Постанова
від 01.07.2010 по справі 2а-3042/10/0870
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АД МІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 липня 2010 року о 11 год. 56 х в. Справа № 2а-3042/10/0870

Запорізький окружний ад міністративний суд у складі :

головуючого - судді Стрельніко вої Н.В.

при секретарі Горбовій І.С.

розглянув у відкритому суд овому засіданні адміністрат ивну справу

за позовом: Управлінн я Пенсійного фонду України в Орджонікідзевському районі

м. Запоріжжя, м. Запоріжжя

до: Закритого акціоне рного товариства «Акурат-Тех нологія»,

м. Запоріжжя

про: стягнення фактич них витрат на виплату та дост авку пенсій за віком

призначених на пільг ових умовах,

за участю представників:

від позивача: О лійник І.В. за довіреністю № 5/12 від 04.01.2010;

від відповідача: не з' явився;

ВСТАНОВИВ:

До Запорізького окружного адміністративного суду наді йшов адміністративний позов Управління Пенсійного фонду України у Орджонікідзевсько му районі (далі - УПФУ у Орджо нікідзевському районі) м. Зап оріжжя до Закритого акціонер ного товариства «Акурат-Техн ологія» (далі - ЗАТ «Акурат-Т ехнологія»), у якому позивач п росить суд стягнути з відпов ідача на користь УПФУ у Орджо нікідзевському районі суму б оргу з відшкодування фактичн их витрат на виплату та доста вку пенсій за віком, призначе них на пільгових умовах у роз мірі 7013 грн. 73 коп.

В обґрунтування позовних в имог позивач зазначає, що ЗАТ «Акурат-Технологія» порушую ться вимоги ст. ст. 1, 2 Закону Ук раїни «Про збір на обов' язк ове державне пенсійне страху вання», ст. 13 Закону України За кону України «Про пенсійне з абезпечення» та п. 2 Прикінцев их положень Закону України « Про загальнообов' язкове де ржавне пенсійне страхування », згідно з якими, усі підприєм ства незалежно від форм влас ності та господарювання, гал узевої належності та виду ді яльності повинні відшкодову вати витрати Пенсійного фонд у України на виплату і достав ку пенсій, а саме відповідач н е відшкодовує Пенсійному фон ду України витрати на виплат у та доставку пенсій, признач ених відповідно до п. «б» ст. 13 З акону України «Про пенсійне забезпечення» внаслідок чог о за ЗАТ «Теплогазмонтаж» ут ворилась заборгованість у ро змірі 7013 грн. 73 коп., яка досі від повідачем не сплачена.

Представника позивача у су довому засіданні позовні вим оги підтримав, надав пояснен ня аналогічні викладеним у п озовній заяві та просив суд з адовольнити позовні вимоги у повному обсязі - стягнути з відповідача на користь УПФУ у Орджонікідзевському район і суму боргу з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій за віком, п ризначених на пільгових умов ах у розмірі 7013 грн. 73 коп.

Представник відповідача у судове засіданні не з' явив ся. Про час, місце та дату судо вого засідання відповідач по відомлявся належним чином. П исьмових заперечень на адмін істративний позов з боку пре дставника відповідача до суд у не надходило.

Вивчивши матеріали справи , з' ясувавши обставини та пе ревіривши їх доказами, суд пр иходить до висновку, що позов підлягає задоволенню з наст упних підстав.

У судовому засіданні встан овлено, що Закрите акціонерн е товариство «Акурат-Техноло гія» (ідентифікаційний код 0297 3296) зареєстроване Виконавчим комітетом Запорізької міськ ої ради 11.05.1994, номер рішення 110312000000 16374, місцезнаходження юридичн ої особи: 69035, м. Запоріжжя, пр. Ле ніна, 180 А, про що свідчить наявн а в матеріалах справи довідк а Головного управління стати стики у Запорізькій області № 15-7/1622 від 06.04.2010.

Статтею 1 Закону України «Пр о збір на обов' язкове держа вне пенсійне страхування» вс тановлено, що платниками збо ру на обов' язкове державне пенсійне страхування є суб' єкти підприємницької діяльн ості незалежно від форм влас ності, їх об' єднання, бюджет ні, громадські та інші устано ви та організації, об' єднан ня громадян та інші юридичні особи, а також фізичні особи - суб' єкти підприємницької д іяльності, які використовуют ь працю найманих працівників .

Відповідач є платником збо ру на обов' язкове державне пенсійне страхування відпов ідно до Закону України «Про з бір на обов' язкове державне пенсійне страхування», а так ож платником страхових внеск ів відповідно до Закону Укра їни «Про загальнообов' язко ве державне пенсійне страхув ання», та повинен своєчасно і в повному обсязі сплачувати збір та внески на загальнооб ов' язкове державне пенсійн е страхування до Пенсійного фонду.

За приписами ч. 2 розділу 15 (Пр икінцеві положення) Закону № 1058, пенсійне забезпечення зас трахованих осіб, які працюва ли або працюють на підземних роботах, на роботах з особлив о шкідливими і особливо важк ими умовами праці за Списком № 1 та на інших роботах зі шкід ливими і важкими умовами пра ці за Списком № 2 виробництв, р обіт, професій, посад і показн иків, затверджених Кабінетом Міністрів України (36-2003-п) та за результатами атестації робо чих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відп овідно до законодавства, що д іяло раніше, мали право на пен сію на пільгових умовах або з а вислугу років, здійснюєтьс я згідно з окремим законодав чим актом через професійні т а корпоративні фонди.

До запровадження пенсійно го забезпечення через профес ійні та корпоративні фонди з астрахованим вищезгаданим о собам пенсії призначаються з а нормами Закону № 1058 у разі дос ягнення пенсійного віку та н аявності трудового стажу, пе редбаченого Законом України «Про пенсійне забезпечення» . (…) При цьому, зберігається по рядок покриття витрат на вип лату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності За кону № 1058.

Таким чином, відповід но до розділу 15 (Прикінцеві по ложення) Закону України «Про загальнообов' язкове держа вне пенсійне страхування», п енсії на пільгових умовах пр изначаються на підставі зако нодавства, що діяло раніше, то бто на підставі Закону № 1788.

Пунктом «б» ч. 1 ст. 13 Закону Ук раїни «Про пенсійне забезпе чення» передбачено, що на піл ьгових умовах мають право на пенсію за віком, незалежно ві д місця останньої роботи: «б» працівники, зайняті повний р обочий день на інших роботах із шкідливими і важкими умов ами праці, - за списком № 2 вироб ництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України , і за результатами атестації робочих місць: чоловіки - післ я досягнення 55 років і при ста жі роботи не менше 25 років, з ни х не менше 12 років 6 місяців на з азначених роботах; жінки - піс ля досягнення 50 років і при ст ажі роботи не менше 20 років, з н их не менше 10 років на зазначе них роботах. Працівникам, які мають не менше половини стаж у роботи з шкідливими і важки ми умовами праці, пенсії на пі льгових умовах призначаютьс я із зменшенням віку, передба ченого статтею 12 цього Закону , на 1 рік за кожні 2 роки 6 місяці в такої роботи чоловікам і за кожні 2 роки такої роботи - ж інкам.

Відповідно до абз. 4 п. 1 ч. 2 При кінцевих положень Закону Укр аїни «Про загальнообов' язк ове державне пенсійне страху вання», підприємства і орган ізації з коштів, призначених на оплату праці, вносять до Пе нсійного фонду плату, що покр иває фактичні витрати на вип лату і доставку пенсій особа м, які були зайняті повний роб очий день на підземних робот ах, на роботах з особливо шкід ливими і особливо важкими ум овами праці за Списком № 1 виро бництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених К абінетом Міністрів України ( 36-2003-п), крім тих що були безпосер едньо зайняті повний робочий день на підземних роботах (вк лючаючи особовий склад гірни чорятувальних частин) з видо бутку вугілля, сланцю, руди та ін. корисних копалин, на будів ництві шахт та рудників за сп иском робіт і професій, затве рдженим Кабінетом Міністрів України, починаючи з дня набр ання чинності цим Законом, у р озмірі 20% з наступним збільшен ням її щороку на 10 % до 100 відсотк ового розміру відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій до набуття права на пенсію за віком відповідно до цього За кону.

Таким чином, відшкодування витрат на виплату і доставку пільгових пенсій до досягне ння працівником пенсійного в іку, призначених за Списком № 2, мають здійснюватись відпов ідно до ч. 2 Прикінцевих положе нь Закону України «Про загал ьнообов' язкове державне пе нсійне страхування» та п. «б» ч. 1 ст. 13 Закону України «Про пе нсійне забезпечення».

Згідно з п. 6.1. Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрах ованими особами внесків на з агальнообов' язкове держав не пенсійне страхування до П енсійного фонду України (зат верджена постановою правлін ня Пенсійного фонду України від 19.12.03 № 21-1 і зареєстрована в Мі ністерстві юстиції України 1 6.01.04 за № 64/8663), відшкодуванню підл ягають витрати Пенсійного фо нду на виплату та доставку пе нсій, призначених на пільгов их умовах, відповідно до ч. 2 Пр икінцевих положень Закону Ук раїни «Про загальнообов' яз кове державне пенсійне страх ування» в таких розмірах: (…) д ля платників, зазначених у пі дпункті 2.1.1 пункту 2.1 Інструкці ї (вказано, хто є платниками ст рахових внесків), зазначеної вище, - відшкодовуються факти чні витрати на виплату і дост авку пенсій працівникам, зай нятим повний робочий день з о собливо шкідливими і особлив о важкими умовами праці за сп иском № 1 виробництв, робіт, пр офесій, посад і показників, за тверджених Кабінетом Мініст рів України (…) у таких розміра х: (…) - 70 % від фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, пр изначених та/ або виплачених у 2009 році.

Відповідно до п. 6 п. п. 6.2. зазна ченої вище Інструкції, витра ти на виплату і доставку пенс ій призначених на пільгових умовах особам, які мають стаж , що дає право на призначення ц их пенсій на декількох підпр иємствах покривається цими п ідприємствами пропорційно с тажу роботи. При цьому, стаж на останньому підприємстві вра ховується в повному обсязі, а з попередніх місць роботи ос іб він додається до стажу, нео бхідного для призначення пен сій на пільгових умовах.

А згідно з пунктами 6.4, 6 .8 цієї Інструкції, розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами доходів органів Пенсійного ф онду України щорічно в повід омленнях про розрахунок сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій , призначених відповідно до ч . 2 «Прикінцевих положень» Зак ону України «Про загальнообо в' язкове державне пенсійне страхування», які надсилают ься підприємствам до 20-го січн я поточного року на протязі 10 днів з дня прийняття рішення про призначення пенсії. Підп риємства щомісяця, до 25 числа, вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні мі сячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсі й, призначених на пільгових у мовах.

Працівнику ЗАТ «Акурат-Тех нологія», а саме ОСОБА_2, як ий був зайнятий на роботах з о собливо шкідливими і особлив о важкими умовами праці за сп иском № 2, 20.05.2010 була призначена пенсія на пільгових умовах. П ідстави для призначення пенс ії на пільгових умовах, трудо вий стаж та розмір пенсії, під тверджується наявними в мате ріалах справи копіями розпор ядження про призначення пенс ії, довідкою на підтвердженн я наявного трудового стажу, р озрахунком фактичних витрат на виплату та доставку пенсі ї, призначеної відповідно до Закону України «Про загальн ообов' язкове державне пенс ійне страхування».

Відповідно до розрахунку с уми фактичних витрат на випл ату та доставку пенсій, забор гованість відповідача перед УПФУ в Орджонікідзевському районі за період з листопада 2009 року по травень 2010 року склад ає 7013 грн. 73 коп.

Абзацом 8 п. 3 ст. 106 Закону № 1058 пе редбачено, що органи Пенсійн ого фонду України мають прав о звертатись до господарсько го суду з позовом про стягнен ня недоїмки. Несплачені суми фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій стягуються відповідно до но рм вказаного Закону.

Аналіз зазначених вище вим ог законодавства, наявні мат еріали справи свідчать про т е, що відповідачем в порушенн я вимог Законів України «Про пенсійне забезпечення», «Пр о загальнообов' язкове держ авне пенсійне страхування», не відшкодовано у повному об сязі суму фактичних витрат н а виплату та доставку пенсії , нарахованої і виплаченої ор ганами Пенсійного фонду Укра їни.

На час судового розгляду сп рави відповідачем доказів сп лати зазначених витрат на ви плату та доставку пільгових пенсій суду не надано.

Згідно з ст.71 КАС України кож на сторона повинна довести т і обставини, на яких ґрунтуют ься її вимоги та заперечення .

Позивач надав всі необхідн і докази в обґрунтування поз овних вимог.

Відповідно до приписів п. 4 с т. 94 КАС України, у справах, в як их позивачем є суб' єкт влад них повноважень, а відповіда чем - фізична чи юридична ос оба, судові витрати, здійснен і позивачем, з відповідача не стягуються.

Таким чином, суд приходить д о висновку, що позовні вимоги Управління Пенсійного фонду України у Орджонікідзевсько му районі м. Запоріжжя до Закр итого акціонерного товарист ва «Акурат-Технологія» про с тягнення заборгованості з в ідшкодування фактичних витр ат на виплату та доставку пен сій призначених на пільгових умовах за списком № 2 підлягаю ть задоволенню у повному обс язі.

На підставі викладеного, ст . ст. 94, 158, 161-163, 257 КАС України, суддя,

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Уп равління Пенсійного фонду Ук раїни у Орджонікідзевському районі м. Запоріжжя до Закрит ого акціонерного товариства «Акурат-Технологія» про від шкодування витрат на виплату і доставку пенсії, призначен ої на пільгових умовах - зад овольнити повністю.

Стягнути з Закритого акціонерного товариства «Ак урат-Технологія» (69035, м. Запорі жжя, пр. Леніна, 180 А, ЄДРПОУ 02973296, ро з. рахунок 26008202686001, МФО 313399, ЗРУ КБ «П риватбанк») на користь Управ ління Пенсійного фонду Украї ни у Орджонікідзевському рай оні м. Запоріжжя , (69057, м. Запоріж жя, вул. Гагаріна, 2 Б, ЄДРПОУ 20508396, роз. рахунок 25605301201080, МФО 313957, ЗОУ ВА Т «Державний ощадний банк Ук раїни») суму боргу з відшкоду вання фактичних витрат на ви плату та доставку пенсій за в іком, призначених на пільгов их умовах призначених відпов ідно до п. «б» ст. 13 Закону Украї ни «Про пенсійне забезпеченн я», за період з листопада 2009 рок у по травень 2010 року включно, у розмірі 7013 (сім тисяч тринадця ть) гривень 73 копійки.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання заяви про апеляці йне оскарження, якщо таку зая ву не було подано. Якщо було по дано заяву про апеляційне ос карження, але апеляційна ска рга не була подана у строк, пос танова набирає законної сили після закінчення цього стро ку. У разі подання апеляційно ї скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеля ційного розгляду справи.

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку д о Дніпропетровського апеляц ійного адміністративного су ду шляхом подачі в 10-ти денний строк з дня отримання копії п останови, заяви про апеляцій не оскарження і поданням піс ля цього протягом 20 днів апеля ційної скарги, з подачею її ко пії до апеляційної інстанції або в порядку ч. 5 ст. 186 КАС Украї ни.

Суддя (підпис) Н.В. Стрельнікова

Постанова складена у п овному обсязі 05 липня 2010 року

СудЗапорізький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення01.07.2010
Оприлюднено06.08.2010
Номер документу10244289
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-3042/10/0870

Постанова від 01.07.2010

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Стрельнікова Наталя Вікторівна

Постанова від 01.07.2010

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Стрельнікова Наталя Вікторівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні