зобов' язань платників податків перед бю джетними та державними ціль овими фондами» не було сплач ено суми податкових зобов' я зань зі сплати податку з дохо дів фізичних осіб, комунальн ого податку у встановлені за коном строки. В добровільном у порядку суму податкового б оргу відповідач не сплачує, щ о стало підставою для зверне ння податкового органу до су ду з даним позовом.

Прокурор та представник по зивача в судовому засіданні підтримали позовні вимоги та просили задовольнити їх в по вному обсязі, виходячи з поло жень норм Конституції Україн и, Закону України «Про пор ядок погашення зобов' язань платників податків перед бю джетами та державними цільов ими фондами», Закону Укра їни «Про державну податкову службу України», та з підстав , викладених в адміністратив ному позові.

Відповідач у судове засіда ння не з' явився, про дату, час і місце розгляду справи пові домлений належним чином відп овідно до вимог ч. 8 ст. 35 КАС Укр аїни за адресою, зазначеною в ЄДРПОУ (а.с. 10), однак, на адресу с уду 14.04.2010р. повернувся конверт з примітками поштового відділ ення про причини невручення адресату - організація не р озшукана (а.с. 29).

За даних обставин та відпов ідно до вимог ст. 128 КАС України суд вважає за можливе розгля нути справу за наявними в ній доказами без участі відпові дача.

Дослідивши матеріали спра ви, заслухавши пояснення про курора та представника позив ача, дослідивши подані до суд у докази, оцінивши їх за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, п овному та об' єктивному розг ляді у судовому процесі всіх обставин справи, суд вважає, що позов підлягає задоволен ню з огляду на наступне.

Відповідно до ст.ст. 67. 68 Конст итуції України, кожен зобов'я заний сплачувати податки і з бори у порядку та в розмірах, в становлених законом, неухиль но додержуватися Конституці ї та законів України. Відпові дно до п.2 ч.І ст.9 Закону Укр аїни «Про систему оподаткува ння» від 25.06.1991р.. п.п.4.1.1, 4.1.4 ст.4 Зак ону України «Про порядок по гашення зобов'язань платникі в податків перед бюджетами т а державними цільовими фонда ми» від 21.12.2000р. платники податкі в і зборів (обов'язкових плате жів) зобов'язані вести бухгал терський облік, складати зві тність про фінансово-господа рську діяльність і забезпечу вати її зберігання у терміни , встановлені законами, подав ати до державних податкових органів та інших державних о рганів відповідно до законів декларації, бухгалтерську з вітність та інші документи і відомості, пов'язані з обчисл енням і сплатою податків і зб орів (обов'язкових платежів). Т акож, згідно п.3 ч.І ст.9 Закону України «Про систему опода ткування», платники податків і зборів (обов'язкових платеж ів) зобов'язані сплачувати на лежні суми податків і зборів (обов'язкових платежів) у вста новлені законами терміни.

Відповідач - приватне підп риємство „Самарський синд икат" (код ЄДРПОУ 35204149) зареєс троване як юридична особа 21 .06.07 року рішенням Виконавчого комітету Новомосковської мі ської ради, юридична адреса : 51220, Дніпропетровська облас ть, м. Новомосковськ, вул. Сучк ова, буд. 52 (а.с. 10).

Згідно довідки Новомосков ської ОДПІ від 22.06.2007р. № 3380 відпов ідач зареєстрований в Новомо сковській ОДПІ як платник по датків.

Згідно з ч. 1 ст. 14 Закону « Про оподаткування прибутку п ідприємств» №334/94-ВР від 28.12.1994 р. (з подальшими змінами), податок на прибуток підприємств нал ежить до загальнодержавних п одатків і зборів (обов' язко вих платежів).

Відповідно до п. 11.1 ст. 11 Зако ну, податковими періодами д ля сплати податку на прибуто к підприємств є календарні к вартал, півріччя, три квартал и, рік. Податковий період почи нається з першого календарно го дня податкового періоду і закінчується останнім кален дарним днем податкового пері оду.

Відповідно до п. 16.4. ст. 16 цього ж Закону, податок за звіт ній період сплачується його платником до відповідного бю джету у строк, визначений зак оном для квартального податк ового періоду. Платники пода тку у строки, визначені закон ом, подають до податкового ор гану податкову декларацію пр о прибуток за звітній період . При цьому за звітні квартал, півріччя та три квартали пла тники податку подають спроще ну декларацію, а за результат ами звітного року - повну.

Згідно абз. «б» п.п. 4.1.1 п.4.1 ст.4 Закону України «Про порядо к погашення зобов' язань пла тників податків перед бюджет ами та державними цільовими фондами» № 2181 від 21.12.2000 р., податко ві декларації подаються за б азовий податковий (звітний) п еріод, що дорівнює календарн ому кварталу або календарном у півріччю (у тому числі при сп латі квартальних або піврічн их авансових внесків), - протяг ом 40 календарних днів, наступн их за останнім календарним д нем звітного (податкового) кв арталу (півріччя).

16.03.2009р. посадовою особою Ново московської об' єднаної дер жавної податкової інспекції Дніпропетровської області н а підставі п. 1 ст. 11 Закону У країни «Про державну податко ву службу в Україні» (№ 509-XII від 0 4.12.1990р.) було проведено документ альну невиїзну (камеральну) п еревірку відповідача з питан ня своєчасності подання пода ткової звітності, за результ атами якої складено Акт № 108/15-10 ( а.с. 23).

Перевіркою виявлено поруш ення відповідачем Закону України „Про оподаткування прибутку підприємств" - не п одання декларацій з податку на прибуток за 11 місяців 2008р.

Відповідно до пп.17.1.1 п. 17.1 ст.17 Закону України «Про порядо к погашення зобов'язань плат ників податків перед бюджета ми та державними цільовими ф ондами», за не подання податк ової декларації у строки, виз начені законодавством, платн ик податків зобов'язаний спл атити штраф у розмірі десяти неоподатковуваних мінімумі в доходів громадян за кожне т аке неподання або її затримк у.

За результатами зазначено ї перевірки податковим орган ом прийнято податкове повідо млення - рішення № 0001111510/0 від 16.03.2009р . (а.с. 23-24), відповідно до якого за гальна сума податкового борг у складає 340 грн.

Зазначене податкове повід омлення-рішення було направл ене відповідачу поштою, але у зв'язку з незнаходженням тов ариства за юридичною адресою податковим органом було скл адено акт від 17.04.2009р. про неможл ивість вручення платнику под атків вищезазначеного подат кового повідомлення-рішення , а податкове повідомлення-рі шення в той же день розміщено на дошці оголошень (а.с. 24).

При цьому відповідно до п. 4.9 «Порядку направлення органа ми державної податкової служ би України податкових повідо млень платникам податків» за твердженого Наказом Державн ої податкової адміністрації України N 247 від 27.05.2003р. день розмі щення такого податкового пов ідомлення на дошці податкови х оголошень (повідомлень), заф іксований в акті про причини неможливості його вручення платнику податків, вважаєтьс я днем його вручення.

У строк, встановлений пп.5.3.1 п .5.3 ст.5 Закону України № 2181 (пр отягом 10 календарних днів від дня отримання податкового п овідомлення-рішення), відпов ідач не сплатив суму штрафни х санкцій, визначених рішенн ям податкового органу, та не о скаржив ці рішення у встанов леному порядку.

Згідно пп. 5.4.1 п.5.4 ст. 5 Закону України «Про порядок погаш ення зобов'язань платників п одатків перед бюджетами та д ержавними цільовими фондами », узгоджена сума податковог о зобов'язання, не сплачена пл атником податків у визначені законом строки, визнається с умою податкового боргу платн ика податків.

Таким чином, суми штрафних с анкцій, застосованих до відп овідача згідно зазначеного п одаткового повідомлення - рі шення, є узгодженою, і набула с татусу податкового боргу пла тника податків.

Відповідно до ст. 15 Декрету К абінету Міністрів України «П ро місцеві податки і збори» к омунальний податок справляє ться з юридичних осіб, крім бю джетних організацій, планово -дотаційних та сільськогоспо дарських підприємств. Його г раничний розмір не повинен п еревищувати 10 відсотків річн ого фонду оплати праці, обчис леного виходячи з розміру не оподатковуваного мінімуму д оходів громадян.

Статтею 18 вищезазначеного Д екрету передбачено, що орган и місцевого самоврядування в становлюють і визначають пор ядок сплати місцевих податкі в і зборів відповідно до межа х установлених граничних роз мірів ставок.

16.03.09р. Актом про результати не виїзної документальної пере вірки своєчасності подання п одаткової звітності з комуна льного податку №146/10-15-323, встанов лено, що відповідачем не було подано податковий розрахуно к з комунального податку за 4 к в. 2008р., внаслідок чого до відпо відача було застосовано штра фну санкцію в розмірі 170 грн.00 к оп. (податкове повідомлена рі шення від 16.03.09р. № 0001541530/0, яке було н аправлено на адресу відповід ача та було ним отримано 16.03.09р., але не сплачено у встановлен ий Законом строк (а.с. 21-22).

Відповідно до п.п.5.2.1 п. 5.2 ст. 5 Закону України №2181-111 податко ве зобов'язання латника пода тків, нараховане контролюючи м органом відповідно до пунк тів 4.2 та 4.3 ст. 4 цього Закону , вважається узгодженим у ден ь отримання платником податк ів податкового повідомлення .

Відповідно до п.1.3 ст. ст. 1 З акону України №2181-111 податков ий борг (недоїмка) податкове з обов'язання (з урахуванням шт рафних санкцій за їх наявнос ті), самостійно узгоджене пла тником податків або узгоджен е в адміністративному чи суд овому порядку, але не сплачен е у встановлений строк, а тако ж пеня, нарахована на суму так ого податкового зобов'язання .

Відповідно до п.п.5.4.1 п.5.4 ст.5 З акону України №2181-111 узгоджен а сума податкового зобов'яза ння, не сплачена платником по датків у строки, визначені ці єю статтею, визнається сумою податкового боргу платника податків.

Відповідно до п.5.3.1 ст.5 Зако ну України №2181-111 у разі визна чення податкового зобов'язан ня контролюючим органом за п ідставами, зазначеними у під пунктах „а" - „в" підпункту 2.2 пу нкту 4.2 статті 4 платник податк ів зобов'язаний погасити нар аховану суму податкового зоб ов'язання протягом десяти ка лендарних днів від дня отрим ання податкового повідомлен ня, крім випадків, коли протяг ом такого строку такий платн ик податків розпочинає проце дуру апеляційного узгодженн я.

Вищезазначене податкове повідомлення-рішення в адмі ністративному та судовому п орядку не оскаржувалось, а то му відповідно до п.п.5.2.1 п. 5.2 ст. 5 Закону України №211 податков е зобов'язання визначене у податковому повідомленні -рішенні є узгодженим.

Відповідно до пункту «а» пп . 6.2.3 пункту 6.2 ст. 6 закону України № 2181, перша податкова вимога на дсилається платнику податкі в контролюючим органом не ра ніше першого робочого дня пі сля закінчення граничного ст року сплати узгодженої суми податкового зобов' язання. П ерша податкова вимога містит ь повідомлення про факт узго дження податкового зобов'яза ння та виникнення права пода ткової застави на активи пла тника податків, обов'язок пог асити суму податкового боргу та можливі наслідки непогаш ення його у строк.

Друга податкова вимога, у ві дповідності до пункту "б" пп. 6.2. 3 пункту 6.2 ст. 6 Закону Украї ни № 2181, направляється платник у податків не раніше тридцят ого календарного дня від дня направлення (вручення) йому п ершої податкової вимоги, у ра зі непогашення платником под атків суми податкового боргу у встановлені строки. Друга п одаткова вимога додатково до відомостей, викладених у пер шій податковій вимозі, може м істити повідомлення про дату та час проведення опису акти вів платника податків, що пер ебувають у податковій застав і, а також про дату та час пров едення публічних торгів з їх продажу.

Позивачем на підставі п.6.2 ст .6 Закону України „Про пор ядок погашення зобов' язань платників податків перед бю джетами та державними цільов ими фондами" були виставлені та направлені відповідачу п ершу №1/215 від 05.05.09р.та другу №2/291 ві д 30.06.09р. податкову вимогу, однак , поштові відправлення повер нулись на адресу позивача че рез те, що адресат не розшукан о, про що складено акти № 20 від 2 7.05.2009р. та № 28 від 21.07.2009р. та розміщен о податкові вимоги на дошці о голошень податкового органу (а.с. 14-16).

Відповідно до рішення пози вача „Про стягнення коштів т а продаж інших активів платн ика податків в рахунок погаш ення його податкового боргу" від 03.12.09р. №39 було прийнято ріше ння здійснити стягнення кошт ів та продаж інших активів, що перебувають у власності від повідача.

Таким чином, сума заборгова ності зі сплати податку на пр ибуток, комунального податку , є узгодженою і набула статус у податкового боргу платника податків та становить 510,00 грн. , про що свідчить довідка про с тан заборгованості перед бюд жетом від 19.03.2010р. (а.с. 13).

Згідно пункту 11 ст. 10 Закону України "Про державну подат кову службу України", державн і податкові інспекції в райо нах, містах без районного под ілу, районах у містах, міжрайо нні та об'єднанні державні по даткові інспекції подають до судів позови до підприємств , установ, організацій та гром адян про стягнення заборгова ності перед бюджетом і держа вними цільовими фондами за р ахунок їх майна.

У відповідності до пп. 3.1.1 п. 3.1 с т. Закону України № 2181, активи п латника податків можуть бути примусово стягнені в рахуно к погашення його податкового боргу виключно за рішенням с уду, що відповідно до п. 1.6 ст. 1 ць ого ж Закону, є зверненням на активи платника податків в рахунок погашення податко вого боргу.

У відповідності до пп. 7.2.1 п. 7.2 с т. 7 Закону України № 2181, джер елами погашення податкового боргу платника податків за р ішенням органу стягнення є б удь-які активи платника пода тків (його філій, відділень, ін ших відокремлених підрозділ ів) з урахуванням обмежень, ви значених цим Законом, а та кож іншими законами.

Відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 17 Коде ксу адміністративного судоч инства України, до компетенц ії адміністративного суду ві днесено розгляд справ за зве рненням суб'єкта владних пов новажень у випадках, встанов лених законом.

З огляду на викладене, суд д оходить висновку про обґрунт ованість позовних вимог, та н еобхідність їх задоволення.

Керуючись ст.ст. 94, 122, 128, 160-162, 167 Кодексу адміністративного с удочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний поз ов Новомосковського міжрайо нного прокурора Дніпропетро вської області в інтересах д ержави в особі Новомосковськ ої об' єднаної державної под аткової інспекції Дніпропет ровської області до приватно го підприємства «Самарський синдикат» про стягнення заб оргованості - задовольнити .

Стягнути з приватного підп риємства «Самарський синдик ат» (код ЄДРПОУ 35204149, р/р 26058050220421, ПАТ КБ «Приватбанк», м. Дніпропет ровськ, МФО 305299) на користь:

- державного бюджету п одатковий борг з податку на п рибуток у сумі 337 (триста тридц ять сім) грн. 55 коп. на р/р 31113009700030, от римувач: УДКУ у м. Новомосковс ьку ГУДКУ у Дніпропетровські й області, код 24230986, банк отримув ача: ГУДКУ у Дніпропетровськ ій області, МФО 805012;

- місцевого бюджету по датковий борг з комунального податку у сумі 169 (сто шістдеся т дев' ять) грн. 88 коп. на р/р 33217828700 030, отримувач: УДКУ у м. Новомоск овську ГУДКУ у Дніпропетровс ькій області, код 24230986, банк отри мувача: ГУДКУ у Дніпропетров ській обл

Постанова суду наби рає законної сили після закі нчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, я кщо таку заяву не було подано .

Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але а пеляційна скарга не була под ана у строк, постанова суду на бирає законної сили після за кінчення цього строку.

Постанова суду може бути ос каржена до Дніпропетровсько го апеляційного адміністрат ивного суду шляхом подачі за яви про апеляційне оскарженн я через Дніпропетровський ок ружний адміністративний суд протягом десяти днів з дня ск ладання постанови у повному обсязі, а апеляційна скарга н а постанову суду подається п ротягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження.

Повний текст постанови скл адений 30.04.2010р.

Суддя < (підпис) >

< Список >

< Список >

< Список > І.В. Юхно

< суддя учасник колегії >

< ПІБ Судді >

< ПІБ Судді >

СудДніпропетровський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення05.07.2010
Оприлюднено06.08.2010
Номер документу10244083
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-4438/10/0470

Ухвала від 09.04.2010

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Юхно Ірина Валеріївна

Постанова від 01.06.2010

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Юхно Ірина Валеріївна

Постанова від 05.07.2010

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Юхно Ірина Валеріївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні