Постанова
від 02.07.2010 по справі 2а-6595/10/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА



  

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД  міста КИЄВА

01025,  м. Київ,  вул. Десятинна,  4/6, тел. 278-43-43

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М   У К Р А Ї Н И

м. Київ

 02 липня 2010 року              08:10           № 2а-6595/10/2670

Окружний адміністративний суд міста Києва у складі головуючої судді  Власенкової О.О., при секретарі судового засідання  Чернишевій О.В.  розглянув у відкритому судовому засіданні адміністративну справу

за позовом

Державної податкової інспекції у Деснянському районі міста Києва

(далі - позивач)

до відповідача

Приватної виробничо-комерційної фірми "Паттерн"

(далі - відповідач)

про

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору  

на стороні позивача Деснянська районна у місті Києві державна  

адміністрація

припинення юридичної особи,

Обставини справи:

Позивач – ДПІ у Деснянському районі міста Києва звернувся до Окружного адміністративного суду міста Києва з позовною заявою до відповідача – Приватної виробничо-комерційної фірми "Паттерн", в якій просить припинити юридичну особу Приватну виробничо-комерційну фірму "Паттерн" (код ЄДРПОУ 25586679).

Позовні вимоги вмотивовані тим, що відповідачем з січня місяця 2005 року не подається податкова звітність до органів державної податкової служби, що відповідно до статті 38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" є підставою для припинення юридичних осіб та фізичних осіб–підприємців.

У судові засідання відповідач не прибув, направлена за адресою, яка зазначена у позові поштова кореспонденція повернулася до суду з поміткою "не зареєстровано".

Відповідно до статті 128 КАС України справа вирішується на підставі наявних у ній доказів.

Через канцелярію 21 червня 2010 року до суду надійшла заява третьої особи, в якій остання просить розглядати справу за відсутності її представника.  

На підставі частини 3 статті 160 КАС України у судовому засіданні 02 липня 2010 року проголошено вступну та резолютивну частини постанови.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, Окружний адміністративний суд міста Києва, -

ВСТАНОВИВ:

Відповідач зареєстрований Деснянською районною у місті Києві державною адміністрацією як суб`єкт підприємницької діяльності 07 квітня 1998 року код ЄДРПОУ 25586679, за адресою: 02094, місто Київ, вул. Магнітогорська, 1.

Відповідач більше трьох років не подає в органи державної податкової служби податкові декларації та бухгалтерські звіти відповідно до чинного законодавства, заборгованості перед бюджетом не має.

Виходячи з пункту 2 статті 9 Закону України "Про систему оподаткування" платники податків і зборів (обов’язкових платежів) зобов’язані подавати до державних податкових органів та інших державних органів відповідно до законів декларації, бухгалтерську звітність та інші документи і відомості, пов'язані з обчисленням і сплатою податків і зборів (обов'язкових платежів).

Згідно з пунктом 15 статті 58 Господарського кодексу України (далі –ГК України) скасування (припинення) державної реєстрації суб‘єкта господарювання здійснюється на підставі рішення суду у випадках, передбачених законом.

Відповідно до статті 238 ГК України за порушення встановлених законодавчими актами правил здійснення господарської діяльності до суб'єктів господарювання можуть бути застосовані уповноваженими органами державної влади або органами місцевого самоврядування адміністративного-господарські санкції, тобто заходи майнового характеру, спрямовані на припинення правопорушення суб'єкта господарювання та ліквідацію його наслідків.

Статтею 239 ГК України передбачено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування відповідно до своїх повноважень та у порядку, встановленому законом, можуть застосовувати до суб'єктів господарювання адміністративно-господарські санкції, однією з яких є скасування державної реєстрації та ліквідації суб'єкта господарювання.

Згідно зі статтею 247 ГК України у разі здійснення суб'єктом господарювання діяльності, що суперечить закону чи установчим документам, до нього може бути застосовано адміністративно-господарську санкцію у вигляді скасування державної реєстрації цього суб'єкта та його ліквідації.

Відповідно до вимог статті 38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" підставами для постановлення судового рішення про припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи, зокрема є: неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону.

Пунктом 6 статті 38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб–підприємців" передбачено, що у разі, якщо в судовому рішенні щодо припинення юридичної особи у зв’язку з ліквідацією не призначена комісія з припинення (ліквідаційна комісія), державний реєстратор не пізніше трьох робочих днів від дати надходження такого судового рішення вносить до Єдиного державного реєстру запис, в якому вказує як голову комісії з припинення (ліквідаційної комісії) юридичної особи керівника органу управління або засновника (учасника) юридичної особи, не встановлено судовим рішенням.

За таких обставин судом встановлено, що Приватна виробничо-комерційна фірма "Паттерн" не звітує до Державної податкової інспекції у Деснянському районі міста Києва з 2005 року.

Згідно з пунктом 4 частини 1 статті 17 КАС України компетенція адміністративних судів поширюється на спори за зверненням суб'єкта владних повноважень у випадках, встановлених законом.

Право органу державної податкової служби звертатися до суду з позовною заявою про скасування державної реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності передбачене пунктом 17 статті 11 Закону України "Про державну податкову службу в Україні".

Таким чином, суд приходить до висновку про необхідність задоволення позовних вимог у повному обсязі.

Керуючись статтями 158-163 КАС України, Окружний адміністративний суд міста Києва,

ПОСТАНОВИВ:

1.Позовні вимоги задовольнити повністю.

2.Припинити юридичну особу Приватну виробничо-комерційну фірму "Паттерн" (код ЄДРПОУ 25586679).

3.Зобов’язати державного реєстратора Деснянської районної у місті Києві державної адміністрації не пізніше наступного робочого дня з дати надходження судового рішення щодо припинення юридичної особи Приватної виробничо-комерційної фірми "Паттерн" (код ЄДРПОУ 25586679) внести до Єдиного державного реєстру запис щодо цього судового рішення та в той же день повідомити органи статистики, державної податкової служби, Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування та юридичну особу, щодо якої було прийнято судове рішення, про внесення до Єдиного державного реєстру такого запису. Вказати як голову комісії з припинення (ліквідаційної комісії) юридичної особи керівника органу управління або засновника (учасника) юридичної особи.

4.Постанову надіслати сторонам у справі, державному реєстратору для здійснення заходів по ліквідації юридичної особи у встановленому законом порядку.

 Постанова відповідно до частини 1 статті  254 КАС України набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, встановленого цим Кодексом, якщо таку заяву не було подано.

 Постанова може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції протягом десяти днів з дня її складення в повному обсязі за правилами, встановленими статтями 185-187 КАС України, шляхом подання через суд першої інстанції заяви про апеляційне оскарження з наступним поданням протягом двадцяти днів апеляційної скарги.

           Заява про апеляційне оскарження та апеляційна скарга подаються до Київського апеляційного адміністративного суду через Окружний адміністративний суд міста Києва.

          Суддя                                                                                                О.О. Власенкова

Дата ухвалення рішення02.07.2010
Оприлюднено05.08.2010
Номер документу10245140
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-6595/10/2670

Ухвала від 28.04.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Власенкова О.О.

Постанова від 02.07.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Власенкова О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні